لوگوی ایستانما

انیمیشن سانگ اسپَرو (Song Sparrow) کاری از فرزانه امیدوارنیا زیر ذره بین

دسته بندی :پایگاه دانش, زیر ذره بین ۱۳ اسفند ۱۳۹۹ شبکه‌ی ایستانما 1803

 

 

  ” گنجشک آوازخوان” یا سانگ اسپَرو (Song Sparrow) یک انیمیشن کوتاه و بدون دیالوگ در ژانر درام و با موضوع مهاجرت است که توانسته در جشنواره‌های بین‌المللی به خوبی بدرخشد. این انیمیشن نسبتا جدید، با تکنیک خاصی ساخته شده و محصول مشترک سال ۲۰۱۹ ایران و دانمارک می باشد.

اگرچه “سانگ اسپَرو”  فیلمی‌ست که با عروسک و دکور ساخته شده، اما سازندگان برای حرکت عروسک‌ها از روش‌های رایج، مثل استاپ موشن و عروسک گردانی استفاده نکرده‌اند. یعنی در تیم، انیماتوری نبوده که فریم به فریم کاراکترها را حرکت دهد یا مثل فیلم عروسکی شهر موش‌ها، عروسک گردانانی با نخ، چوب و میله عروسک‌ها را تکان دهند. کارگردان و همکارانش از روش متفاوتی استفاده کرده‌اند تا عروسک‌ها جلوی دوربین‌های Live-Action  به صورت زنده حرکت کنند. تکنیکی با عنوان “کنترل از راه دور از طریق انیماترونیک” (Animatronics)

فیلمنامه‌ی سانگ اسپَرو بر اساس اتفاقات واقعی نوشته شده است. از میان تمامی مصیبت‌هایی که برای پناهجویان رخ داده است، دو فاجعه به طرز وحشتناکی شبیه به هم هستند، که یکی از آن‎ها در آگوست ۲۰۱۵ در اتریش و دیگری در ۲۰۱۹ در ایرلند رخ داده است. سناریوی این فیلم که بر اساس این فاجعه نوشته شده، دلخراش و دلهره‌آور است و به جای لبخند، اشک شما را در می‌آورد…  .

در خلاصه‌ی داستان آمده است:

گروهی از پناهندگان تلاش می‌کنند تا در جستجوی زندگی بهتر، خود را به کشوری امن برسانند. آنها به یک قاچاقچی پول می‌دهند تا آن‌ها را با یک کامیون یخچال‌دار، از طریق مرزها عبور دهد. با این حال …

تیزر استاپ موشن سانگ اسپارو (Song Sparrow) محصول ایرانی از دانمارک

انیمیشن سانگ اسپَرو با مدت زمان ۱۱:۴۳ دقیقه، محصول مشترک ایران و دانمارک است؛ انیمیشنی که با عوامل ایرانی و در کشور دانمارک ساخته شده و در ادامه می‌توانید تیزر آن را از شبکه ایستانما مشاهده کنید.

عوامل سازنده انیمیشن

  • تهیه کننده و کارگردان: فرزانه امیدوار نیا
  • فیلمبردار: علیرضا برازنده
  • فیلم نامه: فرزانه امیدوارنیا و مهدی رستم پور
  • تدوین: احسان واثقی
  • طراحی عروسک ها و صحنه: فرزانه امیدوار نیا
  • جلوه های بصری: محمدرضا نجفی امامی، عباسعلی عباسی
  • صداگذاری: رامین ابوالصدق
  • تصحیح رنگ: نیما دبیرزاده
  • طراحی پوستر: اونیش امین اللهی
  • ساخت تیزر: حمید نجفی راد
  • گروه تولید: شهاب فرج دادیان، علی سرحدی، سعید راد

همه چیز از فرزانه امیدوارنیا کارگردان جوان "سانگ اسپَرو"

فرزانه امیدوارنیا عروسک‌ساز و فیلمساز، متولد ایران بوده و دانش‌آموخته‌ی طراحى صنعتى از دانشکده‌ی هنرهاى زيباى دانشگاه تهران می‌باشد. امیدوارنیا برای ادامه‌ی تحصیل به دانمارک رفت و فوق ليسانس طراحى و خلاقيت (Design & Innovation) و دكتراى طراحی (Design For Micro Manufacturing) خود را از دانشگاه فنی دانمارک گرفت.

