لوگوی ایستانما

صفر تا صد آموزش ساخت عروسک و مجسمه استاپ موشن

دسته بندی :پایگاه دانش, مقالات تخصصی ۸ آبان ۱۳۹۹ ایستانما 6310

انیمیشن سازی با تکنیک استاپ موشن برای خیلی ها تبدیل به یک تفریح روزانه شده و به راحتی و در منزل به ساخت انیمیشن با عناوین مختلفی می پردازند. چرا که از یک سو خرید وسایل ابتدایی استاپ موشن هزینه زیادی نیاز ندارد و همینطور تجهیزات و نرم افزارهای ساخت استاپ موشن دانش فنی بالایی را نمی طلبد. اما این همه ماجرا نیست!

 

 

puppet-animation

در مقابل انیماتورهایی هستند که برای رسیدن به یک استاپ موشن حرفه ای و ساخت تیزرهای تبلیغاتی و بعضا ویدیویی، نیازمند دانش بسیار بالا به همراه تجهیزات فراوانی می باشند و اگر بخواهیم از این زاویه به استاپ موشن نگاه کنیم، در جایگاه خود گران قیمت ترین تجهیزات را هم برای رسیدن به یک نتیجه حرفه ای می طلبد. همین دو کفه ارزانی تجهیزات و از آن طرف گران بودن آن، دو قشر پولدار و همینطور کم درآمد جامعه هنری را مشتاق به انجام پروژه های استاپ موشن می کند.
یکی از این تجهیزات که ساخت آن برای گذر از مرحله ابتدایی و نمایش یک کار حرفه ای استاپ موشن به آن نیاز دارید، دانش ساخت عروسک های استاپ موشن و همینطور ساخت آرماتور برای استاپ موشن هست که در این مقاله شبکه ایستانما قرار است تا به طور کامل آن را بررسی و موشکافانه ارزیابی کنیم. پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید که قرار است نکات بسیار مهم و کاربردی ای برای ساخت و خرید عروسک و آرماتور استاپ موشن به شما بگوییم تا بتوانید در خانه هم آن ها را بسازید.

تجهیزات استاپ موشنت رو خودت بساز!

اولین و تنها مجموعه ویدیوهای آموزشی ساخت تجهیزات استاپ موشن، دکور ، پاپت به همراه پشت صحنه ساخت استاپ موشن توسط برترین انیماتورهای دنیا 

۱. ابتدا طرح اولیه (Sketch) خود را بکشید

sketch

چه برای ساخت عروسک با کمک خمیر و انجام پروژه Clay Animation و چه ساخت عروسک با دیگر متریال ها برای انجام پروژه puppet animation نیاز دارید تا شمایل ابتدایی طرح خود را بصورت اتود اولیه که به آن Sketch می گویند، طراحی کنید.
ترسیم اسکچ (Sketch) به شما کمک میکند تا عروسک و مجسمه خود را در زوایای مختلف ارزیابی و قبل از آن که در زمان اجرای کار به نواقص طرح ذهنی خود پی ببرید، از همان ابتدا نقشه ی راه داشته باشید. رسیدن به جزییات بهتر و همینطور اجزای احتمالی در فرم نقاشی و طراحی ، بسیار کم هزینه تر و به صرفه تر از زمان شروع پروژه اصلی شما خواهد بود.
برای رسیدن به یک نتیجه مطلوب در مجسمه و عروسک سازی، نیازی ندارید تا یک نقاش حرفه ای باشید، همینکه بتوانید حدود شمایل عروسک خود را با همان ابعاد واقعی بر روی کاغذ بیاورید، کافیست. رعایت مقیاس واقعی را فراموش نکنید، چرا که همین کاغذ ترسیم شده را باید در زیر مدل خمیری و یا عروسکی خود گذاشته و از روی آن، به مرور تکمیل نمایید.

پس سعی کنید طرح اولیه ی خود را تا جایی که می شود با جزییات بیشتری رسم و تمام ایرادات آن را در همان حالت اسکچ رفع کنید تا در طول کار بی دغدغه تا انتها پیش بروید. البته ترسیم اسکچ برای عروسک های سایز بزرگ کمی دشوار خواهد شد، اما تا جای ممکن الگوی خود را نادیده نگیرید.

