لوگوی ایستانما

از صفر تا صد معرفی استودیوی استاپ موشن لایکا (Laika)

دسته بندی :پایگاه دانش, زیر ذره بین ۱۶ مرداد ۱۳۹۹ ایستانما 4542

 

 

استودیوی انیمیشن سازی لایکا (Laika) بعنوان نماینده‌ی شرکت هاییست که قدمت آنچنانی ندارند اما سابقه ی فعالیت درخشانی در کارنامه کاری شان نقش بسته است. سابقه ای به قدمت ۱۵ سال اما تولیداتی به ارزش ۱۵۰ سال! اگر شما هم بدانید که انیمیشن های کورالاین (Coraline) ، پارانورمن (Paranorman) ، عروسک‌های جعبه‌ای (The Boxtrolls) ، کوبو و دو تار (Kubo and the Two Strings) و حلقه گمشده (Missing Link) همه از تولیدات این استودیو هستند، با ما هم عقیقده نمی شوید؟!
در این مقاله جامع از معرفی کامل استودیوی لایکا از زمان خلقت تا آخرین پروژه تولیدی اش یعنی انیمیشن سینمایی حلقه گمشده (Missing Link) گفتیم که اختصاصا توسط تیم نگارشی و تولید محتوای ایستانما آماده شده است. با ما تا آخر همراه باشید.

ورود فیل نایت (Phil Knight) موسس NIKE به صنعت انیمیشن سازی

اینکه سال ها بعنوان مدیر یک شرکت موفق تولید کننده کفش در ایران شناخته بشوید و حالا اسم شما در کنار صنعت انمیشن سازی قرار گیرد شاید کمی عجیب به نظر برسد. اما باید بدانید که فیل نایت (Phil Knight) در دنیا به عنوان یک غول کارآفرین و یک تاجر موفق شناخته می شود. حالا می خواهد این صنعت روزی تولید کفش باشد و روزی دیگر استودیوی انیمیشن سازی!
مسوولیت اصلی استودیوی لایکا (Laika) به عهده پسر فیل نایت یعنی تراویس نایت (Travis Knight) بوده که با ۴۷ سال سن بعنوان انیماتور، کارگردان ، تهیه کننده و رپر (!) مدیر عامل لایکا می باشد. البته حضور پسر برای ترغیب شدن پدر بی تاثیر هم نبوده! تراویس در حال حاضر ۳ فرزند داشته و با همسرش Donna Huyssoon زندگی شیرینی را پشت سر می گذارند. اگر دوست دارید تا آهنگ های تراویس نایت رو بعنوان یک رپر گوش بدین، از این آرشیو یوتیوب استفاده کنید.

Phil Knight
Phil Knight هم بنیانگذار کمپانی نایکی
travis knight مدیر عامل استودیوی لایکا

تاسیس لایکا بر می گردد به اواخر دهه ۱۹۹۰ و استودیوی انیمیشن سازی ویل وینتون (Will Vinton Studios) که به دنبال تامین بودجه برای ساخت انیمیشن استاپ موشن بوده و به واسطه آشنایی که با فیل نایت (Phil Knight) و تراویس نایت (Travis Knight) داشت توانست بودجه را از طریق آن ها تامین کند. اگر بخواهیم دقیق تر نگاه کنیم سال ۱۹۹۸ برای نایت بعنوان سال شروع سرمایه گذاری در صنعت انیمیشن سازی استاپ موشن به حساب می آمد.
ویل وینتون (Will Vinton) موسس استودیوی ویل وینتون (Will Vinton Studios) معمولا نمی توانست بودجه های پیش بینی شده را با اهداف انیمیشن سازی خود تطبیق دهد و پیشتر نیز بخاطر مشکلات مالی و هزینه های سنگین تولید، بخش اعظمی از سهام خود را به فیل نایت (Phil Knight) و کمپانی نایکی فروخته بود. این ضررهای پیاپی وی را بعنوان یک مدیر ناکارآمد در اذهان بدل نمود که در نهایت طی آخرین تولیدات خود در لس آنجلس نتوانست از پس هزینه ها بر بیاید و در سال ۲۰۰۲ از استودیو اخراج شد!
در نهایت هم در سال ۲۰۰۵ با تاسیس شرکت لایکا (Laika) جای خود را به آن داد و دیگری اثری از ویل وینتون باقی نماند. لایکا در ابتدا در دو بخش سرگرمی (Laika Entertainment) و تجاری (Laika / house) فعالیت می نمود. اما رفته رفته با پیشرفتی که در حوزه فیلمسازی صورت گرفت ، استودیو در سال ۲۰۱۴ به بخش تجاری خود پایان و تمرکز خود را بر روی تولید فیلم های سینمایی قرار داد. در حال حاضر بخش تجاری تحت عنوان مستقل House Special فعالیت می کند.
هنری سلیک (Henry Selick) بعنوان مدیر ناظر این کمپانی در بدو تاسیس به استودیو ملحق شد. هنری سلیک (Henry Selick) انیماتور پیشکسوت و کارگردان موفق ۶۸ ساله ی آمریکایی است که در کارنامه کاری خود انیمیشن های استاپ موشن کابوس پیش از کریسمس ( The Nightmare Before Christmas) طی همکاری با والت دیزنی پیکچرز (Walt Disney Pictures) و به نویسندگی تیم برتون (Timothy Walter “Tim” Burton) را دارد. کابوس پیش از کریسمس ( The Nightmare Before Christmas) در سال ۱۹۹۳ نامزد دریافت اسکار گردید . این فیلم با بودجه ی تولیدی ۱۸ میلیون دلاری ، ۷۵ میلیون دلار فروش گیشه را در آمریکای شمالی بدست آورد. بعضی از منتقدان ان را بهترین فیلم تاریخ سینما در ژانر کریسمس خواندند.
همچنین فیلم های جیمز و هلوی غول‌پیکر (James and the Giant Peach) و کورالاین (Coraline) نیز از ساخته های معروف این کارگردان بوده که در ادامه در شبکه ایستانما به آن ها خواهیم پرداخت.

