لوگوی ایستانما

همه چیز درباره پت و مت (Pat & Mat) دو همسایه خنگ دوست داشتنی

دسته بندی :پایگاه دانش, زیر ذره بین ۱۹ فروردین ۱۴۰۰ ایستانما 11883

پت و مت یکی از باسابقه ترین و موفق ترین استاپ موشن های ساخته شده در دنیاست که در زمینه ی بسیار خاصی مشهور شده است، آن هم در خنگ بازی، خراب کاری و به هم ریختن همه چیز! به طوری که در این سال ها هنوز کسی نتوانسته به حد آن ها با گیج بازی، موفق و معروف شود. این سریال کارتونی که هر کس با آن خاطره دارد، نزدیک به نیم قرن است که تولید می شود؛ روش تولید و تجارب سازندگان آن در این سال ها می تواند برای دیگران بسیار با ارزش و کاربردی باشد.

 

 

شخصیت های دوست داشتنی پت و مت

پت همان عروسکی است که لباس زرد پوشیده و کلاهی صاف بر روی صورت گردش قرار گرفته، دوست و همسایه اش مت هم لباس قرمز پوشیده و کلاهی منگوله دار بر روی صورت کشیده اش دارد. هر دو شلوار جین و کفش مشکی پوشیده اند و دماغ و گوش بزرگ شان به چشم می آید.

آن ها با وجود اینکه اصلا حرف نمی زنند اما حرکات خاصی دارند که احساسشان را نشان می دهد، مثلا هر وقت کار اشتباهی ازشان سر می زند، پس سرشان را می خارانند یا هر وقت به فکر یا روش جدیدی می رسند دست شان را به نحو خاصی تکان می دهند.

در آخر وقتی از نتیجه کارشان راضی می شوند، دست‌هایشان را به هم می‌زنند، که این کار یک ژست خیلی رایج بین مردم کشور چک است، یعنی ما موفق شدیم!

البته در گذشته و قبل از پت و مت زیاد رایج نبود اما این دو کاراکتر باعث شدند که این حرکت به نشانه مردم چک در زمان پیروزی تبدیل شود.

بیوگرافی کلی انیمیشن و سازندگان

Pat & Mat که با نام A Je To!  نیز شناخته می شود، یک مجموعه انیمیشن استاپ موشن بسیار محبوب است که ابتدا در چکسلواکی سابق و بعداً در کشور چک تولید شد. “A Je To!”  در انگلیسی به معنی  “And That’s It!” و در فارسی به “و این همان است!” ، “خودشه!” و “همینه!” ترجمه می شود.

در حال حاضر حدود ۱۳۰ قسمت کوتاه تلویزیونی و ۴ انیمیشن بلند از شخصیت های پت و مت منتشر شده که قسمت های مختلف آن در یوتیوب نیز گذاشته شده است.

 

می توان از این سریال به عنوان یک کمدی اسلپ ‌استیک (Slapstick) یا بزن و بکوب یاد کرد. این نوع نمایش خنده دار، پر از سر و صدا، مسخره بازی و فعالیت بدنی اغراق آمیز است و از مرزهای کمدی فیزیکی و نرمال فراتر می رود. Slapstick ممکن است شامل خشونت عمدی یا خشونت از سر حادثه و اتفاق باشد، که غالباً ناشی از استفاده نابجا از وسایل نظیر اره و نردبان است. لورل و هاردی و چارلی چاپلین این سبک طنز را اجرا می کردند.

انیمیشن پت و مت در مورد دو همسایه بسیار مبتکر و در عین حال فوق العاده دست و پا چلفتی است که در عین خرابکاری به ایده های جدید می رسند و باعث ایجاد خلاقیت در ذهن مخاطبان می شوند.

 هیچ گفتگویی در فیلم ها وجود ندارد و به همین دلیل برای مخاطبان با هر زبان و هر سن مناسب و قابل فهم است. طبق گفته های کارگردان، مخاطب اولین قسمت این انیمیشن، بزرگسالان بودند ولی به مرور زمان دچار تحول شد و کودکان مخاطب اصلی پت و مت شدند. البته این دو کاراکتر به گونه ای طراحی شده‌اند که افراد مختلف می‌توانند متناسب با سن شان برداشت‌های متفاوتی از پت و مت داشته باشند.

 

Lubomír Beneš and Vladimír Jiránek
لوبومیر بِنِش (سمت چپ) و وادیمیر جیرانک (سمت راست) خالقان پت و مت

پت و مت به طور مشترک توسط لوبومیر بِنِش (Lubomír Beneš) و وادیمیر جیرانک (Vladimír Jiránek) خلق شد که هر دو از دنیا رفته اند.

لوبومیر بِنِش ( ۱۹۳۵ – ۱۹۹۵) یک انیماتور، کارگردان و نویسنده ی اهل پراگ (Prague) پایتخت جمهوری چک (Czech Republic) بود که بیشتر با Pat & Mat شناخته می‌شود؛ او در دهه های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ این سریال را کارگردانی کرده است.

وادیمیر جیرانک (۱۹۳۸ – ۲۰۱۲) نیز یک تصویرگر، کارگردان فیلم و کاریکاتوریست اهل چک بود.

لوبومیر در نزدیک پراگ زندگی می کرد، متاهل بود و یک پسر و دختر داشت. پس از فوت او، این سریال عموما توسط پسرش مارک بِنِش (Marek Beneš) ساخته و ادامه پیدا کرد. تولید پت و مت کار پدری او بود که انگار به مارک ارث رسید.

