لوگوی ایستانما

همه چیز درباره تکنیک استراتاکات (Strata Cut) در استاپ موشن

دسته بندی :پایگاه دانش, مقالات تخصصی ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ ایستانما 2167

حتما شما هم تا به حال پیاز را حلقه حلقه کرده اید، یا بعد از خوردن میوه، پوستش را با کارد تکه تکه کرده اید، جالب است که با همین کار به ظاهر ساده، می توان انیمیشن‌های عجیبی ساخت. اگر شما هم از بریدن چیز های مختلف لذت می برید، بدانید که هر شئ موجود در جهان را می توان به صورت لایه لایه برش داد و به استاپ موشن تبدیل کرد. آن ها منتظرند تا شما نحوه ی انیمیت کردن شان را کشف کنید!

 

 

 

ابتدا فیلم زیر را با دقت ببینید تا اساس کار این سبک استاپ موشن برایتان ملموس تر شود.

ساخت استاپ موشن Strata Cut با کمک میوه ها، به همراه پشت صحنه

همان طور که گفتیم هر جسم قابل برشی را می توان با این روش به استاپ موشن تبدیل کرد؛ اما Strata-Cut معمولاً نوعی انیمیشن خمیری است که خود یکی از اشکال مختلف انیمیشن استاپ موشن به حساب می آید.

Strata-Cut که به صورت Stlatcut یا Straticut نیز نوشته می شود و ما در فارسی آن را به “برش لایه ای یا همان “استراتاکات ترجمه می کنیم، یک تکنیک انیمیشن سازی است که از خمیرهای رنگی لایه لایه شده عکس می گیرند و پشت سر هم نشان می دهند تا شبیه ساز حرکت شود.

 

  قسمت “ABC” از موزیک ویدیوی Moonwalker مایکل جکسون (Michael Jackson) که با تکنیک استراتاکات تولید شده است، نمونه ای از تولیدات این تکنیک می باشد.

روش ساخت استاپ موشن Strata-Cut

تکنیک استراتاکات از دو مرحله ی کلی تشکیل شده، که یکی سخت و دیگری آسان است!

  • در ابتدا باید با کمک خلاقیت و هوش انتزاعی خود یک بلوک یا استوانه ی بلند را طراحی کنید و آن را با خمیر غیر خشک شونده بسازید، به این صورت که از ابتدا تا انتهای آن، شامل تصاویر و اشکال مورد نظرتان باشد، این مرحله در شروع می تواند خیلی پیچیده بنظر برسد.
  • بعد از تولید بلوک خمیری به قسمت آسان ماجرا می رسید، زیرا فقط کافی است، آن را به صورت لایه های نازک برش دهید و هر بار از سطح مقطع آن عکس بگیرید تا در نهایت عکس های پشت سر هم، حرکت تصاویر داخلی را نمایش دهند.

طراحی محتوای داخلی یک بلوک خمیری به خودی خود یک شکل هنری پیچیده است. البته بدیهی است که ایجاد تصاویر و طرح های “انتزاعی و نامفهوم” آسانتر از تصاویر “شخصیت محور یا اشیاء قابل شناسایی” است.

 

برای ایجاد تصاویر انتزاعی جالب و خلاقانه، می توان خمیر هایی به رنگ های مختلف را به صورت نوار های باریک و بلند درآورد و سپس آن ها را به طرق مختلف به هم بافت؛ سپس نوارهای جدید را مجدد با هم ترکیب کرد تا قطر بلوک یا استوانه ی خمیری زیاد شود و این کار را تاجایی ادامه داد که به طرح و سایز مناسب برسیم. از طرح های انتزاعی می توان برای شروع، پایان و بک گراند انیمیشن ها استفاده کرد.

برای ایجاد تصاویر غیر انتزاعی مثل بدن انسان، ماشین، حیوانات، حروف الفبا و …  نیاز به تمرین، تکرار و آموزش های تخصصی تر است که بتوان با نوار های خمیری، حرکت این طرح ها را به خوبی اجرا کرد.

در نهایت برای ایجاد بلوک انیمیشن استراتاکات، خمیر طرح های انتزاعی و غیر انتزاعی را با هم ترکیب می کنند تا سطح مقطع آن به تصاویر مد نظرشان برسد. ممکن است به جای خمیر از موم (Wax) نیز استفاده شود، اما کار را دشوارتر می کند زیرا موم قابلیت انعطاف کمتری دارد.

