لوگوی ایستانما

هر آنچه که باید از استاپ موشن (STOP MOTION) بدانید

دسته بندی :پایگاه دانش, مقالات تخصصی ۱۱ مرداد ۱۳۹۹ ایستانما 4154

 

 

معمولا زمانی که می خواهیم از استاپ موشن تعریف درستی بدهیم میگوییم استاپ موشن (Stop motion) نوعی تکنیک انیمیشن سازی است که با کنار هم قرار گرفتن عکس های فراوان تحت عنوان فریم (Frame) و نمایش پشت سر هم آن ها به وجود می آید. به این صورت که شما پس از آماده نمودن پس زمینه و قرار دادن کارکتر بر روی زمینه، عکس برداری را شروع می‌کنید. به ازای هر بار که کارکتر یا جسم را چند میلیمتر جابجا می کنید، باید یک عکس ثبت شود. به طوری مثال اگر بخواهیم استاپ موشنی از مراحل یک قدم انسان درست کنیم، می بایست چیزی در حدود ۸ الی ۱۴ عکس از زمانی که پا بالا می آید تا زمانی که مجددا بر روی زمین قرار می گیرد بگیریم.
ممکن است تعریف بالا کمی گیج کننده باشد و اصلا بگویید استاپ موشن به چه دردی می خورد؟! که در این مواقع گریزی میزنیم به آثار فاخری همچون انیمیشن های بره ناقلا (Shaun the Sheep) ، پت و مت (Pat & Mat) و والاس و گرومیت (Wallace and Gromit) که اگر از اینها خاطره دلنشینی در ذهنتان ثبت شده، باید بگوییم که شما تکنیک استاپ موشن را که این انیمیشن ها بر اساس استاندارد آن ساخته شده است را دست کم گرفته اید!

farmagdon
آخرین سری منتشر شده از بره ناقلا (Shaun the Sheep) فیلم سینمایی تحت عنوان فارماگدون بوده است

تاریخچه استاپ موشن (STOP MOTION) به روایت ایستانما

استوارت بلکتون و آلبرت اسمیت زمانی که در سال ۱۸۹۸ در حال ضبط فیلم سیاه سفید Humpty Dumpty Circus بودند، هیچوقت فکر نمی کردند که روزی از آنها بعنوان اولین استاپ موشن کارهای تاریخ سینما نام ببرند. این تکنیک در به حرکت درآوردن چند اسب و آکروبات باز در یک سیرک عروسکی به کارشان آمد و توانستند چند دقیقه ای تماشاگران را میخکوب کنند! پروژه بسیار ساده بود، اما همین سادگی منجر به شروع انقلاب استاپ موشن گردید.
چهار سال بعد یعنی در سال ۱۹۰۲ هم جورج ملیس برای فیلمش “سرگرمی در نانوایی” برای تیتراژ فیلم که حرکت دادن کارت های حروف بوده از استاپ موشن استفاده کرد. هدف اصلی افرادی که در آن سال ها سراغ استاپ موشن می رفتند بیشتر جنبه ی خاص بودن تکنیک بوده و چون کامپیوتر و جلوه های ویژه ای وجود نداشت، لذا استاپ موشن همان جلوه ی ویژه‌ ی آن دوران به حساب می آمد! جانبخشی به اجسام و حرکت کردن خودبخود عروسک بدون کمک انسان و … همه اینها به نوعی برای بیننده هم جذاب و هم معماگونه بود. از طرفی هم هزینه ساخت استاپ موشن به مراتب پایین تر بوده و صحنه هایی که در واقعیت امکان ساخت آن وجود نداشت را با استفاده از استاپ موشن پوشش می دادند.

The Humpty Dumpty Circus - این انیمیشن به عنوان اولین استاپ موشن شناخته می شود - ۱۸۹۸ میلادی

تجهیزات استاپ موشنت رو خودت بساز!

اولین و تنها مجموعه ویدیوهای آموزشی ساخت تجهیزات استاپ موشن، دکور ، پاپت به همراه پشت صحنه ساخت استاپ موشن توسط برترین انیماتورهای دنیا 

