لوگوی ایستانما

راه حلی برای ۷ اشتباه رایج در ساخت استاپ موشن

دسته بندی :پایگاه دانش, مقالات تخصصی ۳ دی ۱۴۰۰ ایستانما 1455

شاید تصاویر تار، سایه‌های مزاحم در پس زمینه یا لرزش مداوم دوربین، شما را خسته کرده باشد. ممکن است به دنبال نوشتن یک داستان قوی برای استاپ موشن خود باشید اما نمی‌دانید از کجا شروع کنید. پاسخ تمام این چالش‌ها را برایتان در این مقاله گردآوری کرده‌ایم؛ پس بدون معطلی شروع می‌کنیم.

 

 

Stop Motion Mistake

۷. فیلمتان چشمک نزند!

اولین و مهمترین نکته‌ای که باید آن را در نظر بگیرید، جلوگیری از چشمک زدن نور یا همان فلیکر (Flicker) در صحنه‌ی عکاسی است. این مسئله، یکی از مشکلات رایج در روند ساخت استاپ موشن می‌باشد.

اگر شما نیز با این چالش رو به رو شدید، ابتدا نوردهی خودکار دوربین (Auto-exposure) یا جبران نوردهی دوربین (Compensation Exposure) را چک کنید. این سیستم در صورت تاریک شدن محیط عکاسی با کم کردن یا زیادتر کردن دریافت نور به صورت خودکار، تصویر بهتری را به شما ارائه می‌دهد یا به عبارت دیگر، مقدار نوردهی (Exposure Value) را کنترل می‌کند.

در طول ساخت استاپ موشن، وقتی که دستتان را جلوی دوربین حرکت می‌دهید و عروسک‌ها را جا به جا می‌کنید، دوربینتان به طور مداوم صفحه را روشن می‌کند و در نتیجه، هنگام پخش فریم‌ها، نورها به صورت چشمک زن در می‌آیند. راه حل این مشکل هم خاموش کردن نوردهی خودکار است. اگر از گوشی هوشمند استفاده می‌کنید، پیدا کردن این آپشن به اپلیکیشن عکاسی مورداستفاده‌ی شما بستگی دارد و معمولا در منوی آن یافت می‌شود.

در برخی موارد، ولتاژ ناپایدار برق هم می‌تواند در ایجاد چشمک زدن‌های ریز چراغ‌ها دخیل باشد. این ناپایداری ولتاژ ممکن است از سیم کشی ضعیف یا از مصرف بالای برق در ساختمان ناشی شود.

۶. مراقب سایه‌ها باشید!

عامل بعدی، لامپ‌های پشت سرتان هستند! آن‌ها می‌توانند با ایجاد یک سایه‌ی هرچند کم رنگ یا نامرئی از شما، صحنه‌ی عکاسی شما را چشمک زن و ناپایدار نشان دهند. این سایه‌های مزاحم، پس از کنار هم گذاشتن فریم‌ها در ۱۵ ثانیه از پخش ویدیو، به خوبی خودشان را نشان خواهند داد. حالا ببینیم که چگونه از ایجاد سایه در استاپ موشن جلوگیری کنیم؟

Stop Motion Mistake

_ هر نوری سایه‌ای ایجاد می‌کند که نمی‌توانید از آن فرار کنید: در واقع شما باید سعی کنید با نورپردازی مناسب، لامپ‌ها و دوربینتان را به گونه‌ای قرار دهید که چندین سایه واضح را در کادر مشاهده نکنید.

_ نور طبیعی ممنوع: از آن‌جایی که نور طبیعی، مثل نور خورشیدی که از پنجره به داخل اتاقتان می‌تابد، بسیار ناپایدار و در حال تغییر است، نمی‌تواند مبنع نور مناسبی برای استاپ موشن شما باشد در نتیجه میزان نور در تصاویر شما هماهنگ و ثابت نخواهد بود.

_ استفاده از لامپ‌های بزرگ‌تر: اگر از چراغ‌های بزرگ‌تر استفاده کنید، سایه‌های کمتری هم به وجود خواهد آمد. این به این معنی است که به هیچ وجه از چراغ‌های ریزتر با شدت پرتو نور باریکتر و شدیدتر استفاده نکنید.

_ منبع نور را دورتر از مجموعه قرار دهید: با این کار، شدت نور کمتر خواهد بود و محیط نورپردازی بزرگتر می‌شود. در عین حال، عناصر و اشیای پس زمینه مانند درختان و نرده‌ها را جلوی چراغ‌ها قرار دهید تا عمدا سایه بیاندازید.

