لوگوی ایستانما

گفتگوی شبکه ایستانما با جناب آقای ابوالفضل قربانی

دسته بندی :پایگاه دانش, گفتگو و مصاحبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۹ ایستانما 1795

کاربردهای استاپ موشن در آموزش انیمیشن به کودکان موضوع گفتگوی پنج شنبه شب شبکه ایستانما در قالب لایو اینستاگرام بود که جناب آقای ابوالفضل قربانی برگزار گردید.

 

 

تحصیلات آقای ابوالفضل قربانی، کارشناس روانشناسی و کارشناسی ارشد کارگردانی انیمیشن می باشد که به عنوان انیماتور،عروسک ساز و مربی انیمیشن کودک فعالیت دارد.

 همکاری با کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، موسسه تاریخ ادبیات کودکان و نوجوانان، موزه کودکی ایرانک و آسیفا ایران در زمینه آموزش، تربیت مربی کودک و تولید محتوا بخشی از زمینه های همکاری ایشون بوده که در کارنامه کاری ایشان نقش بسته است.

در ادامه می توانید ویدیوی این لایو و گفتگوی دیدنی را در شبکه ایستانما مشاهده نمایید.

ویدیوی کامل مصاحبه شبکه ایستانما با ابوالفضل قربانی

متن کامل گفتگوی شبکه ایستانما با ابوالفضل قربانی

شبکه ایستانما: سلام و عرض ادب جناب آقای قربانی. لطفا خودتون و معرفی کنید تا عزیزانی که شاید شما را نشناسند بتونن بیشتر با شما آشنا بشن و بتونیم بحث رو ادامه بدیم.
ابوالفضل قربانی: ممنونم لطف کردید، قبل از صحبتم اینو بگم که منم خب ناراحتم که تو این مدت اتفاق خوبی نیافتاد و پشت سر هم اتفاقات بد داشتیم ولی به هر حال به قول خانم توران میرهادی که که میگن : غم بزرگ را باید به کار بزرگتر تبدیل کنیم. امیدوارم بتونیم تو همین شرایط هم کار مثبتی انجام بدیم و آینده روشن داشته باشیم.

از خودم که بخوام صحبت کنم و بگم که چجوری تو این راه اومدم، من ابتدا موسیقی کار می کردم و قرار بود برم نوازنده ویولن بشم. در دانشگاه موسیقی و خیلی اتفاقی اومدم تو این مسیر و انتخابش کردم. یه جورایی کار کودک من رو انتخاب کرد! یکی از دوستان تو کار کودک بود، یک جلسه قرار شد من برم کانون پرورش فکری و جای ایشون که قرار بود برن سربازی. یک جلسه کلاس رفتن همانا و و شروع شدن یک مسیر جدید هم همانا!
با کانون آشنا شدم و جای موسیقی خوندن تغییر رشته دادم و به سفارش خانم سودابه سالم استاد عزیزم که دوره مربیگری موسیقی کودک رو پیش ایشون گذروندم، رفتم رشته روانشناسی خوندم . چون علاقه به کودک هم داشتم این رشته بهتر میتونست کمکم کنه، اینکه تو کانون یه سری آرشیو خیلی خوب انیمیشن داشت. بیرون از کانون مثل الان نبود که تو شبکه های مجازی باشه و بتونم ویدیوها رو ببینم.
آشنا شدن با اون مثل یه جرقه بود و حال و هوای من رو عوض کرد و نزدیک شدن به هنرهای تصویری و بعد از کارشناسی اومدم آماده شدم برای ارشد انیمیشن و بعد از این‌که وارد دنیای انیمیشن شدم یکی یکی چیزهایی که علاقه داشتم رو پیگیری کردم. بعد از این که با آقای غریب‌پور آشنا شدم، با نمایش عروسکی اون فضا آشنا شدم که آقای غریب پور هم خیلی تاثیر داشت توی کارم. چون ایشون توی کانون کار کرده بودند و برای بچه ها کتاب نوشتند و توی آموزش کشور هم خیلی تاثیر داشتند.