Henry Selick
Henry Selick انیماتور و کارگردان موفق آمریکایی
The Nightmare Before Christmas
انیمیشن تحسین شده The Nightmare Before Christmas

انیمیشن های استودیوی لایکا در گذر زمان

لایکا در سال ۲۰۰۸ انیمیشن ماجراجویی جک و بن (Jack & Ben’s Animated Adventure) را در دست تولید داشته و برای آن نیز تعداد زیادی همکار تولید و کارمند را به استخدام خود درآورد. در نهایت این پروژه به سرانجام نرسید و جای خود را به اولین پروژه سینمایی بلند لایکا ، کورالاین (Coraline) داد که در سال ۲۰۰۹ به اکران عمومی در آمد. کارگردانی کورالاین برعهده هنری سلیک (Henry Selick) بوده که نامزدی های بسیاری را از جمله اسکار ۲۰۰۹ (Academy Award) گرفته تا گلدن گلوب (Golden Globe) ، جوایز آنی (Annie Awards) و بفتا (BAFTA) را تجربه کرده است.
این انیمیشن بعنوان اولین استاپ موشنی شناخته می شود که به صورت سه بعدی توسط پیت کوزاچیک (Pete Kozachik) مدیر فیلمبرداری پروژه، تصویر برداری شده است. همچنین برای ساخت شخصیت های این انیمیشن برای اولین بار از سیستم نمونه سازی سریع (یک پرینتر سه بعدی) کمک گرفته شد. تکنیکی که باعث شد شخصیت کورالاین به تنهایی ۲۰۷ هزار حالت چهره مختلف از کنار هم قرار گرفتن دهان و چشم و ابرو داشته باشد.
پیشتر و در فیلم کابوس پیش از کریسمس، شخصیت جک اسکلینگتون ( Jack Skellington ) تنها ۸۰۰ فرم چهره ی مختلف داشته است.
در سیستم چاپ سه بعدی کارکترها ، حالات سه بعدی درون کامپیوتر ساخته و حتی رنگ آمیزی را هم با پرینتر سه بعدی انجام می دهند. استفاده از این فناوری باعث شده تا تمامی چهره ها زنده تر و در مدت زمانی بسیار کمتر ساخته شوند. با رونمایی از این تکنیک و کیفیت بالای آن که تاثیر مستقیمی در نظر مخاطبان سینمایی داشته است، استودیوهای مختلف دیگر نتوانستند به روش های سننتی کار کنند و از این رو این تکنیک رفته رفته در بین دیگر استودیو ها به یک اصل بدل شد. بطور مثال کمپانی آردمن در  انیمیشن دزدان دریایی: ماجراجویی با دانشمندان (Pirates!In Adventure With Scientists) ، از تکنولوژی نمونه سازی سریع استفاده نمود.
داستان انیمیشن کورالاین (Coraline) حول زندگی دختر جوانی می گردد که پس از اسباب کشی به خانه جدیدشان با یک در اسرارآمیز روبرو می شود و زمانی که از در عبور می کند خود را در مدل دیگری از زندگی می بیند. جایی که شباهت عجیبی به زندگی واقعی وی داشته و حتی پدر و مادرش هم در آن حضور دارند. اما پدر و مادری که جای چشم ها دکمه هایی دوخته شده به صورت دارند و سعی می کنند تا با دوختن دکمه به جای چشم کورالاین ، او را در این دنیا تثبیت کنند!