اولین استاپ موشن ها و انیماتورهای استاپ موشن کار

پس از اکران اولین انیمیشن استاپ موشن خمیری تحت عنوان Modelling Extraordinary در سال ۱۹۱۲ شور و هیجان زیادی در بین تماشاگران و اهالی سینما راه افتاد که تا مدت ها ورد زبان ها بود.
اولین انیماتور زن هلنا اسمیت دیتون (Helena Smith Dayton) بود که در سال ۱۹۱۶ با ورود به عرصه استاپ موشن خمیری (Claymation) فیلم رمان رومئو و ژولیت شکسپیر را تولید نمود.
ویلیس اوبرین ( Willis O’Brien ) کارگردان معروف استاپ موشن درسال ۱۹۲۵ فیلم The Lost World (جهان گم شده) را تولید و در سال ۱۹۳۳ نیز فیلم پرهزینه با لوکیشن های سنگین کینگ کونگ (King Kong) را تولید نمود که اوبرین در آن بعنوان انیماتور کارکشته ی استاپ موشن حضور داشت. می توان به جرات این فیلم را جهش بزرگی برای شناخته شدن استاپ موشن در نظر عوام و همچنین نشان دادن قدرت بالای اجرایی آن بحساب آورد. فیلم ۱۲۵ دقیقه ای کینگ کونگ با بودجه ی ۶۷۲ هزار دلار ساخته شد که در باکس آفیس توانست ۵.۳ میلیون دلار بفروشد.
در آن سال ها ری هریهاوزن (Ray Harryhausen) جوان مشغول ساخت دایناسور و عروسک های ترسناک در گاراژ شخصی خود بود تا بتواند با استفاده از یک حلقه ی نمایشی بسیار کوتاه ، انیمیشن های خلاقانه ای را خلق کند. همین تلاش ها و خلاقیت بی نظیر هریهاوزن باعث شد تا ویلیس اوبرین را متقاعد کند و بعنوان انیماتور در کنار این کارگردان شناخته شده ی آن سال ها فعالیت نماید.
فیلم هایی که هریهاوزن در آن سال ها حضور داشت می توان  اسامی مقابل را نام برد: هفتمین سفر سندباد (۱۹۵۷) ، جزیره اسرار آمیز (۱۹۶۱) ، اولین مردان در ماه (۱۹۶۴) ، دره  گوانگی (۱۹۶۹) ، سفر طلایی سندباد (۱۹۷۴) و برخورد تایتان ها (۱۹۸۱) . این آثار تا به امروز از بهترین انیمیشن های استاپ موشن جهان به حساب می آیند.
در دهه هشتاد میلادی هم با رونق گرفتن فیلم های علمی و تخیلی در سینما و تمایل مردم به مشاهده ی هر چه بیشتر این دست از فیلم ها، کارگردان ها را دیوانه وار به سمت تولید این سبک روانه کرد. یکی از اساسی ترین مشکل فیلم های علمی-تخیلی هزینه های سرسام آور آن ها بوده که تکنیک استاپ موشن می توانست کاهش هزینه های این تولیدات بسیار کمک کند. رونق بازار استاپ موشن را در تولیدات سینمایی آن دهه می توان در قسمت ششم جنگ ستارگان؛ بازگشت جدای سال ۱۹۸۳ ، ترمیناتور۱۹۸۴ ، و دو قسمت اول از سری روبوکاپ یا پلیس آهنی محصول سال ۱۹۸۷ به وضوح دید.
اولین سریال استاپ موشن در ایران هم توسط آقایان میرباقری و یغمائیان به نام دنیای شگفت انگیز حمید ساخته شد که در آن از تکنیک استاپ موشن پیکسلیشن (Pixilation Stop Motion) استفاده شد. تا همین چند سال قبل برایم سوال بود که چطور یک انسان بدون آنکه قدم بردارد، میتواند راه برود!

king-kong
Willis O'Brien در صحنه ی فیلم کینگ کونگ - ۱۹۳۳ میلادی
Helena-Smith-Dayton-bio
Helena Smith Dayton اولین انیماتور استاپ موشن خانم
Harryhausen
تصویری از Ray Harryhausen افسانه ای که هنوز هم علاقه‌ی شدیدی به کارکترهای تخیلی و وحشتناک دارد