بعد از این جریان چون کار کودک انجام میدادم یک دوره تجربه های مختلف توی استاپ موشن داشتم.  تو پروژه آقای گوزن و آقای موسوی خیلی چیزای زیادی یاد گرفتم. از همینجا بهشون سلام عرض میکنم و همچنین دیگر دوستان ؛  حدود سه چهار سال پیش این انگیزه بیشتر شد و دیدم خلع آموزش به بچه ها هست. ما توی دانشگاه و در دوره هنرستان هم کار می‌کنیم ولی این اتفاق برای بچه‌ها نیست و جای مشخصی ندارند و در ادامه باز هم توضیح خواهم داد.

 

شبکه ایستانما: جناب آقای قربانی من اگر بخوام در فضای خونه و آموزشگاه استاپ‌موشن به کودک یاد بدم، اول از همه چه فضایی رو میطلبه؟ من چه فضایی باید داشته باشم؟ وبعد چه ابزاری نیاز هست برای انجام این کار؟
ابوالفضل قربانی: خب خوشبختانه با اومدن اپلیکیشن های جدید ، قبل از این ما می‌خواستیم هفت یا هشت سال پیش شاید هم بیشتر می‌خواستیم با بچه‌ها انیمیشن کار کنیم اینقدر آزاد نبودیم و حتما شرایط ویژه می‌خواست. مثل سیستم می‌خواست، دوربین می خواست. آموزش انیمیشن هم فقط در کانون بود کانون پرورش فکری که استاد علیمراد درس می‌دادند.

اونجا سالن بود شرایطش بود کار می کردند و خوشبختانه با آمدن اپلیکیشن‌های استاپ موشن استودیو که شما هم توی صفحه و سایتتون گذاشتید و خوشبختانه این مشکل ما حل شده، با آمدن این چیزا خیلی راحت شده.  یه سری وسایلی که لازمه با کمترین امکانات اگر قراره یه مربی کودک در دورترین نقطه ایران با بچه‌ها انیمیشن کار کنه، میتونه.

ما می‌خواستیم برای معلم‌ها ورک شاپ بزاریم که بیماری کرونا نذاشت و انشالله در آینده این کارو خواهیم کرد. در خلاصه ترین حالت ممکن میشه گفت استفاده از پایه ها ساده ترین روش هست یعنی همه بچه ها خوشبختانه تبلت یا موبایل دارند یا پدر و مادرشان دارند. این سه پایه ها که همه دیدن، این گیره تبلت هست خیلی کم گیر میاد ولی خیلی خوبه. بچه هایی که تبلت هاشون بزرگ هست این گیره خیلی کاربرد داره و خیلی زیاد استفاده میشه و اگر روی سه پایه دوربین هم وصل بشه که خیلی خوبه میشه از این سه پایه دوربین استفاده کنن.

بعضی بچه ها ما داشتیم که نمی تونستن تبلت بزرگ بگیرند و تبلت های کوچک داشتند و به مشکل بر میخوردند. این گیره یک پیچ داره که با توجه به اندازه گوشی یا تبلت تنظیم میشه و تقریباً تبلت های کوچک رو میگیره.

بعد اینکه برای وسایل خونه یه میز کار لازمه، یه جایی باشه که تکون نخوره و بتونن پایه رو بهش وصل کنند. در ادامه میتونم به اپلیکیشن های مختلف اشاره کنم تا بتونن از انها استفاده کنند و یه دونه ریموت هم اگر داشته باشند خوبه. وقتی موبایل نصب می کنند به پایه و میخوان عکس بگیرند دست زدن به موبایل خودش باعث تکون دادن دوربین میشه، همیشه بهترین چیز اینه که از ریموت مونوپاد استفاده کنند یا از هنذفری استفاده کنند که از طریق دکمه هندزفری صفحه رو کنترل کنن.

این ساده ترین حالت ممکن برای کار در منزل است. اگر در آموزشگاه میخوان درس بدن بهترین چیز اینکه سه پایه عکاسی داشته باشن و به صورت افقی کارکنن چون استاپ موشن بیشترین کارهاش برای بچها زیر دوربین استفاده میشه و می‌تونن پایه رو به صورت افقی بزارن و بتوانند روی میز اکثر تکنیک ها رو کار کنند.

