۵ قدم اصلی برای شروع ساخت استاپ موشن
زمانی که ویروس کرونا تازه شیوع پیدا کرده بود، مردمی که در خانه قرنطینه شدند بیش از قبل به ساخت استاپ موشن خانگی رو آوردند و با امکاناتی که گوشیهای هوشمند در اختیار همه ما قرار داده ویدئوهایی کوتاه میساختند و در شبکههای اجتماعی به اشتراک میگذاشتند. در این مقاله شبکه ایستانما برای شما چند روش کوتاه آماده کردهایم که به راحتی میتوانید با آن استاپ موشنهای ساده بسازید و لذت ببرید.
امکانات استاپ موشن بی پایان است. این تکنیک به شما امکان میدهد که به اجسام بیجان، جانی دوباره بدهید، دکور صحنه و عروسک شخصی خود را بسازید و داستان خود را در قالب آن روایت کنید. در دنیا چیزی لذت بخش تر از نگاه کردن به دست ساز شخصی وجود ندارد. وقتی ساخت فیلمی را تمام میکنید و به تماشای آن مینشینید انگار دنیا را به شما دادهاند. چه بخواهید برای دانش آموزان ویدئو بسازید و چه خودتان دانش آموز یا تازهکار باشید فرقی نمیکند؛ با روشهایی بسیار ساده و کاربردی می توانید این تجربهی شیرین را بچشید؛ پس تا پایان با ما همراه باشید.
حال سوال اصلی این است: ساخت استاپ موشن را از کجا شروع کنم؟
ما در شبکه ایستانما مقالات بیشماری در زمینههای مختلف ساخت استاپ موشن بارگذاری کرده ایم که شما میتوانید با مطالعه آنها در این کار مهارت کسب کنید. به جز این مقالات که همگی با جستجوی برچسبهای مناسب قابل دریافت هستند، همین مقاله که در حال خواندن آن هستید، به صورت مختصر و تیتروار، نکات اصلی و مهم ساخت استاپ موشن را به کسانی که چیزی در این زمینه نمیدانند یا مبتدی هستند، نشان میدهد.
۱. بخون و ببین
مهمترین راه برای پیشرفت در استاپ موشن یا اصولا هر کار خلاقانه دیگری مطالعه است. تعداد زیادی کتاب در زمینه اصول اولیه ساخت استاپ موشن وجود دارد که شما میتوانید از آنها استفاده کنید و کار خود را توسعه دهید. خواندن این کتابها و انجام دادن تمرینهای موجود در آنها میتواند به شما کمک کند که دانش پایهای خود را در مورد انیمیشن گسترش دهید.
حتما میدانید که مطالعه تنها خواندن کتاب کاغذی یا کلمات در نت نیست. مطالعه شامل تماشای زندگی واقعی موجودات یا تماشای محتواهای الکترونیکی که از آنها لذت میبرید هم هست. فیلمهایی که در استودیوهای لایکا (Laika) و آردمن انیمیشن (Aardman Animations) ساخته شدهاند، یا فیلمهای کوتاهی که در شبکههای مجازی وجود دارند میتوانند به شما در یافتن ایده و یا در یادگیری استایل و تکنیک کمک کنند.
تماشای حرکات موجودات زنده هم بسیار مهم و حیاتی است. هنرمندان تجسمی باید تمامی حرکات موجودات زنده را زیر نظر داشته باشند و بتوانند آن را روی کاغذ و در استودیو بازسازی کنند. هر چیزی که ما خلق میکنیم در واقع از طبیعت و زندگی اطراف ما نشات میگیرد و برای همین بسیار مهم است که به دور و اطراف خود با دقت نگاه کنیم تا بتوانیم دریابیم که چه چیزی را بیشتر دوست داریم و به یک ایدهی ناب برسیم.
۲. برنامه ریزی با ریز جزئیات
وقتی در حال ساخت انیمیشن هستید باید حواستان به نکات خیلی زیادی باشد. برای همین نیاز است قبل از آغاز ساخت استاپ موشن برنامه ریزی کنید تا مطمئن شوید که چیزی را از قلم نینداخته اید.
