لوگوی ایستانما

انیمیشن لی‌لی حوضک ساخته استاد وجیه الله فرد مقدم زیر ذره بین

دسته بندی :پایگاه دانش, زیر ذره بین ۹ اسفند ۱۳۹۹ شبکه‌ی ایستانما 2231

 

 

انیمیشن “لی‌لی حوضک” با کمک تکنیک استاپ موشن و انیمیت کردن کاغذهای برش داده شده و تکه چسبانی آن‌ها انجام شده است. به این تکنیک در استاپ موشن کات‌اوت‌موشن (cut out motion) می‌گویند. این اثر تولید سال ۱۳۷۱ است و عوامل تولید آن از استادان فن و مربیان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بوده‌اند. کارگردان این انیمیشن مرحوم وجیه الله فرد مقدم از کارگردانان مؤلف و صاحب ایده‌ی کشور است که متاسفانه در سال ۱۳۹۲ از دنیای هنر خداحافظی کرد و تسلیم فرشته مرگ شد.

به جز استاد فرد مقدم، نام‌های حرفه‌ای و کاربلد دیگری نیز در تیتراژ انیمیشن “لی‌لی حوضک” به چشم می‌خورند که سطح کار را به شکل قابل قبولی بالا می‌برند. از جمله عوامل سازنده‌ی این انیمیشن می‌توان به فرخنده ترابی (همسر مرتضی احدی کارگردان استاپ‌موشن “گنجشک و پنبه دانه”) اشاره کرد که انیماتور و دستیار کارگردان این انیمیشن بوده است و خود، کارهای زیبا و درخور توجهی ساخته است. همچنین چنگیز صیاد از پیشکسوتان عرصه‌ی صداگذاری و تدوین فیلم، در این انیمیشن عهده‌دار کار صدا بوده است.

در این مقاله زیر ذره بین شبکه ایستانما قصد داریم تا به بررسی این انیمیشن بپردازیم. تا انتهای این پست با ما همراه باشید.

معرفی استاد وجیه الله فرد مقدم؛ کارگردان لی لی حوضک

استاد وجیه الله فرد مقدم در سال ۱۳۲۴ در تهران به دنیا آمد. او در ابتدای جوانی به کارهای هنری-تجاری رو آورد و به ساخت تیزرهای تبلیغاتی مشغول شد. در ادامه با استخدام در آتلیه پویانمایی مرکز سینمایی کانون پرورش فکری، به ساخت انیمیشن علاقمند شد و برای کسب دانش بیشتر در سال ۱۳۵۲ به کشور چکسلواکی (پیش از تجزیه این کشور) رفت.

این کشور در دهه پنجاه، یکی از مرکز ثقل‌های صنعت انیمیشن دنیا بود و چه در زمینه انیمیشن دو بعدی و چه در زمینه استاپ موشن سرآمد آن دوران بود. کارهای درخشانی تولید این کشور مانند پت و مت، در تلویزیون پخش شده‌اند.

درخشش این کشور در انیمیشن انگیزه‌ای شد تا سایر کشورهای همسایه نظیر لهستان نیز به ساخت انیمیشن روی آورند. در نتیجه شخصیت‌های محبوبی خلق شدند که از میان آن‌ها می‌توان به بولک و لولک (با نام اصلی بولک و لولک بر فراز جهان – Bolek i Lolek wyruszaja w swiat) اشاره کرد.
استاد وجیه الله فرد مقدم در سال ۱۳۵۳ و پس از گذراندن دوره هنری در چکسلواکی، به عنوان پایان نامه، انیمیشن “مزاحم‌ها” را ساخت که موفق به دریافت دیپلم افتخار جشنواره فیلم‌های دانشجویی اسپانیا شد.
وی پس از بازگشت به کشور، در کنار ساخت انیمیشن‌های استاپ موشن و نگارش فیلمنامه، به آموزش و تربیت هنرجویان وطنی پرداخت و آموخته‌های خود را به آنان عرضه کرد.
یکی دیگر از کارهای منحصر به فرد ایشان، ساخت زوتروپ (Zoetrope) در کانون بود که در فهم استاپ موشن و به طور کلی انیمیشن، نقش موثری داشت. زوتروپ یکی از محصولات پرفروش فروشگاه های کانون بود که استقبال زیادی از آن شد و هنوز هم یکی از اسباب‌بازی‌های مورد علاقه‌ی کودکان است.