بهترین انیماتورها و انیمیشن های استاپ موشن تاریخ سینما

پنگوئن باحال پینگو (pingo) به همراه خواهرش پینگا ، سگ باهوش هم خونه صاحبش که باید همیشه گند کاری های اونو جمع کنه (Wallace and Gromit) ، گوسفند زبل و ناقلای گله (Shaun the Sheep) و برادرای خنگ دوست داشتنی پت و مت (Pat & Mat) نه تنها در ایران که در جهان طرفدارهای سر سخت خودشان را دارند. بیایید با هم نگاهی موشکافانه تر به میزان محبوبیت و قدرت نفوذ انیمیشن های استاپ موشن در دل و ذهن مردم داشته باشیم.
والاس و گرومیت: نفرین موجود خرگوش نما (Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit) اثر استودیوی انیمیشن سازی استاپ موشن آردمن (سازنده انیمیشن گوسفند زبل) و دریم ورکس (DreamWorks Pictures) که استیون اسپیلبرگ از موسسان آن است ( سازنده انیمیشن های شرک و ماداگاسکار) بوده که توانست جایزه اسکار بهترین انیمیشن سال ۲۰۰۵ را دریافت کند. بعبارتی تنها استاپ موشن بلند سینماییست که تاکنون موفق به دریافت اسکار شده است.
نیک پارک (Nick Park) بعنوان مغز متفکر و خالق انیمیشن های والاس و گرومیت و گوسفند ناقلا که عالیترین رتبه ی امپراتوری بریتانیا را دارد، خود تاکنون موفق به دریافت ۴ جایزه اسکار شده است. 
در کنار نیک پارک نابغه، همپای وی هنری سیلیک (henry selick) حضور دارد که در حال حاضر ۶۷ سالگی شیرینی را سپری می کند. چرا که وقتی در کارنامه کاری ات انیمیشن های فوق العاده ای همچون کورالاین (Coraline 2012) ، جیمز و هلوی غول پیکر (James and the Giant Peach 1996) و کابوس قبل از کریسمس ( The Nightmare Before Christmas 1993) دیگر چگونه میخواهی به رشته مورد علاقه ات خدمت کنی!
فیلمساز معروف آمریکایی تیم برتون (Tim Burton) که اولین سری فیلم های بتمن ، آلیس در سرزمین عجایب و سیاره میمون ها را در کارنامه کاری خود دارد ، در مقام کارگردان استاپ موشن انیمیشن عروس مرده (Corpse Bride) حضور داشته که در سال ۲۰۰۵ تولید شده است. تیم برتون ۶۲ ساله توانست این انیمیشن را به کمک کمپانی برادران وارنر به بازار عرضه نمود و با صداپیشگی جانی دپ در نقش ویکتور و امیلی واتسون در نقش ویکتوریا، در اسکار ۲۰۰۶ جایزه بهترین انیمیشن را متعلق به خود کند. این انیمیشن ۷۷ دقیقه ای با بودجه ی ۴۰ میلیون دلار ساخته شد و در باکس آفیس با بودجه ۱۱۷.۲ دلار به کار خود پایان داد.
از پت و مت برایتان نگوییم که نه تنها درایران، بلکه در دنیا نیز محبوبیت دارد. این استاپ موشن که بیشتر موسیقی خاطره انگیز پت اسکومال (Petr Skoumal) در ذهن ها مانده است، در سال ۱۹۷۶ و در ۹ فصل تولید آن شروع شد. پت و مت محصول کشور چک اسلواکی بوده که توسط لوبومر بنیه (Lubomír Beneš) ، ولادیمیر جیرانک (Vladimír Jiránekساخته شده است.

پینگو (pingo) پنگوئن معروف ۶ صبح تلویزیون ایران (!) هم از جمله استاپ موشن های معروف سوییسی هست که با آن دهان گشادش و صدای خاصش در خاطره خیلی از ما مانده است. اولین قسمت آن در سال ۱۹۸۶ پخش شد. تکنیک به کار رفته در این استاپ موشن را کلای موشن یا همان عروسک خمیری می گویند. در حالیکه هیچکس اسم پدر و مادر پینگو را نمی دانند، اما خواهر پینگو اسم دارد! حدس می زنید چه می تواند باشد؟ پینگا !
انیمیشن جزیره سگ ها (Isle of Dogs) بعنوان انیمیشن استاپ موشنی علمی-تخیلی و کمدی آمریکایی در سال ۲۰۱۸ ساخته و در سال ۲۰۱۹ توانست نامزد دریافت اسکار بهترین انیمیشن و بهترین موسیقی فیلم شود که در آخر نتوانست جایزه را از آن خود کند. 

فیلمنامه و کارگردانی انیمیشن جزیره سگ ها برعهده وس اندرسون (Wes Anderson) بوده که پیشتر انیمیشن فوق العاده آقای روباه شگفت‌انگیز را کارگردانی کرده است. Bryan Cranston (برایان کرانستون) هم در این فیلم بعنوان صدا پیشه حضور داشته است. کرانستون همان معلم شیمی سابق و خلافکار شیشه ساز سریال breaking bad می باشد. این انیمیشن از اکتبر ۲۰۱۶ در انگلستان شروع به فیلمبرداری شده بود تا در نهایت در دسامبر ۲۰۱۸ به اکران درآمد. موضوع انیمیشن حول یک پسری می گردد که سگش را همراه باقی سگ های ژاپن به جزیره ای تبعید کرده اند. چراکه آنفلانزای سگی در ژاپن شیوع پیدا کرده و چاره ای جز تبعید نبوده !
انسان اولیه (Early Man ) هم نام انیمیشن استودیوی آردمن بوده که نامزد اسکار ۲۰۱۹ شد. کارگردان این انیمیشن بریتانیایی نیک پارک معروف بوده که انیمیشن با بودجه ۵۰ میلیون دلار ساخته شد و در نهایت در باکس افیس ۵۴.۶ دلار فروخت.
معروف ترین استودیوهای انیمیشن سازی استاپ موشن دنیا لایکا (laika ) و آردمن ( Aardman Animations) بوده که در مقاله ای اختصاصی و جامع بطور مفصل از آن ها گفتیم. لذا در اینجا صرفا به یک اسم بسنده کرده و ادامه نمی دهیم.

dog
جزییاتی که در فیلم جزیره سگ ها به کار رفته و به آن توجه شده فوق العاده است.

