آشنایی و آموزش ساخت استوری برد (Storyboarding)
استوری برد (Storyboard) یک لحظهی طلایی است که فیلمنامه و ایدهها برای اولین بار در کنار هم قرار میگیرند و به شکلی شبیه به یک انیمیشن روی کاغذ به نمایش درمیآیند. استوری برد، سیر و سفر یک انیمیشن را سازمان میدهد و سرنوشت آن را تعیین میکند. اما با چه تکنیکهایی میتوان یک استوری برد خوب ساخت؟ آیا ساخت آن واقعا نیاز است؟ چگونه میتوان آن را در استاپ موشن اعمال کرد؟ اگر تجربهای در ساخت استوری برد نداریم بهتر است از کجا آغاز کنیم؟
استوری برد (Storyboard) چیست؟
آنچه انیماتورها (Animators) در ابتداییترین مراحل ساخت انیمیشن خود به آن میپردازند، ساخت استوری برد (Storyboarding) است. نویسندگان و ایده پردازان با کمک تکنیک میتوانند نظراتی را که مطرح کردهاند از کلمه به تصویر ترجمه کنند. توجه کنید که ایجاد یک استوری برد، یک مرحلهی ضروری در هر انیمیشن است که نباید آن را دست کم گرفت.
در میان تمام رسانههایی که نیازمند سازماندهی صحنهها و سکانسهایشان هستند، از ایدهپردازی و خلق فیلمها گرفته تا کتابهای کمیک (Comic books)، یک مرحلهی مشترک و مهم وجود دارد که ساخت یک استوری برد مناسب است. استوری بردینگ (Storyboarding) یک شغل بسیار خلاقانه و هیجان انگیز میباشد. یک طراح استوری بورد علاوه بر آن که یک طراح و نقاش حرفهای است، درک عمیقی از داستان سرایی نیز دارد.
طراح استوری برد برای انیمیشن موردنظرش، یک طرح تصویری ایجاد میکند و جزئیات هر شات را در آن میگنجاند. سادهتر بگوییم: اگر یک چیزی در استوری برد نباشد، روی صفحه نمایش هم نخواهد بود. درنتیجه، ژستهای (Poses) شخصیتها از روی استوری برد ردیابی میشوند و توسط انیماتورها مورد استفاده قرار میگیرند.
اهمیت این مرحله چیست؟
در واقع همه چیز با یک استوری برد یا به عبارت دیگر، با یک مقاله مصور شروع میشود. طراحان در طی مشورت با کارگردان، هر شات انیمیشن را به تصویر میکشند. این کار مانند یک راهنمای راه برای تیم انیمیشن عمل میکند و انیمیشن نهایی را تا حدودی از پیش به آنها نشان میدهد.
از سوی دیگر، استوری برد فرصتی را به مشتری میدهد تا قبل از ورود به مرحلهی زمانبر و پرهزینهی تولید، تغییرات موردنیاز را ایجاد کند. شما نیز با یادگیری این روش، زمان و پول خود را تلف نمیکنید؛ زیرا ایجاد تغییرات در این مقالهی مصور ممکن است ساعتها طول بکشد، در حالی که تغییر استاپ موشن ممکن است روزها و هفتهها وقت شما را بگیرد یا حتی مجبور شوید دوباره از ابتدا شروع کنید. قطعا هیچ کس دوست ندارد کارش به اینجا بکشد!
هر طراح استوری برد، سبک و استایل منحصر به فرد خودش را دارند. در این مرحلهی اولیه از فرآیند انیمیشن سازی، وظیفهی راهنمایی و جهت دادن این طراحان برعهدهی کارگردان است. با کمک او استوری برد تولید شده با مضمون و ایدهی اصلی داستان، مطابقت خواهد داشت. برای مثال نمونهای که برای انیمیشنهای تبلیغی ساخته میشود، بسیار متفاوت از انیمیشنهای داستانی خواهد بود.
