لوگوی ایستانما

۲۰ حقیقت شگفت‌انگیز استودیو انیمیشن‌سازی آردمن

دسته بندی :ایستاپلاس, پایگاه دانش ۳۰ آبان ۱۴۰۰ ایستانما 2170

بدون شک در ذهن علاقمندان انیمیشن نام تکنیک استاپ موشن با استودیو انیمیشن سازی آردمن گره خورده‌است. شرکت بزرگی که گرچه در سال‌های اخیر شهرت بیش‌تری یافته، اما از سال ۱۹۷۲ در بریستول انگلیس شروع به کار کرده‌است. خواندن این مقاله کمتر از ده دقیقه زمان می‌برد، ولی حقایق جالبی از این غول دنیای انیمیشن‌سازی برایتان دارد که کمتر جایی می‌شنوید.

 

 

دو موسس آن پیتر لورد و دیوید اسپراکستن ( Peter Lord & David Sproxton ) و ستارۀ درخشانی که بعدا به این جمع اضافه شد، یعنی نیک پارک (Nick Park) با سبک منحصر به فرد خویش، شخصیت‌هایی دوست‌داشتنی خلق کرده‌اند؛ همچنین با روایت داستان‌های کمدی خلاقانه و اجرای تکنیک‌های حرفه‌ای، انقلابی در این صنعت به وجود آورده‌اند. طبیعی است تمام علاقمندان و فعالان حوزه انیمیشن دوست دارند نکات بیش‌تری دربارۀ استودیو آردمن (Aardman animations) بدانند.

ardman facts

۲۰. شروع با کاری که پنج سال زمان برد

فعالیت استودیوی انیمیشن سازی آردمن با خلق یک شخصیت شکل‌پذیر خمیری ساده به نام مورف آغاز شد. ساخت این انیمیشن پنج سال طول کشید و در سال ۱۹۷۷ از شبکۀ BBC به نمایش درآمد. بخت با آردمن یار بود و مورف خیلی سریع به شخصیت محبوبی در بین مردم بریتانیا تبدیل شد. بنابراین زمانی که در سال ۲۰۱۳ برای تولید ۱۲ قسمت جدید یک دقیقه‌ای آن کمپینی به راه افتاد، تنها در عرض نه روز ۷۵۰۰۰ پوند جمع‌آوری شد.

۱۹. تشویق نسل بعد با شناخت استعدادهای در سایه مانده

یکی از کارهای جالب کمپانی آردمن تشویق نسل جوان به صنعت انیمیشن‌سازی و استفاده از ظرفیت ستاره‌های ناشناخته برای حضور احتمالی در این استودیو است. به همین منظور در رویداد Animex 2008 جایزه‌ای برای انیماتورهای جوانی در نظر گرفته شد ‌که کارشان را با روش انیمیشن‌سازی به کمک کامپیوتر یا فریم به فریم تولید ‌کنند.

Animex یک کنوانسیون بین‌المللی برای کشف استعدادهای جوان در حوزۀ انیمیشن‌سازی و برنامه‌نویسی بازی‌های رایانه‌ای است. برندۀ این رقابت می‌توانست سفری رایگان به بریستول داشته‌باشد و از نزدیک با نحوه فعالیت این غول انیمیشن‌سازی آشنا شود. شگفت‌انگیز نیست؟!

۱۸. کار تیمی قوی با نتیجه ای به‌یادماندنی

انیمیشن کمدی انسان نخستین (Early Man) محصول نسبتا جدید این استودیو می‌باشد که در سال ۲۰۱۸ به نمایش درآمد. داستان این فیلم که به کارگردانی نیک پارک و نویسندگی مارک برتون (Mark Burton) و جیمز هیگینسون (James Higginson) ساخته‌شده‌، دربارۀ قبیله‌ای در عصر حجر است که از برخورد شهاب‌ سنگ جان سالم به در می‌برند. در ادامه و پس از اختراع تصادفی فوتبال این قبیله تلاش می‌کنند در یک رقابت فوتبالی از معدن برنزی که اتفاقا از برخورد همین شهاب سنگ آشکار شده محافظت کنند.

نکتۀ شگفت‌انگیز ماجرا تعداد انیماتورهای حاضر در ساخت این انیمیشن جذاب است. از آن جایی که کار تغییر مکان و حالت مدل‌ها برای نمایش حرکات آن‌ها بسیار سخت و زمان‌بر است، ۳۲ انیماتور به طور همزمان برای ضبط فریم به فریم این پروژه مشارکت داشتند. در این روش، اثر انگشت انیماتورها جزئی از کاراکترها می‌شود؛ نیک پارک، کارگردان این انیمیشن در این‌باره می‌گوید: «من عاشق اثر انگشت‌ها هستم. این باعث احساس واقعی‌بودن و باورپذیری شخصیت می‌شود.»

