لوگوی ایستانما

انیمیشن استاپ‌موشن خورده شده (eaten) زیر ذره بین

دسته بندی :پایگاه دانش, زیر ذره بین ۱۹ بهمن ۱۳۹۹ شبکه‌ی ایستانما 1734

 

 

ما همه در حال خوردن و خورده شدن هستیم! این یک سفر سورئال به درون و بیرون است. در انیمیشنی که منطق داستانش بر این پایه قرار گرفته که درون از بیرون امن تر است و همه چیز به درون ختم می‌شود و تا بی‌نهایت ادامه پیدا می‌کند.
قالب استاپ‌موشن (stop motion) از این منظر برای ساخت کارهای سورئال بسیار مناسب است. بسیاری از آثار برتر استاپ‌موشن جهان در خلق دنیایی دیوانه و با منطق کاملا متفاوت با دنیای مادی که در آن زندگی می‌کنیم، موفق بوده‌اند. تکنیک استاپ موشن برای کارگردان و نویسنده ، همان عصای جادوست که با یک اشاره می‌تواند فیلی را به موشی تبدیل کند و از نخ و میخ و چوب، موجودی خلق کند که عاشق می‌شود و نفرت می‌ورزد. در این قالب، عکس‌ها، حاملان مفهوم و داستان هستند.

محسن رضاپور به همراه تیم قوی و کار بلدش و با همراهی همسر هنرمندش، هاله مودبیان که عروسک سازی بسیار تواناست، در انیمیشن استاپ‌موشنی که به‌تازگی ساخته، این فلسفه را از دیدگاه ذهن توانمند خود در هفت دقیقه به تصویر کشیده و جوایز زیادی را از جشنواره‌های مختلف دنیا از آن خود کرده است. در این راه هنرمندانی با ایشان همراهی کرده‌اند که همگی از نخبه‌های تصویر سازی ، موسیقی و دکور و انیمیت هستند.

پوستر انیمیشن استاپ موشن خورده شده (eaten)

عوامل سازنده انیمیشن

نویسنده و کارگردان : محسن رضاپور

طراح شخصیت و عروسک ساز: هاله مودبیان

استوری بورد و کانسپ آرت: مریم طباطبایی

انیماتور استاپ موشن: شکیبا شعبانی
سرپرست انیمیشن رایانه ای: پیام سلطانی
ساخت دکور: علیرضا اوجی
دستیار ساخت دکور: مهرناز محبوبی امین
طراحی و ساخت لوازم صحنه: هاله مودبیان و گلناز مقدم
تدوین، صداگذاری و جلوه های بصری و همچنین تصویر بردار و نورپرداز: محسن رضاپور
کامپوزیت: پیام سلطانی
ساخت آرماتور: محمد رحیم بختیاری و آرمین سلطانی

تیزر رسمی انیمیشن استاپ موشن خورده شده (eaten)

تحصیلات و پیشینه هنری

هاله مودبیان عروسک ساز این فیلم ، پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه به دلیل علاقه به سروکار داشتن با دنیای شلوغ تر رنگ و ابزار و تکنیک به سمت تصویرگری کشیده شد. سپس به ساخت عروسک های همزاد پرداخت و از این طریق موفق شد برای ساخت این استاپ موشن کارکترهایی خلق کند که بتوانند داستان این فیلم را به خوبی بیان کند.
در حال حاضر دانلود نسخه کامل انیمیشن “خورده شده” امکان پذیر نیست زیرا هنوز این فیلم در جشنواره ها حضور دارد و به لحاظ قوانین ، فعلا امکان دانلود و تماشای آن وجود ندارد.

 

ایده انیمیشن “خورده شده” از کجا می‌آید؟

نمی‌توان به راحتی گفت ایده‌ها از کجا می‌آیند. برای یک فیلمساز، خلوت‌های شبانه و نگاه کردن به آسمان و پردازش تمامی دیده‌ها و شنیده‌ها و خوانده‌ها می‌تواند در ساخت ایده به کمکش بیاید.