در واقع هدف از ساخت استوری برد این است که تمام شاتهایی که برای فیلمبرداری انتخاب میشوند را سازماندهی و مشخص کنید و برای ایجاد یک داستان منسجم و هیجان انگیز در اتاق تدوین (Editing room) آماده شوید. استوریبردها، نقشهای دقیق برای روزی هستند که صد در صد یک روز شلوغ عکاسی است.
ویژگیهای استوری برد چیست؟
متغیر و در جریان
روند ایجاد یک استوری برد در مقایسه با دیگر مراحل انیمیشن سازی، بسیار انعطاف پذیر و قابل تغییر است. زیرا هر چیزی که در این مرحلهی اولیه طراحی و ارائه میشود، در صورت دخالت کارفرما و آژانس تبلیغاتی در معرض تغییرات شدید قرار میگیرد. حتی گاهی برخی از شاتهایی که با حس و حال و سرعت فیلم هماهنگی ندارند به طور کامل حذف میشوند.
سازندگان برای پروژههای بلند یا سریالهای انیمیشنی تا آنجایی پیش میروند که شاتها را به صورت قابهای داستانی به سراسر دیوار وصل میکنند. سپس با اجرای زنده و با صداپیشگی، درک بهتری از آن صحنه را به اعضای تیم انتقال میدهند. این کار به آنها فرصتی میدهد تا تمام عناصر یک قسمت یا سکانس را به دیگران نشان دهند و کارشان آسانتر شود.
ساده یا پیچیده
طراحیهایی که در استوری برد به دست میآوریم، طراحیهای پر از جزئیاتی هستند که شاتهای بسیار دقیق را نشان میدهند؛ یا میتوانند شکلهای بسیار سادهای برای نمایش یک موضع یا اقدام مهم باشند. انتخاب جزئیات در نهایت به شخصی بستگی دارد که تصاویر را برای استوری برد ایجاد میکند. تنها چیزی که اهمیت دارد انتقال واضح ایدهها، کادربندی و ژست کاراکترها در این مرحله است. اگر با نقاشی ساده و آدمکهای خطی هم بتوان به این امر دست یافت، کاملاً قابل قبول خواهد بود.
حفظ انسجام داستان
بیشتر مردم تصور میکنند که داستان تنها چیزی است که در ساخت فیلم باید روی آن تمرکز کرد تا داستانی منسجم داشت؛ در حالی که ساخت یک استوری برد قوی از پایههای دیگر این میز است؛ تمرکز اصلی در این فرآیند ، حفظ انسجام داستان است و اگر به آن توجه نشود، فیلمی خواهیم داشت که شاید یک داستان قوی داشته باشد اما از نظر بصری خسته کننده یا درهم است. به عبارت دیگر، استوری برد به کاهش شاتهای گیج کننده در فیلم نهایی کمک میکند. هر یک از طراحانی که روی استوری برد کار میکنند باید اطمینان حاصل کنند که هر شات بهطور هماهنگ در شات بعدی جریان دارد.
تعیین حرکات دوربین
استوری برد باید به صورتی طراحی شود تا هر قاب، نمایانگر یک زاویهی جدید از دوربین یا یک لحظهی کلیدی در انیمیشن باشد. انیماتورها وظیفه دارند که هر فریم از استوری برد یا انیمیشن را تفسیر کنند و شخصیتها و وسایل را با استعداد خلاقانه خود زنده کنند. آنها به کمک فلشهای بزرگی که در استوریبردها کشیده شده، حرکات دوربین را تنظیم میکنند. این به انیماتورها ایدهی واضحی از نحوهی حرکت دوربین در طول شات میدهد.
ساخت انیماتیک (Animatics) چه اهمیتی دارد؟
در طول ساخت استوری برد، یکی از چیزهایی که نیاز آن حس میشود انیماتیک (Animatics) است. انیماتیک در حقیقت یک نسخهی متحرک و بسیار ساده از روند داستان است. ایجاد یک انیماتیک به تیم ایده پردازان کمک میکند تا با افزودن دیالوگهای صوتی ضبط شده و حرکات سادهی دوربین، تولید انیمیشن را به نسخهی نهایی آن نزدیکتر کنند. ابزارهای ویرایشگر کامپیوتری در این قسمت نقش بسیار مهمی را ایفا میکنند.