 

اگر فکر می کنید که این تکنیک ساده به نظر می رسد، سخت در اشتباه اید. زیرا برای داشتن جلوه و احساس مناسب در انیمیشن استراتاکات، باید در واقع سرعت، شکل حرکت و رنگ تصاویر داخلی بلوک خمیری را از قبل طراحی و برنامه ریزی کرد.

نتیجه کار معمولا منحصر به فرد است و جذابیت خاص خودش را دارد.

Strata Cut از کجا شروع شد؟

در طی دهه های ۱۹۲۰ و ۱۹۳۰ یک انیماتور آلمانی به نام اسکار فیشینگر (Oscar Fischinger) به همراه  همکارش والتر روتمن (Walter Rutmann) به طور آزمایشی با خمیر و موم، روی تکنیک برش لایه ای کار  کردند. فیشینگر در نهایت توانست از این تکنیک برای ساخت بک گراند انیمیشن “ماجراهای شاهزاده احمد” (The Adventures Of Prince Achmed, 1926) استفاده کند.

تریلر انیمیشن ماجراهای شاهزاده احمد

ماجراهای شاهزاده احمد یک انیمیشن فانتزی به کارگردانی لوته راینیگر (Lotte Reiniger) و محصول سال ۱۹۲۶ کشور آلمان است که داستانی برگرفته از افسانه هزار و یک ‌شب را روایت می‌کند. این فیلم یکی از قدیمی ترین انیمیشن های بازمانده در تاریخ سینماست، زیرا دو انیمیشن پیش از آن توسط کریستیانی و در آرژانتین ساخته شده بود، که در حال حاضر گم شدند و دیگر اثر خاصی از آن ها وجود ندارد.

 در خلاصه ی داستان آمده است:

 یک جادوگر آفریقایی سوار بر یک اسب پرنده جادویی بود که خلیفه شهر او را می بیند و به او پیشنهاد می دهد که در ازای مقدار زیادی طلا اسب جادوگر را بخرد. هنگامی که جادوگر موافقت نمی کند تا اسبش را در ازای مقدار زیادی طلا بفروشد، خلیفه پیشنهاد می دهد تا هر گنجی که در اختیار دارد را ارائه دهد، جادوگر دختر خلیفه که “دینارساد” نام دارد را انتخاب می‌کند…

لوته راینیگر در ساخت این اثر، از قدیمی ترین تکنیک انیمیشن سازی یعنی پویانمایی ضدنور (Silhouette Animation) یا کات-‌اوت ضدنور بهره گرفت که ابداع خودش بود و در آن از برش ‌های مقوا، برگه ‌های نازک سربی و نور استفاده کرد.

مخترع تکنیک استراتاکات (Strata-Cut) که بود؟

دیوید دانیلز (David Daniels) انیماتور کالیفرنیایی و موسس استودیوی انیمیشن Bent Image Lab به عنوان مخترع انیمیشن استراتاکات شناخته می شود؛ یعنی مخترع شکلی از انیمیشن خمیری که به وسیله آن یک بلوک خمیر شامل اشکال مختلف سه بعدی ایجاد می شود و با برش لایه ای، حرکت آن ها به نمایش در می آید.

دیوید در سن ۸ سالگی بود که بدون هیچ گونه دانش قبلی از این روش استفاده کرد و همچنین در اواسط دهه ۱۹۸۰ این تکنیک را با ساخت انیمیشن Buzz Box ، احیا، نامگذاری و با دقت و کنترل بسیار اصلاح کرد. شاید به همین دلیل او را مخترع Strata-Cut می نامند.

دیوید دانیلز “برش لایه ای” را به صورت تکنیک جدید و فوق العاده ای تعریف كرد؛ او خمیر ها را در قالب بلوک های بلند و بزرگی به نام Loaf (شبیه قرص نان باگت) درست می کرد و سپس به آرامی و با دقت به صورت لایه ای برش می زد و از هر لایه عکس می گرفت؛ دانیلز همچنین از این روش برای ساخت پس زمینه ی کار استفاده کرد تا سایر اشکال انیمیشن یا لایواکشن بر روی آن قرار گیرند.

لحظه ی خاص زندگی دیوید در تولدش

دیوید دانیلز فقط پنج سال داشت که با دنیای خمیر ها آشنا شد. خواهرانش یک قوطی قدیمی پر از خمیر را بیرون کشیدند تا با آن بازی کنند. آن ها به صورت خودآموخته مجسمه سازی را یاد گرفته بودند و شخصیت ها و موجوداتی خمیری می ساختند، آن ها این کار را آن قدر ادامه دادند تا یک شهر خمیری درست کردند.

