۱۲ پله تا ساخت استوری برد حرفهای
ساخت استوری برد (Storyboard) یکی از مراحل حیاتی و در عین حال جذاب از تولید انیمیشن است. ما در این مقاله شما را با ۱۲ نکتهی مهم آشنا میکنیم که با رعایت آنها میتوانید استوری برد سادهی خود را به یک استوری برد حرفهای تبدیل کنید. اگر تا حالا مقالهی ایستانما دربارهی ساخت استوری برد ساده را مطالعه نکرده اید، پیشنهاد میکنیم از قدمهای کوچک شروع کنید و سپس با کمک این ۱۲ تکنیک، تواناییهای انیمیشن سازی خود را به اوج برسانید.
۱۲. اولویت با داستانسرایی است
وظیفهی طراح استوری برد، بیان داستان است. پس کار خود را با خواندن فیلمنامه یا طرح کلی نمایش شروع کنید. فراموش نکنید که داستان در مورد شخصیتها است، بنابراین همیشه این سوالات را از خودتان بپرسید:
در حال حاضر در داستان چه اتفاقی میافتد؟
چه تاثیری روی شخصیتها میگذارد؟
وضعیت روحی آنها چگونه است؟
آنها چه حسی دارند؟
چه لحظهی احساسی را میخواهید منتقل کنید؟ بیننده چگونه با آن ارتباط برقرار کند؟
موارد بالا نکات کلیدی هستند که به طور کلی داستان را بیان میکنند. پس یادتان باشد که هر تصمیمی باید بر اساس داستان باشد!
۱۱. شخصیتهای خود را پویاتر کنید!
خط اکشن یا خط حرکت (Line of action)، یک خط فرضی و منحنی است که از ستون فقرات یک شخصیت عبورمیکند، به ژست کاراکتر شما نیرو و حالت بیشتری میبخشد و به نوبهی خود به جذابیت بصری و پویایی بیشتر آن برای بیننده کمک میکند. خط اکشن، اولین خطی است که باید ترسیم کنید.
کاراکتری که خسته و ناامید است، خمیده میشود و سرش به سمت زمین کشیده میشود. برعکس، یک فرد موفق در جهت مخالف حرکت میکند، سر و سینهاش را به سمت بالا میگیرد و خودش را از جاذبهی زمین دور میکند. این خط، پایه طراحی است که یک شخصیت بر اساس آن ساخته و پرداخته شده است.
۱۰. یک نقاشی مساوی است با یک ایده
دقت داشته باشید که مخاطب فقط میتواند در یک زمان به یک چیز نگاه کند، بنابراین گنجاندن چندین ایده در یک نقاشی نتایج خوبی نخواهد داشت؛ چون مخاطب برخی از آن ایدهها را از دست داده و داستان برای او گیج کننده خواهد بود. یک طراح استوری برد حرفهای باید برای هر ایدهی جدید یک نقاشی جدید خلق کند.
به هر حال اگر شرح یک واقعه بیش از یک مرحله طول میکشد، سعی کنید هر مرحله را جداگانه ترسیم کنید. به عنوان مثال، اگر شخصیت شما گربهای را میبیند، آن را به صورت چند مرحله رسم کنید: ترسیم کاراکتر که در حال نگاه کردن است، رسم گربه و سپس طراحی کاراکتر و عکس العمل او.
۹. واضح یا تمیز؟
اولی جانستون (Ollie Johnston)، انیماتور دیزنی (Disney) میگوید که مهم است استوری برد شما واضح باشد نه تمیز! برای شروع به کشیدن طرحهای کلی اکتفا کنید و آنها را مرتب بچینید تا جریان استوری برد برایتان به دست بیاید و راه حلهای مختلفی را کشف کنید. هر موقع نیاز بود میتوانید به عقب برگردید و جزئیاتی را به طرحهای خود اضافه کنید.