Early Man

۱۷. رمز و راز پس‌زمینه‌هایی که طبیعی به نظر می‌رسند

استودیوی آردمن نخستین بار در ساخت انیمیشن بر آب رفته (Flushed Away) از تکنیک  CGI استفاده کرد. پس از آن بسیاری از جزئیات و پس‌زمینۀ فیلم‌های استودیو آردمن با این تکنیک ساخته‌شد؛ بره ناقلا (Shaun the Sheep) و انسان نخستین (Early Man) از جمله این آثار هستند.

در ساختار انیمیشن سه‌بُعدی که فناوری CGI در آن به کار گرفته‌شده جزئیات بیش‌تری به چشم می‌خورد؛ همچنین شخصیت‌های انیمیشن یا فیلم می‌توانند تعامل بیش‌تری با محیط اطرافشان داشته‌باشند؛ در نتیجه خروجی کار به شکل واقعی‌تری نمایش داده‌می‌شود. این تکنولوژی مدیون پیشرفت کامپیوترها و بالارفتن توان محاسباتی آن‌ها است.

۱۶. بره ناقلایی که محبوب همۀ مردم دنیاست

انیمیشن گوسفند زبل یا بره ناقلا (Shaun the Sheep) از مجموعه‌های پرطرفداری است که در ۱۵۰ قسمت ساخته شده و در ۱۷۰ کشور جهان به نمایش درآمده‌است.

۱۵. آموزش زبان انگلیسی با تیمی

این شرکت چندین کانال در پلتفرم یوتیوب دارد. یکی از آن‌ها کانال Learning Time with Timmy است که با همکاری شورای بریتانیا راه‌اندازی شده‌است. این برنامه برای آموزش زبان انگلیسی به خردسالان یا کودکان دو تا شش سالی است که قرار است انگلیسی را به عنوان زبان دوم خود یاد بگیرند.

۱۴. ساخت موزیک ویدئو

یکی از فعالیت‌های خاص و کم‌تر شناخته‌شدۀ این استودیو ساخت موزیک ویدئو Sledgehammer اثر پیتر گابریل است. این کار در سال ۱۹۸۶ با ترکیب استاپ موشن خمیری (clay animation) و پیکسلیشن (pixelation) ساخته‌شد. کارگردانی این موزیک‌ویدئو را استفان آر جانسون (Stephen R. Johnson) انجام داد. این اثر در نهایت توانست جایزۀ بهترین موزیک ویدئو از Brit Awards و نه جایزه از MTV Video Music Awards را به دست آورد.

۱۳. حذف سیبیل بخاطر پنیر

در بین شخصیت‌های معروف استودیوی استاپ موشن آردمن زوج هنری والاس و گرومیت (Wallace & Gromit) محبوبیت خاصی پیدا کرده‌اند. تا جایی که خیلی زود پایشان به آگهی‌های تبلیغاتی هم باز شد. والاس یک مخترع ساده‌لوح انگلیسی است و گرومیت سگ وفادار او شخصیتی مهربان و باهوش دارد. شاید برایتان جالب باشد بدانید در اولین طرح‌هایی که برای این انیمشن زده‌شد، این دو شخصیت ظاهری کاملا متفاوت داشتند.

در ابتدا گرومیت یک گربه بود ولی دست کم دو دلیل برای تغییر گربه به سگ وجود داشت؛ اول اینکه سگ به عنوان یک همراه وفادار برای مخاطبان باورپذیرتر بود؛ به علاوه خلق کاراکتری به شکل سگ با استفاده از تکنیک‌ انیمیشن‌سازی خمیری (Claymation) آسان‌تر به نظر می‌رسید.

در طرح‌های اولیه والاس نیز شخصی با سیبیل‌های پرپشت کشیده‌شده‌بود ولی نیک پارک به این نتیجه رسید که باید به شکلی که امروز می‌شناسیم دربیاید. والاس شیفتۀ پنیر است و به گفتۀ خالق این شخصیت، باید دهانی گشاد می‌داشت؛ چرا که قرار است مرتب بگوید: Cheese. به مرور کاراکترهایی با دهان‌هایی که به شکل خنده‌داری گشاد هستند، تبدیل به امضای آثار پارک شدند.