۲. شروع به ساخت آرماتور استاپ موشن نمایید

stop-motion-armature

عروسک و مجسمه‌ی بدون آرماتور همانند بدن انسان است بدون استخوان . بعبارتی مجسمه خمیری و یا عروسکی که آرماتور در آن کار نشود، نمی‌تواند ایستایی داشته باشد و حرکاتی که به آن می دهیم را قبول کند. حضور آرماتور در عروسک های خمیری باعث می‌شود تا همچون اسکلتی، بتوانید به عروسکتان پرو بال دهید و اجزای مختلفی را به آن اضافه کنید، بدون آنکه نگران خرد شدن و یا تغییر شکل خمیر خود باشید.
آرماتورها بسته به اندازه مجسمه و همینطور جنس و نوعی که می خواهید کار کنید، متفاوت خواهند بود. از یک خلال دندان می توانید بعنوان آرماتور استاپ موشن استفاده کنید تا خرید آرماتورهای پیشرفته و حرفه ای استاپ موشن.

برای ساخت آرماتور هم نیاز به کشیدن Sketch دارید و لازم است تا قطعات اصلی و مورد نیاز آرماتور را در ابعاد واقعی آن بر روی کاغذ ترسیم کنید و همینطور محل اتصال قطعات کلیدی مختلف را مشخص نمایید.

 

توجه ویژه: مبحث آرماتور و خرید آن بسیار تخصصی و جامع بوده و لازم است تا در مورد آن حتما بدانید. برای همین مقاله جامع “همه چیز درباره انواع آرماتورهای استاپ موشن” در شبکه ایستانما منتشر شد که لازم می دانیم از توضیح بیشتر آن در اینجا خود داری کرده و شما را به آن مقاله ارجاع دهیم. برای مطالعه متن کامل آن اینجا کلیک کنید.

۳. آرماتور را بپوشانید و عروسک استاپ موشن را پر کنید

fill-puppet

حالا وقت آن رسیده که به اسکلت خود حجم دهید و اصطلاحا پرش کنید! برای پر کردن هم از هر متریالی که به ذهنتان برسد می توانید استفاده کنید. از چوب و خمیر و پارچه گرفته تا پنبه و سیم و فویل آلومینیومی و ده ها متریال دیگر. اما چیزی که این وسط حائز اهمیت می باشد این است که هر چه متریال ارزان تر و سبک تر باشد، شانس زیادی را برای انتخاب شدن دارد. بعبارت دیگر هر چه پر کردن قسمت های اصلی بدنه عروسک و مجسمه ما کم هزینه تر باشد و در کنار آن وزن کلی را پایین نگه دارد، حرکت عروسک را در حین انیمیت نمودن آن آسان تر نموده و همینطور احتمال شکستن آن را کم می کند.
متریال های سبک، ارزان و پرطرفدار عبارتند از: فویل آلومینیمومی سبک و نازک، روزنامه، نوار چسب ، خمیر و اسفنج خشک.

 

توجه ویژه: استفاده از خمیر بعنوان یکی از پر کاربردترین ابزار مورد استفاده، ما را بر آن داشت که مقاله ای جامع را برای نحوه استفاده از خمیر استاپ موشن و بررسی انواع آن در بازار ایران منتشر کنیم که توصیه می شود حتما قبل از مطالعه ادامه این پست، مقاله را از اینجا مطالعه کنید.

۴. راهنمای سریع برای ساخت مجسمه استاپ موشن

برای ساخت مجسمه و عروسک استاپ موشن، اولیت با بخش های بزرگتر می باشد. سعی کنید با استفاده از متریال انتخابی خود، ابتدا بخش هایی از مجسمه و عروسک خود را پر کنید که گستردگی بیشتری داشته و حجم متریال زیادی را می برد. بطور مثل اگر دارید رو کارکتر یک انسان و یا حیوانی کار می کنید، ابتدا قسمت های عضلانی بدن را بسازید و حدود آن را مشخص کنید.
بعد از آن نوبت پوشاندن قسمت های کوچک تر است و این مرحله به نسبت قبل نیاز به دقت بیشتری دارد. مطابق با مثالی که پیشتر گفتیم منظور از این قسمت ها شامل قسمت های اضافی همچون دم در کارکتر حیوان و مو در کارکتر انسان می شود. فقط مطمئن شوید که حواستان به همه جزییات هست و چیزی را از قلم نیندازید و کاملا با خمیر و یا متریال های جایگزین بپوشانید.
حال وقت آن رسیده تا به جزییات بپردازیم و با دقت بیشتری مواد را به مجسمه مان اضافه و یا مناطق اضافی را حذف کنیم. هر چه در این مرحله دقت بیشتری به خرج دهید، مجسمه شما زیباتر و در نتیجه خروجی کارتان درخشان تر خواهد بود. در این مرحله ، نهایی سازی شمایل کلی مجسمه تان را انجام می دهید و تراشکاری های جزییات همچون بر آمدگی بینی و یا زوایای چشم و پلک را تنظیم می کنید.
برخلاف دو مرحله قبل که می توانستید با دست خود برای مجسمه سازی اعتماد کنید، این بار لازم است تا کار با جزییات را با استفاده از ابزار دقیق مجسمه سازی انجام دهید. به طور کلی با استفاده از این ابزار مجسمه سازی، می توانید به دقیق ترین جزییات ساخت دست پیدا کنید.