البته بعضی قسمت ها را هم افراد دیگری کارگردانی کرده اند. از جمله:

  • František Váša
  • Ladislav Pálka
  • Vlasta Pospíšilová
  • Milan Šebesta
  • Josef Lamka

موسیقی زیبا و خاطره انگیز پت و مت هم توسط پتر اسکومال (Petr Skoumal) ساخته ‌شده ‌است. اسکومال (۱۹۳۸ – ۲۰۱۴) نوازنده و آهنگساز اهل چک بود.

تاریخچه شکل گیری و ساخت پت و مت

قبل از تولید پت و مت، لوبومیر بِنِش نویسنده و طراح داستان مصوری (comic strips) بود که در روزنامه های محلی منتشر میشد. قالب کار نقاشی های کارتونی و طنز بودند که در کنارش نوشته ای می آمد و روایت خنده داری را در مورد دو شخصیت به نام آقای اوهولیچک (pan Ouholíček) و آقای سدلک (pan Sedlec) بیان می کرند.

این نام ها برگرفته از اسم دو روستا با نام holičky و Sedlec بودند که در نزدیکی رزتوکی (Roztoky)، محل زندگی بنش قرار داشتند و می توانید به راحتی آن ها را در Google Maps پیدا کنید. متأسفانه، هیچ جزئیات دیگری در مورد این نقاشی های کارتونی ارائه نشده و ما نمی دانیم که شخصیت ها چه شکلی بوده اند و در کجا و چه زمانی منتشر شده اند.

ایده خلق کاراکتر های پت و مت از این داستان ‌ها به ذهن لوبومیر خطور کرد و با الهام از خطوط طنز خودش در روزنامه ها، تصمیم گرفت که برایشان فیلم بسازد. تجربه قصه‌های مصور خیلی به او کمک کرد؛ زیرا بازخورد های خوبی از خوانندگان روزنامه‌ ها دریافت کرده بود و او را به این اطمینان رساند که در این پروژه نیز موفق می شود.

این قهرمانان وقتی واقعاً متولد شدند که بنش از جیری کوبیچک (Jiří Kubíček) تدوینگر فیلمنامه و وادیمیر جیرانک (Vladimír Jiránek) کارتونیست و کارگردان سینمایی خواست که به او بپیوندند و برای ساخت اولین قسمت با هم همکاری کنند.

در مصاحبه ای، بنش گفته بود که او و جیرانک خود را در استودیو حبس کرند و نقاشی می کشیدند و طراحی می کردند تا اینکه به ظاهر این دو چهره رسیدند.

 

در سال ۱۹۷۶ اولین قسمت این مجموعه با نام Kuťáci  انگلیسی: The Tinkers (فارسی: تعمیرکاران یا دو کارگر) ظاهر شد که توسط استودیو فیلم کراتکی (Krátký Film) برای تلویزیون چک (Czech TV) در پراگ (Prague) ساخته شده بود.

  در عکس زیر، مارک بنش صفحه اول فیلمنامه فنی اولین فیلم کوتاه این مجموعه به نام  Kuťáci را در دست دارد.

جلد آن نشان می دهد که عنوان کاری  Podařené dopoledne (به معنی صبح بخیر) است و اسامی بالا به همراه رنگ شخصیت ها روی آن نوشته شده است:

  • Ouholíček به رنگ Červeňák (قرمز)
  • Sedlec به رنگ Žluťák (زرد)

در سال ۱۹۷۹ اولین سفارش ۷ قسمتی این انیمیشن تولید شد اما نام آن به یک مشکل تبدیل شده بود. زیرا این چند قسمت توسط استودیو فیلم کراتکی (Krátký Film) برای تلویزیون چکسلواکی در  براتیسلاوا ساخته شده بود، Kuťáci یک نام چکی است و نمی توان آن را به اسلواکی ترجمه کرد بنابراین اسلواکی ها، مثل امروز ما، معنای Kuťáci را به طور دقیق درک نمی کردند.

هنگامی که تولید این قسمت ها برای براتیسلاوا آغاز شد، کارکنان به یک اسم جدید و اسلواکی فکر می کردند و سرانجام به “…a je to!” رسیدند. که الهام گرفته از ژست پت و مت است.

ماهیت قسمت ها فقط شوخی، گیجی، دست و پا چلفتی بودن نیست بلکه خوش بینی هم هست. اگرچه همه چیز اشتباه پیش می رود اما امید خود را از دست نمی دهند و تسلیم نمی شوند آن ها در نهایت همیشه از نتیجه کار خود راضی هستند و این رضایت را با ژست خاصی نشان می دهند که همان مفهموم “A je to!” است؛ کار انجام شده! خودشه! همینه!

این نام کوتاه و دوست داشتنی که در اسلواکی و چک یکسان است، تا سال ۱۹۸۵ مناسب بود.

 

اسم سریال تغییر کرد اما جالب است که بدانید در آن زمان شخصیت های داخل انیمیشن هنوز اسم خاصی نداشتند و کسی به این موضوع اهمیت نمی داد. اسناد داخلی نشان می دهد که آن ها را با K1 و K2 مشخص می کردند.

در عکس زیر یک صفحه از فیلمنامه فنی (اساساً یک صفحه داستان) از قسمت ۶ به اسم Obraz  (Picture) قرار دارد؛ با دقت آن را مشاهده کنید.

در عکس بالا یک صفحه از فیلمنامه فنی (اساساً یک صفحه داستان) از قسمت ۶ به اسم Obraz  (Picture) قرار دارد؛ با دقت آن را مشاهده کنید.

