جشنوارهی بین المللی فیلم رشد با ارائهی فرصتهای طلایی به علاقمندان حوزهی تولید فیلم، سالانه تعداد زیادی از شرکت کنندگان باذوق و مستعد را دور هم جمع میکند و به رونمایی از آثار جدید ایران و جهان میپردازد. آن چه ما در این مقاله بررسی میکنیم شامل معرفی این رویداد و بررسی هر یک از شرایط و ضوابط شرکت در این جشنواره است. پس نگران هیچ چیز نباشید، ما هیچ نکتهای را از قلم نینداختهایم و شما با خواندن این مقاله، برای یک تجربهی بزرگ و هیجان انگیز آماده میشوید.
تاریخچه
جشنوارهی بین المللی فیلم رشد، نخستین جشنوارهی بین اللملی فیلم در ایران است که در سال ۱۳۴۲ با نام جشنوارهی بینالمللی فیلمهای آموزنده کار خود را آغاز کرد. از دورهی بیستم نام این فستیوال به جشنوارهی بینالمللی فیلمهای آموزشی و تربیتی رشد تغییر کرد. همچنین از دورهی بیست و پنجم علاوه بر تهران در مراکز استانها و شهرهای دیگر هم به طور منظم و منسجم برگزار شد.
این جشنواره هر سال توسط سازمان پژوهش و برنامهریزی و دفتر تأمین رسانههای آموزشی وزارت آموزش و پرورش در سطح جهانی برگزار میشود. به طورکلی، ۵۸ سال سابقه و ۵۱ دوره برگزاری، این جشنواره را به یکی از قدیمیترین جشنوارههای فیلم در ایران تبدیل میکند که میان مخاطبان خاص خود یعنی دانش آموزان، معلمان و فعالان عرصه تعلیم و تربیت و سایر علاقمندان، مورد استقبال فراوان قرار میگیرد.
اهداف و دستاوردها
این جشنوارهی تخصصی به طور سالانه و با هدف شناسایی، انتخاب و معرفی فیلمهای برتر آموزشی و تربیتی، برگزار میشود. به طور کلی، این مجموعه در صدد آن است تا آموزش را از بستر کتابهای محدود درسی خارج کرده و و آن را به وسیلهی هنر سینما به مخاطبان منتقل نماید. موضوعاتی که هدف این جشنواره هستند اغلب شامل حوزههای علمی، آموزشی و تربیتی میباشند و این سه عنوان بیشترین اهمیت و اولویت را دارا میباشند.
جشنوارهی فیلم رشد با هدف های آموزشی و تربیتی خود موفق شد تا یک موقعیت ارزشمند را برای فعالان و علاقمندان به هنر هفتم ایجاد کند. همچنین توانست با گردآوری و ارائهی آخرین تولیدات آموزشی و یافتن راه و روشهای نوین برای پرورش و آموزش کودکان و نوجوانان، به تعالی این عرصه از هنر کمک والایی کند.
دگرگونیها
یکی از پیشرفتهای بزرگ و موثر این جشنواره، ترجمهی آثار آن به زبان فارسی بود. در سالهای ابتدایی این جشنواره، فیلمهای به نمایش درآمده همگی به زبان اصلی پخش میشدند و در مواردی که متن و دیالوگهای فیلم توجه مخاطبان را به خود جلب میکرد، خلاصهی آن به زبان فارسی ترجمه و در اختیار تماشاگران قرار می گرفت. از جشنوارهی دهم (۱۳۵۲) به بعد، دوبلهی فیلمهای منتخب آغاز شد و از آن پس فیلمهای جشنواره به صورت دوبله در دسترس تماشاگران گذاشته شد.
از دیگر اتفاقات ارزشمند در این مجموعه، تلاش و همراهی انجمن اولیاء ومربیان در بیست و سومین رویداد این جشنواره بود که در نتیجهی آن اولین جشنوارهی فیلم خانواده هم زمان به بیست و سومین جشنوارهی بین المللی فیلم رشد پیوست.
همچنین در سی و سومین دوره، آثار دانش آموزان فیلمساز هم به لیست بخشهای این رویداد اضافه شد و در سی و ششمین دوره، آثار معلمان فیلمساز نیز در جشنواره بین المللی فیلم رشد مورد پذیرش و داوری قرار گرفتند.
شعاردانش در آینهی تصویر، شعار منتخب این جشنواره بوده و تاکنون هم چنان به این شعار بسیار عالی عمل کرده است.
حضور دهها کارگردان سرشناس ایران و جهان، منتقدان و بزرگان هنر سینما در این جشنواره نمایانگر افزایش متوالی درجه و اعتبار این رویداد در طول سالهاست.