انیمیشن Pirates!In Adventure With Scientists
coraline
پوستر انیمیشن coraline

انیمیشن کوتاه Moongirl بعنوان پروژه بعدی هنری سلیک در استودیوی لایکا بود که آن هم بصورت سه بعدی ساخته شد. در سال ۲۰۰۹ هنری سلیک از استودیو جدا شد و این همکاری ادامه دار باقی نماند. لایکا پس از رفتن سلیک و تجربه شیرینی که از انیمیشن کورالاین بدست آورده بود، اولویت کاری خود را تولید انیمیشن های استاپ موشن قرار داد و در همان سال ۲۰۰۹ نیز تعداد زیادی از نیروهای جدید را در بخش انیمیشن رایانه ای به کار گمارد.
دومین فیلم سینمایی بلند استاپ موشن لایکا، پارانورمن (ParaNorman) بود که توانست نامزد دریافت جایزه اسکار در سال ۲۰۱۲ برای عنوان بهترین انیمیشن شود. همچنین در جوایز بفتا (BAFTA Awards) توانست جایزه بهترین انیمیشن را از آن خود کند. این انیمیشن ۹۲ دقیقه ای با بودجه ۶۰ میلیون دلار به کارگردانی سام فِل (Sam Fell) و کریس باتلر (Chris Butler) ساخته شد و توانست با فروش ۱۰۷ میلیون دلار سازندگان خود را راضی نگه دارد. 

سم فل (Sam Fell) پیشتر با استودیوی انیمیشن سازی آردمن (Aardman Animations) برای فیلم های معروفی همچون بر آب رفته (Flushed Away) و در سال ۲۰۱۹ فیلم فرار مرغی ۲ (Chicken Run 2) همکاری داشته است. این کارگردان انگلیسی تبار ۵۰ ساله در ۳ ژانویه ۱۹۷۰ به دنیا آمد.
داستان پارانورمن (ParaNorman) در باره شهریست که توسط زامبی ها به تصرف در آمده و فقط پسری به نام نورمن می تواند با ارتباطی که با مردگان شهر برقرار می کند و شهر را از دست طلسم قدیمی نجات دهد. نورمن رفته رفته که به توانایی های ماوراءالطبیعه خودش پی می برد، همه ارواح را فراخوانده و شهرش را نجات می دهد.
لایکا تا سال ۲۰۱۴ بر روی پروژه های تبلیغاتی و ساخت تیزرهای انیمیشنی برای کمپانی های بزرگی همچون اپل، کوکاکولا و فاکس فعالیت داشت که در ژوئیه سال ۲۰۱۴ به کار خود در حوزه تبلیغات پایان داد. 

paranorman stop motion
انیمیشن paranorman
sam fell
sam fell کارگردان انگلیسی تبار

انیمیشن استاپ موشن غول های پاکتی (The Boxtrolls) سومین تولید سینمایی لایکا هست که در ۲۶ سپتامبر ۲۰۱۴ اکران شد. این فیلم بر اساس رمان ماجراجویی – فانتزی آلن اسنو (Alan Snow) ساخته شده و کارگردانی آن بر عهده آنتونی استاچی (Anthony Stacchi) و گراهام آنابل (Graham Annable) بوده است.
بودجه ساخت غول های پاکتی ۶۰ میلیون دلار بوده و توانست نامزدی اسکار و گلدن گلوب را به دوش بکشید. این انیمیشن در باکس آفیس  109 میلیون دلار فروخت که پیروزی بزرگی برای سازندگان آن به واسطه اعتبار بدست آمده به حساب می آمد.
داستان غول های پاکتی (The Boxtrolls) روایتگر زندگی پسرکی یتیم به نام ایگز می باشد که با جمع آوری زباله و خارج کردن آن از شهر روزگار می گذراند. روزی در یکی از این جابجایی ها متوجه می شود که هیولایی دوستان ایگز را گروگان گرفته و ایگز هم در تلاش برای نجات آن ها ما را به یک ماجراجویی کمدی می برد.