استاد وجیه الله فرد مقدم یکی از هنرمندانی است که در دوره‌ای از عمر با عزت خود، موفق به کسب گواهینامه درجه یک هنری که معادل مدرک دکتری‌ست شده است. وی همچنین در سال ۱۳۹۱ یعنی یک سال پیش از فوت خود، موفق به دریافت جایزه ویژه بنیاد علمی نخبگان (جایزه شهید مرتضی آوینی) شد.
یکی از خدمات شایان توجه وجیه الله فرد مقدم، برپایی کارگاههای انیمیشن سازی در مراکز کانون‌های پرورش فکری شهرهای مختلف بود تا بتواند آن‌چه را که با تجربه سالیان سال کار حرفه‌ای خود آموخته است، در اختیار کودکان و نوجوانان قرار دهد.
یکی دیگر از فعالیت های استاد وجیه الله فرد مقدم، دبیری پنج دوره جشنواره‌ی فیلم‌های کودک و نوجوان (قاصدک) بوده است. این جشنواره مخصوص آثار تولیدی توسط کودکان و نوجوانان است و همه ساله به همت کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار می‌شود.
متاسفانه بیماری سهمگینی در سال ۹۲ بر جسم او غلبه کرد و این هنرمند برجسته و انسان عالی‌قدر را از جامعه کودکان و نوجوانان کشور گرفت.
استاد عبدالله علیمراد سه روز پس از درگذشت استاد وجیه الله فرد مقدم، نوشته‌ای منتشر کرد که در آن به دوستی چندین و چند ساله خود با مرحوم فرد مقدم اشاره کرد و از خاطرات دوران همکاری با ایشان نوشت. ایشان در نوشته‌ی خود اذعان داشت که استاد فرد مقدم از بهترین فیلمنامه نویسان انیمیشن بوده است و نوشته‌های ایشان طعم و رنگ انیمیشن دارد.

انیمیشن جولانگاه تکنیک است، اما مرحوم فرد مقدم عقیده داشت که تکنیک باید به موازات محتوا پیش برود و با همین نظر، فیلمنامه‌ی "بازگشت" که در سال ۵۶ توسط مرحوم فرد نوشته شده است، بهترین فیلمنامه ی انیمیشن ایران است.

استاد علیمراد همچنین در مورد خصوصیات هنری مرحوم فرد مقدم گفت: او هیچ‌گاه به خوب رضایت نمی‌داد و همیشه به دنبال عالی‌ترین‌ها بود. ای کاش که می‌توانست در دنیایی بدون مشکلات و معضلات مربوط به مدیریت و برنامه‌ریزی کار کند و دغدغه‌ای به جز کیفیت کار نداشته باشد. حیف که چنین نشد و آن دستان خلاق به زیر خاک رفت.

آثار استاد وجیه الله فرد مقدم

کارگردان:

  • مزاحم ها (برنده‌ی دیپلم افتخار جشنواره‌ی فیلم‌های دانشجویی اسپانیا)
  • تقلید
  • جورجورک
  • بازگشت
  • در کنار هم
  • با هم
  • لالایی عاشورا
  • یار هم
  • در کنار هم
  • لی‌لی لی‌لی حوضک
  • مرد و قولش (کسب دیپلم افتخار از جشنواره بین‌المللی فیلم رشد و دریافت جایزه ویژه بنیاد علمی نخبگان )

نویسنده‌ی فیلمنامه:

  • کوه جواهر
  • هم نشین


تصویر بردار:

  • امیر حمزه و گنج


انیماتور:

  • اتل و متل
  • دنیای دیوانه‌ی دیوانه
  • تداعی
  • آزادی آمریکایی
  • چرا و چطور
  • اتحاد

مشاهده انیمیشن استاپ موشن لی لی حوضک اثر وجیه اله فرد مقدم

جوجه اومد آب بخوره افتاد تو حوضک!