به گفته محسن رضاپور ، شروع ایده از ۱۴ سالگی با دیدن انیمیشن “فانتازیا” و مخصوصا قطعه “شاگرد جادوگر” اثر پل دوکا زده شد. ساختن کاراکترهایی که در هماهنگی کامل با موزیک حرکت می‌کنند و قصه را به صورت موزیکال به پیش می‌برند، یکی از رویاهایی بوده که او در سر می‌پروانده است.
همچنین پاسخ به این سوال که اگر موجودی توسط موجود دیگری خورده شود، آیا احساس تمام شدن به او دست می‌دهد؟ یا مانند شکم مادر به زندگی بعدی خود ادامه می‌دهد و در دنیای جدید که ممکن است قوانین جدیدی داشته باشد، می‌تواند خود را با شرایط تازه وفق دهد و بر موانع فائق آید… وای که چقدر رمانتیک؛ البته از نوع ترسناک!

خورده شده؟! چه چیزی خورده شده؟! یا بهتره بگیم چه کسی!

به نظر می‌رسد سازنده برای نام‌گذاری این اثر بیشتر به دنبال این بوده که نام اثر در زبان انگلیسی معنای قابل فهمی داشته باشد و سپس این نام را به فارسی ترجمه کرده است. زیرا این فیلم صامت است و به همین دلیل دارای زبانی بین‌المللیست و باید نام آن نیز برای همه مخاطبان مفهومی قابل درک داشته باشد. در کل، انتخاب نام در قالب صفت مفعولی، مانند فلزی که رسانای جریان الکتریکی است، رسانای مفهوم و ایده اثر است. زیرا نشان می‌دهد که دقیقا چه بر سر کاراکترهای اثر آمده‌است.
به گفته‌ی رضاپور، در ابتدا قرار بود که نام فیلم اُرُبُروس باشد. (اُرُبُروس یا موجود دم خوار، نمادی است باستانی از مار یا اژدهایی که دم خود را می‌خورد. این نماد چرخه ابدی تناسخ یا ابدیت را نشان می‌دهد.) ولی بعدا تصمیم بر آن شد که نام گویاتر و رساتری برای فیلم در نظر گرفته شود. هر چند این نام هم مانند ایده‌ی خود فیلم و جهان خلق شده در آن گنگ است و باید چندین بار به تماشای انیمیشن نشست تا همه‌ی زوایای فلسفه فیلم بر بیننده روشن شود.

  • جوایز کسب شده توسط انیمیشن خورده شده

• انتخاب به عنوان یکی از بهترین فیلم‌های جشنواره‌ فیلم انیمیشن اشتوتگارت “تریک‌فیلم” (TrickFilm) آلمان و پخش در این جشنواره با همکاری موسسه‌ی گوته و آسیفا به مدت یکسال در ۲۰ سالن سینما، خانه‌ی هنری و مراکز فرهنگی آلمان
• انتخاب به عنوان یکی از بهترین فیلم‌های جشنواره‌ بین‌المللی فیلم کودکان نیویورک آمریکا و نمایش از اکتبر ۲۰۲۰ به مدت یکسال، در برخی سینماها و برنامه‌های مجازی در آمریکا و کشورهای حوزه‌ی آمریکای شمالی
• موفقیت در کسب نشان Distinction در بخش مسابقه‌ انیمیشن کوتاه جشنواره بین‌المللی «آتن» یونان
• برنده‌ی جایزه‌ی ویژه‌ی هیئت داوران از یازدهمین جشنواره‌ی بین‌المللی پویانمایی تهران در اسفند ۱۳۹۷
• شرکت در بخش رقابتی جشنواره‌ی جهانی سیکاف sicaf کره جنوبی
• موفقیت در کسب عنوان تقدیر ویژه Honourable Mention از مراسم جوایزِ بیست و ششمین دوره‌ی جشنواره‌ فیلم Golden Beggar اسلواکی
• کسب موفقیت در بخش رقابتی یازدهمین دوره جشنواره انیمیشن «آنیبار» کوزوو Anibar از بزرگ‌ترین رویدادهای فرهنگی این کشور از ۱۷ تا ۲۳ آگوست ۲۰۲۰ برابر با ۲۷ مرداد تا ۲ شهریور ۹۹
• راهیابی به جشنواره FluXus Animation Film هلند
• دستیابی به عنوان یکی از فیلم‌های منتخب چهاردهمین دوره جشنواره انیمیشن تورنتو کانادا با عنوانAnnual TAIS! Showcase; Toronto Animated Image Society که از ۱۰ ژوئن ۲۰۲۰ به شکل آنلاین آغاز به کار کرده است.
• نمایش در جشنواره Supertoon International Animation کرواسی
• شرکت در جشنواره New York International Children’s Film Festival (که مورد تایید آکادمی اسکار است)
• راهیابی به جشنواره POFF استونی (از جشنواره های اسکار کوالیفای)
• راهیابی به جشنواره Busan IKY کره جنوبی
• راهیابی به جشنواره MOSCA برزیل
• راهیابی به جشنواره ANIMATRICKS فنلاند
• راهیابی به جشنواره Zinettxiki Zinemaldia اسپانیا
• راهیابی به جشنواره Amarcort ایتالیا
• راهیابی به جشنواره CinemadaMare ایتالیا
• راهیابی به جشنواره Cinekid هلند (بزرگترین جشنواره فیلم، تلویزیون و رسانه های نوی کودکان در دنیا)
• راهیابی به جشنواره ICFF لس آنجلس آمریکا
• راهیابی به جشنواره Chennai هندوستان
• راهیابی به جشنواره Cinemagic ایرلند شمالی
• راهیابی به جشنواره Anima fest یونان
• راهیابی به جشنواره dieciminuti ایتالیا
• راهیابی به جشنواره Animocje لهستان
• راهیابی به جشنواره Sundsvaal سوئد
قابل ذکر است که راهیابی به جشنواره‌ها ، مخصوصا جشنواره های اسکار کوالیفای (oscar qualify) خود یک استاندارد بسیار بالا برای هر اثری به شمار می‌رود. توضیح آن‌که جشنواره‌ی اسکار کوالیفای شامل آن دسته از جشنواره‌های معتبری است که فیلم‌ها در صورت کسب جایزه‌ی اصلی در آن‌ها اجازه پیدا می‌کنند تا برای رقابت در اسکار ارسال شوند.