نقاشیهای خود را با شکلها و حجمهای ساده بسازید و وقتی به طراحی تصاویر نهایی میرسید، انرژی اولیه خود را حفظ کنید. از تکنیک طراحی سه بعدی استفاده کنید تا مطمئن شوید طرحهای شما ابعاد فضایی و سه بعدی دارند.
۸. از سبک سیلوئت کمک بگیرید!
سیلوئت (Silhouette) یا سایه نما یا ضد نور شامل تصاویر مسطح تک رنگ مشکی است که از هیچ بافت و خطی تشکیل نشده و بسیار ساده هستند. در طراحی استوری برد، وضوح کلید اصلی است! زیرا مخاطب زمان بسیار کمی برای جذب ایدهی یک سکانس، قبل از ظهور ایدهی بعدی دارد. هرگز نباید در اتفاقات، قصد و وضعیت ذهنی شخصیت شک کرد. به عبارت دیگر، همه چیز باید به اندازهی کافی واضح باشد تا بیننده در فهم جزئیات توقف نکند و بتواند روی ایدهی اصلی داستان متمرکز شود.
شما نیز میتوانید کاراکتر خود را با یک رنگ ثابت پر کنید. این کار را امتحان کنید و سپس از خودتان بپرسید که آیا هنوز میتوانید حرکت ونیت شخصیت را از روی این تصویر بخوانید؟ خوب است بدانید که استفاده از سیلوئتهای واضح هنگام طراحی ژستها، وضوح موردنیاز استوری برد شما را تضمین میکند.
۷. تاثیر حالت بدنی کاراکترها در بیان داستان
ژستهایی که میکشید نقش بسیار مهمی در انتقال داستان و حالات شخصیتها دارند. آنها باید در عین وضوح و سادگی، منحصر به شخصیت باشند. برای مثال شما باید تعادلی میان سکون و حرکت شخصیت خود ایجاد کنید.
پوزهای (Pose) بیش از حد و تحرک اضافهی شخصیتها، باعث میشود تمرکز از روی سوژه و موضوع اصلی برداشته شود. از سوی دیگر، پوزها و تغییر حالتهای خیلی کم موجب میشود شخصیت روی صفحه گم شود. اگر انیمیشن شما دیالوگ نیز دارد، سعی کنید با تغییر رفتار شخصیت، حالت بدنی او را نیز را تغییر دهید. مکث بین جملات اغلب مهمتر از خود دیالوگ است. شما میتوانید از این فرصت کوتاه برای نشان دادن تفکر و تغییر حالت و رفتار شخصیت نشان دهید.
۶. نقش هر کاراکتر را بازی کنید!
رفتار و عملکرد شخصیتها در استوری برد مشخص میشود که باید بسیار دقیق و خاص باشند. صداپیشگان نیز به همان اندازه در تعریف شخصیتها نقش دارند. بنابراین دیالوگ را خوب گوش کنید و از اینکه خودتان کلمات را امتحان کنید نترسید. خودتان را به جای شخصیت قرار دهید و دیالوگهایش را جلوی آینه اجرا کنید. این کار به شما کمک میکند تا عبارات و حرکات متقاعدکنندهای را برای آن کاراکتر ترسیم کنید.
نمایش جزئیات حرکات چهره (Subtle expressions) و زبان بدن (Body language) چالش برانگیزترین قسمت کار هستند. هر شخصیت منحصر به فرد است و این تفاوتها باید در طول ساخت انیمیشن در نظر گرفته شوند. برگههای مدل (Model sheets) کاراکترها منبع مفیدی است که طراحان استوری برد برای حفظ ویژگیهای هر شخصیت در طول داستان از آن استفاده میکنند.
۵. فریم و زاویه دید
بینندگان از طریق قاب یا کادر یا فریم (Frame) با زاویه دید داستان آشنا میشوند. فریم، پنجرهای است که ما برای بیان داستان از آن استفاده میکنیم. کادر میتواند جا به جا شود و عناصر میتوانند به داخل و خارج از کادر حرکت کنند. در مثال زیر، فریم با نسبت تصویر ۱۶:۹ تعریف شده است، به این معنی که عرض فریم حدود ۱.۷۸ برابر ارتفاع آن است. این نسبت تصویر ۱۰۸۰p به عنوان استاندارد تلویزیون آمریکایی است. البته تئاتر و رسانههای کشورهای دیگر از استانداردهای متفاوتی استفاده میکنند.