داستان استاپ موشن “لی‌لی حوضک” که مدت نمایش آن ۱۵ دقیقه است، در مورد مرغ و خروسی‌ست که تازه پدر و مادر شده‌اند و از دیدن فرزند تازه به دنیا آمده‌ی خود بسیار خوشحال‌ند. اما خوشحالی آن‌ها زیاد طولی نمی‌کشد و در اثر اتفاقی فرزندشان به داخل حوض میفتد و در خطر غرق شدن قرار می‌گیرد. خروسِ پدر برای در خواست کمک پیش دوستانش می‌رود، ولی هر کسی سرش گرم کار شخصی خودش است، کسی حوصله‌ی دردسرهای خروس را ندارد و کمکش نمی‌کند.

در نهایت بزی با زنگوله‌ی خود بقیه را خبر می‌کند، همه‌ی حیواناتِ موجود در متن داستان دور حوض جمع می‌شوند و هریک در حد توانایی خود کمکی برای نجات جان جوجه می‌کنند و او را از چنگال مرگ می‌رهانند.

شوخی‌های موجود در این استاپ موشن ناب و ابداعی هستند و نمونه ای در انیمیشن های قبل از خود ندارند!

طنز های درون انیمیشن از جنس شوخی‌های زننده و قهقهه آور نیستند، بلکه مانند تمامی فیلم‌های موفق دنیا، لبخندی ملیح به لب بیننده می‌نشانند.

فضولی کردن خروس و نگاه کردن به تخم مرغ، نحوه‌ی بانمک شکستن تخم مرغ و به دنیا آمدن جوجه، سرسره بازی بچه روی پدرش، بازی جوجه با کرم، زبان درآوردن کرم و قهر کردن جوجه، بر سر و صورت زدن مرغ و این طرف و آن طرف دویدنش هنگام دیدن صحنه‌ی غرق شدن جوجه، بی‌خیالی گاو و قیافه‌ی خونسردش در مقابل هیجان و اضطراب خروس، همه از سکانس‌های جذابی هستند که نوع شوخی‌های آن‌ها نه تنها برای کودکان جالب و خنده‌دار است بلکه مورد پسند بیننده‌ی بزرگسال هم واقع می‌شود.

 

صحنه‌ای که خروس روی الاغ می‌پرد، شبیه صحنه‌ی گاوبازی اسپانیایی است و طنز ملیحی دارد. بوقلمون نه تنها اهمیتی برای درد دل خروس قائل نیست، بلکه با کلمات و درد دل‌های او، پرهای خود را تزیین می‌کند. کلمات خروس پس از برخورد به لاک محکم و مقاوم لاک‌پشت، کمانه می‌کنند و به راه دیگری می‌روند.

کلاغ با اجسام براق و نگین دار عشق می‌کند و به همان ترتیب، درد دل‌های خروس را هم به بازی می‌گیرد. چند گنجشک مشغول ساخت لانه برای جوجه‌ی خود هستند و با درد دل‌های خروس برای لانه‌ی خود سقف می‌زنند. طوطی هم گمان می‌کند که خروس دارد به او حمله می‌کند، و کلمات خروس را به خود او بر می‌گرداند.

قبل از آغاز داستان، ابتدا یک گبه می‌بینیم که نقوشی روی آن بافته شده است و تمامی کاراکترها دور از یکدیگر سر جای خود نشسته‌اند. سپس دوربین به جلو می‌آید و داستان شروع می‌شود. پس از اتمام اتفاقات موجود در فیلم، دوربین بار دیگر به عقب رانده می‌شود و تمامی کاراکترها یک بار دیگر و این بار با چیدمانی متفاوت نمایش داده می‌شوند که در قاب گبه گرد هم جمع شده‌اند و با هم اتحادی برقرار کرده‌اند.

لی لی حوضک
آغاز داستان
انتهای داستان

هندسه‌ی اشکال و بکار گیری هوشمندانه‌ی رنگ‌ها

تمامی شکلهایی که در این انیمیشن هستند حالت هندسی دارند و با خطوط شکسته نقاشی شده‌اند، به جز گل مردابی که در وسط حوض، برای نجات جان جوجه تبدیل به یک گل قالی می‌شود.

این گل، هم در اوت‌لاین‌هایش انحنا دارد و با تمامی شکل‌های این انیمیشن فرق دارد، و هم رنگش کاملا متفاوت است. تنها رنگ سبز موجود در انیمیشن لی‌لی حوضک، رنگ کاسبرگ‌های این گل است. پرچم وسط این گل هم زرد است و به طور کلی کاراکتر منحصر به فرد این انیمیشن به حساب می آید.