_ تعداد منبع نور را افزایش دهید: هر چه نور بیشتری در اتاق داشته باشید، سایه‌های کمتری وجود خواهد داشت. در این وضعیت به هر شئ در اتاق مقدار یکنواختی نور و در جهت‌های مختلف تابیده می‌شود و منجر می‌شود تا سایه‌ها را نبینید.

_ چراغ‌ها را بالاتر قرار دهید: وقتی چراغ‌ها از بالا بتابند سایه‌های کمتری ایجاد می‌شوند و همان تعداد سایه‌ی کم هم در جهت پایین و به سمت زمین هدایت می‌شوند.

_ استفاده از سافت باکس (Soft box) : یک یا چند سافت باکس به عنوان منبع نور اصلی، انتخاب بسیار خوبی است. سافت باکس می‌تواند یک نور سخت را به نوری نرم و جذاب تبدیل کند. بنابراین با پخش کردن نور و یا حتی منعکس کردن آن از دخالت سایه‌ها در تصویرتان جلوگیری کنید.

_ به رنگ لباس خود دقت کنید: نکته جالب اینکه حتی رنگ لباسی که به تن دارید می‌تواند روی میزان انعکاس منبع نور در صحنه تاثیر بگذارد، به خصوص رنگ سفید که بیشترین انعکاس را ایجاد می‌کند. به همین دلیل است که انیماتورها معمولا در حین کار لباس مشکی می‌پوشند.

۵. دوربینتان نلرزد!

هیچ کس انیمیشنی با عکس‌های تار و وضوح پایین را دوست ندارد. شما باید از ایجاد هرگونه لرزیدن‌های ناخواسته جلوگیری کنید. ما چند راهکار را به شما معرفی می‌کنیم.

Stop Motion Mistake

_ بی شک اولین نکته، استفاده از یک ریموت شاتر دوربین (Camera remote shutter) است. همان طور که می‌دانید فشردن دکمه شاتر روی دوربین باعث ایجاد لرزش شده و ممکن است عکستان را تار کند. با استفاده از این وسیله بدون فشار دادن دکمه شاتر دوربین، از هرگونه لرزش ناخواسته‌ای جلوگیری خواهید کرد. ریموت شاتر دوربین انواع مختلفی دارد. برخی نمونه‌های آن شامل اتصال با کابل، بی‌سیم (اتصال به وسیله‌ی بلوتوث و وای فای) و یا به کمک گوشی‌های هوشمند است.

_ نرم افزار استاپ موشن سازی مانند دراگون فریم (Dragonframe) این امکان را به شما می‌دهد تا پس از اتصال دوربینتان به کامپیوتر و شناسایی آن توسط نرم افزار، کلید اینتر (Enter) را فشار دهید تا دوربین عکس بگیرید.

_ توجه کنید که دوربینتان کاملا ثابت باشد. می‌پرسید راه حل چیست؟ مسلما استفاده از تجهیزات حرفه‌ای مانند سه پایه کار شما را آسان تر می‌کند. علاوه بر آن، به شما پیشنهاد می‌کنیم برای ثابت نگه داشتن دوربین، آن را به کمک چسب نواری به یک سطح ثابت بچسبانید و یا از نوار کشی کمک بگیرید. برخی از ویدیو‌ها، در محیطی وسیع‌تر و با عروسک‌ها و عناصر بزرگتری ساخته می‌شوند؛ در این حالت ممکن است دوربین با استفاده از موشن کنترل‌ مدام در حال جا به جایی باشد؛ اما در حالت کلی، تلاش خود را بکنید تا یک ویدیو با حرکت روان و سینمایی ارائه دهید.

۴. با این نمای دوربین خوابمان گرفت!

معمولاً نماها (shots) نقش تاثیرگذاری در بیان موضوعات و مفاهیم فیلم دارند که در واقع بخشی از داستان سرایی تصویری (visual storytelling) هستند. این تکنیک برای برقراری ارتباط با بیننده و از طریق به کارگیری تصاویر صورت می‌گیرد. برای بهره مندی از این نکته در استاپ موشن، باید به زوایای نمایش داده شده در هر صحنه توجه کنیم.