دلایل موفقیت این انیمیشن در سراسر جهان:

همان طور که در بالاتر به آن اشاره کردیم، این پویانمایی در سراسر جهان توانسته جایزه‌های زیادی را از آن خود کند. همین که یک اثر با خاستگاه بومی ایرانی توانسته این چنین با همه جهان ارتباط برقرار کند، جای شگفتی و تحسین دارد. و این سوال به ذهن می‌رسد که بقیه هنرمندان این حوزه چگونه باید به این موفقیت دست پیدا کنند. عوامل موثر در موفقیت این اثر در جهان را با هم مرور می‌کنیم:

 

۱-زبان فیلم:

زبان تنها به کلمات محدود نمی‌شود. همه موجودات اعم از گیاهان، حیوانات و سنگ ها زبان دارند. هرچه این زبان بین‌المللی تر باشد، برای حوزه بیشتری از مخاطبان قابل فهم خواهدبود و برقراری این ارتباط سبب ایجاد حس خوشایند تفاهم خواهدشد. به همین منظور در اوایل ایجاد صنعت سینما، هنرمندان متعصب اصرار داشتند که تصویر به تنهایی می‌تواند گویای پیام کارگردان و فیلم باشد و هر گونه کلمه ای برای رساندن پیام اضافه است.
این انیمیشن نیز دیالوگی ندارد و صامت است و به جای کلمات سعی شده تا با بهره گیری از زبان موسیقی به عنوان یک زبان بین‌المللی، ارتباط با حوزه گسترده تری از مخاطبان در سراسر جهان برقرار شود.

۲-کاراکترها:

در این فیلم با کاراکترهای حیوانی روبرو هستیم. ولی این فقط ظاهر قضیه است. این انیمیشن چیزی در ورای خود دارد که به سادگی نمی‌توان از آن رد شد: دو لایه بودن تمامی اجزای تصویر.
سیستم دنیایی که کارگردان برای این انیمیشن طراحی کرده همین است که انگار همه چیز در درون چیز دیگری قرار دارد. برای همین شخصیت‌ها طوری طراحی شده‌اند که انگار واقعا همان گرگ یا خرگوشی که ما می‌بینیم نیستند، بلکه در ذات خود چیز دیگری نهان دارند! انگار موجوداتی هستند که گرگی را خورده‌اند و رفته‌اند در پوست آن. حتی درختی که در انیمیشن وجود دارد شبیه بلال است. یعنی حتی در درون درخت هم یک موجود دیگر وجود دارد. (با این تفاسیر مشتاق شدیم که حتما نسخه اصلی انیمیشن را ببینیم!)
در این مورد به یاد خر شرک (shrek) می‌افتیم که صدای فیونا را می‌شنید و فکر می‌کرد موجودی که روبرویش ایستاده فیونا را خورده و صدایی که می‌شنود در واقع از شکم این موجود در می‌آید. استفاده از این تاکتیک در موارد بسیار دیگری دستمایه ساخت فیلم های درخشانی شده است.