بار دیگری که به صورت آگاهانه، از رنگی متضاد با رنگ کل پس زمینه‌ی استاپ موشن لی‌لی حوضک استفاده شده است، وقتی است که اشکی از چشم مامان مرغی به درون آب حوض می‌ریزد و آن را به رنگ آبی در می‌آورد. در این صحنه رنگ سرد و منجمد کننده‌ی آبی، فضای ناامیدی را به بیننده القا می‌کند، ولی همین رنگ متفاوت، به بز کمک می‌کند که متوجه وخامت اوضاع شود و برای یاری گرفتن از دوستان تلاش خود را آغاز کند. به نظر می‌رسد که این صحنه ایهام ترجمه دارد، زیرا “blue” علاوه بر آبی ، به معنی غمگین هم هست. بیننده در این صحنه فضای غم و اندوه حاکم بر سکانس را با این رنگ بهتر دریافت می‌کند.

 

درختانی که در این انیمیشن تصویر شده‌اند، از انواع مختلفی هستند که در نقش‌های گبه رواج دارند. مانند انواع سرو، بید مجنون، کاج، چنار، و البته به جز این‌ها، عناصر دیگری از پوشش گیاهی مانند بوته‌های گون و خار و خاشاکی که حضور در بیابان و زندگی عشایری را برای تماشاچی تداعی می‌کنند.

 

تصویری کردن تمثیل‌هایی که برای توصیف حالات روحی در بیان مردم عادی به کار می‌رود کاری‌ست که انیمیشن ” لی‌لی حوضک “ را شیرین و دل‌پذیر کرده است. مثلا وقتی جوجه در آب میفتد، مامان مرغی را می‌بینیم که قلبش ذوب می‌شود و به پایین می‌ریزد. در اینجا جمله‌ی “قلبم ریخت” را به صورت تصویری می‌بینیم و با آن ارتباط برقرار می‌کنیم.

یا وقتی که مامان مرغی به سرعت به سمت محل حادثه می‌دود، روحش از دویدن خسته می‌شود و به عوض دویدن، از جسم او بیرون می‌زند و پرواز می‌کند. بار دیگر، وقتی خروس مشکلش را برای دیگران بازگو می‌کند، حرف‌هایش از یک گوش گاو می‌روند داخل و از گوش دیگرش بیرون می‌زنند که نمونه تصویری مَثَل “یک گوشش در است و یک گوشش دروازه” را نشان می‌دهد. این تصاویر نشان می‌دهند که نویسنده‌ی فیلمنامه و انیماتور داستان، هم با ادبیات کهن آشناست و هم حرف‌های روزمره و محاوره‌ای را به خوبی می‌شناسد و می‌تواند در جای درستی از آن استفاده کند.

 

نوع پردازش کاراکترها در استاپ موشن لی‌لی حوضک به نوبه خود درخور توجه هستند. خروس قصه در عین خوش قد و بالا بودن و داشتن هیکل ورزشکاری، بسیار مهربان و حتی کمی خل و چل است! وقتی فرزندش به دنیا می‌آید، به رسم پدران تیپیکال ایرانی، او را می‌بوسد و بالا و پایین می‌اندازد و با او شوخی هایی می‌کند که حتی می‌تواند خطرناک باشد.

وقتی همسرش در کنار حوض از دیدن صحنه‌ی غرق شدن بچه، غش می‌کند، به جای آن که جوجه را نجات دهد، به همسرش توجه می‌کند و برای به هوش آوردن او رویش آب می‌ریزد! و برای کمک گرفتن از حیوانات همسایه، کلی بدو بدو می‌کند و از پا نمی‌نشیند تا بتواند فرزندش را نجات دهد.

 

مامان مرغه نیز نمونه‌ی تیپیک زنان روستا ست. هم کمی تپل است و هم خیلی مهربان و بی دست‌و‌پا ست. بقیه‌ی حیوانات هم در نوع خود، اخلاق‌های مخصوصی دارند که هر یک با دیگری فرق دارد و نشان می‌دهد که نویسنده و کارگردان این استاپ موشن زیبا و درخشان، برای هر یک از آن ها وقت گذاشته‌اند و زحمت کشیده‌اند.