۱۲. حرکت چشم و ابرو

احتمالا برای شما جالب باشد که چرا کاراکتر گرومیت سگ باوفای والاس دهان ندارد. در دنیای بی‌حد و مرز فانتزی هر ایدۀ خلاقانه‌ای قابل اجراست. هنگامی که نیک پارک خالق این اثر زیبا و به‌یادماندنی، اولین فیلم کوتاه والاس و گرومیت را با عنوان یک روز دور از زمین (A Grand Day Out) می‌ساخت، نمی‌توانست ساده از کنار ابروهای گرومیت بگذرد؛ او می‌گوید: «من متوجه شدم می‌توانم همه چیز را با کوچک‌ترین حرکت ابروهای او بگویم.» 

gromit

۱۱. تولید انیمیشن با ابزارهای ساخت بازی کامپیوتری

Flipnote Studio برنامه‌ای است که منحصرا برای ساخت بازی کامپیوتری Nintendo DSi طراحی شده‌است. هنگامی که استودیو آردمن و کمپانی نینتندو (Nintendo) شروع به همکاری کردند، این استودیو یکی از ستاره‌های نوظهور خود یعنی تیم رافل (Tim Ruffle) را مسئول ساخت ۱۲ قسمت انیمیشن کوتاه با این برنامه کرد. کار با این نرم‌افزار به اندازه‌ای ساده و جالب بود که تیم اجازه نداد هیچ‌کدام از ویژگی‌های آن را تغییر دهند. او معتقد است، استفاده از این برنامه برای مبتدیان عالی خواهد بود.

۱۰. درخشش در رقابت اسکار

در سال ۱۹۹۱ استودیو انیمیشن سازی آردمن در جایگاهی رویایی و غبطه‌برانگیز ایستاده بود. در این سال با دو انیمیشن کوتاه در رقابت اسکار حضور داشت که هر دو از آثار ستارۀ درخشان آردمن یعنی نیک پارک بود. فیلم اول با عنوان آسایش مخلوقات (Creature Comforts) و دومی یک روز دور از زمین (A Grand Day Out) با حضور دو شخصیت محبوب والاس و گرومیت در بین سایر آثار، درخشش خاصی داشتند. در نهایت انیمیشن آسایش مخلوقات این جایزه را کسب کرد.

۹. بازی‌ کامپیوتری گوسفندان

علاوه بر تولیداتی که پیش از این به آن اشاره کردیم، این شرکت موفق انیمیشن‌سازی، ساخت بازی‌های کامپیوتری را نیز در کارنامه خویش دارد. بیش‌تر آن‌ها بر اساس فیلم‌های فرار مرغی (Chicken Run) یا والاس و گرومیت (Wallace & Gromit) طراحی و به صورت رایگان بر روی اینترنت منتشر شده‌اند.

از این بازی‌ها می‌توان Home Sheep Home را نام برد که به دلیل داشتن فریم‌های ترسیم‌شده دستی، جلوه‌های دیداری جذاب، سرگرم‌کننده بودن و ارائه چالش منطقی مورد ستایش قرار گرفته‌است. ماجرا این است که بازیکن باید در طول بازی با چیدن قطعات پازل گوسفندان را به سمت خروجی هدایت کند.

۸. انیمیشن ‌های تبلیغاتی جذاب

تولیدات آردمن برای همۀ افراد در تمامی سنین جذابیت دارد. بنابراین این استودیو نه تنها برنامه‌ تلویزیونی، انیمیشن کوتاه، فیلم بلند و موزیک ویدئو تولید می‌کند، بلکه دستی هم در ساخت آگهی‌های تبلیغاتی برای طیف وسیعی از مشتریان دارد. برای مثال انیمیشن‌های خمیری ساخته‌شده برای برند خودروسازی شورن (Chevron) را می‌توان نام برد.

۷. آتشی که بخشی از خاطرات را در خود بلعید

حتی برای بزرگترین و بی‌رقیب‌ترین کمپانی‌ها هم امکان وقوع حادثه‌ای تلخ وجود دارد. در سال ۲۰۰۵ آتش‌سوزی وسیعی در انبار بریستول به راه افتاد. بسیاری از لوازم اصلی ساخت انیمیشن آسایش مخلوقات، فرار مرغی و بخشی از تاریخچۀ والاس و گرومیت در این آتش از بین رفت. با وجود این خوشبختانه چندین شخصیت از کارهای در آستانۀ پخش؛ از جمله لوازم و شخصیت‌های انیمیشن نفرین موجود خرگوش نما (Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit) از آسیب در امان ماندند.