The Boxtrolls
پوستر رسمی انیمیشن زیبای The Boxtrolls

پس از ۳ شکست در بدست آوردن جوایز اسکار ، در سال ۲۰۱۶ فیلم چهارم استودیو لایکا تحت عنوان کوبو و دو تار (Kubo and the Two Strings) به کارگردانی مستقل تراویس نایت (Travis Knight) به اکران درآمد که بالاخره توانست ۲ جایزه اسکار سال ۲۰۱۶ در بخش های بهترین انیمیشن و بهترین جلوه های بصری را به خانه ببرد. جوایز و نامزدی هایی از گلدن گلوب گرفته تا بفتا و جوایز آنی هم که در جای خود حضور داشتند.
با آنکه بودجه ی فیلم همانند پروژه های قبلی ۶۰ میلیون دلار بوده اما جوایز بدست آمده بسیار بیشتر از پروژه های قبلی لایکا بوده است. در مقابل اما این جوایز و نظر مثبت منتقدان برای فروش کوبو و دوتار کافی نبوده و در نهایت ۷۷.۵ میلیون دلار هزینه برگشت این انیمیشن به استودیو بوده است.
کوبو و دو تار (Kubo and the Two Strings) با مدت زمان ۱۰۲ دقیقه اکران شد و در آن صداپیشگانی از مطرح ترین های هالیوود حضور داشتند. هنرمندان معروفی همچون آرت پارکینسون (Art Parkinson) ، شارلیز ترون (Charlize Theron) ، متیو مک‌کانهی (Matthew McConaughey) ، رونی مارا (Rooney Mara) ، رالف فاینس (Ralph Fiennes) و برندا واکارو (Brenda Vaccaro) بعنوان صداگذار آن نقش آفرینی کردند. داستان فیلم در مورد پسر نوجوانی به نام کوبو است که بدنبال یکسری وسایل جادوییست تا با کمک آن ها بتواند روحی که از گذشته آمده است را شکست دهد.

تمامی شخصیت های Kubo and the Two Strings - برای سایز بزرگتر کلیک کنید

در سال ۲۰۱۵ لایکا اعلام کرد که این شرکت تلاش می کند تا بتواند هر سال یک انیمیشن استاپ موشن را در دست اقدام داشته باشد. 

حلقه گمشده (Missing Link) عنوان پنجم استودیوی لایکا بوده که در آوریل ۲۰۱۹ اکران شد و در نهایت به یک افتضاح تجاری بدل گردید. بودجه ی این انیمیشن ۱۰۰ میلیون دلار بوده، اما فقط ۲۶ میلیون دلار فروخت و به نوعی حتی دستمزد انیماتورها و دست اندرکاران انیمیشن نیز بدست نیامد. کارگردان این انیمیشن کریس باتلر (Chris Butler) بوده و صداپیشگان این استاپ موشن همچون روال قبلی استودیوی لایکا هنرمندان مطرح هالیوودی همراهی می کردند. هیو جکمن (Hugh Jackman) ، زویی سالدانا (Zoe Saldana) ، زک گالیفیناکیس (Zach Galifianakis) ، استیفن فرای (Stephen Fry) ، اما تامپسون (Emma Thompson) ، تیموتی اولیفانت (Timothy Olyphant) و مت لوکاس (Matt Lucas) از صدای خود برای این انیمیشن مایه گذاشتند!
کریس باتلر (Chris Butler) فیلسماز، نویسنده و کارگردان انگلیسی – آمریکایی تبار تجربه کارگردانی قبلی در انیمیشن پارانورمن را با لایکا تجربه کرده بود. همچنین بعنوان نویسنده ی این دو اثر به همراه انیمیشن کوبو و دو تار نیز فعالیت داشته است. پیشتر باتلر بعنوان طراح استوری برد استاپ موشن های عروس مرده و کورالاین فعالیت داشته است. این فیلم به طرز شگفت انگیزی جلوه های بصری فوق العاده ای دارد و ۱۴۸۶ نما برای ساخت آن استفاده شده است. همچنین ۶۵ لوکیشن و ۱۱۰ مجموعه برای ساخت این استاپ موشن ساخته شد که از نظر فنی حرف های زیادی برای گفتن دارد.
داستان فیلم حول جهانگردی می گردد که بدنبال خویشاوندان گمشده اش در نقطه ای دوردست می باشد. برای آنکه بخش کوچکی از زحماتی که برای ساخت این انیمیشن کشیده شده است را ببینید ، بیایید با هم ویدیویی از پشت صحنه ساخت این استاپ موشن ببینیم. به نظر شما عمده دلیل شکست تجاری این ثر چه می توانسته باشد؟

ایستانما

ما یک تیم جوان و پرشور در واحد تولید محتوای شبکه ایستانما هستیم که در تلاشیم محتوایی ناب و کاربردی برای مخاطبین عزیزمان تهیه کنیم. نظرات شما به رشد و انگیزه‌ی ما کمک به سزایی می‌کند. 🌹

در بزرگترین شبکه اجتماعی استاپ موشن ایران عضو شوید... عضویت در پیج اینستاگرام

مطالب پیشنهادی:

قوانین ارسال دیدگاه در ایستانما

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد و در چهارچوب قوانین جمهوری اسلامی ایران نگنجد، در شبکه ایستانما تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. در صورت تمایل به درج تبلیغات از طریق گزینه ارتباط با ما اقدام نمایید.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

    لینک کوتاه:
    0