انواع استاپ موشن (Stop motion) همراه با ویدیوی تکمیلی

در طول مقاله با برخی از اصطلاحات همچون کلای موشن آشنا شدین، اما استاپ موشن که خود نوعی تکنیک انیمیشن سازی است، چطور دسته بندی می شود؟ بطور کلی استاپ موشن را بر اساس جنس کارکتری که در صحنه حضور دارد طبقه بندی میکنند. معروف ترین انواع استاپ موشن (Stop motion) عبارتند از:

Object Motion (انیمیشن اشیا)

در این نوع از استاپ موشن همانطور که از اسمش پیداست، آبجکت ها و اشیا در صحنه حضور دارند. این اشیا از یک خودکار ساده گرفته تا قوطی نوشابه و هر شی ای که در اطراف شما قرار دارد و می توانید با آن فریم به فریم داستان انیمیشن خود را روایت کنید، می توانند در این دسته بندی قرار گیرند. داستان سرایی و قدرت بیان سناریو در این مدل بسیار بالا بوده و می توانید از هر چیزی هر حرکتی که دوست دارید در آورید. فقط کمی فوت کوزه گری لازم دارد که می توانید مهارت خود را با استفاده از ویدیوهای ایستانما بالا ببرید. انیمیشن گرافیکی (Graphic Animation) عنوان دیگریست که به این دسته اطلاق می شود. ویدیوی Object-Motion زیر را ببینید تا مفهوم را بهتر درک کنید.

 

 

Claymation  (انیمیشن خمیری)

این انیمیشن بر پایه ی عروسک های خمیری و یا گِل و رُس می باشد که ترجیحا درون آن ها اسکلت های فلزی و یا سیمی به کار میرود تا بهتر به حرکت درشان آورند و قوام بهتری داشته باشند. این عروسک ها زمانیکه در حال حرکت می باشند و گردن به پایینشان به بازی گرفته می شود به راحتی شکل پذیرند. اما اگر بخواهیم فرم صورت را تغییر بدهیم کار کمی دشوار می شود. برخی از انیماتور ها با تعویض سر و یا بخشی از جمجمه این کار را انجام می دهند، برخی دیگر نیز چشم ها و لب ها را برجسته کار کرده که زمان تغییر فرم فقط لب را کنده و با فرم لب دلخواه جایگزین می کنند. این کار برای چشم ها، ابرو و دهان و دندان نیز انجام می شود. انیمیشن های فرار مرغی ( Chicken Run ) و Gumby نمونه هایی از این تکنیک می باشند.

 

 

Puppet Animation (انیمیشن عروسکی)

این تکنیک می تواند با مدل کلای موشن یا همان انیمیشن خمیری ترکیب بشود. انیمیشن سازی در مدل عروسکی مهارت های بالایی لازم دارد و معمولا کمپانی ها و استودیوهای بزرگ دنیا از این مدل از استاپ موشن برای فیلم های سینمایی کوتاه و بلند خود استفاده می کنند. هزینه ساخت و نگهداری این مدل هم به مراتب گران تر از بقیه مدل های ساخت بوده و معمولا چندین عروسک و فرم بدن برای این کار در نظر گرفته می شود تا انیماتور در طول کار به مشکل نخورد. اسکلت های عروسک  تحت عنوان آرماتور نام برده می شود که می تواند جنس آن سیمی یا فلزی باشد.

 

 

Pixilation (انیمیشن پیکسلیشن)

انیمیشن پیکسلیشن را در اوایل مقاله خدمتتان معرفی کردیم که چگونه از آن برای تولید اولین سریال استاپ موشن ایران استفاده شده است. به انیمیشن هایی که بازیگران آن به جای خمیر و شی ، انسان واقعی هستند Pixilation Stop Motion گفته می شود. ترجیح می دهیم که صحبت را کوتاه کنیم و شما را به دیدن یکی از زیباترین انیمیشن های پیکسلیشن دعوت کنیم.