اگر میخواهید یک فیلم روایی بسازید که کاراکترهایی در آن وجود دارند، باید قبل از شروع ضبط، فیلمنامه بنویسید؛ این کار باعث میشود که در حین ساخت فیلمتان کاراکترها، حرکات، دیالوگها و انگیزهها برای شما روشن و شفاف شوند و از قبل بدانید که حرکت بعدی چه خواهد بود؛ به این ترتیب سردرگم و گیج نخواهید شد. همچنین برنامه ریزی به شما کمک میکند تا به آسانی تمامی جزییات را دوباره چک کنید و مطمئن شوید طبق برنامه پیش رفته اند.
نوشتن استوری بورد نیز کمک شایانی به شما میکند تا بتوانید برای ساخت اثر خود برنامه ریزی کنید. استوری بورد یعنی نقاشی کشیدن از صحنه کلیدی هر سکانسی که قرار است در استاپ موشن شما اتفاق بیفتد. انیماتورها این کار را پیش از شروع انیمیت کردن فیلم انجام میدهند. آنها برای هر یک از کادرها حاشیه نویسی میکنند و جهت زاویه دوربین را نیز قید میکنند تا فراموش نکنند که در حین عکسبرداری چه کاری باید انجام دهند. این کار به آنها کمک میکند که فیلم خود را تصور و پروسه ساخت آن را آسان کنند. این مرحله میتواند برای ساخت فیلمهای انتزاعی (آبستره) که توضیح آنها با کلمات سخت است بسیار مفید باشد.
در نهایت، طراحی کاراکترها نیز راه بسیار خوبی است تا کار شما سادهتر شود. این امر به شما کمک میکند که چالشهای هر کاراکتر را پیش از شروع ساخت آن بشناسید و از بروز این مشکلات در حین ساخت جلوگیری کنید. همچنین طراحی کاراکترها به شما کمک میکند که بتوانید در مورد آنها تصمیمهای جدیدی بگیرید، ساخت آنها را توسعه بدهید و جزییات بهتری را به کار اضافه کنید؛ زیرا تا شما چیزی را نبینید نمیتوانید با حدس و گمان در مورد آن تصمیم بگیرید.
۳. بدون دوربین و نرم افزار کارِت نمیشه
پایه ایترین نیاز شما برای ساخت استاپ موشن یک دوربین عکسبرداری، یک سیستم رایانه، و چند نرم افزار ساخت استاپ موشن است. هزینه این ابزارها بستگی به سطح کیفیت عکسهای مورد نظر شما دارد. سه نوع دوربین در بازار موجود است که میتوانید بسته به نوع کار خود هر یک از آنها را که لازم داشتید تهیه کنید:
- دوربینهای لمسی مانند گوشی همراه یا تبلت
- دوربینهای وب کم WEBcam
- و دوربینهای DSLR یا Digital single-lens reflex camera (دوربین دیجیتالی تک لنز رفلکسی)
هر یک از این دسته دوربینها میتواند سطوح متفاوتی از کیفیت عکاسی را در اختیار شما قرار دهد. برای استفاده از گوشی یا تبلت شما باید اپلیکیشن ساخت استاپ موشن را روی آنها نصب کنید. مزیت استفاده از دوربین گوشی ساده بودن کار با آن است. این موضوع برای انیماتورهای تازه کار یا کسانی که میخواهند با کودکان کار کنند بسیار مهم است.
وب کم ها در سطح بعدی دوربینهای ساخت استاپ موشن قرار دارند. اگر شما مجبور شدید از وب کم استفاده کنید در همان قدم اول باید حتما یک سیستم رایانه هم داشته باشید. این نوع دوربینها هم برای افراد غیر حرفهای مناسب هستند. برای پروژههای کوچک میتوانید از وب کم C920 HD استفاده کنید. اگر از آن درست استفاده کنید این نوع دوربینها با کیفیت HD میتوانند عکسهای با کیفیتی در اختیار شما قرار دهند.