می‌توانند از چراغ مطالعه برای روی میز استفاده کنند یا نور حرفه ای برای آموزشگاه بگیرند همچنین میتونن ویدیو پروژکتور داشته باشند. ایده آل ترین حالت ممکن داشتن ویدیو پروژکتور هست که بچه ها بعد از کارشون اگر به وای فای متصل باشند می‌توانند کارشونر و بزرگ ببینن.

یه نکته دیگه هم هست که وقتی بچه ها کار میکنن و سرشون گرمه و لذت میبرند و حواسشون نیست. ولی بچه که اگر بیکار باشند کلافه می‌شن و حوصله ادامه روند این کارو ندارند، ولی این کار خیلی کمک میکنه .

 

شبکه ایستانما: بسیار عالی. خیلی ممنون از توضیحاتتون. استاد فکر می کنید که بهترین سن برای اینکه یک کودک آموزش استاپ موشن رو آغاز بکنه چه سنی هست؟
ابوالفضل قربانی: من معمولا ادر کلاس هایی که داشتیم و تجربه‌هایی که داشتیم از ۷ سال تا ۱۴ سال بازه ای هست که قبل از نوجوانی میشه با بچه‌ها استاپ موشن کارکرد.  کودکانی که بین ۷ سال تا ۹ سال هستند معمولاً با کمک پدر و مادر باید این فضا رو ادامه بدهند. باید پدر و مادر در این قضیه کمک کنند چون بچه به تنهایی نمی تونه کار بکنه یا نمیتونه به شبکه اینترنت وصل بشه. بهترین کار اینه از ۷ تا ۹ سال پدر و مادر به کمک بچه بیان چون بچه ها از ۹ سال تا ۱۴سال خودشون خود کفا میشن. از این تکنیک ها میشه برای این رنج سنی استفاده کرد. از این سن به بعد هم میشه از کمک هنرستان استفاده کرد.

 

شبکه ایستانما: استاد بریم دنبال این که آیا ما در کشورمون کارگاهی رو برگزار می‌کنیم که مربی مخصوص کودکان رو در این حوزه، پرورش بده؟
ابوالفضل قربانی: بیشتر آموزش بوده تا الان . کسایی که آموزش می دادن به بچه ها یا با بچها کار می‌کردند توی کانون این کار رو می‌کردند.

 

شبکه ایستانما: افرادی که علاقه مند به این قضیه، ورکشاپی هست که شیوه صحیح آموزش دادن به بچه ها رو یاد بده؟
ابوالفضل قربانی: من فعالیت‌هایی که در کانون بوده رو یه مقدار توضیح میدم. من برنامه داشتم که بتونیم برای مربی ها ورکشاپ بزاریم و با چند تا از دوستانم کار میکردم و در حال ضبط فیلم و کلیپ بودیم. ولی کرونا اجازه ادامه این کارو به ما نداد. ولی دوستانی که انیمیشن کار میکنند به صورت حرفه ای هرکدوم با اون تکنیک هایی که مسلط هستند با مربی ها کار کنند.

و اینم بگم که من توی این مدتی که کار می کردم یه سر ی افراد و مربی ها می آمدند دایرکت از من سوال می‌کردند برای مثال ، مثلا مربی داشتیم که مربی نقاشی کودک بود و خودش تلاش می کرد که این نقاشی کودک رو تبدیل کنه به انیمیشن و خودش از طریق اپلیکیشن هایی که اومده میتونست کار خودش رو پیش ببره. اما خیلی سوال داشت و خیلی چیزا رو نمی دونست. من مفصل براش به صورت جداگانه توضیح می دادم و ویدیویی آموزشی می آوردم و به صورت جدا گونه براش می‌فرستادم.
و اتفاقات خوبی که این چند وقته افتاده تشکیل سایت ایستانما بوده، کمک بزرگی به ما کرده کار مارو هم کم کرده. من فقط آدرس سایت رو در اختیار هر کسی که در این زمینه سوال داره میذارم و به بقیه میگم که برین در این سایت هم میتونید نمونه کار ببینید هم میتونید برای آموزش مقاله بخونید و خیلی سوالاتتون و بر طرف کنید. و خیلی راحت میتونید اپلیکیشن هارو دانلود کنید ما برای نصب استاپ موشن کلی داستان داشتیم در سال های گذشته. ولی الان خیلی راحت شده.