 

 

Cutout Motion (انیمیشن کات اوت)

جنس کارکترها در کات اوت موشن کاغذ و یا پارچه می باشد که در دو فضای دو بعدی و سه بعدی خلق می شود . اگر از ترکیب اریگامی برای تولید انیمیشن استفاده کنید و  به نوعی بتوانید به کاغذ حجم بدهید، فضای کار سه بعدی و نیازمند تجهیزات مربوط به خود همچون آرماتور و ریگ دارید. اگر صرفا کاغذ و پارچه را برش بدهید و بر روی صفحات شیشه ای به حرکت درآورید، فضای کار دو بعدی خواهد بود. مسیر ساخت و در نهایت تولید انیمیشن به شدت جذاب و خیره کننده است و با دیدن خروجی ویدیو خستگی از تنتان خارج می شود. ویدیوی زیر را مشاهده نمایید و از تکنیک Cutout-Motion لذت ببرید.

 

 

Silhouette Animation (سیلوئت انیمیشن)

سیلوئت در لغت به معنای شبح و سایه می باشد که برخی از دوستان اهل فن به آن سیلات موشن نیز می گویند. این مدل حاصل تعامل سایه اجسام و یا انسان در پس پرده بوده که در حالت نیمرخ قرار می گیرند. اجسام می تواند یک مقوا باشد که با قیچی و کاتر برش خورده و نمای نیمرخ آشنایی را خلق می کند و یا هرچیز دیگری که بتوان سایه ی مشخص و قابل درکی را خلق کند. از نظر زیبایی بصری و جذاب بودن آن بین علما اختلاف هست، اما اگر شک دارید که این تکنیک چقدر می تواند جذاب باشد، بیایید با هم نمونه کار سیلوئت انیمیشن زیر را ببینیم.

 

چطور استاپ موشن بسازیم؟

تا الان کلی از تاریخچه و انواع استاپ موشن و انیمیشن های معروف گفتیم واستون… ولی واقعا چطور میشه یک استاپ موشن ساخت. بیایید با هم یک دور تیتروار وسایل مورد نیاز را مرور کنیم:

    • انتخاب فضای مناسب برای ضبط استاپ موشن
    • آماده سازی سناریو و خط فکری داستان
    • انتخاب یکی از انواع استاپ موشن
    • خرید لوازم مورد نیاز برای کارکتر سازی و محیط سازی
    • انتخاب دوربین مناسب عکاسی و یا گوشی با دوربین با کیفیت
    • انتخاب تجهیزات عکاسی همچون پایه دوربین و منبع نور
    • جمع آوری افکت های صوتی و آهنگ زمینه
    • انتخاب نرم افزار و یا اپلیکیشن مناسب

از همین اول بگوییم اگه صبور نیستید و نمی توانید برای رسیدن به نتیجه دلخواه خود وقت و زمان صرف کنید، اصلا وارد ساخت استاپ موشن نشوید. چرا که اولین پیش شرط ورود به عرصه تولید انیمیشن آن هم به شیوه استاپ موشن داشتن صبر فراوان است تا تک تک فریم ها و حرکات به طبیعی ترین شکل ممکن خود ساخته شوند.
بدون فکر و داشتن فیلمنامه ساخت استاپ موشن را شروع نکنید. چرا که برای ساخت هر ثانیه از انیمیشن وقت زیادی صرف میکنید و اگر اواسط کار متوجه شوید که آن نتیجه دلخواه را نمی گیرید، شروع دوباره و برگشتن به عقب برایتان عذاب آور خواهد بود.
تجهیزات خود را متناسب با سبک استاپ موشن خود تهیه کنید. از بین انواع استاپ موشنی که در بالا برایتان توضیح دادیم، فضای کاری و کارکترهایی که می خواهید استفاده کنید زمین تا آسمان متفاوت است. برای همین جیب خود را ببینید و بعد دست به کار شوید.
دوربین را ثابت نگه دارید. یکی از لوازم ضروری استاپ موشن داشتن پایه دوربین و یا پایه گوشی بوده که لازم است تا دوربینتان در محکم ترین حالت خود قرار گیرد. البته میتوانید به جای پایه دوربین را به محلی تکیه دهید، اما ریسک آن بالا می رود. ولی در هر صورت هر کاری که می کنید، دوربینتان تکان نخورد. چون هر تکانی که به دوربین وارد شود بر روی کیفیت نهایی انیمیشن تاثیر گذاشته و در خروجی نهایی حسابی شرمنده مان می کند!
به دوربین دست نزنین! هرچقدر هم که پایه دوربین قوی ای داشته باشید اما با هر باز زدن دکمه شاتر و یا لمس صفحه گوشی برای عکاسی تکان هایی به آن وارد می کنید. و این اگر در تمام طول ضبط انیمیشن تکرار شود که واویلا! انیمیشن نسازید بهتر است… برای دوربین های حرفه ای وقتی با نرم افزارهایی همچون دراگون فریم (Dragon frame) استفاده می کنید میتوانید عکاسی را بوسیله گزینه های نرم افزار کنترل نموده و یا اگر کنترل پد مخصوص دراگون فریم را دارید، از آن استفاده کنید. همچنین می توانید از یه ریموت عکاسی هم برای دوربین خود خریداری و استفاده نمایید که در این صورت با دراگون فریم هم کاری نداریم! 