سکانس‌ها باید آن قدر حساب شده، متنوع و باورکردنی باشند تا بیننده را به درون آن فضا بکشد. فیلمی بهتر خواهد بود که انیماتور از نماهای مختلفی برای روایت داستان استفاده کرده باشد. بنابراین توقف طولانی روی یک زاویه از دو شخصیتی که در حال مکالمه هستند، شاید سریع‌تر و آسان‌تر باشد اما می‌تواند بسیار غیرحرفه‌ای و خسته کننده جلوه کند. مسلما این اتفاق برای یک استاپ موشنی که از قضا کوتاه هم هست، بسیار ناخوشایند خواهد بود. همچنین برای نشان دادن بعضی از وقایع، بهتر است دوربین به کاراکتر نزدیک‌تر باشد و در مواردی هم عکس این موضوع مناسب‌تر خواهد بود.

۳. نرخ فریم (Frame rate) چقدر باشد؟

خوب است بدانید که دو سرعت اصلی برای فیلم وجود دارد که شامل ۲۴ فریم در ثانیه (Frame per second) و ۳۰ فریم در ثانیه می‌شود. برای اینکه نرخ فریم استاپ موشن خود را با نرخ یک فیلم بلند معمولی مطابقت دهید، باید در هر ثانیه ۲۴ عکس از نمایشگرتان بگیرید. البته برای ویدیو‌های تبلیغاتی ساده که در رسانه‌های اجتماعی قرار می‌دهید، می‌توانید حدود ۱۵ فریم در هر ثانیه به نمایش بگذارید. همه چیز به حرکتی که می‌خواهید نمایش دهید بستگی دارد.

علاوه بر این انیماتور می‌تواند به کمک نرم افزارهای انیمیشن سازی نظیر استاپ موشن استودیو (Stop Motion Studio Pro)، سرعت پخش فریم‌ها در ثانیه را افزایش دهد. برای مثال می‌تواند ۱۲ فریمی که ثبت کرده را در یک ثانیه نمایش دهد و یا آن را دو برابر کرده و به ۲۴ فریم در ثانیه تغییر دهد. دقت داشته باشید که استفاده از برنامه‌هایی مانند مووی میکر (Movie Maker)، سرعت پخش این تصاویر را محدود می‌کند. در حال حاضر، سریعترین نرخ فریمی که مووی میکر اجازه می‌دهد، ۸ فریم در ثانیه است (هر فریم برای مدت زمان ۰.۱۲۵ نگه داشته می‌شود).

Stop Motion Mistake

درست است که انیماتورهای حرفه‌ای معمولاً در محدوده‌ی ۱۲ – ۲۴ فریم در ثانیه کار می‌کنند اما این نکته را به یاد داشته باشید که نرخ فریم پایین همیشه به معنای یک استاپ موشن ضعیف نیست! این موضوع نه تنها به سوژه‌ی ویدیوی شما بستگی دارد بلکه گاهی انیماتورها به طور هدفمند به سراغ ساخت استاپ موشن‌هایی می‌‎روند که آن‌قدرها هم روان نیستند. پس استاپ موشنی با نرخ فریم پایین و حرکات بریده بریده‌ی شخصیت‌ها گاهی می‌تواند سرگرم کننده باشد و به جذابیت آن بیافزاید.

۲. از تصاویر تار بپرهیزید!

علاوه بر نکاتی که در قسمت‌های پیش اشاره کردیم، ممکن است شما تمام موارد را رعایت کرده باشید اما بازهم تصویر به دلایل کاملا متفاوتی تار به نظر بیاید. در اینجا باید اشاره کنیم که شاید مشکل از مدل لنز دوربینتان باشد. برخی از دوربین‌ها دارای لنزهای ثابت هستند و نمی‌توانند روی اجسام نزدیک‌تر از ۸ تا ۱۲ اینچ فوکوس کنند. در نتیجه این دوربین‌ها برای استاپ موشن مناسب نیستند، زیرا شما اجسام متحرک در ویدیوی خود را در فاصله‌ی ۳ تا ۷ اینچ از لنز خود حرکت می‌دهید.

Stop Motion Mistake

از سوی دیگر، برخی از دوربین‌ها فوکوس خودکار (Autofocus lens) دارند. این مدل از دوربین‌ها نیز تنها در صورتی که بتوان فوکوس خودکار آن‌ها را خاموش کرد، قابل استفاده هستند. دلیل آن هم کاملا واضح است چون شما هر بار که دست خود را به سمت تصویر حرکت می‌دهید، دوربین به طور مکرر فوکوس خود را از دست می‌دهد. بنابراین پیش از شروع پروژه، از مناسب بودن دوربین خود برای استاپ موشن اطمینان حاصل کنید.