۶. برگزاری نمایشگاه‌های جهانی

محصولات این شرکت هوادارانی در سطح جهانی دارند. بنابراین هر ساله در کشورهای مختلفی مانند فرانسه، آلمان، استرالیا و کره جنوبی نمایشگاه هنری آردمن برگزار می‌شود.

۵. کمی متفاوت‌تر از همیشه

با وجود اینکه تولیدات استودیو آردمن اغلب با انیمیشن‌های خمیری شناخته می‌شود اما برای انیمیشن بر آب رفته (flushed away, 2006) روش متفاوتی انتخاب شد. تیم خلاق این استودیو به جای یک انیمیشن خمیری، انیمیشن سه‌بُعدی تماما کامپیوتری ساخت. یکی از دلایل این انتخاب سختی فیلمبرداری از “آب در حال جریان” با تکنیک کلی موشن (Claymation) و استاپ موشن (stop-motion) بود.

این فیلم سومین همکاری استودیو با شرکت دریم‌ورکس انیمیشن (Dreamworks Animation) بود که به دلیل مشکلات پیش آمده بین این دو کمپانی بزرگ در طی پروسه ساخت، گفته‌ می‌شود احتمالا آخرین همکاری بین آن‌ها باشد؛ اما چه کسی از آینده خبر دارد؟!

flushed away

۴. آکادمی آردمن

جالب است بدانید در سال ۲۰۱۳ آکادمی آردمن با هدف پر کردن شکاف بین آموزش و صنعت توسط استودیو بریستول آردمن تاسیس شد؛ جایی که  تعدادی از کارهای سفارشی این استودیو طراحی‌ و اجرا می‌شود.

۳. فعالیت‌های خیرخواهانه

استودیو آردمن در فعالیت‌های مختلف داوطلبانه و خیرخواهانه‌ای مشارکت دارد. به عنوان مثال با بنیاد بیل و ملیندا گیتس (Bill & Melinda Gates Foundation) برای ساخت ویدئویی در راستای شعار جهانی «مالاریا باید بمیرد تا میلیون‌ها نفر زنده بمانند» همکاری می‌کند.

۲. جایزه‌ باران آردمن

آردمن از سال ۱۹۸۹ تا کنون در مجموع چهار جایزه اسکار و چهارده جایزه بفتا را از آن خود کرده‌است.

۱. نمایشگاهی تاریخی

گیبلی (Ghibli) که یک موزه انیمیشن در شهر توکیو است، در سال‌های ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۷ نمایشگاهی با محوریت تاریخ و فعالیت‌های استودیوی انیمیشن‌سازی آردمن برگزار کرد. تمام تاریخچۀ استودیو از ابتدا تا انتها بر روی صفحه نمایش‌های دیجیتالی، نمایشگرهای ویدئویی و سایر ابزارهای آموزشی به‌روز در معرض دید علاقمندان قرار گرفت. علاوه بر این در این رویداد بخش‌های مجزایی برای گفت‌وگو دربارۀ فیلم‌ها و نحوه ساخت آن‌ها وجود داشت. 

Ardman Museum

استودیو انیمیشن‌سازی آردمن بیش از چهل سال است که با خلق شخصیت‌های دوست‌داشتنی و داستان‌های فراموش‌نشدنی، مردم جهان را مجذوب خود کرده‌است. گرچه تولیدات این شرکت همواره مورد تقلید قرار می‌گیرد، اما آن‌ها هر بار با ترکیب افسونگری، کمدی و تکنیک‌های پیشرفته به هدایت صنعت جذاب انیمیشن‌سازی ادامه می‌دهند.

ایستانما

ما یک تیم جوان و پرشور در واحد تولید محتوای شبکه ایستانما هستیم که در تلاشیم محتوایی ناب و کاربردی برای مخاطبین عزیزمان تهیه کنیم. نظرات شما به رشد و انگیزه‌ی ما کمک به سزایی می‌کند. 🌹

در بزرگترین شبکه اجتماعی استاپ موشن ایران عضو شوید... عضویت در پیج اینستاگرام

مطالب پیشنهادی:

قوانین ارسال دیدگاه در ایستانما

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد و در چهارچوب قوانین جمهوری اسلامی ایران نگنجد، در شبکه ایستانما تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. در صورت تمایل به درج تبلیغات از طریق گزینه ارتباط با ما اقدام نمایید.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
0