رنگها همه جا هستند. آنها روح یک تصویر، سکانس و به طور کلی یک انیمیشن را میسازند. هارمونی رنگهای یک فیلم با شما صحبت میکنند و پیام مهمی را انتقال میدهند. اگر به تغییر رنگها و روند داستان دقت کنید، میبینید استفاده از رنگهای شاد در مهدکودک سانی ساید و تاریک و سرد بودن رنگها هنگام ملاقات با چاکلز در داستان اسباب بازی های ۳ (Toy story 3, 2010) بی دلیل نیست؛ یا اتاق تاریک کودکان در کارخانه هیولاها (Monsters, Inc., 2001) حس ترس را به شما منتقل میکند. یک انیماتور حرفهای بدون شک از این عنصر شگفت انگیز در کار خود بهترین بهره را میبرد و حالا ما میخواهیم شما را بیشتر با این حوزه آشنا کنیم.
فیلمنامهی رنگی یعنی چه؟
فیلمنامهی رنگی (Color Script) یک اصطلاح ارزشمند و پرکاربرد بوده که در صنعت انیمیشن سازی و توسط کمپانی معروف پیکسار (Pixar) جا افتاده است. اسکریپت رنگی در حقیقت یک نوع تلاش اولیه برای ترسیم رنگ، روشنایی، احساسات و حالات در فیلم است و برای تأکید بر رنگ در هر صحنه و ایجاد زبان بصری فیلم استفاده میشود.
کتابی در این زمینه
جالب است بدانید کمپانی پیکسار کتابی را منتشر کرد که به طور اختصاصی به فیلمنامههای رنگی میپردازد و هنر پیکسار (“The Art of Pixar: 25th Annie: The Complete Color Scripts and Select Art from 25 Years of Animation”) نام دارد. نویسندهی این کتاب فوق العاده کسی نیست جز عمید عمیدی (Amid Amidi) یکی از بنیانگذاران وبلاگ انیمیشن Cartoon Brew.
مقدمهی این کتاب توسط جان لستر (John Lasseter)، همکار سابق دیزنی نوشته شده است. لستر برای بخش گرافیک رایانهای لوکاس فیلم (Lucasfilm) کار می کرد که پس از خریداری آن توسط استیو جابز (Steve Jobs) در سال ۱۹۸۶، به پیکسار تبدیل شد. آنچه این کتاب به شما ارائه میدهد، چیزی بیشتر از ساخت یک قطعه هنری زیبا است. فیلمنامهی رنگی در مراحل اولیهی فیلم، در کنار پیشروی داستان، تکامل می یابد. این کمپانی بزرگ، کتابهای فراوانی را در طول سالها به چاپ رسانده که اگر مایل به آشنایی با آنها هستید میتوانید از این لینک اقدام کنید.
اهمیت فیلمنامهی رنگی
خب حالا این فیلمنامهی رنگی چه ارزش و جایگاهی دارد؟ به عبارت دیگر بود و نبود آن چه تغییری در روند کار و نتیجهی آن ایجاد میکند؟ برای پاسخ به این سوالات میتوان گفت:
_ اسکریپت رنگی، همانند یک نقشهی راه عمل میکند. برای تغییر رنگ، روشنایی، احساسات و حالات در فیلم به کمک ما میآید و تجسم فضای کلی فیلم را برایمان آسانتر میکند.
_ فیلمنامه رنگی، تغییری در ساختمان اصلی فیلم ایجاد نمیکند، داستانی را دستخوش دگرگونی نمیکند، بالعکس راه مناسبی است برای اینکه کارگردان فیلم را طور بهتری ببیند.
_ این عنصر مهم به استودیو کمک می کند تا ایده ها و شخصیتهای داستانی خود را با رویکردهای مختلفی به تصویر بکشند و از یکنواختی و خسته کننده بودن آنها در فیلم دوری کنند.
_ فیلمنامهی رنگی این اجازه را میدهد تا پیش از ورود به جزئیات بسیار زیاد و جلوههای بصری سکانسها، اتفاقات و وقایع داستان را از ابتدا تا انتها ترسیم کنید.