۳-رنگ، نور و پس‌زمینه؛ و تاثیر آن روی مخاطبان:

تا جایی که در تیزر فیلم “خورده شده” مشخص است، فیلم دارای مشخصات رنگ و نور و فضای زیبا و چشم نوازی است. با مشاهده همه اینها، در ابتدا این موضوع به ذهن می‌آید که این فیلم با توجه به نوع رنگ فضای فیلم و با درنظر گرفتن عروسکی بودن کاراکترها و حضور حیوانات، باید مخصوص رده سنی خردسال یا کودک باشد! اما داستان چیز دیگری است.

استفاده از فضاهای سیاه و تیره و غمگین می‌تواند مخاطب اثر را در همان ابتدای شروع فیلم مشخص کند. مانند انیمیشن زیبای مری و مکس (merry and max ) که از همان دقایق ابتدایی، متوجه می‌شویم با یک فیلم بزرگسال طرفیم و پس از چند دقیقه داستان فیلم هم بر این موضوع صحه میگذارد.
ولی در مورد اثر “خورده شده” ( eaten) قضیه فرق می‌کند. در ابتدا رنگ و نور و زیبایی عروسکها و مهارت سازندگان آن‌ها، ما را به اشتباه می‌اندازد که شاید این اثر مخصوص کودکان باشد. ولی فلسفه اثر و سوالاتی که در ذهن مخاطب ایجاد می‌شود، نشان می‌دهد که بزرگسالان را هدف قرار داده است. مانند داستان زیبای شازده کوچولو ( the little prince- اثر آنتوان دوسنت اگزوپری) که همه فکر می‌کنند داستان کودک یا حداکثر رده سنی نوجوان باشد. ولی این اثر یک اثر بزرگسالانه است. چه کسی گفته که داستان و فیلم بزرگسال باید با زبان خشک و رسمی، یا بدون نور و رنگهای زیبا و صحنه‌های شاد باشد؟!
نکته دیگر در مورد پس‌زمینه و فضای محیطی است که فیلم در آن اتفاق می‌افتد. این فیلم با بهره‌گیری از تیمی قوی، تحصیل کرده و متخصص در این رشته توانسته است قاب هایی تر و تمیز و زیبا با رنگ هایی چشم نواز به بیننده ارائه دهد. این احترامی که به چشم بیننده گذاشته شده است به بهترین شکل توانسته روح موضوع را به ما منتقل کند.

سازندگان در وسواس تمیزی و رعایت اصول زیبایی شناسی این اثر تا آن جا پیش رفته‌اند که با این‌که همه چیز از مواد طبیعی و واقعی ساخته شده است، یکی از منتقدین با این تصور که پس‌زمینه (بک گراند background) این اثر سه بعدی و رایانه ای است، به کارگردان پیشنهاد کرده بود که متریال بک گراند کار را عوض کند و از این همه شسته و رفتگی بیرون بیاورد! ناگفته پیداست که زیبایی و تمیزی زمینه کار تاثیر بسزایی روی موفقیت آن در مجامع بین المللی خواهد داشت.

۴-موسیقی:

در طول مدت انیمیشن ، سه اثر موسیقی کلاسیک به گوش ما می‌رسد. این موسیقی‎ها در اصل دوباره توسط آهنگساز فیلم، مازیار جلال الدین آهنگسازی و تنظیم شده‌اند تا با حرکات کاراکترها هماهنگ شوند. در ادامه تمامی حرکات کاراکترها دوباره بر اساس موسیقی فیلم تنظیم و بازسازی شده‌اند.
حرکت هماهنگ با موسیقی که می‌توان آن را به حرکات موزون هم تعبیر کرد، می‌تواند به دیده شدن اثر کمک شایانی کند.

eaten-stop-motion

۵-رده سنی مخاطبین:

همان گونه که پیشتر در عنوان رنگ و نور و تاثیر آن بر رده سنی مخاطبان گفتیم، تصور می‌شود که این داستان مناسب ذهن کودکان نیست. ولی باید دید تعریف ما از کودک چیست و کودک امروز با کودکی که در ذهن ما بزرگسالان جاخوش کرده است چه تفاوتی دارد؟

با تعریفی که ما از قبل سراغ داریم، کودک موجودی است بسیار آسیب پذیر و مظلوم که نباید در معرض خطر‌های ذهنی قرار بگیرد. ولی کودکان امروز گوتامای جوان هستند. بودایی که بالاخره روزی از پوسته خود بیرون می‌آید و واقعیت ها را با تمام وجود درک می‌کند و تبدیل به فیلسوفی مجرب می‌شود.
ممکن است در ابتدا کودکان با جزییات داستان ارتباطی برقرار نکنند، ولی با فضای کلی داستان و کاراکترها و فضا و رنگ و نور و طراحی عروسکهای داستان می‌توانند دوست شوند.

سازندگان فیلم در یک اکران خصوصی، این کار را برای چند کودک که برخی از آن ها ۴ ساله بودند، پخش کردند. نتیجه این کار ایجاد سوالات متعددی در مورد سرنوشت شخصیت های داستان در ذهن مخاطبان خردسال بود و حتی هنوز هم در مواجهه با کارگردان و نویسنده اثر این سوالات مطرح می‌شود. همچنین به گفته سازنده این اثر، بچه ها نقاشی هایی از آن‌چه دیده بودند برای سازندگان فیلم کشیدند و ارسال کردند که نشان از درگیر شدن ذهن کودکان با موضوع انیمیشن بود.

 

۶-زاویه دوربین:

به نظر فرخ یکدانه، از انیماتورهای باسابقه و فعال کشور، زاویه دوربین بر خلاف آن چیزی که ما همواره عادت داریم، چه به علت کم کردن هزینه‌های تولید و چه به دلیل عدم اشراف کارگردانان و تهیه کنندگان به نگه داشتن خط فرضی دوربین، در این فیلم با موفقیت عوض می‌شود و بدون خطا و اشتباه به پیش می‌رود. ولی در اکثر انیمیشن ها، دوربین به مانند صحنه‌ی تاتر فقط از یک زاویه همه چیز را به بیننده نشان می‌دهد.

به علت بالا بودن هزینه تولید و باقی دلایلی که در بالا بیان شد، در ایران کارگردانان سعی می‌کنند همه چیز را از یک طرف نشان دهند و توانی برای چرخاندن دوربین بدون به هم ریختگی خط صحنه (حفظ خط فرضی) ندارند. ولی در این فیلم کات های عجیب و غریبی می‌بینیم که خیلی با جسارت عوض می‌شوند و اجزای درون بدن کاراکترها را نشان می‌دهند.

اینجا جان بخشی به اجزای بدن قهرمانان داستان و مسیرهای جالب بین اجزای مختلف، با هنرمندی نشان داده شده است. و در انتها ، تصویر باز می‌شود و دوربین عقب می‌رود و ما تازه می‌فهمیم که چه اتفاقی در حال رخ دادن بوده است. این ها همه علاوه بر حرفه ای بودن تیم قوی و کارآمد سازنده فیلم، می‌تواند تحت تاثیر این موضوع باشد که در این کار، یک نفر چند نقش نویسنده ، کارگردان، تهیه کننده، فیلم بردار و چندین نقش دیگر را خود به تنهایی بر عهده دارد. آچار فرانسه بودن یک نفر در یک کار یا همان چاقوی سوییسی، یک تهدید نیست بلکه می‌تواند فرصت ارزنده‌ای باشد برای وقوف کارگردان به تمام زوایای اثر.

eaten-stopmotion
علیرضا اوجی، سازنده‌ی دکور و مهرناز مجبوبی‌امین، دستیار - زمستان ۱۳۹۵

از فضای ۲۵ متری تا استودیوی جیبی!

آقای رضاپور و تیمشان برای ساخت انیمیشن خود نیاز به فضایی بزرگ و بدون مزاحمت داشتند که بتوانند به راحتی کار ساخت این انیمیشن را انجام دهند. برای این منظور یک فضای ۲۵ متری را به عنوان استودیو ایجاد کردند و سپس به طور رسمی آن را به یک استودیوی واقعی تبدیل نموده و نام استودیوی جیبی (jibi studio) را بر آن نهادند.