 

شبکه ایستانما: من یه سوالی که برای خودم مطرح شده اینکه مربی هایی که صرفا برای انیمیشن کودکان آموزش می‌بینند، خصوصیات خاصی دارند، یا باید داشته باشند؟ چون کار با کودک یک کار متفاوت هست یعنی شما نیازمند به یه سری توانایی هایی هستید که به درد اون رده سنی میخوره. آیا ما این ها رو هم تفکیک می کنیم یا هر کسی که انیمیشن یاد گرفته میتونه بیاد در این حیطه کار کنه؟
ابوالفضل قربانی: این نکته خیلی مهمیه. برای این کار من چون قبلاً موسیقی کودک کار میکردم یه معضلی که اونجا داشتم اینجا هم در کار کودک دارم. افرادی کار کودک انجام میدن یه سری اطلاعات مختصری دارند و میان شروع می‌کنند به مربیگری و مربی کودک میشن و بسیار ضربه سختی به کودک وارد می‌کنند.

برای مثال در حوزه موسیقی اگر مربی مقدار کمی ساز بلد باشه و بیاد به بچه ها موسیقی درس بده ، بچه ها بعد از یکی دو جلسه خسته می شوند و اینکه اطلاعات مربی باید خیلی گسترده باشه و بچه علاقه مند به این کار بشه.

ولی متاسفانه اطلاعات مربی محدود هست و همون تجربه دیگه پیگیری نمیشه. در خود انیمیشن هم مثل نقاشی کودک، نمایش عروسکی بین یک مربی حرفه‌ای و مربی تازه کار فاصله بسیاری هست و فرد باید علاوه بر این که یک مربی حرفه‌ای باشه باید روانشناسی کار کنه. تعامل با کودک داشته باشه، علاقه مند باشه به زمینه کودک، اطلاعات خیلی خوبی داشته باشه، ادبیات کودک رو بدونه، طرح های تجسمی رو بلد باشه همه این چیز هارو بدونه.

 

شبکه ایستانما:در پیرو فرمایشات شما با توجه به این که قشر کودک یک جامعه بسیار آسیب پذیر هست یعنی ما اگر بتونیم درست هدایت بکنیم میتونیم نتیجه خیلی خوبی از این اتفاق بگیریم و به همان اندازه کار خوب نتیجه خوب داره. در این زمینه برعکسش هم وجود داره یعنی یک مربی کودک باید کودک را به طور کامل بشناسه و بعدش بتونه برای کودک آموزشش رو استارت بزنه و شروع کنه.

همه ما میدونیم در واقع حالا من خودم رو مثال میزنم بزرگترین مشکل این روزها داریم اینه که صبور نیستیم یعنی بلافاصله میخوایم تو هر چیزی که هستیم در هر شاخه ای قرار داریم برای هر کاری عجولانه رفتار کنیم و حوصله  وصبر را نداریم. می‌خواهیم برسیم به این قله و اصلاً نمی خواهیم آروم آروم از این مسیر لذت ببریم.

فکر می‌کنید که میتونیم با استاپ موشن این نقش تربیتی رو به کودک یاد بدیم و مثلا همین صبوری رو به کودک درهمین بچگی یاد بدهیم؟
ابوالفضل قربانی: خب جنبه درمانی و بخوایم حرفه ایی برخورد کنیم هنردرمانی خودش یک شاخه ایی هست که من در دورانی که روانشناسی می خوندم و پیگیری می‌کردم اما در تخصص من نیست. اما خود کار هنر بدون اینکه ما اصلا اطلاعی داشته باشیم خود روند کار هنر کمکی میتونه بکنه در مشکلات و حالا اگر تخصصی باشه که چه بهتر.