قسمت های بعدی این مجموعه تلویزیونی همگی پت و مت نام دارند که با موضوعات دیگر ترکیب شدند و همچنین در استودیوهای مختلفی ساخته شدند، از جمله:

  • AIF Studio در پراگ
  • Ateliery Bonton در زلین (Zlín)
  • Patmat Film در پراگ

معرفی سریال ها و فیلم های سینمایی پت و مت

سریال های پت و مت

اولین قسمت: تعمیرکاران (Tinkers, 1976)

در این فیلم کوتاه که حدودا ۶ دقیقه است، شخصیت های پت و مت در دنیای انیمیشن ها متولد می شوند.

موضوع داستان این است که آن ها می خواهند خوراک مرغ بخورند اما در حین آماده سازی، سینک ظرف شویی جابه جا می شود، لوله آب می ترکد، زمین سوراخ می شود، جریان آب به خانه همسایه می رود، غذا در هود اجاق گاز گیر می کند و حتی تخم مرغ شان به جوجه تبدیل می شود!  آن ها در نهایت منتظر می مانند تا شاید جوجه بزرگ شود و بتوانند آن را بخورند.

 

قسمت شماره ۵۰: کارت بازی (Playing Cards, 1998)

این انیمیشن کوتاه حدودا ۱۰ دقیقه ای، تنها قسمتی است که دیالوگ های انگلیسی دارد. صداگذاری شخصیت ها توسط بازیگر چکی به نام دیوید نیکل (David Nykl) انجام شده و دیالوگ ها را هم خودش نوشته است.

این قسمت برای دستیابی به موفقیت گسترده در بازار انگلیس به زبان انگلیسی دوبله شد اما به دلیل اختلافات، پروژه شکست خورد و همین هم به طور رسمی منتشر نشد.

کارگردانی، انیمیت و طرح داستان توسط František Váša انجام شده است.

انیمیشن های بلند پت و مت

انیمیشن پت و مت Pat Mat in a Movie, 2016

اولین فیلم بلند پت و مت در سال ۲۰۱۶ منتشر شد ، اما با انیمیشن های سینمایی تفاوت زیادی داشت و بیشتر شبیه آن بود که قسمت های کوتاه مجموعه تلویزیونی را پشت سر هم گذاشته اند.

فیلم این طور شروع می شود که مت نوار فیلم های قدیمی را در اتاق زیر شیروانی پیدا می کند؛ آن ها با چوب و پارچه سفید، صفحه نمایش موقت درست می کنند و تصویر یک پروژکتور قدیمی را روی آن می اندازد و فیلم ها را تماشا می کنند، فیلم های کوتاه که هر کدام موضوع مستقلی دارند، یکی پس از دیگری پخش می شوند. در کل جذاب است.
کل فیلم حدودا ۸۰ دقیقه هست و شامل ۱۰ قسمت کوتاه می باشد.
در بخش اول، شخصیت ها می خواهند یک کمد جدید در حمام خود قرار دهند، اما مکان مناسب آن توسط یک روشویی اشغال شده است، بنابراین به طور طبیعی آن را از دیوار جدا می کنند و کمد را می گذارند، سپس روشویی را در جایی قرار می دهند که نه آب دارد و نه فاضلاب و چندین بار به سختی لوله کشی می کنند….
در پایان بخش هفت دقیقه ای، پت و مت چند لوله کشی بزرگ را در فضای حمام ایجاد کرده اند و در نهایت هر بار که از روشویی استفاده می کنند، جریان آب به توالت منتقل می شود. همینه که هست! کار به نحو احسنت انجام شد.

این طرز فکر پت و مت در همه ی قسمت ها تکرار می شود، روش های آنها غیر عملی و در عین حال مبتکرانه و حتی آموزشی هست. دیدن حل مسئله ی آن ها، گاهی لذت بخش و گاهی اعصاب خورد کن است.

مارک بنش (Marek Beneš)، به همان خوبی پدرش، لوبومیر بنش (Lubomír Beneš) این قسمت ها را نویسندگی و کارگردانی کرده است.

تریلر انیمیشن پت و مت Pat Mat Back in Action 2018

تریلر انیمیشن پت و مت Pat Mat: Winter Fun 2018

تریلر انیمیشن پت و مت Pat Mat - DIY Troubles 2019

این فیلم جدیدترین انیمیشن سینمایی پت و مت است و موضوعش این است که:

خانه های پت و مت به هم چسبیده اند و در محوطه روبرویی آن جا چاله های عجیبی ایجاد می شود، آن ها راه های مختلف را امتحان می کنند تا از شر این چاله خلاص شوند و …

نسخه کامل انیمیشن پت و مت Pat Mat - DIY Troubles , 2019

احتمالا باز هم سریال و فیلم بلند های جدیدی از پت و مت ساخته و منتشر شود؛ البته بیشتر فیلم های تبلیغاتی می سازند تا کار های تولیدی؛ در ادامه، ویدئو های تبلیغاتی پت و مت را هم معرفی می کنیم.

بررسی محتوایی

این انیمیشن ماجراهای دو همسایه و چالش آن ها با واقعیت را نشان می دهد.

پت و مت دو مرد تعمیرکار و بسیار دست و پا چلفتی هستند که در ابتدای هر قسمت با مشکلی روبرو می شوند، در واقع خودشان آن مشکلات به وجود می آورند و سعی می کنند با استفاده از تمامی وسایل اطراف‌ خود آن اشتباه را اصلاح کنند؛ ولی اوضاع خراب تر می شود و تلفات و خسارات شدید تر!