همینطور ایجاد بافت هایی همچون مو و شمایل ناخن، جز با این ابزار امکان پذیر نمی باشد. می توانید لیستی از پرفروش ترین ابزار مجسمه سازی را در زیر مشاهده کنید و با کلیک بر رو لینک هر کدام به درگاه فروش دیجیکالا متصل و آن را تهیه نمایید.

خرید پرفروش ترین تجهیزات برای ساخت مدل های خمیری و مجسمه سازی

۵. به عروسک و مجسمه تان بافت اضافه کنید

stop-motion-puppet

قبل از هر چیز لازم است تا بررسی کنید که مجسمه شما چه بافتی را برای تمکیل شدن و زیبایی بصری خود نیاز دارد. می توانید از ایده های شخصی خود استفاده کنید و یا با تصور عروسک در دنیای واقعیت، آن را بپوشانید. مثلا می توانید از متریال هایی همچون مو، پارچه، خز، چوب و یا هرچه که دوست دارید بر روی کارکتر خود اضافه نمایید.
این نکته را توجه داشته باشید که در مرحله اضافه نمودن بافت، اجزا ربطی به ساختار کلی مجسمه یا عروسک ما نداشته و صرفا جنبه زیبایی دارند. لذا هر متریالی که دوست داشتید می توانید به کارتان اضافه کنید. مهم آن است که خروجی نهایی دلنشین و دوست داشتنی از آب در بیاید. فقط حواستان باشد که هر بافت معمولا نوع رفتار مخصوص خود را مطلبد و نیاز به دانش خاص دارد.
اگر جنس عروسک و مجسمه تان از خمیر بوده و عمده متریال استفاده شده در آن، خمیر می باشد، در ادامه برای تثبیت فرم مجسمه باید آن را در شرایط خاصی قرار دهید. بطور مثال برخی از خمیرها در هوای آزاد خشک می شود و به آنها خمیر هواخشک می گویند. برخی دیگر نیاز به گرمایی در حدود ۱۲۰ تا ۱۵۰ درجه داشته و درون فر سفت میشوند و برخی دیگر در هوای سرد. بهترین روش برای شناسایی نحوه رفتار با این خمیرها مطالعه مقاله بررسی انواع خمیر در بازار ایران بوده که می توانید از این لینک مطالعه کرده و انتخاب دقیق تری داشته باشید.

آخرین نفس های عروسک سازی

painting-stop-motion-puppet

بسیاری از عروسک ساز و مجسمه سازها راحت ترند تا با خمیر تک رنگ و یا متریال یک رنگ کارشان را به پایان برسانند و در انتها رنگ آمیزی کنند. نقاشی کردن و به کار بردن طیف رنگی مناسب به عروسک شما حس زنده بودن و شادابی می دهد و هر چه این رنگ سر زنده تر باشد، کارکتر شما زیباتر خواهد بود.
رنگ آمیزی انواع خمیر بسته به نوع خمیر استفاده شده، تفاوت خواهد داشت. به طور مثال رنگ آکریلیک (Acrylic) برای اکثر خمیرها مناسب است اما برای رنگ آمیزی خمیرهای پلیمری بهتر است از رنگ مینا کاری که به ENAMEL FOR OVEN معروفند استفاده کنید. همچنین برای خمیرهای هوا خشک می توانید از رنگ روغنی هم استفاده کنید.
همیشه قبل از شروع رنگ آمیزی، تکه ای از مجسمه خود را انتخاب و یا بخشی از خمیر را که خشک شده است کنار بگذارید و تست رنگ ها را بر روی آن انجام دهید، چرا که ممکن است رنگ ها پس از خشک شدن هم نیاز به اصلاح داشته و نتیجه دلخواه شما آن چیزی نباشد که در ابتدا مشاهده کردید.
پس از آنکه رنگ مورد نظر خود را پیدا نمودید، بهتر است تا مجسمه خود را با آب و صابون و یا الکل تمیز کنید تا آماده نقاشی شود و رنگ را به خوبی بپذیرد.