  وی پس از فارغ التحصیلی در سال ۲۰۱۵ تمرکزش را بر روی ساخت عروسک‌ها و مجسمه‌های پارچه‌ای و نوشتن داستان‌های کوتاه گذاشت. او اولین مجموعه داستان کوتاه خود را در سال ۲۰۱۶ منتشر کرد و آثار هنری‌اش در چند نمایشگاه اروپایی و ایرانی به نمایش درآمدند. (او در حال حاضر ساکن کپنهاگ کشور دانمارک می باشد.)

  این هنرمند جوان، اولین انیمیشن خود را با نام “بودن” (To Be) در سال ۲۰۱۷ کارگردانی و تولید کرد. این انیمیشن ۶ دقیقه و در ژانر درام است که توانست در سطح بین‌المللی مورد تحسین قرار گیرد و جوایز جشنواره‌های مختلفی را از آن خود کند. دومین انیمیشن کوتاه او Song Sparrow  در ژوئن ۲۰۱۹ به پایان رسیده است؛ نکته‌ی جالب این‌جاست که هر دو فیلم با موضوع مهاجرت و پناهندگی هستند و انتخاب این موضوع بعنوان سوژه ساخت انیمیشن کمی قابل تامل است!

فرزانه امیدوارنیا تا به حال عروسک های متنوع و منحصر به فردی را ساخته است، داستان خلق ایده اولیه عروسک‌ها هم به نوبه خود جالب است.

يك روز كه خيلى تنها بود تصميم گرفت يک عروسک بسازد تا با او حرف بزند، ساربى‌بى اولين عروسك او بود، فرزانه امیدوارنیا وقتى ساربی‌بی را ساخت، احساس کرد که نتیجه‌ی کار چیزی بیشتر و فراتر از تصور او شده است، بنابراین شروع كرد به خلق سرهنگ شاهپسند و… اين شد كه الان مشغول ساخت يک شهر عروسكى است تا تعداد عروسک هایش را گسترش دهد. 

او از کودکی با نقاشی هم آشنا بوده است و این هنر هم نقش بسزایی در ساخت عروسک و ترسیم دقیق جزییات آن‌ها دارد. به این ترتیب او با خلق دنیای تصویر و عروسک کاملا آشناست. از طرفی بچه‌های نسل او همه تجربه‌ی بازی با عروسک‌های ساده‌ای را دارند که مادربزرگ‌هایشان برای مشغول کردنشان می‌ساخته‌اند. و تاثیر تمامی این تجربیات کودکی در خلق ایده‌های هنری در بزرگسالی به نمایش درآمده است.

 

    • پروسه‌ی انتخاب شخصیت‌های داستان

فرزانه امیدوارنیا دستی هم در نوشتن داستان دارد. بنابراین خيلى از شخصيت‌هاى عروسكي‌اش در واقع همان پرسوناژهاى داستان‌هایش هستند كه او به آن‌ها واقعيت فيزيكى داده است. گاهی هم تجربه‌ی يک اتفاق واقعى باعث می‌شود داستانی در ذهن او شكل بگيرد و منجر به ساخت چند عروسک بشود. او گاهی یک عروسک را فقط با یک حس ساده و گنگ شروع می‌کند، مثلاً چشم‌ها یا گردن باریک، یا یک آدم خبیث، اما کار که پیش می‌رود به یکباره قصه‌اش هم می‌آید. عروسک، رفته رفته جان می‌گیرد و خودش را به سازنده‌اش تحمیل می‌کند. البته گاهی هم کار خوب پیش نمی‌رود و نیمه تمام رها می شود!

    • استفاده از پارچه‌ی لباس‌های واقعی برای لباس عروسک‌ها

عروسک سازی کاری‌ست بسیار پیچیده که احتیاج به مواد اولیه‌ی متنوعی دارد. به همین ترتیب ساخت عروسک برای فیلم عروسکی به لحاظ دشواری در پله‌ای بالاتر قرار دارد. زیرا عروسک‌های فیلم جزییات پیچیده‌تری دارند و رعایت و ساخت همه جزییات مستلزم صرف هزینه‌ای گزاف است. بنابراین عروسک‌سازان گاهی مجبورند برای کم کردن هزینه‌ها، برای ساختن هر عروسکی، یکی دو تا از لباس‌های شخصی خود را قربانی کنند.

