لوگوی ایستانما

ری هریهاوزن (Ray Harryhausen) ، جادوگر جلوه‌های ویژه

دسته بندی :پایگاه دانش, زیر ذره بین ۱۷ شهریور ۱۳۹۹ ایستانما 1527

ری هریهاوزن (Ray Harryhausen) همان کسی است که پررمز و رازترین سکانس‌های سینما را کارگردانی کرد. اگر سکانس مبارزه اسکلت‌ها را در استاپ موشن جیسون و آرگوناتها (Jason and the Argonauts 1963) تماشا کنید شاید حتی حالا که ۵۷ سال از ساختش می‌گذرد لحظه‌ای به واقعی یا ساختگی بودنش شک کنید!

 

 

ری هریهاوزن (Ray Harryhausen)

او سال ۱۹۲۰ در لس آنجلس کالیفرنیا متولد شد و در سال ۲۰۱۳ در لندن از دنیا رفت. این فیلمساز و نویسنده، بسیاری از تکنیک‌های انیمیشن سازی استاپ موشن را ابداع کرد و خلق جلوه های ویژه فیلم‌های مشهوری مثل جویانگ قدرتمند (mightly joe young) ، جیسون و آرگوناتها (Jason and the Argonauts) و هفتمین سفر سندباد ( The 7th Voyage of Sinbad ۱۹۵۸)  را برعهده داشت.

    • کودکی و نوجوانی ری هریهاوزن (Ray Harryhausen)

با دیدن فیلم استاپ موشن کینگ کونگ (king kong) که ساخته پیشکسوت این حرفه یعنی ویلیس اوبرین ( Willis O’Brien ) است، متوجه علاقه‌اش به انیمیشن مدلی (model animation ) شد.
حتی قبل‌تر از آن، وقتی فقط ۴ سال داشت فیلم جهان گمشده ( the lost world) را تماشا کرده بود ولی ماجرای ورودش به دنیای رازآلود استاپ موشن در ۱۳ سالگی و با کینگ کونگ (king kong) آغاز شد.

آن زمان هیچکس جز تولیدکنندگان مطرح سینما، از نحوه ساخت این نوع فیلم‌ها خبر نداشت. ری هریهاوزن ۱۳ ساله هم نمی‌دانست قضیه از چه قرار است اما باتوجه به علاقه‌ای که به موجودات عظیم‌الجثه داشت، مطمئن بود که این همان کاری است که دوست دارد درآینده انجام دهد.
پدرش او را به کارگاه یکی از دوستان که در استودیو RKO کار می‌کرد برد و آنجا بود که این نوجوان کنجکاو و باانگیزه با این حقه جذاب، یعنی استاپ موشن آشنا شد.
ری هریهاوزن (Ray Harryhausen) آن سال‌ها با اشتیاق فراوان مشغول ساخت مدل‌های مختلف از جمله دایناسورهای کوچک شد. در ابتدا همه چیز در حد سرگرمی بود اما تلاش شبانه روزی او و مطالعه اش جلوه ای جدی به کارش بخشید. استودیوی اولیه او هم در محل گاراژشان بود.
علاقه او به دایناسورها وصف نشدنی بود. او از بچگی بارها به موزه تاریخ طبیعی رفته بود و عشقش به موجودات ماقبل تاریخ تمامی نداشت.
طی ملاقاتی که با  ویلیس اوبرین ( Willis O’Brien ) داشت، اوبرین به او پیشنهاد داد تا مهارت‌های بیشتری کسب کند و در کلاس‌های آموزشی هنرهای گرافیکی و مجسمه سازی شرکت کند. او تئاتر، عکاسی، نقاشی و مجسمه‌سازی را دنبال کرد و در رشته هنر ، عکاسی و تدوین در مدرسه هنرهای سینمایی دانشگاه کالیفرنیای جنوبی تحصیل کرد. بعد از اتمام این دوره به کالج لس‌آنجلس رفت.

    • ورود ری هریهاوزن (Ray Harryhausen) به سینمای استاپ موشن

بعد از تمام‌شدن تحصیلات دانشگاهی و در سال ۱۹۴۰ روی انیمیشن Puppetooons ساخته جرج پال کار کرد. در همان سال‌ها جنگ جهانی دوم آغاز شده بود و این فیلمساز تازه‌کار به ارتش اعزام شد.
پس از جنگ ، ویلیس اوبرین، که هریهاوزن هوادار پرو پا قرصش بود، او را به عنوان دستیار خود در پروژه فیلم جویانگ قدرتمند (mightly joe young) استخدام کرد و به این شکل فعالیت سینمایی حرفه‌ای این جوان مستعد و مشتاق شروع شد و به‌طور جدی به عرصه سینما پا گذاشت.

    • آثار ری هریهاوزن (Ray Harryhausen)

اجرای پروژه جویانگ قدرتمند (mightly joe young) تقریباً سه سال طول کشید تا اینکه این فیلم سرانجام در سال ۱۹۴۹ منتشر شد و به دلیل جلوه های بصری فوق‌العاده‌اش توانست برنده اسکار سال ۱۹۵۰ شود.
او در ۱۹۵۳ در استودیوی برادران وارنر (Warner Bros) استخدام شد. در همین سال مسئولیت کامل ساخت جلوه‌های ویژه فیلم هیولایی از عمق ۲۰۰۰۰ پایی(The Beast From 20,000 Fathoms) را به عهده گرفت. این فیلم یک موفقیت بزرگ جهانی در گیشه را برای این استودیو رقم زد.