یعنی مربی بتونه خیلی خوب مدیریت کنه میتونه مفید باشه و بچه هایی که مشکل دارند من خودم تجربه های مختلفی داشتم با بچه‌هایی که غرق در بازی بودند و پدر مادر می گفتن ما تبلت به بچه دادیم تا از شلوغی اون جلوگیری کنیم ولی بچه ها غرق در بازی می شدند و از خیلی چیزها عقب می افتادند اما از همین تبلت میشه خیلی استفاده‌های خوبی کرد.

همین انیمیشن سازی میتونه خیلی از زمان بازی بچه رو کم کنه و مسیری رو به بچه بده که بتونه ازش مفید استفاده کنه. در این کار زمانی که بچه ها نتیجه کار خودشان رو می بینند کم کم تغییر میکند و واقعا انیمیشن صبوری لازم رو به بچه ها منتقل میکنه و بچه ها منظم تر میشن در کارهاشون و نکات خیلی مثبتی داره. نه فقط انیمیشن، کارهای عروسکی و دیگر کار ها هم همین خاصیت رو داره.

 

 

ghalandar
پاپت های مربوط به انیمیشن استاپ موشن قلندر - ساخته ابوالفضل قربانی

شبکه ایستانما: من دلم می خواست راجع به این موضوع هم صحبت بفرمایید که اول فرمایشتون فرمودید بچه هایی با سن ۷ تا ۹ سال خانواده باید آنهارا کنترل کند، ساپورت کند تا بتوان خروجی عالی دریافت کنند. جناب آقای قربانی ما مرکزی برای آموزش به خانواده ها هم داریم؟ شاید خانواده ایی باشه که خودش در این زمینه اطلاعاتی نداشته باشد و بلد نباشد؟
ابوالفضل قربانی: به نکته خیلی خوبی اشاره کردید. مهمترین قسمت این تایم ما و همینطور پدر و مادرها بیشترین دغدغشون هم این بود. در آموزشگاه که این کودک داره به کلاس میاد اما توانایی انیمیشن سازی رو نداره و درسی که کودک در اموزشگاه میدید رو قرار بود در خانه اجرا کنه. برای مثال در آموزشگاه تکنیک خمیر یاد گرفت می خواست در خانه این کار رو گسترش بده و چیزهای مختلف درست کنه و به این کار مسلط بشه اما وقتی به خانه می رسید فراموش می کرد. از ذهن کودک می پرید و پدر مادر  تونستند کمکی کنند چون هیچ اطلاعاتی نداشتند و اونها هم سردرگم می شدند یا من باید در گروه اونا رو راهنمایی میکردم یا بعد از کلاس باید به آنها توضیح میدادم.
در نتیجه آموزش دادن به والدین خودش تاثیر مثبتی میتونه داشته برای ادامه کار . اینکه کودک میاد شروع به کار انیمیشن میکنه میتونیه در اون کار آدم موفقی بشه اون کار رو ادامه و گسترش بده و بعداً بتونه به هنرستان بره و بتونه اون رشته رو به طور جدی ادامه بده، نتیجه خوبی هم بگیره . خود والدین هم برای مثال در موسیقی، من اگر موسیقی را بسیار مثال میزنم چون خیلی مرتبط به کار با انیمیشن می باشد!
زمانی که کودک ویولون یاد میگیره مادر هم کنار کودک شروع می کنه به یادگیری ویولن و در این راه هم خود مادر ویولون رو یاد میگیره. هم کودک تشویق میشه برای ادامه این کار یا اگر سوالی داشته باشه میتونه از مادر بپرسه و به مشکلی بر نخوره.
در بعضی اوقات اوایل شروع کلاس ها والدین گارد می‌گرفتند و می‌گفتند که ما وقت نداریم و علاقه ایی به کار نشون نمي دادند. اما زمانی که والدین حتی یکبار در ورک شاپی که برگزار میکردیم می اومدن از نزدیک با کار آشنا می‌شدند و نتیجه رو می دیدن یک دفعه به این کار جذب می‌شدند. علاقه مند می شدندبه اینکار و نکته جالب این بود که یکسری از اوقات والدین خودشون در گروهی که ما داشتیم کارهای خودشان رو می‌فرستادند و توضیح می دادند که این کار را خودشون درست کردند.
و زمانیکه کودک در خانه کم کار می‌کرد اما والدین خودش رو میدید تشویق به ادامه کار می‌شد و تقریباً کار مشترک می‌شد و کل خانواده داشتند در آن کار با هم دیگه هم فکر می شدند و همکاری می‌کردند. و بچها هم کار گروهی رو یاد می‌گرفتند.