در این پویانمایی کلیه ابزار و لوازم فنی که معمولاً برای انجام کارهای فنی و تأسیساتی لازم می‌شود از قبیل چکش، مته، انواع پیچ و مهره، گیره کار، مقیاس اندازه‌گیری و غیره در اندازه‌ای کوچک و با دقت زیاد ساخته شده و توسط شخصیت‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. پت و مت با اعتماد به نفس بالا و البته مهارت زیاد در کار با این ابزار فنی، کاملاً بی‌پروا به تخریب آنچه موجود است می‌پردازند و البته نتیجه کار همیشه قابل پیش‌بینی نیست.

در عین حال آن ها فوق العاده ابتکاری و حتی خلاق هستند و ایده های درخشانی را برای بهبود زندگی خود ارائه می دهند، مشکلات جدید باعث دلسردی شان از آن کار نمی‌شود و آن قدر ادامه می دهند تا به روش یا وسیله جدیدی برسند.

 

این قضیه ی گیج بازی، به نوعی در فرهنگ ما ورود پیدا کرده و خیلی ها وقتی کسی اشتباه می کند یا دسته گلی به آب می دهد، اسمش را “پت و مت” می گذارند یا برایش آهنگ “پت و مت” می خوانند.

اما نکته ی جالب این مجموعه این است که علاوه بر خنده‌دار بودن، دیدگاهی خوش‌بینانه، نسبت به زندگی ارائه می‌دهد. زیرا این دو شخصیت رؤیایی هرگز با به وجود آمدن اتفاقات ناگوار تسلیم نمی شوند. هر حادثه ی ناخوشایندی که می افتد، آن ها همیشه راه حلی برایش دارند.

 

این سریال جهانی و بی انتها در بسیاری از کشورها از محبوبیت خوبی برخوردار است. قسمت های قدیمی هنوز جذاب هستند، و شاید بسیاری از قسمت های کلاسیک خنده دارتر از قسمت های جدید باشند، زیرا پت و مت در دهه ۱۹۷۰ یا ۱۹۸۰ دستگاه های مدرن نداشتند، بنابراین باید با آنچه که داشتند خلاق تر می بودند.

طبق گفته های مارک بنش، برخی از رفتارهای پدرش (خالق این انیمیشن) شبیه به کاراکتر های پت و مت بود چرا که او همیشه دید مثبتی داشت و با امتحان کردن روش‌های مختلف، مشکلات زندگی را حل می‌کرد. گاهی دست ‌و‌ پا چلفتی هم می‌شد اما همیشه در آخر، کار را به سرانجام می‌رساند و معتقد بود که می‌تواند ایده خودش را محقق و متصور کند.

بنظر من پت و مت بسیار مشهور اند زیرا همه مردم در سراسر جهان دوست دارند کارها را خودشان انجام دهند. و پت و مت نسبت به کارهایی که انجام می دهند بسیار خوش بین هستند. حتی اگر همه چیز اشتباه شود آن ها باز هم راه حلی پیدا می کنند.

دلیل موفقیت این مجموعه، نگرش این دو کاراکتر به زندگی است؛ اینکه خیلی از ماها وقتی در زندگی به مشکلی برمی‌خوریم از بهبودی اوضاع قطع امید می‌کنیم اما این دو کاراکتر با قبول خرابکاری‌هایی که انجام داده‌اند، می‌گویند قطعا راهی پیدا خواهیم کرد. به همین خاطر این سریال تا این حد محبوب شد.

این دو همیشه در همه قسمت ها یک راه‌حل غافلگیرانه پیدا می‌کنند چون بیننده متوجه اشتباه آنهاست و فرض را بر این می‌گذارد که وقتی این اشتباهات را انجام داده قطعا حرکت بعدی هم مانند همان حرکات خواهد بود اما ناگهان شگفت‌زده می‌شود و می‌بیند راه‌ حلی که در نهایت انتخاب شده به نحو شگفت‌انگیزی درست بوده است.

در واقع هدف سازندگان از ساخت این دو کاراکتر تنها جنبه سرگرمی آن نبوده است، بلکه آن ها می خواستند این اخلاق و روحیه را به مخاطب القا کنند که برای حل مشکلاتش از روش های مختلفی استفاده کند؛ انگار یک بسته ی آموزشی است که در قالب انیمیشن ارائه شده است.

 

مفاهیم این سریال حتی از وضع سیاسی و زندگی مردم در کشور سازنده الهام گرفته است.

مارک بنش: در دوران شروع پروژه، شرایط زندگی برای همه سخت بود. وضعیت طوری بود که شاید اگر می‌خواستیم هر شیئی یا کالایی را خریداری کنیم باید مدت‌ها در صف انتظار می‌ماندیم. مثلا اگر می‌خواستیم اتومبیل یا دوچرخه بخریم باید مدتی را منتظر می‌ماندیم. حتی برای به دست آوردن کالاهای مصرفی گاهی باید چند روز در نوبت مغازه‌ها می‌ماندیم تا شاید بتوانیم آنها را به دست بیاوریم. این شرایط سخت برای همه بود.