دو سال بعد، همکاری او با تهیه‌کننده‌ای به نام چارلز اچنر ( Charles H Schneer) شروع شد و فیلم از زیر دریا آمده (It Came From Beneath The Sea ) ساخته شد. داستان این فیلم درمورد یك هشت پای غول‌پیکر بود.
زمین در برابر بشقاب پرنده (Earth vs. the Flying Saucers) و دنیای حیوانات ( The Animal World) ، محصول سال ۱۹۵۶ ، از دیگر تولیدات این کارگردان، تهیه‌کننده و سازنده جلوه های ویژه است.
فیلم هفتمین سفر سندباد ( The 7th Voyage of Sinbad ۱۹۵۸) هم از آثار ری هریهاوزن محسوب می‌شود. هفتمین سفر سندباد فیلمی علمی-تخیلی و رنگی بود.
این هنرمند درزمینه نورپردازی و جلوه‌های ویژه هم ذهن فوق‌العاده خلاقی داشت و بسیاری از تکنیک‌هایی را که ویلیس اوبرین استفاده می‌کرد، توسعه داد.
در بیشتر آثارش از روش داینامیشن (Dynamation) استفاده می‌کرد. در این روش مدل‌های ساختگی استاپ موشن با دنیای زنده تعامل برقرار می‌کردند. به تعبیری او با این کار، دنیای خیال و جهان واقعیت‌ذرا درهم می‌آمیخت.
ری هریهاوزن در سال ۱۹۶۳ با فیلم جیسون و آرگوناتها (Jason and the Argonauts) مهارت خود را در استفاده از تکنیک‌های استاپ موشن، به بهترین شکل ممکن نشان داد. او اسکلت‌های جنگجوی این فیلم را طراحی کرد و برای خلق جلوه‌ها ی ویژه آن، ماه‌ها زمان صرف نمود.

یک سال بعد، تنها فیلم واید اسکرین (widescreen) خود را با نام First Men in the Moon تهیه کرد.
در سال ۱۹۶۶ طی همکاری‌اش با کمپانی Hammer Films ، مسئولیت طراحی جلوه‌های ویژه و انیمیشن دایناسورهای فیلم یک میلیون سال قبل از میلاد ( Million Years B.C One) را برعهده گرفت.
۳ سال بعد طراح جلوه‌های ویژه فیلم The Valley of Gwangi شد؛ فیلمی که ایده اصلی آن متعلق به ویلیس اوبرین بود و هریهاوزن آن را تکمیل کرد.
یکی از صحنه‌های جالب استاپ موشن که در آن سال‌ها تولید شد مربوط به فیلم سفر طلایی سندباد ( ۱۹۷۳) The Golden Voyage of Sinbad است. در این صحنه شاهد نبرد مجسمه ۶ دست الهه هندو هستیم. نکته جالبی که ری هریهاوزن خیلی به آن توجه داشت افکت های صدا بود. روی این مجسمه هم هنگام حرکت اعضای بدنش صداهایی کار شده بود که همه حرکات را به شدت باورپذیر می کرد.
او در سال ۱۹۸۱ فیلم فانتزی و ماجراجویی برخورد تایتان ها (Clash of the Titans) را تهیه کرد.

این هنرمند پیشکسوت که قبل از فناوری انیمیشن CGI توانست صحنه‌های اعجاب‌آوری را خلق کند، منبع بزرگ الهام برای افراد فعال در صنعت جلوه‌های ویژه شد.
بنیاد ری هری‌هاوزن و دایانا در سال ۱۹۸۶ تأسیس شد و به حفظ نام و آثار این انیماتور بزرگ تاریخ سینما اختصاص دارد. از این استاد انیمیشن استاپ موشن بارها به دلیل خدماتش در عرصه سینمای فانتزی تقدیر شد. در سال ۱۹۹۲ یک اسکار افتخاری به او اعطا شد. ری هریهاوزن تا اواخر زندگی خود به ساخت یا بازسازی آثار سینمایی و ابداع و به کارگیری روش‌های نوین جلوه‌های تصویری مشغول بود.

ایستانما

ما یک تیم جوان و پرشور در واحد تولید محتوای شبکه ایستانما هستیم که در تلاشیم محتوایی ناب و کاربردی برای مخاطبین عزیزمان تهیه کنیم. نظرات شما به رشد و انگیزه‌ی ما کمک به سزایی می‌کند. 🌹

در بزرگترین شبکه اجتماعی استاپ موشن ایران عضو شوید... عضویت در پیج اینستاگرام

مطالب پیشنهادی:

قوانین ارسال دیدگاه در ایستانما

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد و در چهارچوب قوانین جمهوری اسلامی ایران نگنجد، در شبکه ایستانما تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. در صورت تمایل به درج تبلیغات از طریق گزینه ارتباط با ما اقدام نمایید.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

  1. 696288568808 گفته؛
    22:56 1402/02/30

    سلام. می خواستم بگویم که در فیلم انیمیشنی ” شرکت هیولاها (Monster’s Inc) ” ساخته استودیوی پیکسار (Pixar)، یک رستورانی در دنیای هیولاها بود که اسمش هری هاوزن (Harryhausen) بود و دقیقا به ری هری هاوزن اشاره کرده است.

لینک کوتاه:
0