 

شبکه ایستانما: بسیار هم عالی… طبق گفته های خودتون کار گروهی همه سیستم‌های کاری در دنیا اینه که یه سری افراد شایسته منتخب میشوند برای کاری و دور هم جمع می‌شوند و یک تیم تشکیل می‌دهند تا یک کار گروهی انجام بدهند. ما باید دنبال این باشیم که بیایم یه سری افراد رو دور هم جمع کنیم. مثلا بعضی ها قوه تخیل خوبی دارند، بعضی ها خلاقیت خوبی دارند. یه سری صبور هستند یا به قول خود شما یه سری در بخش صداگذاری کار خیلی موفق هستند. همه اینها میتونه نتایج فوق‌العاده‌ای داشته باشه .

برای خانواده‌هایی که کم طاقت هستند برای مثال خانواده‌هایی رو  من دیدم که میگن بچه شانزده هفده ساله ای دارند که درسش بسیار خوب اما خلاقیت نداره، ما باید ببینیم چه جوری با این آدم در کودکی کار کرده ایم که حالا ازش انتظار داریم که خلاقیتش شکوفا بشه و ایده های زیادی داشته باشه. فکر می‌کنم که این حوزه خیلی شیکه، خیلی جذابه که من بعنوان اولیا هم میتونم برم کار کنم و یه چیز جدید خلق کنم و حتی به استاد کودک خودم هم نشون بدم و یک کار خانوادگی و گروهی رو رقم بزنم.
استاد با توجه به فرمایشاتی که داشتید طبیعتاً میطلبه که ما منابع آموزشی داشته باشیم برای خانواده‌ها. یعنی خانواده بتونه از اونجا یاد بگیره و منتقل بده به بچه هاش. یه سری کتاب ها باشند که خود کودکان هم بتونن استفاده کنند. آیا ما یه همچین منابعی رو داریم؟
ابوالفضل قربانی: منابع آموزشی برای سنین کودک خیلی کم است. یه چندتایی داریم که من اینجا معرفی می کنم انشاالله بتوانیم در آینده یک سری منابع و کتاب ها مختص کودکان داشته باشیم. مثل آموزش نقاشی به کودکان، آموزش سفال به کودکان، برای آموزش انیمیشن خیلی کتابی برای کودکان نداشتیم . آقای استاد علیمراد خدمت بزرگی به ما کردند و پسرشون جناب آقای محمد رضا علیمراد ایشان هم ادامه راه پدر را ادامه می دهند و چند کتاب دارند که ما در طرح درس برای بچه‌ها استفاده میکنیم. حالا من اسامی کتاب‌ها را نام می‌برم:

برای شروع ترم من از این کتاب خارجی استفاده می‌کنم. کتاب animation lab for kids که والدین می‌تواند از خارج از کشور تهیه کنند و آنهایی که ندارند سعی می کننم در آینده ایی نزدیک یک کتاب بنویسم برای بچه ها وهم مربی ها به همراه یک سی دی آموزشی که به راحتی بتوانند مطالب را درک کنند و اینکه شروع کار بچه ها در انیمیشن، هیچ وقت با نرم افزار نیست. حالا نرم افزارهای استاپ موشن کمک میکنه برای آمادگی بچه ها که بهتر عکسها رو پشت سر هم بچینند.
نکته مهمی که وجود داره این است که استاپ موشن برای بچه‌ها دست ورزی داره. به طور کلی چیزهایی که یک کودک به اون علاقه داره در استاپ موشن وجود داره مثل موزیک، داستان، ساخت و ساز معماری کار با خمیربازی و هر رشته‌ای که بگید تقریباً در استاپ موشن وجود داره. من از همون اول بچه ها رو آماده می‌کنم و بهشون یاد میدم تا کودک علاقه خودش رو پیدا کنه و راحت تر بتونه کاری که می‌خواهد در آینده ادامه بده رو انجام بده و من هم در این راه بهش کمک می کنم.
برای ترم دوم با قانون ها کودک باید آشنا بشه. کتاب “روشهای ساده متحرک سازی” کتاب خیلی خوبی که در آموزشگاه چاپ نشده و به صورت pdf برای بچه ها تهیه کردم و استاد علی مراد نوشته.
در ترم سوم که بچه‌ها استاپ موشن کار می‌کنند اما به صورت عروسکی، در حال حاضر بچه ها با قانون ها آشنا شدند و الان می‌آیند و یک عروسک ساده می سازند و یک دکور مختصر، این کتاب “دنیای عروسک ها” که متاسفانه در کانون چاپ نمیشه و کتاب خیلی خوبیه و خوشبختانه مربیهای کانون می توانند از این کتاب ها فقط در آموزشگاه استفاده کنند. این کتاب از پشت صحنه کارهای استاد علیمرداد توضیح داده و یک سی دی داره که خیلی میتونه کمک کنه و در نهایت بچه ها اگر بخواهند بیشتر آشنا بشن.