ادای دین به آداب و رسوم روستاییان ایرانی:

خروس در لحظه‌ی به دنیا آمدن فرزندش به بالای درخت بید مجنون می‌رود و قوقولی قوقو می‌کند که یادآور اذان گفتن در گلدسته‌ی مسجد روستاها هنگام به دنیا آمدن نوزاد است.

خروس به خاطر خواندن در سحر و تقریبا وقت اذان، در فرهنگ مردم حیوان مقدسی است و داستان‌های زیادی نیز در بیان مقدس بودن خروس در فرهنگ شفاهی مردم ایران وجود دارد. مثلا گفته می‌شود: خروسی در بهشت هست که بال‌هایش از مشرق تا مغرب کشیده شده است. به هنگام نماز صبح این خروس با بانگ بلند آوازی می‌خواند که فقط خروس‌های روی زمین صدایش را می‌شنوند و آن‌ها هم با صدای او هم‌آوا می‌شوند.

البته این داستان‌ها جنبه‌ی اسطوره‌ای و افسانه‌ای دارند و سنجیدن آن‌ها با علم و منطق و ایراد گرفتن از آن‌ها کاری‌ست نادرست که نشان از ناآگاهی از فرهنگ عامه دارد. این افسانه‌ها به غنی سازی فرهنگ فولکلوریک هر جامعه‌ای کمک می‌کنند و جامعه‌ای وجود ندارد که از این داستان‌ها خالی باشد. ضمن این که قدرت تخیل و باروری خیال در ذهن کودک از همین داستا‌ن‌ها آغاز می‌شود و همین داستان‌ها هستند که ماده‌ی خام آثار هنری درخشانی مانند فیلم‌ها و داستان‌ها و نقاشی‌ها و مجسمه‌های فاخر و ارزشمند می‌شوند.

وبلاگ‌نویسی با استفاده از گبه

"گبه" نوعی زیرانداز قشقایی است که با پشم طبیعی حیوانات (گاهی اوقات رنگ نشده) بافته می‌شود. در بافت نقش‌های گبه هیچ نوع نقشه‌ی از پیش تعیین شده‌ای وجود ندارد و همه چیز در ذهن بافنده، طراحی و در لحظه، بداهه پردازی می‌شود. به همین دلیل حالات روحی بافنده در بافت نقش‌ها و انتخاب رنگ‌ها تاثیر دارد.

پس‌زمینه‌ی ماجراهای داستان در متن یک گبه اتفاق می‌افتد. گبه‌ی اصیل ایرانی، نقش دفترچه‌ی خاطرات زنان هنرمند ایرانی را بازی می‌کرده است. آن‌ها مهم‌ترین اتفاقات زندگی خود را برای ثبت در صفحه‌ی تاریخ، در گبه نقش می‌زدند تا برای همیشه تصویر آن ماندگار شود. از این جهت می‌توان این کار را به فیلم‌برداری یا عکاسی از لحظات زیبای زندگی شبیه دانست. انسان‌ها از همان آغاز به ثبت لحظه‌های مهم زندگی تمایل داشته‌اند و هرجایی که توانسته‌اند نقشی بر جایی حک کرده‌اند. نمونه‌ی این موضوع را می‌توان در سنگ نوشته‌های پیش از تاریخ دید.
در تصویر کردن نقش‌های گبه، از تصویرهای ساده‌ای شبیه لوگو استفاده میشود. این موضوع بیننده را به یاد خط تصویری مصر باستان می‌اندازد. در مصر باستان برای مکاتبات، خطی اختراع شد. در این رسم الخط، برای هر مفهوم تصویری قرارداد شده بود که نقش حروف الفبای امروزی را بازی می‌کرده‌اند. این بدیهی‌ترین کاری است که انسان برای مکتوب کردن آن‌چه در ذهن خود دارد و می‌خواهد پیامی را به کسی منتقل کند یا خاطره‌ی خود را در جایی ثبت کند، انجام می‌دهد.
شکل‌های موجود در گبه، ساده شده و مینیمالیستی هستند. از این نظر زنان هنرمند بافنده‌ی گبه را می‌توان گرافیست‌های قهاری دانست که بدون درس خواندن در رشته هنر و گرافیک و شرکت در کلاس‌های استادانی چون مرتضی ممیز و فرشید مثقالی، به سادگی توانسته‌اند منظور خود را در قالب ساده‌ترین شکل‌ها بازگو کنند. هنر گرافیک چیزی نیست جز رساندن مفهوم با نقطه و خط و شکل و رنگ.