استوری برد خودتان را بسازید!
اگر علاقمند به کار با نرم افزارهای استوری برد هستید میتوانید به مقالهی نرم افزارهای آنلاین استوری برد هم سری بزنید.
ما در این قسمت به شما آموزش میدهیم تا با روشهای ساده و کاربردی برای ساخت اولین استوری برد خود آماده شوید:
مرحله اول: یک فهرست شات تهیه کنید.
یک صحنه از فیلمنامهی خود را در نظر بگیرید و یک فهرست شات تهیه کنید. فهرست شات، فهرستی دقیق از عکسهای گرفته شده توسط دوربین است که باید در صحنهای از تولید فیلم گرفته شود. این فهرست، مشخصات دقیق هر شات مانند اندازه عکس و نوع شات را مشخص میکند. ازخودتان بپرسید که زوایای خاص دوربین چگونه میتواند به بیان داستان کمک کند یا لحظهای را تاثیرگذارتر نشان دهد؟ با کمک زوایای متفاوت دوربین، چه چیزی را میتوانید در مورد شخصیتها و داستان خود بیان کنید؟
مرحله دوم: آن را ترسیم کنید.
سعی کنید در ابتدا یکی از سکانسهای پیچیدهتر را انتخاب کنید و یک دورنمای کلی برای صحنه مشخص نمایید. تمام شاتهایی را که احتمالا بهعنوان تصاویر اولیه به آنها نیاز دارید فهرست کرده و سپس آنها را مانند تصاویر کامیک (Comic Strip) در مربعهای استوری برد خود ترسیم کنید. استفاده از اشکال اولیه و چسباندن فیگورها روی یک تکه کاغذ هم خوب است. در صورتی که به نتیجهی دلخواهتان نمیرسید، میتوانید با یک طراح حرفهای برای ایجاد تغییرات یا ترسیم یک دنبالهی پیشنهادی کار کنید.
مرحله سوم: جزئیات کافی را اضافه کنید.
هر تصویر در استوری برد شما باید حاوی اطلاعات کافی باشد تا کسی که هرگز فیلمنامهی شما را نخوانده است بتواند با بررسی آن، به داستان پی ببرد. اما شما نباید اطلاعات اضافی را در آن بگنجانید، زیرا جزئیات مهمتر را از بین میبرد.
یادتان باشد که همهی اینها تصاویر ثابت هستند و نتیجهی نهایی، یک ویدیو یا انیمیشن متحرک خواهد بود که کل داستان را دنبال میکند. پس با در نظر گرفتن این موضوع، حرکت را در استوری بورد خود نشان دهید. مثلا میتوانید جهت راه رفتن شخصیت خود را با فلش نشان دهید. همچنین باید زوایای دوربین و کادربندی هر شات را در آن تصویر بگنجانید. برای این کار میتوانید یک طرح کلی از تمام ریز و بمهای مربوط به هر عکس را بدون عمیق شدن در جزئیات گیج کننده، در آن تصویر درج کنید.
سوال متداول
استوری برد (Storyboard) چیست؟ نمایشی گرافیکی و ساده از روند انیمیشن یا فیلم است که مانند نقشه تولید پروژه میماند. استوری بورد از تعدادی تصویر که نماها را نشان میدهند و یادداشتی که مختصری از فیلمنامه میباشد، تشکیل شده است.
با سلام خدمت شما
با تشکر فراوان نسبت به مطالب دقیق و اموزنده
سوالی هست مبنی بر این گزینه که کتابی مربوط به این بخش از ساخت انیمیشن یعنی استوری برد و فیلم نامه انیمیشن هست که مورد تایید اساتید گرامی این شاخه باشد ؟
ممنون میشوم اگر پاسخ دهید
با سلام و خدا قوت. پیامتون رو تایید میکنیم تا اگر از خوانندگان ایستانما منبعی میشناسند، زیر این نظر اضافه کنن. موفق باشید