مخصوصاً مربی ها این کتاب می خوام معرفی کنم که باز هم این رو کانون چاپ کرده. کتاب “تک فریم های ماندگار” نوشته سعید توکلیان. این کتاب به انیمیشن تجربی پرداخته که البته انیمیشن تجربی هم به استاپ موشن مربوط میشه و انیمیشن های زیر دوربین و تکنیک هایی که خیلی خاص بودند، این کتاب خلاقیت بچه ها رو افزایش میده و برای نوجوانان به کار میره.

فعلا این چند منبع هستش تا در آینده کتاب خوب چاپ بشه و بشه ازش استفاده کرد.

ابوالفضل قربانی

شبکه ایستانما: بریم سر وقت این که حالا ما با انیمیشن استاپ موشن میتونیم بریم سراغ کودکانی که یک مقدار نیازهای ویژه دارند؟ مثل کودکان اوتیسم، ناشنوایان میتونیم برای اونها کاری بکنیم؟
ابوالفضل قربانی: بله قطعاً داریم. توی دوره هایی که من داشتم بچهای اوتیسم در نوع مختلف بودن. یک بار هم تجربه ناشنوایان داشتم به صورت ورکشاپ و می‌خواستم با بچه های سندروم دان هم کار کنم که فعلاً کنسل شده. انشاالله بتونیم در آینده این کار رو انجام بدیم. با یکی از دوستان در انجمن سندروم دان کار می‌کردم قولش رو گرفتم.

دوست عزیزم مهدی غلامی نصب با بچه‌ها موسیقی کار می‌کنه و خیلی خوب بوده. انیمیشن و نمایش عروسکی هم میشه با آنها کار کرد. بچه های اوتیسم معمولاً کار با آنها انفرادی انجام می‌شه چون اوتیسم درجه بندی میشه. من خودم تخصص ندارم و دوستان متخصص اوتیسم میدونن از جزئیات با خبر هستند. اوتیسم درجه بندی میشه یعنی درجه بالاتر می تونه اینجوری باشه که ارتباط با بقیه رو قطع میکنه ولی بچه هایی که ازنوع پایین تر هستند خیلی خوب کار می‌کنند و این بچه ها این تمرکز دارند که میتونن ساعتها این کار رو انجام بدن. انیمیشن واقعاً این ویژگی کار رو لازم داره.

شاگرد اوتیسم داشتم و مادرش واقعاً برای اون زحمت کشید و ساعت‌ها بهش کمک می‌کرد و بسیار بچه با استعدادی بود. کارهای بسیار زیبایی انجام می‌داد و زمانی که بچه کارهای بسیار کوچک انجام میدادند وقتش رو میذاشت و کارهای بیشتری انجام می داد . هنر زیبایی رو تولید می‌کرد و در زمانی که داشت این کار رو انجام می‌داد حالش بهتر شده بود. با بچه ها راحت تر بود اما سخت بود براش که بتونه کار گروهی انجام بده. چون اگر بچه ها ایده‌های اون رو انجام نمی‌دادند ناراحت می‌شد. اما خیلی بهش کمک می‌کرد، چون این بچها ساعات زیادی تنها هستند. این انیمیشن به اونها خیلی میتونه کمک کنه. چیزهایی درون این بچه ها هست که اونا میتونن از طریق انیمیشن اجرا کنند.