هنرمندان قشقایی موفق شده‌اند پیچیده‌ترین شکل‌ها را به صورت ساده‌ترین اشکال هندسی و ترکیبی از مربع و مستطیل و مثلث درآورند. در گبه انحنا وجود ندارد و کل تصویر مانند عکسی با پیسکل‌های بزرگ است. بافندگان گبه حتی برای نقش کردن بید مجنون که منحنی‌ترین و طنازترین درخت موجود است، راهی پیدا کرده‌اند که هم بیننده متوجه شود چیزی که می‌بیند بید مجنون است و هم اصل ساده نگاری و عدم استفاده از خطوط منحنی در گبه حفظ شود.
مثالی از زنان هنرمند خود آموخته که به ناگاه ذوق و هنر بیش از انتظاری از خود بروز دادند، مرحومه مکرمه قنبری، هنرمند مازندرانی است که در طول عمر هنری کوتاه خود، با ابزاری ساده و ابتدایی، تمامی وسایل موجود در خانه‌ی خود را به مثابه‌ی بوم نقاشی با تصویر و رنگ پوشانده بود.

مرحومه مکرمه قنبری
تصویری از هنرمند معروف بابلی، مرحومه مکرمه قنبری

موسیقی و اصفهان

موسیقی شنیده شده در تیتراژ و متن انیمیشن لی لی حوضک ، که از طرفی شنونده را به اصفهان می‌برد و از سویی یادآور فیلم‌های قدیمی مانند مثل آباد، با پس‌زمینه‌ی روستایی است، در عین بهره از سازهای سنتی و اصیل ایرانی، شاد و پر شور و حال و سرشار از انرژی است و حال شنونده را خوب می‌کند.

در این موسیقی سنتور و تار و سه‌تار همنوایی دل انگیزی دارند و در مواقع لزوم می‌توانند شادی و غم را به فراخور حال و هوای سکانس مورد نظر به روح شنونده‌ی اثر تزریق کنند. این موسیقی با ارزش و سنتی، کاری‌ست از محمد میرزمانی که متولد ۱۳۳۵ است و تا اواخر خرداد ماه سال ۱۳۸۹ ، مدیر کل تولید مرکز موسیقی صدا و سیما بوده و از اوایل خرداد ۹۰ تا دی ماه ۱۳۹۱ به عنوان مدیر کل دفتر موسیقی وزارت ارشاد ایران مشغول کار بوده است. وی در همین تاریخ از سمت خود استعفا اداد. محمد میرزمانی پیش‌تر از آن، از سال ۱۳۶۹ تا ۱۳۷۲ رهبر ارکستر بزرگ صدا و سیما بوده است.

محمد میرزمانی
محمد میرزمانی، آهنگساز انیمیشن استاپ موشن لی لی حوضک

سایر عوامل سازنده‌ی انیمیشن لی لی حوضک

    • انیمیاتور و تصویر بردار: فرخنده ترابی
    • دستیاران: فاطمه احسان- علیرضا کاظمی
    • طراحی، ساخت شخصیت ها و تیتراژ: وجیه الله فرد مقدم
    • دستیار کارگردان: فرخنده ترابی
    • تدوین، صداگذاری و میکس: چنگیز صیاد
    • دستیاران: حسین مرادی و بهمن الوندی
    • موسیقی: محمد میرزمانی
    • برش نگاتیو: ناصر انصاری
    • اتالوناژ: علی نجفی
    • لابراتوار: استودیو فیلمساز
    • تهیه شده در امور سینمایی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

شبکه‌ی ایستانما

در بزرگترین شبکه اجتماعی استاپ موشن ایران عضو شوید... عضویت در پیج اینستاگرام

مطالب پیشنهادی:

قوانین ارسال دیدگاه در ایستانما

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد و در چهارچوب قوانین جمهوری اسلامی ایران نگنجد، در شبکه ایستانما تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. در صورت تمایل به درج تبلیغات از طریق گزینه ارتباط با ما اقدام نمایید.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

    لینک کوتاه:
    0