 البته نمی‌شود که تمامی مواد اولیه را از این طریق به دست آورد. گاهی اوقات لازم است چیزی در بدنه‌ی عروسکی به کار رود که در هیچ لباسی پیدا نشود. آن وقت است که سازنده‌ی عروسک مجبور است برای خرید به بازار برود و پول خرج کند!

 

    • انگیزه‌ی ساخت فیلم Song Sparrow

امیدوارنیا بسیار اهل سفر است. او در طول سفر ایده‌های لازم را برای ساخت عروسک‌هایش جستجو می‌کند. همچنین در سفر تجربیاتی پیش می‌آیند که به خلق داستان جدیدی در ذهن نویسنده کمک می‌کنند. او در طول سفرهایش عروسکها و ایده‌هایش را با خود همراه می‌کند. از این نظر آنها مانند مهاجران هستند و او کسی است که آن‌ها را از مرزها عبور می‌دهد و به سرزمین‌های جدیدی می‌برد.

در سالهای اخیر چندین فاجعه‌ی جهانی مانند ظهور داعش و … باعث آوارگی میلیون‌ها نفر انسان غیر نظامی شد. بیشتر هنرمندان جهان از طریق ساخت آثار هنری به این فاجعه واکنش نشان دادند. فرزانه امیدوارنیا هم جزو هنرمندانی بود که دغدغه‌ی پناهجویان و آوارگان ذهنش را به خود مشغول ساخته بود. او به دلیل افزایش بحران‌های مهاجرت، تصمیم گرفت در حد توان خود و تنها با عروسک‌هایش، کاری برای این پدیده‌ی جدید بکند و داستان آن‌ها را به گوش همه برساند.

 

    • دلیل انتخاب قالب عروسکی برای این اثر

عروسک اولین اسباب بازی انسان است و تقریباً همه افراد در هر سن و با هر جنسیتی که باشند، از کودکی با عروسک‌ها ارتباط عاطفی دارند. بنابراین استفاده از عروسک، فاجعه‌ی پناهندگانی که با مرگ روبرو هستند را برجسته‌تر می‌کند. زیرا دیدن یک عروسک در معرض خطر مرگ، ناراحت‌کننده است و می‌تواند تاثیر بیشتری بر مخاطب بگذارد و درد و رنج پناهجویان را بیشتر و بهتر به گوش همه برساند.

در دنیایی که هر روز شاهد هجوم اخبار هولناک درباره پناهجویان هستیم، ممکن است گوش جهانیان به شنیدن این اخبار بد عادت کرده باشد و کسانی که از دور شاهد این فجایع هستند، دیگر انگیزه‌ای برای کمک و فعالیت در این زمینه نداشته باشند.

وظیفه‌ی هنرمندان تنها خنداندن و سرگرم کردن بیننده نیست. هنرمندان ابزار بسیار موثری در دست دارند که می‌توانند مردم را با مصائبی که پناهجویان متحمل می‌شوند آشنا کنند. شاید به وسیله‌ی هنر، بتوان سطح همدلی را در جهان بالاتر برد و از بروز فجایع جهانی جلوگیری کرد یا سطح خشونت آن‌ها را کمتر کرد.

 

انیمیشن Song Sparrow  نیز به همین دلیل ساخته شده است تا بتواند هم‌ذات پنداری بینندگان را در درک چنین فاجعه هایی برانگیزد. این انیمیشن به بیننده کمک می‌کند تا لحظاتی از زندگی آن افراد را احساس کنند.

فرزانه امیدوارنیا خود مهاجر است اما آواره نیست. او خوش شانس است که مجبور نیست دائم تغییر مکان بدهد. در سال ۲۰۰۹، از ایران به دانمارک رفت و هنوز هم همانجا زندگی می‌کند. نوع مهاجرت او از آن نوعی نبود که دچار سختی زیادی شود. روش او برای مهاجرت، سوار شدن به هواپیما و رسیدن به مقصد بود. روشی بسیار راحت که روزانه تعداد زیادی از افراد در جهان سفر می‌کنند.

