همایی چون تو عالیقدر، حرص استخوان تا کی
همانگونه که پیش از این در نقدهای سایت شبکه ایستانما اشاره کردهایم، مادهی خام بیشتر آثار هنری، داستانهای قدیمی هستند و ریشهی آنها به قدیم بازمیگردد. در این استاپ موشن هم با همین رویکرد مواجه هستیم. کسی که جان خود را بر سر به دست آوردن چیزی بیشتر از آنکه حقش است فدا میکند.
نمونههای این مفهوم را در آثار بیشماری میتوان یافت. از حکایات ایرانی در متون قدیمی تا فیلمهای سینمایی معروف جهانی مانند فیلم گانگستری خوب، بد، زشت که در آن به مذمت حرص و طمع میپردازند.
یا در کیمیای سعادت اثر امام محمد غزالی حکایتی وجود دارد که در نکوهش آزمندی آورده شده است:
در گفتگويي ميان عيسي (ع) با حواريان نقل ميكند كه: «سبب چيست كـه تو بر آب هميتواني رفت و ما مينتوانيم؟» گفت كه قدر زر و سيم در دل شما چگونه است؟ گفتند نيكو. گفت نزديك من با خاك برابر است.
یاد دادن این گونه مفاهیم به کودکان بسیار ارزشمند است و جامعهی سالم هم چیزی نیست جز مجموعهای از افرادی که طماع و آزمند نباشند و نفع شخصی خود را بر نفع جامعه برتری ندهند. هرچند داستان انیمیشن کیمیاگر بسیار تک خطی و بدون خطوط فرعی و شاخ و برگ است و کل داستان را میتوان در یک جمله خلاصه کرد: مردی به خاطر حرص و طمع جان خود را از دست میدهد.
درست است که این کار یک کار کودک است ولی داستانهای کودک، آنقدرها هم ساده و تک خطی نیستند. بلکه در دل داستان اصلی، چند داستان فرعی وجود دارد که به کمرنگ شدن فجایع کمک میکنند. اشارهی مستقیم به از دست رفتن جان قهرمان داستان هم یکی دیگر از نکاتیست که بینندهی خردسال و حتی بزرگسال به شدت از آن متاثر میشود و کل داستان، مخصوصا حلاوت قسمتهای دوست داشتنی پیش از پیدا کردن صندوق دستورالعمل کیمیاگری را به کلی از بین میبرد و تماشاچی را غمگین میکند.
شاید گفته شود که بینندهی خردسال، به دیدن فیلمها و انیمیشنهایی با موضوعات تلختر از این هم عادت دارد و با وجود فیلمهای ترسناکتری مانند بن تن (Ben 10) و مرد عنکبوتی (Spider Man)، ترسناک بودن انیمیشن کیمیاگر به چشم نمیآید. باید گفت که اولا آن آثار هم برای روحیه کودکان مناسب نیستند و بسیار دیده شده که کودکان پس از تماشای آنها دچار کابوس شده اند. ثانیا در آن فیلمها خبری از اشاره مستقیم و سرراست به مرگ نیست و اگر هم کسی در طول فیلم کشته شود با داستانهای فرعی و دادن شاخ و برگهایی به آن، سعی در کم کردن اثر دردناک مرگ قهرمان انیمیشن میشود.
در قسمت موسیقی این اثر نوشتید که از دوتار ترکمنی استفاده شده که این مطلب درست. در قسمت دوتار نوازی این اثر از قطعات موسیقی منطقه شمال خراسان استفاده شده و نوازنده این قطعات هم آقای مرتضی گودرزی هستن. نام قطعات هم به ترتیب گرایلی و درنا و بحرطویل هستش.
سلام و وقت بخیر. ممنون از اطلاعات ارزشمندتون. موارد اضافه شد