و اما گوشی … بزرگترین دغدغه افرادی که با گوشی کار میکنند و استاپ موشن می سازند این است که چطور این لرزش ها را از گوشی خود حذف کنند. برای رسیدن به جواب مطلب مقاله اختصاصی وقتی دوربین حرفه ای ندارم، چطور استاپ موشن بسازم ؟ ایستانما را مطالعه کنید تا از ۳ ترفند انیمیشن سازی بدون لرزش با گوشی با خبر شوید.

    • تنظیمات اتوماتیک ممنوع:

در زمان عکاسی برای ضبط استاپ موشن هیچ چیزی بعنوان تنظیمات اتوماتیک نداریم. از تنظیم نور محیط گرفته تا فوکوس اتوماتیک دوربین. پس اولین کاری که بعد از گرفتن دوربین در دستانتان باید انجام دهید این است که تنظیمات فوکوس ، نور، تنظیم سفیدی و امثال اینها را از حالت اتوماتیک خارج و بصورت دستی تنظیم نمایید. این کار به شما کمک میکند تا در طول عکاسی ناخواسته تنظیمات دیگری غیر از آنچه که اعمال کرده اید اتفاق نیفتد. مثلا نقطه ی فوکوس تغییر نکند و یا نورسنجی دوربین در نقطه ای غیر از محل تنظیم شده اتفاق نیفتد. با اینکه تمامی این موارد درون نرم افزار قابل حل هست، اما ادیت و ساخت انیمیشن استاپ موشن به قدری وقت گیر و حوصله سر بر هست که می بایست این تمهیدات را قبل از عکاسی به اجرا درآورید تا زمان ساخت به حداقل کاهش یابد و از حوصله تان خارج نشود.

 

    • مراقب نور محیط باشید:

نور محیط را باید از دو جنبه بررسی نمود. یکی مقدار نوریست که باید به محیط بتابانید و این با آوردن منبع نور مناسب که از چراغ مطالعه گرفته تا یک سافت باکس قابل تنظیم است. هر چه نور بهتری به محیط کاری تان بتابانید کیفیت تصاویر و در نهایت کیفیت ویدیوی شما به مراتب بالاتر رفته و تاثیر خود را بر روی مخاطب می گذارد. حداقل دو منبع نور نرم برای این کار نیاز دارید و سعی کنید تا از تولید سایه های تیز به واسطه نورهای مستقیم پرهیز کنید. چرا که سایه های نرم شده در زمان ادیت، قابلیت پوشاندن خطای بیشتری به نسبت سایه های تیز دارد.
جنبه ی بعدی میزان نور تابانده شده است که باید تحت کنترل شما باشد. هیچگاه در کنار پنجره که کنترلی بر روی میزان نور ورودی آن ندارید و در ساعات مختلف شبانه روز نور تغییر میکند، عکاسی نکنید. هر میزان نوری که به فضای کاری تان می تابانید همان را حفظ کنید و حتی ذره ای نگذارید مقدار آن تغییر کند. کنترل و ثابت نگه داشتن میزان نور حتی از تعداد منبع نور نیز مهم تر است. یادتان باشد نور کم ولی کنترل شده بسیار بهتر از نور زیاد اما خارج از کنترل است.

    • تعداد فریم بر ثانیه ی انیمیشن را تعیین کنید:

از آنجایی که تعداد فریم بر ثانیه در انیمیشن های استاپ موشن ارتباط مستقیمی با تعداد عکس و میزان عکاسی شما دارد، ابتدا باید مشخص شود که چه تعداد فریم بر ثانیه می خواهید ویدیوی نهایی شما رندرگیری شود. ۸ الی ۱۴ فریم بر ثانیه حداقل سرعتیست که باید روی آن مانور دهید. اگر که میخواهید حرفه ای تر کار کنید و حوصله ی عکاسی طولانی مدت را دارید، می توانید این مقدار را تا ۲۶ فریم بالا ببرید. این سرعتیست که در فیلم های سینمایی بزرگ دنیا با تیمی بزرگ به اجرا در می آید. فقط نکته ای که باقی می ماند این است که در تعداد عکس های بیشتر باید حرکات را با دقت و ظرافت بالایی به اجرا دراورید تا زحمتتان به هدر نرود و نتیجه نهایی به بهترین شکل ممکن خود به نمایش درآید.