اما بسیاری از افراد هم هستند که برای رسیدن به یک کشور امن به وسیله‌ی قایق یا راه‌های دیگر، زندگی خود را به خطر انداخته اند. بسیاری از آنها عزیزان خود را در این راه از دست داده‌اند. با این‌که هیچ‌کدام از ما آن‌چه که آن‌ها تجربه کرده‌اند را نچشیده‌ایم، اما وقتی می‌بینیم که آن‌ها هم به همان مقصدی رسیده‌اند که ما رسیده‌ایم، این تفاوت بین دو مسیر ذهن هرکسی را به خود مشغول می‌کند.

چند سال پیش گروهی از پناهندگان که می‌خواستند به دنبال زندگی بهتر از کشورهای خود فرار کنند، در یک کامیون یخچال در اتریش خفه شدند. فرزانه امیدوارنیا فیلمش را بر اساس این اتفاق واقعی ساخته است. از آن‌جا که متأسفانه تاریخ همیشه تکرار می‌شود، این فاجعه بار دیگر به همان وحشتناکی بار اول در سال ۲۰۱۹ در ایرلند اتفاق افتاد.

    • روند تکامل فیلمنامه و فیلم

در ابتدا عروسک‌هایی که فرزانه امیدوارنیا ساخته بود برای انیمیشن طراحی نشده بودند، به همین خاطر باید محدودیت‌های آن‌ها در برخی حرکات بر اساس فیلمنامه مشخص می‍شد. او برای این‌که عروسک‌ها (بازیگران) برای بیننده باورپذیر باشند، از انیماترونیک (Animatronics) استفاده کرد تا ویژگی‌هایی مانند پلک زدن و چرخش کره‌ی چشم را به دست آورد. (عروسک‌‌های مدرن مکاترونیک)

با توجه به این که قد عروسک‌ها در حدود ۷۰ سانتی متر بود، گروه عوامل سازنده‌ی این انیمیشن مجبور شدند برای اینکه نسبت‌های عروسک‌ها با دکور صحنه درست از کار درآید یک دکور عظیم بسازند. برای مثال، در یکی از صحنه‌هایی که در جنگل اتفاق میفتد، سازندگان مجبور شدند یک جنگل پارچه‌ای با درختانی بلندتر از یک متر و نیم بسازند. این کار بسیار چالش برانگیز و سرگرم‌کننده بود. آنها ۴۰۰ درخت در اندازه‌های مختلف برای صحنه‌های مختلف ، ۷۰۰ گل آفتابگردان و ۱۵۰ خانه ساختند که همگی از جنس پارچه بودند.

این یک انیمیشن Live Action است که مراحل فیلمبرداری آن ۸۰ روز به طول انجامید. انجام این کار طولانی و بسیار دشوار بود. با این حال، گروه عوامل در مسیر این کار تبدیل به هنرمندانی حرفه‌ای شدند و از نتیجه‌ی کار هم بسیار راضی هستند.

 

    • بازخوردهای پس از ساخت و نمایش این انیمیشن

فرزانه امیدوارنیا تا کنون بازخوردهای مثبت و دل‌گرم‌کننده‌ی بسیاری از اشخاص و متخصصان دریافت کرده است. دیدن اینکه محتوای فیلم و پیام مورد نظر، قابل درک و احساس باشد، بسیار خوشحال‌کننده است. او پیام‌های زیادی از افرادی دریافت کرده است که گفته‌اند با پایان فیلم گریه کرده‌اند. این نشان می‌دهد که Song Sparrow می‌تواند قلب مردم را لمس کند و از این نظر موفق بوده است.

با این‌حال این کار هم، مانند هر فرآیند دیگری، فراز و نشیب‌هایی داشته است. از آن‌جا که Song Sparrow یک فیلم اکشن زنده است و براساس تکنیک‌های شناخته شده انیمیشن، مانند استاپ موشن ساخته نشده است، بسیاری از کارشناسان انیمیشن آن را در گروه “انیمیشن” نمی‌دانند. از طرف دیگر متخصصان غیر انیمیشنی، این فیلم را در رقابت عمومی فیلم های کوتاه قرار نمی‌دهند و در دسته انیمیشن می‌گذارند که همین باعث می‌شود فرایند ثبت‌نام در جشنواره‌ها گاهی گیج‌کننده شود.