در حقیقت لحظه اختراع استراتاکات در هشت سالگی  و روز تولد دیوید دانیلز بود. خواهرش یک کیک درست کرده بود که از لایه های زرد و آبی تشکیل شده بود. او یک پنکیک صاف زرد را روی یک پنکیک صاف آبی قرار داد بود، دوباره زرد، دوباره آبی… لایه ها روی هم قرار گرفته بودند و با خامه یا مایه ی کیک پوشانده شده بودند.

وقتی دیوید کیک تولدش را برید، تازه لایه های آبی و زرد داخلش را دید و تعجب کرد؛ بنظرش آن یک چیز هیجان انگیز بود! این اتفاق یک لحظه خاص برای زندگی دیوید شد و جرقه ای به ذهنش وارد کرد که چند سال بعد به بار نشست.

اولین انیمیشن های David Daniels در نوجوانی

در ۱۱ سالگی کار انیمیت را شروع کرد. اولین اثرش “Bonzo نام داشت که آن را حدود سال ۱۹۶۹ ساخت. داستانش در مورد هواپیماربایی بود که می خواست هواپیما را به کوبا ببرد و یک اسلحه را به سمت سر خلبان گرفته بود.

اولین انیمیشن جدی او  “The Duchy Of Frog” نام داشت که این کار را وقتی ۱۳ ساله بود در سال ۱۹۷۲ انجام داد. داستان فیلم در مورد یک مکان افسانه ای بود که مادرش کتابش را برای او خوانده بود.

دیوید این کار را به همراه خواهرش انجام داد که در مجسمه سازی بهتر بود، خواهرش مجسه ها را می ساخت و دیوید وسایل اطرافش را می ساخت و انیمیت می کرد. این انیمیشن برنده ی یک جشنواره فیلم شد و باعث شد که او به نیویورک برود.

نحوه ی اختراع استراتاکات از زبان خود مخترع

من در ایالت سانفرانسیسکو مستقر شدم، زیرا بسیار ارزان بود. به آپارتمان دوستم رفتم و مجبور به پرداخت اجاره نبودم. تازه فارغ التحصیل شده بودم و کار خاصی نداشتم. این اولین بار در زندگی من بود که مجبور نبودم در طول تابستان کار کنم یا درس بخوانم. من به همان ۸ سالگی و آن قطعه کیک بریده شده برگشتم تا آن را کشف کنم، که چطور کار میکند؟

حدود ۶ هفته وقت صرف کردم و خمیر ها را برش دادم و به خود گفتم: “خوب اگر با این زاویه حرکت کنم، نتیجه چه می شود؟” انواع طراح ها را خرد کردم تا به این برسم که “آها، بنابراین نتیجه انیمیشن این خواهد شد” و “اگر نوار های خمیری را به این روش بگذارم، نتیجه انیمیشن این طور می شود”. من توانستم  استوانه های خمیری زیبایی را با تمام حرکت های از پیش برنامه ریزی شده درون شان، ایجاد کنم.

این همان استراتاکات است، نکته اصلی این است که بدانید چگونه می توان آن را کنترل کرد، چگونه آن را متحرک کرد و چگونه آن را ایجاد کرد!

منطق ساده این است: یک شی را بردارید و آن را لایه لایه برش بزنید و ببینید سطح مقطع آن چه تغییری می کند. هر ذره هندسه که در زندگی واقعی وجود دارد را می توانید برش بزنید. حتی  ام.آر.آی و اشعه ایکس در بدن افراد برش می خورند؛ بنابراین انیمیشن حتی درون بدن انسان ها نیز جریان دارد.

آثار استراتاکات دیوید دانیلز

او از این تکنیک برای ساخت تبلیغات تلویزیونی، موزیک ویدئو ها، سریال ها و … استفاده کرد.

 

    • Buzz Box, 1985

گرچه جعبه وزوز (Buzz Box) دیوید دانیلز ویترینی برای تکنیک های مختلف است اما این فیلم کوتاه ۱۶ دقیقه ای، اولین تلاش جدی وی برای دستیابی به این رویکرد منحصر به فرد بود.

 

دانیلز در مورد محتوای انیمیشن Buzz Box این طور توضیح می دهد:

هنگامی که اخبار جنگ ویتنام را (در تلویزیون) تماشا می کردم، همیشه شوکه می شدم که چگونه آنها می توانند در مورد ۳۰۰ ، ۳۵۰ نفر مرده در طول آن هفته صحبت کنند یا تصاویرش را نشان دهند و سپس (بلافاصله) تبلیغات خانگی را به نمایش بگذارند، این تبلیغات به گونه ای بود که گویی از سیاره دیگری آمده اند، آن ها یک توالی غیر منطقی از روایت ها بودند.