 

    • به گوش های خود بها دهید:

بقای یک استاپ موشن خوب به صداگذاری خوب آن بر می گردد. از آنجایی که ماهیت استاپ موشن صامت بوده و تا صداگذاری بر روی آن انجام نگیرد نمیتوانید به کارتان روح ببخشید سعی کنید از صداگذاری مناسبی استفاده کنید. برخی از نرم افزارهای استاپ موشن در خود این قابلیت را دارند که صداها را در اختیار شما بگذارند. اما ممکن است برای پیدا کردن این افکت ها مجبور به اینترنت گردی شوید! برای مشاهده لیستی از بهترین وب سایت های افکت های صوتی رایگان برای استاپ موشن به این پست مراجعه کنید. انتخاب موسیقی زمینه مناسب نیز با توجه به فضای داستان و موقعیت هایی که خلق می کنید فراموش نشود.

    • در انتخاب نرم افزار دقت کنید چون هر چیز رایگانی خوب نیست!

منظور از عنوان بالا صرفا انتخاب یک نرم افزار پولی گران قیمت نیست. اولویت با نرم افزاریست که بتوانید به سادگی با آن کار کنید و از تمامی امکانات آن به درستی و در جای صحیح آن بهره ببرید. در معرفی نرم افزارها ، مجموعه ای از نرم افزارهای اختصاصی استاپ موشن درمقاله ی معرفی بهترین نرم افزار و اپلیکیشن ساخت استاپ موشن آپدیت ۲۰۲۱ معرفی شد که می توانید با مراجعه به آن اطلاعات دقیقی از بهترین نرم افزارهای استاپ موشن دنیا بدست بیاورید و هر کدام که راست کارتان بود را دانلود و نصب کنید.

انیماتور های استاپ موشن در ایران و آینده شغلی

به شخصی که تخصصا به شغل ساخت انیمیشن از راه تکنیک استاپ موشن گرایش دارد ، استاپ موشنیست گفته می شود. عنوان شغلی که شاید به گوش خیلی ها آشنا نباشد که می توان از یک رو آن را موهبت دانست و از روی دیگر یک فاجعه! فاجعه از این بابت که با توجه به گرایش مردم جهان و محبوبیت بیش از اندازه استاپ موشن ، اما در ایران همچنان ناشناخته بوده و بررسی های “ایستانما “ نشان از آن دارد که در برخی از استان ها جستجو به قدری پایین است که حتی به چشم گوگل هم نمی آید! یکی از دلایل آن را می توان به کمبود منابع مطالعاتی و دانش عمومی نسبت به این حوزه قلمداد نمود.

بطور میانگین درآمد سالیانه حاصل از این حرفه حدود ۷۰ هزار دلار می باشد که گفته میشه کمترین درآمد ۳۰ هزار دلار و بیشترین تا ۱۲۰ هزار دلار نیز می باشد. در ایران بعلت نبود منبع موثقی برای آن آمار دقیقی از میزان درآمد حاصل وجود ندارد.

اما در این کور سو، امیدی هم وجود دارد. از این بابت که بکر بودن این فن انیمیشن سازی باعث شده تا بعنوان پر درآمد ترین شغل ها در حوزه انیمیشن سازی به شمار آید و به همین منظور عرصه برای ورود دیگر کاربران و علاقه مندان کاملا باز است. آنگونه که در حال حاضر کمپانی های بزرگی همچون دیجیکالا تبلیغات های بسیار خاص خود را به سبک استاپ موشن به اجرا در می آورند. پرداختن به شغل استاپ موشن در ایران همچون تیغ دوبله ای می باشد که در عین پول ساز بودن اگر به درستی اجرا نشود و تیم منسجمی آن را هدایت نکند ممکن است بازار بسیار بدی را برای شما رقم بزند. تنها عیب این حوزه پر زحمت بودن آن و صبر بسیار طولانی برای عکاسی و ساخت هر حالت و سکانس از یک انیمیشن می باشد. اما در مجموع زمانی که یک پروژه به اتمام می رسد نتیجه رضایت بخشی را از خود به جای می گذارد.
استاپ موشنیست ها معمولا با استودیوهای انیمشن سازی، آژانس های تبلیغاتی، استودیوهای فیلم سازی و طراحی بازی فعالیت می کنند. اگرچه می توانند خودشان به سر حدی از مهارت و شناس بودن برسند که سفارشات را بصورت فریلنسری دریافت و به سرانجام برسانند. چیزی که در این مسیر می تواند شما را به سر حد شهرت برساند فقط و فقط تمرین و انجام سفارشات پیاپی در کنار تقویت مهارت های لازم می باشد. خوشبختانه در کشور ما ایران، به هر رشته ی هنری بدون تحصیلات آکادمیک نیز می توان سرک کشید و یا حتی خود را بعنوان یک صاحب سبک و ایده مطرح کنید.
برای ورود به عرصه ساخت استاپ موشن، در قدم اول باید انیمیشن سازی را خوب بشناسید و یکی از راه های آکادمیک آن ورود از مقطع هنرستان و تحصیل در رشته پویا نمایی می باشد. روش دیگر اقدام از طریق آموزشگاه های آزاد معتبر می باشد که می تواند شروع خوبی باشد.