روشی که Song Sparrow  با آن ساخته شده یک متد در حال توسعه است که باید سعی در بهره‌برداری و پیشبرد آن شود. البته ممکن است استفاده از این تکنیک برای برخی صحنه‌ها، دشوارتر از استاپ موشن باشد، اما در نهایت پیام و احساس را به وضوح منتقل می‌کند. بنابراین جای امیدواری است که این روش در فیلم‌های بعدی فرزانه امیدوارنیا با قوت بیشتری اجرا شود.

نکته جالب در مورد دریافت بازخوردها، میزان احساسات و همدردی مخاطب با عروسک‌ها بود. مخاطبان از ابتدا می‌دانستند که عروسک ها زنده نیستند، اما توانستند با عروسک‌ها ارتباط برقرار کرده، همدلی کنند و رنج آن‌ها را احساس کنند.

 

    • درباره‌ی انگیزه‌های ساخت این اثر

مسئله‌ای مهم در دنیای امروز این است که مردم از کشورها و قاره‌های مختلف با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و یکدیگر را درک کنند. ما انسان‌ها باید فارغ از مسافت و نژاد، این موضوع را در ذهن داشته باشیم که همه‌ی ما احساسات و رنج‌های یکسانی داریم و باید بتوانیم این قدرت را در خود ایجاد کنیم که علاوه بر خود و اطرافیانمان، با دنیا همدلی داشته باشیم و درد و رنج دیگران را هم درک کنیم.

امیدوارنیا در پی برپایی یک نمایشگاه چندرسانه‌ای از گنجشک آوازخوان است. او عروسک‌ها و دکورهای فیلم و حتی لاشه‌های وحشتناک آن را هنوز نگه داشته است و بسیار مشتاق است که آن‌ها را دوباره بچیند و شکل دهد. پس از پیدا کردن تدارکات و حمایت مالی، او این نمایشگاه را دایر خواهد کرد.

علاوه بر این، او تصمیم دارد پروژه بعدی خود را که یک فیلم سینمایی است با استفاده از تکنیک انیماترونیک (Animatronics) آماده کند. در حال حاضر فیلم‌نامه و طرح عروسک‌ها آماده هستند. اما پیدا کردن تهیه کننده یا اسپانسری برای این پروژه مرحله‌ی بعدی، قدم بزرگی است که می‌تواند این یک فیلم را به اثری کاملاً بی‌نظیر و خارق‌العاده تبدیل کند.

 

او به موازات آماده شدن برای اولین فیلم بلند سینمایی‌اش، در حال کار بر روی پروژه‌ی عروسکی “زنان در سلسله‌ی قاجار” در ایران است.

فرزانه امیدوارنیا با ساخت این فیلم در پی یافتن مخاطب حداکثری است و تلاشش را کرده است تا این اثر معنای خود را به همه کسانی که آن را تماشا می‌کنند منتقل کند. علاوه بر این، او با به کار بردن تکنیک Animatronics  ، در تلاش بوده تا این روش ساخت انیمیشن را به همه سازندگان فیلم معرفی کند و فیلم‌هایی که از این به بعد با این متد ساخته می‌شوند “انیمیشن” محسوب شوند.

سوالی که باید پس از دیدن فیلم به ذهن بیننده برسد این است:

اگر صلح در کشور شما فردا به جنگ تبدیل شود، برای حفظ امنیت خانواده‌ی خود چه کاری از دست شما برخواهد آمد؟ اگر ببینید که در همان لحظه‌ای که زندگی شما در خطر است، سایر مردم جهان زندگی امنی دارند چه حسی خواهید داشت؟

    • توضیحات فیلم بردار انیمیشن گنجشک آوازخوان

علیرضا برازنده متولد ۱۳۵۶ و مدیر فیلمبرداری شناخته شده سینمای ایران است که تصویربرداری فیلم‌های زیادی را برعهده داشته است؛ از جمله: بیست و یک روز بعد(۱۳۹۵) ، هزارپا (۱۳۹۶) ، دارکوب (۱۳۹۶) ، ۵۰ کیلو آلبالو (۱۳۹۴)، زعفرانیه ۱۴ تیر (۱۳۹۷)، پیلوت (۱۳۹۷) و …