من می خواستم یک فیلم در مورد فتنه انگیزی و سوء استفاده بسازم و می خواستم از روش جدیدم برای این کار استفاده کنم. من در تلاش بودم که کابوس تمدن تجاری را از طریق لنز استراتاکات به نمایش بگذارم.

 

و همچنین در مورد نحوه ی اجرای آن گفته است:

همینطور که داشتم قطعه ها را می ساختم، برایم معنا پیدا می کرد و رشد می کردم؛ هرچه بیشتر کار هنری می کردم، بیشتر به فکر می افتادم که چگونه آن را سازماندهی کنم؛ هرچه بیشتر آن را سازمان دهی می کردم، هنرهای بیشتری را شروع می کردم؛ هرچه بیشتر خلاق می شدم، بیشتر به فکر کار بعدی می افتادم. با ورود به جریان ساخت آن، هر روز احساساتی تر می شود؛ من به آن (کار) وسواس و پایبندی پیدا کردم.

 

 

    • Peter Gabriel’s Music Video Big Time, 1986

 

اگر می خواهید نمونه ای از پیچیدگی تکنیک Strata-Cut را ببینید، به موزیک ویدیوی Big Time نگاهی بیندازید.

استیو جانسون، موزیک ویدئو ی مشهور Sledgehammer (پتک) را با تکنیک استاپ موشن انجام داده بود، او می خواست دومین موزیک ویدیویی پیتر گابریل (Peter Gabriel) را بسازد که همان Big Time نام داشت.

در تولید موزیک ویدئو، سازندگان همواره به دنبال چیزهای جدیدی هستند که کسی قبلاً آن را ندیده است، بنابراین جانسون از دیوید دانیلز خواست تا این کار را با تکنیک Stratacut انجام دهند. ساخت آن حدود یک ماه طول کشید.

 

 

    • Pee Wee’s Playhouse, 1988

در اواسط دهه ۱۹۸۰، تکه هایی از سریال خانه بازی پی وی (Playhouse Pee Wee) با این تکنیک ساخته شده است.

    • Title Sequence For Freaked, 1993

  • بسیاری از تکنیک های به کار رفته در Buzz Box، در این تیتراژ نیز وجود دارد. به نوعی ترکیبی از استراتاکات و رسانه های ترکیبی (Mixed Media) است که به طور مداوم در حال تغییر هستند. بجز نوشته های موجود در اثر، همه چیز در دوربین انجام شده است.

این کار سه دقیقه ای، حدودا سه هفته زمان برد تا ساخته شود.

 

 

      • Journey Through The Melted Brain, 2011

“سفر به مغز ذوب شده” (Journey Through The Melting Brain) یک شاهکار از تکنیک استاپ موشن استراتاکات است که باعث می شود فک انسان پایین بیاید و کره چشمش از سرش خارج شود. دوستداران استاپ موشن و انیمیشن خمیری باید آن را ببینند.

این انیمیشن در استودیو Bent Image Lab ساخته شده و مقدار خمیر مورد استفاده در تولید آن بسیار زیاد بوده است.

آموزش توسط دیوید دانیلز

دانیلز در کلاس های کارشناسی ارشد تدریس کرده و تعداد زیادی فیلم از او وجود دارد که در حال توضیح و آموزش نحوه ی عملکرد تکنیک استراتاکات است. در حین این کارهای آموزشی، او چیزهای جدیدی را هم برای خودش درست کرده است.

مخترع استراتاکات، همچنین یک وب سایت اختصاصی برای این تکنیک ایجاد کرده که افراد علاقه مند می توانند از طریق فیلم ها و آموزش های ارائه شده در آن، تکنیک Strata cut را به صورت رایگان فرا بگیرند.

ایستانما

ما یک تیم جوان و پرشور در واحد تولید محتوای شبکه ایستانما هستیم که در تلاشیم محتوایی ناب و کاربردی برای مخاطبین عزیزمان تهیه کنیم. نظرات شما به رشد و انگیزه‌ی ما کمک به سزایی می‌کند. 🌹

در بزرگترین شبکه اجتماعی استاپ موشن ایران عضو شوید... عضویت در پیج اینستاگرام

مطالب پیشنهادی:

قوانین ارسال دیدگاه در ایستانما

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد و در چهارچوب قوانین جمهوری اسلامی ایران نگنجد، در شبکه ایستانما تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. در صورت تمایل به درج تبلیغات از طریق گزینه ارتباط با ما اقدام نمایید.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

    لینک کوتاه:
    0