در مورد نام این استودیو نمی‌توان ناخودآگاه به یاد استودیوی جیبلی (ghibli) نیفتاد! استودیوی جیبلی توسط هنرمند معروف عرصه پویانمایی ، هایائو میازاکی (hayao miyazaki) تاسیس شده است. هرچند ممکن است که این شباهت کاملا اتفاقی باشد و اصلا آقای رضاپور به این شباهت آگاه نباشند، ولی همه هنرمندان وامدار هنرمندهای پیشین خود هستند و در هر زمینه‌ای فعالیت کنند بالاخره آثار پیشینیان روی ذهن و روان آن‌ها تاثیر خود را می‌گذارد.

 

این استودیو در صورتی که امکانات لازم برای تولید انیمیشن با کیفیت را داشته باشد، می‌تواند کارآفرین هم باشد و با استخدام نیروهای جوان و مستعد که در رشته انیمیشن و شاخه های مرتبط با استاپ موشن تحصیل کرده‌اند، آثار بسیار با کیفیتی خلق کند. از طرفی پذیرفته شدن در جشنواره های بین المللی می‌تواند استانداردی بالا محسوب شود و با توجه به کارنامه درخشان این استودیو و پذیرفته شدن انیمیشن “خورده شده” در چندین جشنواره مختلف در سراسر دنیا، می‌توان روی این استودیو به عنوان یک وزنه کارآفرینی حساب کرد.

 

کار بعدی این کارگردان به گفته خود ایشان، در ابتدا یک انیمیشن بلند، یک کار مستند و یک سریال چند قسمتی بود که از میان همه آن ها به دلیل پیدا نکردن اسپانسر، فقط سریال است که مراحل تولید خود را می گذراند و بقیه نیمه تمام رها شده اند. این سریال دارای دیالوگ خواهد بود که مشتاقانه منتظریم تا با توجه به کارنامه درخشان این گروه ، هر چه زودتر زودتر به تماشای آن بنشینیم.

 

سخنی با مسولین فرهنگی کشور:

صنعت انیمیشن در ایران، صنعتی پویاست. من خود روزهایی را به یاد دارم که در تلویزیون و رادیو کارشناسانی اعلام می‌کردند که به هیچ عنوان امکان تولید اثر در قالب انیمیشن در کشور ما وجود ندارد. ولی افراد شاخص و هنرمندی مانند “سروش رضایی” (خالق مجموعه سوریلند) و گروه های موفق و ارزشمندی مانند گروه “دیرین دیرین” با تیم نویسندگان بسیار قوی (شامل آیدین سیار سری، علی درخشی و دیگران) و بقیه هنرمندان این عرصه ثابت کردند که می‌توان در این زمینه هم حرفی برای گفتن داشت.
شگفتی این جاست که ما در حال حاضر در ایران انیماتور بیکار نداریم. تمامی افرادی که در این رشته درس خوانده اند، مشغول به کار هستند و حتی بعضی از آنها فعالیت های بین المللی دارند. به دلیل مجازی شدن بیشتر فعالیت ها به خاطر شیوع ویروس کرونا و بحث ارائه محتوای با کیفیت در فضای مجازی، هنرهای مربوط به تصویر مانند گرافیک، تصویر سازی، انیمیشن سازی و تمامی رشته های مرتبط، رونق فراوانی گرفته و افرادی که مجبورند شغل خود را از طریق تصویر به بیننده عرضه کنند، مجبورند از مهارت یک انیماتور هنرمند برای زیبایی و اثر گذاری مطلب خود بر مخاطب استفاده کنند.
سلامی به مسولین فرهنگی کشور که اگر از این قضیه مواظبت نکنند هنرمندان مولف از ایران مهاجرت خواهند کرد.

تصاویری از پشت صحنه ساخت انیمیشن استاپ موشن خورده شده (eaten)

شبکه‌ی ایستانما

در بزرگترین شبکه اجتماعی استاپ موشن ایران عضو شوید... عضویت در پیج اینستاگرام

مطالب پیشنهادی:

قوانین ارسال دیدگاه در ایستانما

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد و در چهارچوب قوانین جمهوری اسلامی ایران نگنجد، در شبکه ایستانما تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. در صورت تمایل به درج تبلیغات از طریق گزینه ارتباط با ما اقدام نمایید.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

لینک کوتاه:
0