۱. داستان خلاقانه

اگر تمام نکاتی را که بررسی کردیم، مانند یک کالبد برای استاپ موشن در نظر بگیریم، حال قصد داریم به روح آن بپردازیم، یعنی داستان سرایی! همانطور که کیفیت عکس‌ها، قدرت بالای دوربین، نورپردازی هماهنگ و زیبایی بصری یک انیمیشن ارزش دارد، کیفیت داستان و نحوه ی چیدمان وقایع آن نیز بسیار حائز اهمیت است. اگر قصد نوشتن یک داستان قوی و جذاب برای استاپ موشن خود دارید، نکات زیر به کمک شما می‌آیند.

Stop Motion Mistake

_ ایده‌ و فضای داستان را در ذهن خود تصور کنید و مطمئن شوید که محتوای شما منعکس کننده‌ی مفهومی است که می‌خواهید در استاپ موشن خود نمایش دهید. یکی از نقاط مثبت استاپ موشن این است که برای نمایش هر موضوعی می‌تواند کاربردی باشد و توانایی به حرکت درآوردن هرچیزی را دارد؛ از آدم‌ها گرفته تا ماشین‌ها، غذاها و غیره. چه چیزی جالب‌تر از آن که به جای افزودن مواد غذایی در یک ویدیوی آشپزی واقعی، خود مواد غذایی در یک استاپ موشن، از دیگ بالا بروند و درون آن شنا کنند و پخته شوند!

_ خلاقیت به خرج دهید و یک داستان کوتاه بنویسید. مطمئن شوید که ابتدا، میانه و پایان دارد. سپس به داستان خود جزئیاتی که به نظرتان جالب است را اضافه کنید. از استاپ موشن‌هایی که تماشا کرده‌اید، ایده بگیرید اما در نهایت با تلاش خود، داستان خاصتان را خلق کنید.

_ اگر می‌خواهید کمی حرفه‌ای شوید، یک استوری ‌بورد (Storyboard) بسازید و طرح‌های ساده ای از صحنه‌های کلیدی داستان خود را در آن مشخص کنید. یک طرح ساده از صحنه‌هایی که در ذهن خود دارید روی یک کاغذ بکشید و در کنار هر تصویر، توضیحات آن را یادداشت کنید. این کار به شما کمک می‌کند تا از هماهنگی میان هر صحنه با داستان آن اطمینان کسب کنید؛ یا اگر بعضی قسمت‌ها اضافی هستند و نیاز به حذف و تغییر دارند، پیش از شروع کار ویرایش شوند.

Stop Motion Mistake

_ در ادامه می‌توانید به کمک دوربین موبایل خود، از عکس‌ها به صورت متوالی یک فیلم کوتاه بگیرید و متن آن را با صدای بلند بخوانید. این ویدیو درواقع یک نسخه‌ی بسیار ساده از انیمیشنی است که در انتها به دست خواهد آمد. این روش به کار شما نظم خواهد داد و هدفمندتر پیش خواهید رفت.

_ اکنون هدفتان کاملا مشخص است. شما باید ویدیویی بسازید تا تمام سکانس‌های توصیف شده در داستان و نقاشی‌ها را به تصویر بکشد.

 تمام نکات بررسی شده در این مقاله به هدف افزایش کیفیت استاپ موشنی که می‌سازید، گردآوری شده اند؛ بنابراین با رعایت این نکات، می‌توانید با کوچک‌ترین تغییرات در مراحل کارتان، بزرگ‌ترین قدم‌ها را در جهت بهبود سبک انیمیشن سازی خود بردارید.

ایستانما

ما یک تیم جوان و پرشور در واحد تولید محتوای شبکه ایستانما هستیم که در تلاشیم محتوایی ناب و کاربردی برای مخاطبین عزیزمان تهیه کنیم. نظرات شما به رشد و انگیزه‌ی ما کمک به سزایی می‌کند. 🌹

در بزرگترین شبکه اجتماعی استاپ موشن ایران عضو شوید... عضویت در پیج اینستاگرام

مطالب پیشنهادی:

قوانین ارسال دیدگاه در ایستانما

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد و در چهارچوب قوانین جمهوری اسلامی ایران نگنجد، در شبکه ایستانما تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. در صورت تمایل به درج تبلیغات از طریق گزینه ارتباط با ما اقدام نمایید.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

    لینک کوتاه:
    0