آپشن بعدی دوربینهای DLSR هستند. این دوربینها مختص افراد حرفهایاند و با کیفیتترین عکسها را تولید میکنند. در راس لیست لوازم مورد نیاز، لنزهای جداگانه قرار دارند که در حین کار با دوربینهای حرفهای نیاز مبرمی به آنها پیدا خواهید کرد.
۴. یک انبار از وسایل به درد بخور
خوب حالا که ایده را پیدا کردید، استوری بورد را ترسیم کردید و دوربین را هم تهیه کردید، وقت آن است که برای ساخت انیمیشن خود یک مکان مناسب پیدا کنید. اصلیترین چیزهایی که میتوانیم نام ببریم سه مورد نور، صحنه (Stage) و سه پایه است. داشتن این سه مورد به شما این امکان را میدهد که اولا مکانی ثابت و محکم برای قرار دادن دوربین خود داشته باشید، ثانیا راهی برای تنظیم نور صحنه پیدا کنید، و دست آخر بتوانید کاراکترها را در مکانی مناسب برای عکاسی قرار دهید.
نکته مهم و لازم در تنظیم صحنه این است که این مکان باید از تابش نور طبیعی دور باشد؛ زیرا مدت زمان عکاسی طولانی است و در طول ساعات مختلف شبانه روز نور طبیعی روی استیج تغییر مکان میدهد و این تغییر میزان نور به صورت خیلی واضح در فیلم نهایی شما خود را نشان میدهد. بنابراین اگر در اتاقی که انیمیشن خود را در آن میسازید پنجرهای وجود دارد باید آن را کاملا بپوشانید.
در کنار تجهیزات مهم و بزرگی که باید تهیه کنید، چیزهای کوچکی هم وجود دارند که هرچند ظاهرا بی اهمیت هستند ولی بودن آنها در کنار شما میتواند کمک بزرگی برای رفع مشکلاتتان باشد. مثلا یک تکه خمیر مجسمه سازی نرم میتواند به شما کمک کند که آبجکتهای کوچک را به صحنه خود بچسبانید. اگر خمیر مجسمه سازی هم نداشتید میتوانید از پاکنهای نرم خمیری که برای پاک کردن مداد کنته هستند استفاده کنید. وسایل دیگری که لازم است در کنار خود داشته باشید نوار چسب عادی و کاغذی، سیخ چوبی، سیم نازک، روان نویس، چسب حرارتی، و غیره است. وجود همه اینها میتواند در لحظهای که حتی فکرش را هم نمیکنید مشکل شما را حل کند.
۵. تکنیک مورد علاقهی تو
هرکاری در دنیای استاپ موشن امکان پذیر است زیرا محدودیت خاصی ندارد. چند تکنیک مختلف جهت ساخت استاپ موشن وجود دارند که شما میتوانید برای تولید انیمیشن خود یکی از آنها را انتخاب کنید. این تکنیکها عبارتند از: خمیری (claymation)، کاغذی (paper-craft)، اشیاء (object)، پیکسلیشن (pixelation)، لگو (LEGO) و عروسکی (Puppet).
ورود به تکتک این عرصهها به شما کمک میکند که تکنیک مورد علاقه خود را از بین آنها پیدا کنید. ما در شبکه ایستانما مقالات متعددی در زمینه شناخت تمامی این تکنیکها داریم که به صورت رایگان در سایت بارگذاری شدهاند و خواندن آنها میتواند به شما کمک کند که در این زمینه اطلاعات خوبی را به دست آورید.
امیدواریم خواندن این مقاله به شما انگیزه کافی برای ساخت استاپ موشن شخصیتان داده باشد. تمام آن چیزی که نیاز دارید تعداد کمی منبع الهام و مقدار زیادی خلاقیت است. با داشتن این دو مورد میتوانید خلاقانهترین استاپ موشن ها را با کیفیتی عالی بسازید. اگر نیاز به الهام بیشتری داشته باشید میتوانید به کانال آپارات و صفحه اینستاگرام شبکه ایستانما نیز مراجعه کنید.
قوانین ارسال دیدگاه در ایستانما