انیماتور استاپ موشن چه مهارت هایی لازم دارد؟

در قدم اول روحیه ی کار تیمی و پشتکار بالا رو میشه نام برد. دو مهارتی که نه نیازی به کلاس دارد و نه آموزشگاهی می تواند آن را به شما بیاموزد. این خصیصه که شما بتوانید خود را همیشه در کنار افراد دیگر و عضوی از یک مجموعه ببینید ، نکته ی مهمیست که قبل از ورود به این حرفه باید این مهارت را کسب و یا تقویت کنید. حداقل مهارت هایی که برای شروع یک تیم استاپ موشن نیاز می باشد، گرافیست، انیماتور و عکاس می باشد.
خلاقیت و توانایی مدیریت زمان ویژگی بعدی هست که باید داشته باشید. بخاطر ماهیت صامت و بی جان بودن اجزای انیمیشن و همچنین وقت گیر بودن پروسه ساخت استاپ موشن این دو ویژگی را باید در راس مهارت های خودتان قرار بدهید. خلاقیت از این بابت که بتوانید آثار منحصر بفرد و به دور از کلیشه تولید کنید و مدیریت زمان هم برای محدودیت زمانی برای پروژه های تجاری می باشد و شرایط شغلی ایجاب می کند تا زمان برایتان حکم اسکناس را داشته باشد.
مهارت و استعداد هنر و استفاده از ابزارهای کامپیوتری را بعنوان ملزومات کار در بدو ورود به این حوزه قلمداد کنید. اینکه چقدر از فضای کاری و انیمیشن سازی اطلاع دارید و نور و رنگ را چه میزان می شناسید، برای کارتان الزامیست. و اینکه برای ادیت تصاویر و پشت هم قرار دادنشان نیاز دارید تا با نرم افزار های استاپ موشن کار کرده باشید و در برخی مواقع برای ادیت تک عکس باید دست به گریبان فتوشاپ شوید!

استاپ موشن یکی از تکنیک های انیمیشن سازی بوده که با کمک عکاسی پیاپی از اجسام ساخته میشود. تمام آنچه که در خروجی نهایی استاپ موشن مشاهده می کنید کاملا واقعی بوده و به صورت رئال ساخته میشود. بدین صورت که انیماتور پاپت یا آبجکت را حرکت می دهد و با هر حرکت یک عکس میگیرد. در نهایت، از توالی این فریم ها این تصویر به ذهن القا می شود که واقعا پاپت در حال حرکت است.

Object-Motion | آبجکت موشن (استاپ موشن اشیا)
Claymation | کلی موشن (استاپ موشن خمیری)
Pixilation | پیکسلیشن (استاپ موشن آدمیزاد)
Cutout-Motion | کات اوت موشن (استاپ موشن کاغذی)
Puppet Animation | پاپت موشن (استاپ موشن عروسکی)
Silhouette Animation | سیلوئت موشن (استاپ موشن سایه)

دوربین عکاسی یا گوشی موبایل
سه پایه برای بی حرکت نگه داشتن دوربین
منابع نوری مناسب همچون سافت باکس یا چراغ مطالعه
میز برای انیمیت
پاپت یا آبجکت
ریگ نگهدارنده در صورت نیاز

ایستانما

ما یک تیم جوان و پرشور در واحد تولید محتوای شبکه ایستانما هستیم که در تلاشیم محتوایی ناب و کاربردی برای مخاطبین عزیزمان تهیه کنیم. نظرات شما به رشد و انگیزه‌ی ما کمک به سزایی می‌کند. 🌹

در بزرگترین شبکه اجتماعی استاپ موشن ایران عضو شوید... عضویت در پیج اینستاگرام

مطالب پیشنهادی:

قوانین ارسال دیدگاه در ایستانما

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد و در چهارچوب قوانین جمهوری اسلامی ایران نگنجد، در شبکه ایستانما تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. در صورت تمایل به درج تبلیغات از طریق گزینه ارتباط با ما اقدام نمایید.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

لینک کوتاه:
0