_ علاوه بر اینها، شما خواهید توانست یک ثبات و سازگاری را در ظاهر و در طول فیلم خود حفظ کنید. این سازگاری و یک دست بودن در طول فیلم ارزش بسیاری دارد و با رعایت آن، تغییر ناخواستهای در استایل شخصیتها یا دیزاین فضای فیلم دیده نخواهد شد.
آنچه باید برای شروع بدانید!
ساخت یک اسکریپت رنگی میتواند تجربهی لذت بخش و آموزندهای برای شما باشد پس چرا این فرصت طلایی را از دست بدهید؟! رسیدن به یک فیلمنامهی استاندارد و عالی نیازمند تمرین و کسب تجربه است؛ بنابراین میتوانید به طور روزانه برای این کار وقت بگذارید و هر روز یک طرح جدید بزنید. انتخاب طرحهای رنگی در یک فیلم نیازمند علم خاص خود است که نقش مهمی برای جذابتر ماندن آن و ارائهی مفاهیم روانشناسی ایفا میکند. ما برخی نکات مهمی که باید برای شروع بدانید را در اختیارتان میگذاریم:
دست خالی وارد نشوید!
حواستان باشد که شما ابتدا باید در مورد تئوری رنگ در انیمیشن بدانید تا بتوانید فعالیتی را در این زمینه آغاز کنید. لابد میپرسید چرا رنگ مهم است؟
زمانی که رنگها به درستی استفاده شوند، میتوانند مانند یک قدرت جادویی، چشم بیننده را به آنچه در صحنه مهم است و هدف آن سکانس است جلب کنند. با استفاده از رنگها میتوان از دریچهای متفاوت به روایت داستان پرداخت و یا حال و هوای صحنه را دچار دگرگونی کامل کرد. شما باید طرح رنگی خود را بسیار دقیق و درست پیاده کنید چون همانطور که میتواند شما را به هدفتان نزدیک کند، توانایی خراب کردن آن را نیز دارد.
اشباع رنگ، یک عنصر تاثیرگذار
برای درک بهتر رنگها خوب است ابتدا با سه جزء اصلی آن یعنی هیو (Hue)، تن (Value) و اشباع (Saturation) آشنا شویم. اصطلاح hue یک بیان هنری برای نامیدن رنگ یا رنگدانه است .تشخیص یک hue اولین قدم در ترکیب رنگ است. نمونه هایی از رنگ ها عبارتند از: قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی، بنفش. هنگامی که یک رنگ کاملاً اشباع (Saturated) شود، در واقع در خالصترین حالت خود قرار دارد. رنگهای اصلی قرمز، آبی و زرد به دلیل اشباع کامل، خالصترین نسخهی رنگ در نظر گرفته میشوند. با افزایش اشباع، رنگها خالصتر محسوب شده و همچنین با کاهش اشباع، رنگها کم رنگتر به نظر میرسند.
درخشندگی و روشنی رنگ
ارزش رنگ یا ارزش خطی رنگ (Value) همان روشنی یا تیرگی با صرف نظر از خصوصیت hue در آن رنگ است. به عبارت ديگر درجات مختلف روشنی يک رنگ را ميزان درخشندگی آن میگويند. میتوان گفت که هر رنگ، طیفی از value را دارا می باشد. دیدن تن روشن در سفید و سیاه و خاکستری آسان است مانند عکسهای سیاه و سفید اما در رنگها کمی پیچیدهتر خواهد بود. توجه داشته باشید وقتی جسمی در یک شرایط روشن به نظر میآید ممکن است در جایی دیگر تیرهتر ظاهر شود مثلا زمانی که با تنی روشنتر احاطه شده باشد.