پدر من هم در ساخت این مجموعه در ابتدا از یک دوست کمک گرفت. پدرم داستان‌ها را می‌نوشت و کارگردانی می‌کرد و دوستش هم در طراحی، ایده‌هایی می‌داد. ‌ایشان با کمونیسم خیلی مخالف بود و شاید بشود از ایده‌هایش این احساس را برداشت کرد. مثلا رنگ لباس‌های این دو کاراکتر در ابتدا قرمز و زرد بود و به آنها ابلاغ شد که باید رنگ لباسشان را تغییر دهند. چون قرمز نماد شوروی بود و می‌گفتند شما این قدرت را به سخره گرفته‌اید و رنگ زرد هم نماد چین بود. بنابراین رنگ‌ها تغییر کرد. (به همین دلیل در بعضی قسمت ها لباس مت به رنگ خاکستری است)

 

 

نقد هایی هم به مدل عجیب این دو کاراکتر وارد شده مثل اینکه ممکن است آن ها نمایی از یک رابطه همجنسگرایانه باشند، زیرا به نظر می رسد که در کنار هم زندگی می‌کنند و هیچ شخصیت دیگری در داستان وجود ندارد. البته در بعضی از قسمت ها آن ها دو خانه ی جدا و مستقل دارند که همسایه بودن شان را نشان می دهد.

کارگردان این طور توضیح داده است که پت و مت باید تنها باشند زیرا پروژه از ابتدا با دو کاراکتر آغاز شده و وارد کردن شخص سوم نگرش هرکدام از این شخصیت‌ها را نسبت به او تغییر می‌دهد و روند کل مجموعه تغییر پیدا می کند.

همچنین او معتقد است که نمی‌ توان پت‌ و مت را در گروه انسان های واقعی طبقه ‌بندی کرد. اینکه بگوییم آن ها دو کارگر، تنها و مجرد هستند، واقعی نیست و علت محبوبیت ‌شان در حوزه بین‌المللی هم این است که جزو هیچ طبقه خاصی نیستند.

بررسی تکنیکی ساخت استاپ موشن

لوبومیر بنش خودش انیماتور و کارگردان انیمیشن‌های عروسکی بود و از همان ابتدا تصمیم گرفته شد که این انیمیشن با تکنیک استاپ موشن ساخته شود و نمی‌خواستند از تکنیک نقاشی‌ استفاده کنند.

البته در قسمت های جدید سازندگان به این فکر کردند که از تکنیک های جدید و حتی از انیمیشن‌های کامپیوتری استفاده کنند ولی در نهایت تصمیم گرفتند که این کار را انجام ندهند چون سرعت تولید استاپ موشن هنوز کارایی دارد.

فیلم زیر پشت صحنه مربوط به سال ۲۰۰۲ است که می توانید مراحل مختلف ساخت این استاپ موشن در آن زمان را ببینید. نوشتن سناریو، نحوه آرماتور بندی، ساخت قطعات خمیری عروسک ها، اماده سازی دکور، انیمیت فریم به فریم کار، تولید فیلم با پشت هم گذاشتن عکس ها و ساخت اهنگ معروف پت و مت همگی در آن نشان داده شده اند.

نکته  قابل توجه، دوربین عکاسی بزرگ و نوار های عکس قدیمی است که تجهیزات ساخت این کارتون در آن زمان بوده اند. در واقع انیماتور مثل الان نرم افزار دراگون فریم نداشته که همزان روند انیمیت کردن را ببیند بلکه وقتی همه ی فریم ها گرفته شد و نوار عکس ها در دستگاه مخصوصی قرار گرفت و به فیلم تبدیل شد، در روز بعد می توانست خروجی را ببیند

طبق گفته یکی از سازندگان تنها کار جدیدی که در مقایسه با ابتدای کار انجام داده‌ اند، استفاده از تکنیک ‌های دیجیتال بوده است که خیلی روند ادیت عکس ها را بهتر و سریع تر کرده است. الان روی نوار فیلم کار نمی‌کنند که امتیاز بزرگی به انیماتور می‌دهد و می‌تواند سکانسی که گرفته شده را دوباره برای خودش پخش کند در حالی که در نحوه سنتی باید منتظر نتایج لابراتوار می‌ماند.

 کار دیگر این بوده که در آخرین قسمت ها از تکنیک ۳D هم استفاده کرده‌ اند و در صورت برخورداری از تجهیزات سینمای سه بعدی می‌توان این انیمیشن را به ‌صورت سه بعدی تماشا کرد.

یکی از پرچالش ترین و سخت ترین قسمت های انیمیت یک عروسک، تغییر حالات چهره اش است که کاراکتر های پت و مت به کل از این قائده مستثنی هستند، زیرا فرم صورت شان ثابت است و هیچ تغییر نمیکند، همچنین چشم، ابرو و دهن شان با خطوط مشکی ساده مشخص شده است.

سازندگان در این سال ها نیازی ندیدند که صورت عروسک ها را به حرکت در بیاروند و احساسات آن ها را از طریق حرکت کلاه و بدن شان نشان می دهند زیرا در انیمیشن ابزارهای زیادی برای بیان احساسات وجود دارد. تنها مشکل لبخند دائمی این دو کاراکتر بود که به هنگام ناراحتی، دست شان را مقابل صورتشان قرار می‌دهند.

سایز عروسک های پت و مت حدودا به اندازه کف دست هست، طراحی سرشان بسیار ساده و شبیه تخم مرغ بوده و همچنین ۴ انگشت دارند.

کارگردان در مورد علت ۴ انگشتی بودن آن ها گفته است: والت‌دیزنی کاراکترهای چهارانگشتی را به دنیا معرفی کرد که در صنعت انیمیشن نقاشی ساده‌تر بود. اگر توجه کنید بدون وجود انگشت کوچک هم می‌توانید همه کاری انجام دهید. بنابراین والت‌دیزنی یک استاندارد برای انیمیشن‌های بعدی فراهم و کار را ساده‌تر کرد. انیمیشن‌های چهارانگشتی در تکنیک استاپ موشن هم خیلی تاثیر دارند.

