البته این روی لطیف و شاعرانۀ ماجراست. ماجرای انجام آزمایش روی موجوداتی که از عوارض آنها بیخبرند یا نمیتوانند از خود دفاع کنند قدمتی دیرینه دارد.
در زمان آلمان نازی دانشمندان غیر متعهد و بیرحمی در سیستم هیتلری کار میکردند که برای انجام تستهای مرگبارشان نیاز به کیس مطالعاتی داشتند. آنها برای این کار از اسیران غیر نظامی استفاده میکردند. پزشکان نازی در توجیه این عمل غیر انسانی خود چنین میگفتند که گرچه با انجام این مطالعات عدهای عذاب میکشند اما در عوض راه برای نجات عدۀ بیشتری هموار می شود!!!
پس از جنگ در سالهای ۱۹۴۷-۱۹۴۶، دادگاهی در شهر نورنبرگ آلمان به پروندۀ این اتفاقات رسیدگی کرد. این محاکمهها در نهایت منجر به وضع قوانینی برای پژوهش (خصوصا مطالعه بر روی انسان) شد که به نام کدهای نورنبرگ معروفند.
کدهای نورنبرگ به شرح زیر است:
-
- شرکت افراد در پژوهش باید داوطلبانه باشد.
- شرکت کنندگان باید با رضایت کامل در پژوهش شرکت کنند.
- سود و منفعت حاصل از پژوهش باید بیشتر از مضرات آن باشد.
مناقشات موجود بر سر موضوعهای این چنینی تمامی ندارد و هر روز روی دیگری از خود را به ما نشان میدهد. هم اکنون بسیاری از افراد بدبین و معترض این شبهه را مطرح کردهاند که واکسن کرونا هنوز در مرحلۀ تست قرار دارد و عوارض آن مشخص نیست و به همین دلیل دانشمندان به این بهانه که افراد کمدرآمد/بیاطلاع در معرض خطر بیشتری هستند، این تستها را روی آنها انجام میدهند تا اگر واکسن تازه تولید شده عوارضی داشت آسیبی به قشر مرفه جامعه نرسد. البته توهم توطئه همیشه وجود دارد و نمیتوان تمامی این تئوریها را باور کرد. ولی شفاف سازی خود شرکتهای داروسازی میتواند به رفع این ابهامها کمک کند.
آزمایشهای دارویی به دلایل مختلفی مخفی هستند. لو رفتن طرح برای رقبای تجاری، اعمال خشونت روی حیوانات یا حتی انسان ها، وجود خطراتی برای فرد یا حیوان آزمایش شونده و … از جمله دلایلی هستند که دانشمندان را وادار میکند آزمایشهای خود را مخفیانه انجام دهند.
حتما در فیلمهای علمی فانتزی دیدهاید که جلوی در آزمایشگاهها موانع لیزری و دستگاههای احراز هویت عجیب و غریب قرار میدهند که با تشخیص اثر انگشت، چهره، شبکیۀ چشم و حتی DNA کار میکنند و به هیچ فرد غریبهای اجازۀ ورود نمیدهند. همین مخفی کاریها باعث ناآگاهی عموم مردم از وجود چنین آزمایشهایی میشود و به همین دلیل ساخت فیلمها و انیمیشنها و انتشار کتاب های داستان میتواند آگاهی بسیار خوبی به مردم جهان بدهد تا از وجود این نوع آزمایشها باخبر و با خطرات آن آشنا شوند.
مفهوم “نتایج خطرناک آزمایشهای مخفی” پیش از این در فیلمهای معروف زیادی مطرح شده و توانسته توجه بینندگان را به این موضوع بسیار مهم جلب کند. مانند دکتر فرانکنشتاین (Frankenstein) دکتر جکیل و مستر هاید (Dr. Jekyll and Mr. Hyde) و در انیمیشنهای طنز و کودکانهای مانند هیولاها علیه بیگانگان (Monsters vs. Aliens) که موجودات تولید شده در آزمایشگاهها دستمایۀ ماجراهای فیلم و کتاب هستند.
قوانین ارسال دیدگاه در ایستانما