ایجاد تعادل بین اشباع و میزان روشنی رنگها از نکات مهمی است که باید در ساخت انیمیشن به آن توجه کرد. اگر از رنگهای بسیار اشباع شده در محیط فیلمبرداری خود استفاده کنید، همه چیز به شدت باورنکردنی به نظر میرسد. از سوی دیگر استفاده از رنگهای اشباع در همه جا، چشمان بیننده را بسیار خسته میکند و جذابیت و تعادل را از کار شما میدزدد. در عین حال افزایش اشباع، فوکوس را روی جسم رنگی موردنظر متمرکز میکند. اما خوب است بدانید که در مواردی مانند دنیای رنگارنگ و مصنوعی کارتونها، بهرهمندی از رنگهای بسیار اشباع یا روشن میتواند به نفع شما عمل کند، زیرا تماشاگران با دیدن چنین رنگهای به اصلاح پررنگ و جذاب، به غیرواقعی و سوررئال بودن داستان پی میبرند.
توجه کنید!
به طور کلی در رابطه با اشباع و تن رنگ به این چند نکته دقت کنید:
_ زیاده روی نکنید _ از آن برای راهنمایی بیننده _ برای بیان و جهت دادن داستان _ تغییر حال و هوای سکانسها _ و جلب توجه تماشاگران به سوژهی موردنظرتان استفاده کنید.
هارمونی رنگها را دست کم نگیرید!
هارمونی رنگها نتیجهی استفاده از قوانین چرخهی رنگ است. توجه داشته باشید که اصطلاح هارمونی رنگ به ترکیب زیبا و هماهنگی گفته میشود که بر اساس روابط هندسی آنها در چرخه رنگ، کنار هم قرار گرفته و میتوانند معجزه کنند. حضور این رنگها در یک هارمونی، تضادهای همخوان و چشم نوازی را ایجاد میکنند که نقش مهمی را در پروژههای مختلف از وب سایتها گرفته تا لوگوها و طراحی داخلی ایفا میکنند. در ادامه به چند نمونه از هارمونیها میپردازیم.
انواع هارمونی رنگ ها
۱. مونوکروماتیک یا تک رنگ (Monochromatic)
طرحهای رنگی مونوکروماتیک به این معنی نیست که در این ترکیب تنها از یک رنگ استفاده میشود، بلکه از یک رنگ پایه گرفته شده و سپس با استفاده از سایه روشنهای مختلف آن گسترش مییابد. میتوان با انتخاب یک رنگ پایه از دوازده رنگ چرخه آغاز کرد و در ادامه با کمک سایههای رنگ (Shades)، تن رنگ (Tones) و روشنایی رنگ (Tints)، به ترتیب میزان تیرگی، اشباع و روشنی رنگ پایه را تنظیم کرد و یک طیف متنوعی از گزینههای رنگی همخوان، داشت. این پدیده در طبیعت نیز به خوبی مشاهده میشود مثلا قرارگیری آبی دریا در کنار آبی آسمان که هر دو یکرنگ هستند اما یکی روشنتر و دیگری تیرهتر است.
ترکیب مونوکروماتیک ظاهری هماهنگ و منسجم از لحاظ بصری ارائه میکند که توجه بیننده را به خود جلب نمیکند، بلکه باعث درخشیدن محتوا میشود و میتواند حس و حال فضای کلی سکانس موردنظر را به خوبی انتقال دهد. در تصویر پایین یک سکانس از انیمیشن داستان اسباب بازیهای ۳ (Toy Story 3, 2010) را میبینیم
۲. رنگهای آنالوگ (Analogous)
رنگهای آنالوگ، هر سه رنگی هستند که در چرخهی رنگ در مجاور یکدیگر قرار گرفتهاند و از این رو ایجاد هارمونی می کنند که کمی از رنگ کناری را در خود دارند. در این حالت معمولا یکی از سه رنگ غالب است مانند زرد – سبز، زرد و زرد – نارنجی. به همین علت رنگهای آنالوگ در طراحی داخلی کاربرد داشته و نوعی هماهنگی زیبا و چشم نوازی را به معرض دید میگذارند. تصویر زیر صحنهای از انیمیشن در جستجوی نمو (Finding Nemo, 2003) از کمپانی پیکسار است که با استفاده از آنالوگ و با درجه بندی سه رنگ (قرمز، نارنجی و بنفش) تنظیم شده است.