 

دکور اتاق ها و فضایی که پت و مت در آن هستند تقریبا به اندازه روی میز هست. اغلب وسایلی که شخصیت ها از آن ها استفاده می کنند دست ساز هستند و فقط بعضی وسایل پیچیده، مثل ماشین قرمز شان توسط افراد حرفه ای ساخته شده اند.

برای این پروژه به انیماتور خیلی قوی نیاز بود که بتواند صرفا با حرکت کاراکترها تمام عواطف و احساسات را بروز دهد زیرا آن ها میمیک صورت نداشتند. در بعضی قسمت ها کلا دو یا یک انیماتور روی پروژه کار کرده اند.

هر کاراکتر در طول یک دقیقه باید حدودا ۱۵۰۰ بار حرکت کند، که با تکنیک جدید، ساخت هر قسمت از پت و مت حدود ۳ ماه زمان می برد.

پشت صحنه های زیر را هم ببینید که جزییات دیگری از نحوه ساخت این مجموعه نشان می دهند و به روزتر هستند.

در نسخه اصلی Pat & Mat هیچ گفتگویی وجود ندارد که نیاز به صدا پیشه داشته باشد. اما در هلند تصمیم گرفته شد دیالوگ هایی به آن اضافه شود. در زیر فیلم یک قسمت کلاسیک با دیالوگ های هلندی را ببینید، آنها در انتها با لهجه هلندی از عبارت چکی “A je to استفاده می کنند.

صدای بازیگران معروف و طنز هلندی آقای Kees Prins و آقای Simon van Leeuen روی آن گذاشته شده؛ دوبله هلندی بداهه پردازی رایگان آن دو بازیگر است.

 

اگر در نت جستجو کنید، فیلم های جعلی زیادی پیدا خواهید کرد که کاربران گفتگوی خود را به زبان های مختلف به فیلم اضافه کرده اند؛ برخی از این ویدیوها حاوی کلمات نامناسب است و برخی بی ضرر و خنده دار هستند.

در جمهوری چک یک سی دی وجود دارد که توسط آقای پاول زدنیچک (Pavel Zedníček) روایت می شود، همچنین کتاب های وجود دارد که بر اساس داستان های این مجموعه تلویزیونی کارتونی هستند.

اسم سریال در سراسر جهان

پت و مت در سراسر جهان مشهور اند زیرا این سریال تاکنون به بیش از ۴۰ کشور فروخته شده اما جالب است که این دو کاراکتر در هر کشور اسم خاص و متفاوتی دارند.

در اینجا لیستی وجود دارد که نشان می دهد اسامی این انیمیشن در هر کشور، متناسب با زبان و فرهنگ خودشان ترجمه و شناخته شده است.

  • عربی: Zingo & Ringo (زينغو و رينغو)
  • دانمارکی: Naboerne،  Per & Mads
  • هلندی: Buurman en Buurman (همسایه و همسایه)
  • انگلیسی: Pat and Mat
  • آلمانی: …und fertig! ، پیتر و هادل
  • فارسی: همینه ، پت و مت
  • پرتغالی: Zeca e Joca
  • اسلوونیایی: A je to! Pat in Mat
  • آفریقای جنوبی: Hans en Mans (هانس و مانس)
  • ولزی: Now a Ned
  • لهستانی: Sąsiedzi (همسایه ها)
  • برزیلی: زکا و ژکا
  • و…

 

عناوین بین المللی را می توان به چهار گروه تقسیم کرد:

  • … a je to! و ترجمه های آن مثل “همینه!”
  • نام های متمایز و بومی شده ی این دو شخصیت مثل “زينغو و رينغو”
  • Pat و Mat پس از سال ۱۹۸۹
  • عناوین معمولاً یک کلمه ای با اشاره به هر دو شخصیت که بیشتر به همسایه بودن آنها اشاره می کند مثل “Sąsiedzi”

 

  برخی از اسامی نیز ترکیبی از موارد فوق است، مانند Buurman en Buurman در هلند که هر دو شخصیت را با Buurman یا Neighbor (همسایه) می نامند، بنابراین هیچ تمایز کلامی بین آن دو وجود ندارد.

تنها زبانی که همچنان از نام Pat & Mat اجتناب می کند هلندی است، زیرا این سریال از اواسط دهه ۱۹۸۰ به این زبان دوبله شده و این دوبله قوانین خاص خود را دارد.

تبلیغات ساخته شده توسط پت و مت

در این سال ها تبلیغات زیادی با وسایل، دکور ها، عروسک ها و فیلم های پت و مت ساخته شده است؛ که چند مورد از آن ها را بررسی می کنیم.

این فیلم های تبلیغاتی معمولاً توسط مشتریان اصلی در YouTube بارگذاری می شدند، سپس در وب سایت هلندی ajetobuurman.nl (که اکنون از دسترس خارج است) مجدد آپلود می شدند.

 

    • تبلیغ Sedita ، ۲۰۰۷

Sedita یک شرکت تولید بیسکویت اسلواکی است. این تبلیغ در دوره ای ساخته شده که استودیو غیر فعال و خاموش بود زیرا این تنها پروژه بین  سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۹ است.