 

شبکه ایستانما: خیلی ممنون از توضیحاتتون… انشالله که در آینده نزدیک اتفاق بیفته به امید خدا. این اتفاق ها داره شکل میگیره و داره انجام میشه و بعد از این ویروس کرونا بتوانیم با شدت بیشتری کار رو ادامه بدهیم و گسترش بدیمدر تمومه کشورمون. استاد شما طرح درس بخواهید به صورت استاندارد طراحی کنید به چه شکل خواهد بود؟
ابوالفضل قربانی: طرح درسی که من دارم چهار ترم برای بچه ها برنامه ریزی شده. ۴ ترمی که تقریبا میشه گفت سه ماه میشه. اول که سرفصل آشنایی با تکنیک های استاپ موشن و انیمیشن. در آغاز ترمی که میان من به جای اینکه شروع کنم به درس دادن، یک تجربه جدید رو شروع میکنیم. ترم دوم ما با بچه ها اگر بخوان انیمیشن کار کنند از طریق لایت باکس داریم و یه دونه پاپت انیمیشن و در ترم دوم با ۱۲ قانون متحرک سازی بچه ها رو به رو می‌شوند و بچه ها آموزش می بینند و در ترم سوم عروسک سازی رو داریم.
و در ترم آخر که همه بچه ها مسلط شدند ترم چهارم کارگردانی داریم. فیلمسازی داریم در طی این سه ماه علاقه بچه ها رو نسبت به کارها فهمیدیم سنجیدیم و در ترم آخر کودک هر تکنیک که خودش انتخاب میکنه و یه داستان انتخاب میکنه و همین جوری پیش میره. عین یک کارگردان انیمیشن و فیلم خودش رو میسازه.

 

شبکه ایستانما: بی نهایت ممنون از توضیحات کامل و جامع شما. خیلی زحمت کشیدید و ممنون میشم که سخن پایانی شما رو بشنویم.
ابوالفضل قربانی:  اول اینکه تشکر می کنم از اینکه این فرصت رو به من دادید تا بتونم صحبت کنم درباره این رشته. چون واقعاً گنگ بود و آنقدر مردم اطلاعات نداشتند. انشالله فرصت بشه برای والدینی که بچه هاشون انیمیشن کار می کنند و انشاالله نقطه آغازی باشه دوستانی که علاقه مند به این کار هستند و بهتر این جریان انیمیشن کودک رو گسترش بدهیم تا والدین هم بدونند که باید چیکار کنن و از کجا شروع کنند و منابع خیلی خوبی داشته باشند و به راحتی بتوانند این کار را انجام بدهند.

بچه ها بتوانند انیمیشن رو یاد بگیرند و آینده این راه رو بفهمند و درک کنند در سطح حرفه‌ای بتونن کار کنند د فیلمساز بشن. بهترین آرزوی من اینه که در آینده شاگرد هایی که دارم فیلمساز های عالی بشنود و من نتیجه کار خودمو ببینم.

 

شبکه ایستانما برای آقای ابوالفضل قربانی و خانواده محترمشان آرزوی سلامتی و توفیق روزافزون را دارد.

ایستانما

ما یک تیم جوان و پرشور در واحد تولید محتوای شبکه ایستانما هستیم که در تلاشیم محتوایی ناب و کاربردی برای مخاطبین عزیزمان تهیه کنیم. نظرات شما به رشد و انگیزه‌ی ما کمک به سزایی می‌کند. 🌹

در بزرگترین شبکه اجتماعی استاپ موشن ایران عضو شوید... عضویت در پیج اینستاگرام

مطالب پیشنهادی:

قوانین ارسال دیدگاه در ایستانما

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد و در چهارچوب قوانین جمهوری اسلامی ایران نگنجد، در شبکه ایستانما تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. در صورت تمایل به درج تبلیغات از طریق گزینه ارتباط با ما اقدام نمایید.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
0