۳. رنگهای سه گانه (Triadic)
رنگهای سه گانه در چرخهی رنگ در سه نقطهی مساوی مانند سه گوشهی مثلث متساوی الاضلاع قرار گرفتهاند. این دسته از هارمونیها همیشه بسیار واضح، شفاف و پررنگ هستند و کنتراست بالایی دارند حتی اگر از رنگهای ملایمتر و یا غیر اشباع استفاده کنید. برای داشتن یک هارمونی سه گانه موفق باید توازن را دقیقا رعایت کنید؛ بنابراین یک رنگ را به عنوان رنگ اصلی و دو رنگ دیگر را پایهی آن قرار دهید.
در مثال زیر هارمونی سه گانه با استفاده از سه رنگ شامل آبی، نارنجی و کمی سبز ایجاد میشود.
۴. رنگهای مکمل (Complementary)
مواظب باشید! کنتراست بالای رنگهای مکمل، ظاهری روشن و پر جنب و جوش ایجاد میکند، به خصوص زمانی که در اشباع کامل استفاده میشود. پس این هارمونی را باید به خوبی مدیریت کنید تا نتیجهی آن ناخوشایند نباشد. آنچه که به نام رنگهای مکمل شناخته میشود آنهایی هستند که در چرخه رنگ مقابل یکدیگر قرار می گیرند مانند قرمز و سبز. استفاده از مقادیر زیاد رنگهای مکمل دردسرساز است اما زمانی که میخواهید چیزی را برجستهتر و مرکز توجه نشان دهید، به کارتان خواهد آمد. در این ترکیب فقط از دو رنگ قرمز و سبز به عنوان رنگهای مکمل هم استفاده کردهاند.
5. ترکیب رنگ تقسیم مکمل (Split-Complementary)
طرح رنگی تقسیم مکمل اغلب انتخاب خوبی برای مبتدیان است، زیرا احتمال خراب کردن آن کمتر است. در این ترکیب علاوه بر رنگ پایه، از دو رنگ مجاور رنگ اصلی نیز استفاده می کنند. این طرح رنگ دارای کنتراست بصری و قوی مانند طرح رنگ مکمل است اما تضاد و تنش آن از روش ترکیب رنگ مکمل کمتراست.
در طراحی کاراکتر زیر از سه رنگ قرمز، آبی و نارنجی استفاده شده که یک هماهنگی زیبا و متعادلی را به وجود میآورند.
۶. طرح رنگ مربعی (Square color)
طرح رنگ مربعی شبیه به مستطیل است و از چهار رنگ یا همان دو جفت رنگ استفاده می شود. با این تفاوت که هر چهار رنگ به طور مساوی در اطراف چرخهی رنگ قرار دارند و فاصله هر رنگ با رنگ بعدی در دایرهی رنگ یکسان است. بهترین حالت استفاده از طرح مربعی وقتی است که اجازه دهید یک رنگ غالب باشد. همچنین باید در طراحی خود به تعادل رنگهای گرم و سرد توجه کنید.
تصویر زیر نمونه ای از طرح رنگ مربعی میباشد.
دو انیمیشن رنگی رنگی
در پایان بحث تئوری رنگها، قصد داریم با هم موضوعات گفته شده را در دو انیمیشن محبوب بررسی کنیم:
بادکنکهای رنگی
چه چیزی بهتر از بررسی انیمیشن زیبا و تاثیرگذار آپ (Up, 2009)؟ یادتان باشد که روشنایی (Brightness) و اشباع (Saturation) میتواند خلق و خوی شما را نیز تنظیم کند و به شما احساس جریان زندگی و یا توقف آن را انتقال دهد. چیزی که به خوبی در این انیمیشن قابل مشاهده است. وقتی که رنگها به سمت مقدار زیادی خاکستری و قهوهای تغییر کردند به شما کمک می کند تا سردی و تنهایی را که شخصیتها تجربه می کنند، احساس کنید.