انیمیت این تبلیغ توسط Bedřich Glaser انجام شده، کسی که انیمیشن این مجموعه را در سال های ۲۰۰۲ ، ۲۰۰۳ و ۲۰۰۹ انجام داده است.

    • تبلیغ Tipos ، ۲۰۱۱

باز هم یک شرکت اسلواکی، این بار مربوط به یکی از شرکت های سازنده لاتاری یا قرعه کشی است. این تبلیغ با  مجموعه Pat a Mat na venkově  (Pat & Mat in the Countryside)  (پت و مت در حومه شهر) ساخته شده است.

تمام تبلیغات زیر، در این پست توسط Jan Smrčka انیمیت شده اند.

    • تبلیغ tablica.pl ، ۲۰۱۲

tablica.pl یک وب سایت تجارت الکترونیکی لهستانی بود که در عین حال توسط OLX تصاحب شد. این تبلیغات تجاری جالب هستند زیرا برای فناوری جدید ساخته شده اند اما همچنان صمیمیت و رفتار کاراکتر ها حفظ شده است.

  این تبلیغ با استفاده از مجموعه هایی است که خانه ها مجدد بصورت دوبلکس و بهم چسبیده ساخته شده بودند (سال های ۱۹۸۹-۱۹۹۴).

در این تبلیغ پت از قاب عکس خانه اش عکس می گیرد  و به وسیله اپلیکیشن tablica.pl آن را به مت می فروشد.

    • تبلیغ ČPP ، ۲۰۱۱ تا به امروز

تبلیغات ČPP و Eneco از جالب ترین موارد در سال های اخیر اند، بیشتر آنها کوتاه و خنده دار هستند. ČPP مخفف Česká podnikatelská pojišťovna (شرکت بیمه تجارت چک) است. شعار آنها A je to pojištěno است! (و بیمه شده است!) ، بنابراین این شعار ارتباط بیشتر با شخصیت های این مجموعه کارتونی دارد. اولین تبلیغ مربوط به بیمه اتومبیل بود که یک ماشین جدید بزرگ برای این دو تهییه شد. کم کم بیمه مسکن نیز به موضوعات اضافه شد.

برای ساخت این تبلیغات از ترکیب وسایل و مجموعه های venkově و retro استفاده کرده اند.

 

فیلم تبلیغات ČPP که مربوط به بیمه ماشین، بیمه خانه و … هستند.

سال ۲۰۱۷ اولین حضور خودروی BS (در واقع یک  Roadster MGB) در انیمیشن بود که به وسیله نقلیه جدید شخصیت ها و مجموعه ها تبدیل شد.

در یکی از این تبلیغات یک عنصر نوستالژیک نیز وجود دارد. کامیونی که در سال ۲۰۱۹ ظاهر می شود به قدری شبیه کامیون دهه ۱۹۹۰ است که باید تصور کنیم در واقع همان کامیون است.

    • تصادف ماشین پت ومت با تراکتور

یکی از جدیدترین تبلیغات مربوط به این بیمه، کلیپ زیر است و احتمالا تبلیغات تازه ی دیگری نیز در راه هستند.

    • تبلیغ Eneco  ۲۰۱۶ ، ۲۰۱۸

انکو از شرکت های فعال در بخش انرژی تشکیل شده است. Eneco با همکاری آژانس تبلیغاتی Dawn، کمپینی را برای Toon (ترموستات هوشمند طراحی شده توسط شرکت انرژی) ایجاد کرده است.

Toonیک سیستم هوشمند جهت کنترل قسمت های مختلف خانه مثل گرمایش، سرمایش، حادثه، چراغ و …  با موبایل است که می توان با آن در مصرف انرژی صرفه جویی کرد.

 

این تبلیغ تجاری هلندی می گوید: قهرمانان کودکان با Toon کار می کنند، که ترموستات هوشمند Eneco است.

ایده انتخاب پت و مت این است که اگر حتی دست و پا چلفت ترین افراد قادر به درک و استفاده از Toon باشند، بنابراین همه افراد هلندی می توانند از آن استفاده کنند.

 

در سال ۲۰۱۸، یک جفت دیگر از تبلیغات تجاری ساخته شد، این بار برای یک waste checker. این تبلیغات از مجموعه های ۲۰۰۲ -۲۰۰۴ پت و مت استفاده کرده اند.

    • تبلیغ Lidl ، ۲۰۱۸

در حدود سال ۲۰۱۸ تبلیغی برای Lidl تولید شد. در این تبلیغ، Buurman en Buurman یا پت و مت فیلمی از خودشان را تماشا می کند و در کنارشان پاکت خریدی است که رو آن مارک Lidl نوشته شده است.

Lidl  یک زنجیره سوپرمارکت تخفیف بین المللی است که بیش از ۱۲۰۰۰ فروشگاه را در سراسر اروپا و ایالات متحده اداره می کند.

 

این هم سبکی از تبلیغات است که شما شخصیت های انیمیشنی جذابی بسازید و از طریق سریال های مختلف آن ها را مشهور کنید. سپس با حضور شان در تبلیغات صرفا چند ثانیه ای، به درامد خوبی برسید.

حضور کارگردان پت و مت در ایران

در مهر ماه سال ۱۳۹۲  بیست و هفتمین جشنواره بین المللی فیلم کودک و نوجوان در اصفهان برگزار شد. در این جشنواره چند فیلم لوبومیر بنش، کارگردان شناخته‌شده اهل چک و خالق شخصیت های کارتونی “پت و مت” به نمایش درآمد، همچنین پسرش مارک بنش شخصا به ایران آمد و با عوامل سینمای ایران به گفت و گو پرداخت.