برازنده به‌ عنوان فیلمبردار انیمیشن کوتاه «سانگ اسپَرو» کاندیدای جایزه‌ی بهترین تصویر در چندین فستیوال از جمله فستیوال بین‌المللی Ivelisecine festival در ایتالیا شده است؛ 

او در مورد نحوه‌ی ساخت این پروژه‌ی دشوار توضیحاتی داده است:

” حدود ٨ یا ٩ ماه قبل از فیلمبرداری، خانم امیدوارنیا تماسی با من داشت و پیشنهاد همکاری در این فیلم را مطرح کرد. او متولد ایران و مقیم دانمارک است. اما تمایل داشت دومین فیلمش را در ایران و با عوامل ایرانی بسازد.

پیش از شروع فیلمبرداری، پیش تولیدی طولانی داشتیم که برای من هم جذاب بود. زیرا کارگردان همه چیز را دقیق و با جزئیات توضیح می‌داد. اما پیش از هر چیز قصه‌ای که قرار بود به تصویر کشیده شود، برای من دلکش بود. قصه‌ی مهاجرت و تصویر این قصه با عروسک‌های پارچه‌ای که ساخته دستان خود امیدوارنیا بود.

در مدت پیش‌تولید، او نمونه‌های متعددی از عروسک‌ها را برایم ارسال کرد. ما مدام در حال مرور کردن قصه بودیم و درباره‌ی وجوه مختلف کار تبادل نظر می‌کردیم. من پیش از این فیلم، تجربه‌ی ساخت چند فیلم عروسکی را داشتم اما «سانگ اسپَرو» برای من اتفاق ویژه‌تری بود. چرا که تکنیک مورد استفاده در این فیلم منحصر به فرد و کاملاً متفاوت بود و عروسک‌ها دقیق طراحی و ساخته شده بودند.

پوشش هر کدام از عروسک‌ها قومیت و مذهب‌شان را درست توصیف می‌کرد و همراه شدن همگی آنها در یک کامیون و قصه‌ای که روایت می‌شد از نظر من بی‌نقص بود. به گمان من این موضوع دغدغه‌ی جهان امروز است. بنابراین فیلم هدف و پیام درستی دارد. در این مسیر و در زمان پیش تولید و تولید، من هم نظراتم را با کارگردان در میان می‌گذاشتم و فضای کار بسیار حرفه‌ای و خوب بود.

بالا بودن کیفیت فیلم برای ما مهم بود. تمام فیلم در یک استودیو کار شد و ما در مدت زمان کوتاهی به ایده‌آل‌مان رسیدیم. این فیلم با بودجه‌ی شخصی ساخته شد و بنا به تمایل خانم امیدوارنیا تنها عوامل ایرانی و حرفه‌ای در این پروژه حضور داشتند.

    • عناوین افتخارات و کسب جوایز مختلف:

این فیلم در جشنواره‌های بین‌المللی بسیاری شرکت داشته و تا کنون بیش از ۳۰ جایزه کسب کرده است؛ ازجمله:

    • بهترین فیلم جشنواره Leiden
    • بهترین فیلم Cinestesia Legnano
    • بهترین انیمیشن جشنواره Out Of Bounds
    • بهترین انیمیشن جشنواره Ariano International
    • بهترین فیلم جشنواره فیلم کوتاه Wimbledon
    • بهترین فیلم کوتاه Giffoni
    • بهترین انیمیشن کوتاه بین المللی جشنواره Lebu

همچنین این فیلم واجد شرایط شرکت در بخش انیمیشن‌های کوتاه اسکار شد و در لیست ۹۶ انیمیشن کوتاهی که برای اسکار سال ۲۰۲۱ رقابت می کنند، قرار گرفت.

شبکه‌ی ایستانما

در بزرگترین شبکه اجتماعی استاپ موشن ایران عضو شوید... عضویت در پیج اینستاگرام

مطالب پیشنهادی:

قوانین ارسال دیدگاه در ایستانما

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد و در چهارچوب قوانین جمهوری اسلامی ایران نگنجد، در شبکه ایستانما تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. در صورت تمایل به درج تبلیغات از طریق گزینه ارتباط با ما اقدام نمایید.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

    لینک کوتاه:
    0