تا زمانی که الی (Ellie) زنده است، رنگهای استفاده شده به شدت اشباع هستند. او رنگ را به زندگی کارل (Carl) می آورد. با رفتن او، پالت رنگهای شاد و زنده جایش را به سایههای خاکستری میدهد. وقتی کارل بادکنکها را منفجر میکند تا سفرش را آغاز کند، خاطرهی الی را از دل آن بادکنکهای رنگی و اشباعشدهی زیبا مرور میکنیم. هر زمان که زندگی یا حرکت رو به جلو داریم، رنگهای اشباع شده را در تصویر مشاهده میکنیم. اما وقتی دشواریها و مشکلاتی در راه باشد، همه چیز تقریباً رو به سیاه و سفیدی می رود.
دنیای موشها در مقابل انسانها
عمید عمیدی در یکی از مصاحبههایش در مورد تاکید هارلی جساپ، طراح تولید انیمیشن محبوب راتاتویی (Ratatouille, 2007)، بر روی تضاد پرمعنی رنگها در انیمیشن اشاره کرد. حتی اگر یک بار به تماشای انیمیشن موش سرآشپز پرداخته باشید، به این نکته پی بردهاید که این انیمیشن چقدر بر تضاد فاضلابهای زیرزمینی مرطوب در برابر رنگهای گرم و غنی دنیای انسانی که رمی (Remy) آرزو داشت بخشی از آن باشد، تأکید داشت.
سوالات متداول
فیلمنامهی رنگی (Color Script) چیست؟
فیلمنامهی رنگی یک اصلاح ارزشمند و پرکاربرد بوده که در صنعت انیمیشن سازی و توسط کمپانی معروف پیکسار (Pixar) جا افتاده است. اسکریپت رنگی در حقیقت یک نوع تلاش اولیه برای ترسیم رنگ، روشنایی، احساسات و حالات در فیلم است و برای تأکید بر رنگ در هر صحنه و ایجاد زبان بصری فیلم استفاده میشود.
هارمونی رنگ چیست؟
اصطلاح هارمونی رنگ به ترکیب زیبا و هماهنگی از رنگها گفته میشود که بر اساس روابط هندسی، در چرخه رنگ، کنار هم قرار گرفته و میتوانند معجزه کنند. حضور این رنگها در یک هارمونی، تضادهای همخوان و چشم نوازی را ایجاد میکنند.
انواع هارمونی رنگ
– مونوکروماتیک یا تک رنگ (Monochromatic) – آنالوگ (Analogous) – سه گانه (Triadic) – مکمل (Complementary) – تقسیم مکمل (Split-Complementary) – مربعی (Square color) برای توضیح هر کدام به مقاله مراجعه کنید.
سه جزء اصلی رنگ چیست؟
فام (Hue)، تن (Value) و اشباع (Saturation)
اشباع (Saturated) رنگ به چه معناست؟
با افزایش اشباع، رنگها خالصتر شده و همچنین با کاهش اشباع، رنگها کم رنگتر به نظر میرسند.
ارزش یا تن (Value) رنگبه چه معناست؟
همان روشنی یا تیرگی رنگ است. به عبارت ديگر درجات مختلف روشنی يک رنگ را ميزان درخشندگی (value) آن میگويند.
هیو (hue) رنگ به چه معناست؟
اصطلاح hue یک بیان هنری برای نامیدن رنگ یا رنگدانه است .تشخیص hue اولین قدم در ترکیب رنگ است. نمونه هایی از رنگ ها عبارتند از: قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی، بنفش.
ما یک تیم جوان و پرشور در واحد تولید محتوای شبکه ایستانما هستیم که در تلاشیم محتوایی ناب و کاربردی برای مخاطبین عزیزمان تهیه کنیم.
نظرات شما به رشد و انگیزهی ما کمک به سزایی میکند. 🌹
چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد و در چهارچوب قوانین جمهوری اسلامی ایران نگنجد، در شبکه ایستانما تایید نخواهد شد.
چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. در صورت تمایل به درج تبلیغات از طریق گزینه ارتباط با ما اقدام نمایید.
چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.
قوانین ارسال دیدگاه در ایستانما