پس از رنگ آمیزی هم می توانید متریال هایی مثل پارچه، مو یا هر چیزی که مد نظرتان هست را به کار اضافه کنید.

لیستی از پرفروش ترین رنگ های آکریلیک و روغنی

تفاوت بین تکنیک استاپ موشن خمیری (claymation) با عروسکی (puppet animation)

puppet-mation

در نگاه اول این دو تکنیک بسیار به هم شبیه بوده و مرز باریکی را می توان بین آن ها تصور کرد اما اگر بخواهیم بصورت بنیادین به آن نگاه کنیم تفاوت های اساسی را بین این دو تکنیک خواهیم دید.
اولین و اساسی ترین ویژگی منحصر به فرد هر کدام از این تکنیک ها، نوع متریال استفاده شده در آنهاست. بدین صورت که شما در تکنیک claymation از خمیر استفاده میکنید و باید حین کار حواستان به تغییر شکل خمیرها و یا جدا شدن اجزا و یا ترک خورد بدنه و یا امثال اینها باشد.

در مقابل در تکنیک استاپ موشن puppet animation خبری از دردسرهای خمیر نبوده و دردسرهایی همچون آرماتورهای اختصاصی و سر و کله زدن با متریال هایی مثل پارچه و اجزای عروسکی را پیش رو دارید!
در برخی موارد عروسک های خمیری را با استفاده از پارچه می پوشانند که صرفا از خمیر برای حجم دادن استفاده شده است که باز هم در این مورد تکنیک به نام puppet animation ثبت خواهد شد.

۱. ابتدا طرح اولیه (Sketch) خود را بکشید
۲. شروع به ساخت آرماتور استاپ موشن نمایید
۳. آرماتور را بپوشانید و عروسک استاپ موشن را پر کنید
۴. راهنمای سریع برای ساخت مجسمه استاپ موشن را از سایت ایستانما مطالعه کنید.
۵. به عروسک و مجسمه تان بافت اضافه کنید

اینکه برای تکنیک claymation دنبال آرماتور هستید یا puppet animation فرقی نمی کند. با کمک ” پک آموزش پشت صحنه” از مگاپک کارخانه ایده می توانید خودتان تجهیزات مرتبط با عروسک استاپ موشن را بسازید. برای خرید از منوی سایت به بخش آکادمی ایستانما یا دوره های آموزشی مراجعه کنید.

ساخت عروسک استاپ موشن پروسه ای کاملا تجربیست و اگر به درستی اجرا نشود هم هزینه زیادی را بر روی دست شما میگذارد و هم وقت زیادی را از شما می گیرد. به همین منظور توصیه ی میکنیم ویدیوهای آموزشی ” پک پشت صحنه ” را از منوی سایت ایستانما، بخش آکادمی ایستانما یا دوره های آموزشی خریداری و اصول ساخت را از زبان برترین انیماتورهای دنیا یاد بگیرید.

ایستانما

ما یک تیم جوان و پرشور در واحد تولید محتوای شبکه ایستانما هستیم که در تلاشیم محتوایی ناب و کاربردی برای مخاطبین عزیزمان تهیه کنیم. نظرات شما به رشد و انگیزه‌ی ما کمک به سزایی می‌کند. 🌹

در بزرگترین شبکه اجتماعی استاپ موشن ایران عضو شوید... عضویت در پیج اینستاگرام

مطالب پیشنهادی:

قوانین ارسال دیدگاه در ایستانما

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد و در چهارچوب قوانین جمهوری اسلامی ایران نگنجد، در شبکه ایستانما تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. در صورت تمایل به درج تبلیغات از طریق گزینه ارتباط با ما اقدام نمایید.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

  1. '_' گفته؛
    19:44 1399/11/21

    عالی خیلی خوب بود 😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍

  2. ویدا گفته؛
    21:54 1400/07/03

    مطلب بسیار کاملی بود سپاس گذارم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
0