۴. خط افق و زاویهی دید
در طراحی تصاویر استوری برد خود، خط افق (Horizon line) را در نظر بگیرید. این خط با نحوهی قرار دادن دوربین تعیین میشود و زاویهی دید را تعیین میکند. خط افق اولین خطی است که هنگام شروع یک سکانس ترسیم میکنیم.
اگر خط افق در بالای صفحه باشد، بیننده به پایین نگاه میکند، در حالی که افق بسیار پایین تماشاگر را مجبور میکند تا به بالای صفحه نگاه کند. زوایای مختلف دوربین باید در نظر گرفته شود، اما انتخاب زاویهی مناسب همیشه باید بر اساس نیازهای داستان تعیین شود. اغلب خطوط افق پایین استفاده میشوند؛ زیرا با نحوه تجربه ما از جهان مطابقت دارند، صحنه سازی واضحتر را امکان پذیر میکنند، فواصل دور را در تصویر میگنجانند و مشکلات کمتری با چشم انداز (Perspective) خواهید داشت.
۳. جایگذاری عناصر با کمک گرید
فرقی نمی کند که در حال ترسیم زمین یا یک هواپیما در آسمان و یا حتی یک دیوار باشید، از کمک گرید (Grid) غافل نشوید. گرید شبکهای از خطوط راهنما است که به شما کمک میکند تا صحنه را به شکلی دقیق و متقاعدکننده ترسیم کنید. وقتی عنصری در صفحه خط افق را نصف کند، همهی عناصر دیگر صحنه نیز خط افق را در همان ارتفاع نسبی نصف میکنند.
شما با دانستن این موضوع، عناصر را به آسانی و با آگاهی بیشتری در صحنه قرار میدهید. مطمئن باشید که شخصیتهای شما همگی در دنیایی که خلق کردهاید به درستی جای میگیرند.
۲. نوبت تمیزکاری است!
پس از بررسی استوری برد، هر گونه درخواست تغییر در این مرحله اعمال میشود. طرح نهایی باید فرمها و ایدهها را مشخص کند، اما در عین حال ویژگیهای شخصیتها نیز حفظ شود. برخی از کمپانیها و کارفرماها بر دنبال کردن دقیق کاراکترها از روی برگههای مدل (Model sheets) تاکید دارند. طراحی بر اساس این برگهها باعث میشود تا بین نقاشیهای متفاوت طراحان استوری برد، هماهنگی ایجاد شود، گویی یک هنرمند آن کاراکتر را کشیده است. اما برخی از کارفرمایان نقاشیهای آزادانهتر و پرانرژیتر را ترجیح میدهند.
۱. تداوم و هماهنگی را حفظ کنید!
تداوم (Continuity) کلمهای است که اغلب برای اشاره به جهت صفحه نمایش استفاده میشود، اگرچه معنای آن فراتر از آن است. قانون ۱۸۰ درجه، یک اصل مهم فیلمسازی و یک جنبه اساسی از تداوم است. شما با ساخت استوری برد، یک دنیای سه بعدی را به یک تجربه دو بعدی روی صفحه تبدیل میکنید. برای مثال هنگامی که یک کاراکتر از چپ به راست یا راست به چپ در حال حرکت است، آن جهت حرکت را تا زمانی که کاراکتر روی صفحه است حفظ کنید.
امیدواریم نکات گفته شده برای شما مفید باشند. اگر علاقمند به آشنایی با سایتهای رایگان ساخت استوری برد حرفهای هستید، مقالهی متبط به آن نیز در ایستانما در انتظار شماست.
قوانین ارسال دیدگاه در ایستانما