در این جشنواره ۲۰ فیلم از آثار این کارگردان که در سال ۱۹۹۵ درگذشت، مرور ‌شد و به نمایش درآمد، که می توان به انیمیشن های “فرش” ، “گاراژ” ، “گرامافون” ، “نقاشی” ، “سالن ژیمناستیک” ، “تصاویر پس زمینه” و… اشاره کرد که از جمله آثار دیده نشده و یا کمتر دیده شده این کارگردان در ایران هستند.

دعوت از مارک بنش کارگردان سریال پت و مت که این روزها در بیش از ۸۰ کشور دنیا طرفداران زیادی دارد، یکی از برنامه های جانبی بیست و هفتمین جشنواره بین المللی فیلم کودکان و نوجوانان بود که با حضور این هنرمند در قالب یک نشست خبری در اصفهان برگزار شد. این نشست بیش از خبرنگاران، مورد استقبال بزرگان سینما قرار گرفت.

او خوشحال بود که مردم ایران این کاراکترها را با نام اصلی خود یعنی پت و مت می‌شناسند چرا که در بسیاری از کشورهای دیگر، نام های مختلفی بر روی آنان گذاشته‌اند.

دنیا فنی زاده، عروسک‌گردان کلاه قرمزی که دیدار با خالق پت ومت را بزرگترین رویای زندگی‌اش خواند و از وی در خصوص تأثیر رفتارهای این دو کاراکتر بر زندگی واقعی اش پرسید؛ جواب مارک قابل تامل است:‌

بسیاری از اوقات همسرم مرا پت و مت صدا می‌زند و من بیشتر سعی می‌کنم کارم را باور داشته باشم اما در زندگی واقعی سعی می‌کنم زیاد از آنها تأثیر نپذیرم.

mark benesh
مارک بنش در کنار مرحومه دنیا فنی زاده

او همچنین در مورد ادامه دادن کار پدرش این طور توضیح داد: از همان ابتدا، کار پدرم را تحسین می‌کردم؛ البته اوایل به خاطر غرور جوانی، بیشتر مخالف راه ایشان بودم اما کم‌کم به‌کار پدرم علاقه ‌مند شدم و خواستم با ایشان همکاری کنم. ابتدا به ‌عنوان انیماتور با پدرم همکاری کردم و هرچه بیشتر روی این پروژه کار می‌کردم بیشتر علاقه پیدا می‌کردم و امیدوارتر می‌ شدم. به نظرم برای من که در این خانواده بودم، طبیعی بود که راه پدرم را ادامه بدهم. پسربچه که بودم استودیوهایی که پدرم در آنها کار می‌کرد را از نزدیک دیده‌ بودم.

مسئولان جشنواره از او تقاضا کردند که آیا حاضر است عروسک این دو کاراکتر را به موزه سینمای ایران تحویل دهد یا خیر؟

که او نپذیرفت و توضیح داد: به دلیل اینکه این کاراکترها ریشه تاریخی دارند و از ابتدای این مجموعه تاکنون با ما همراه بوده‌اند و هم‌چنین این کاراکترها توسط پدرم ساخته شده‌اند نمی‌توانم این دو را تقدیم کنم اما قول می‌دهم کاراکترهایی ساده تری ساخته و همراه با مهر و امضا برای شما بفرستم.

جوایز کسب شده‌ی پت و مت

چندین قسمت از پت و مت در جشنواره های بین المللی انیمیشن جوایزی دریافت کرده اند.

 

قسمت ۳۸: The Cyclists به کارگردانی Lubomír Beneš و انیمیشن سازی Alfons Mensdorff-Pouilly ، در مسابقه جشنواره انیمیشن Annecy ’93 (انسی ، فرانسه) شرکت کرد و به تعدادی دیگر از جشنواره های جهانی دعوت شد. این قسمت همچنین در انتخاب “بهترین های انسی ۹۳” قرار گرفت.

 

قسمت ۴۴: Billiards به کارگردانی Lubomír Beneš و انیمیشن سازی Franti Franek Váša ، برای مسابقه Annecy ’95 انتخاب شد و به بسیاری از جشنواره های بین المللی فیلم دعوت شد. این قسمت در مارس ۱۹۹۷ در جشنواره جهانی انیمیشن در آگورا، کالیفرنیا دو جایزه دریافت کرد:

جایزه اول – بهترین انیمیشن برای یک مجموعه تلویزیونی روزانه

جایزه دوم – بهترین انیمیشن حرفه ای استاپ موشن

 

قسمت۵۰: Playing Cards به نویسندگی، انیمیشن سازی و کارگردانی František Váša برای مسابقه تلویزیونی Annecy ’99 انتخاب شد.

ایستانما

ما یک تیم جوان و پرشور در واحد تولید محتوای شبکه ایستانما هستیم که در تلاشیم محتوایی ناب و کاربردی برای مخاطبین عزیزمان تهیه کنیم. نظرات شما به رشد و انگیزه‌ی ما کمک به سزایی می‌کند. 🌹

در بزرگترین شبکه اجتماعی استاپ موشن ایران عضو شوید... عضویت در پیج اینستاگرام

مطالب پیشنهادی:

قوانین ارسال دیدگاه در ایستانما

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد و در چهارچوب قوانین جمهوری اسلامی ایران نگنجد، در شبکه ایستانما تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. در صورت تمایل به درج تبلیغات از طریق گزینه ارتباط با ما اقدام نمایید.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

    لینک کوتاه:
    0