گروههای جشنواره بین المللی فیلم رشد
۱_ فیلمهای آموزشی کوتاه و بلند ۲_ فیلمهای مستند کوتاه و بلند ۳_ فیلمهای انیمیشن کوتاه و بلند ۴_ فیلمهای تربیتی داستانی کوتاه، کودک و نوجوان – اولیا و مربیان ۵_ فیلمهای تربیتی داستانی بلند کودک و نوجوان – اولیا و مربیان ۶_ نماهنگ
تولیدکنندگان شامل دانش آموزان دورهی دوم متوسطه، معلمان، دانشجو معلمان و شرکت کنندگان آزاد هستند.
نماد و تندیس
جایزهی ارزندهی این جشنواره، تندیس دلفان نام دارد که برگرفته از پیكرهی ۱۲۰۰ سالهای متعلق به موزهی ایران باستان است. این پیكره كه در حفاری از تپهای با نام دلفان در استان لرستان بدست آمده بود توانست به عنوان نماد جشنواره و تندیس آن انتخاب شود که سمبلی از کشور ایران و تمدن غنی آن است. طراحی آن نیز توسط هنرمندان مستعد ایرانی انجام شد و آن را به شکل پیكرهای در سه رنگ طلایی، نقره ای و برنزی با پایههای مرمری درآوردند.
در بخش بين الملل در قالبهای داستانی کوتاه، داستانی بلند، مستند کوتاه، مستند بلند، پويانمايی، جوايز زير اهدا خواهد شد:
_ فيلم برگزيده اول: تنديس زرين جشنواره و جايزه نقدی _ فيلم برگزيده دوم: تنديس سيمين جشنواره و جايزه نقدی _ فيلم برگزيده سوم: ديپلم افتخار و جايزه نقدی
در بخش ملی (معلمان و دانش آموزان) ديپلم افتخار و جايزه نقدی به برندگان اهدا خواهد شد.
شرایط شرکت در جشنواره
۱_ فيلمهای بلند و کوتاه در قالب مستند، داستانی و پويانمايی پذيرفته میشوند. ۲_ اولويت با فيلمهايی است که محتوای علمی، آموزشی و تربيتی داشته باشند. ۳_ در تعداد آثار ارسالی محدوديت وجود ندارد. ۴_ در خصوص آثاری که به صورت مجموعههای مجزا توليد شده باشند، فقط ارائهی يک قسمت از آن مجاز است. ۵_ ارائه آثاری که از تلويزيون نمايش داده شده و يا در ادوار گذشته برای جشنواره ارسال شده باشند، ممنوع میباشد. ۶_ ضروری است که لينکآثار در سامانه ir.roshd.eff بارگذاری شود. در صورت بروز مشکلات پيشبينی نشده، با هماهنگی و کسب مجوز از دبيرخانه، ارسال اثر و مدارک در قالب لوح فشرده به نشانی دبيرخانه بلامانع است. ۷_ بارگذاری چند نمونه عکس از پشت صحنه فيلم و يک نمونه عکس هنری از کارگردان برای استفاده در کتاب فيلمشناخت جشنواره الزامی است. برای فيلمهای سينمايی ارائه نمونه پوستر با کيفيت بالا نيز ضروری است. ۸_ فيلمهايی که استاندارد فنی پخش (کيفيت صدا و تصوير) نداشته باشند، بررسی نخواهند شد. ۹_ منظور از فيلمهای بخش فرهنگيان ، آثاری هستند که کارگردان آنها معلم و نيروی رسمی وزارت آموزش و پرورش باشد. لذا در زمان ثبت نام ، بارگذاری تصوير جديدترين حکم کارگزينی فيلمسازان فرهنگی الزامی است. ۱۰_ فيلمهايی که کارگردان آن دانشجو معلم باشد، در گروه دانشجو معلمان بررسی و داوری خواهند شد. بارگذاری گواهی و حکم صاحب اثر از پرديس فرهنگيان برای فيلمسازان اين گروه نيز در زمان ثبت نام الزامی است. ۱۱_ آثار دانش آموزان فيلمساز از طريق حوزه معاونت پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پروش پذيرفته میشود. ۱۲_ فيلمهای دانشآموزانی که به صورت آزاد ثبت نام کردهاند، پس از هماهنگی با اين معاونت، در صورت دارا بودن شرايط لازم، پذيرفته خواهند شد. ۱۳_ دبيرخانه فيلم رشد در نظر دارد فيلمهای راهيافته به بخش مسابقه را که همسو با محتواهای کتابهای درسی دانشآموزان میباشد، برای استفاده دانشآموزان، معلمان و اوليا، در وبگاه شبکه ملی رشد بارگذاری کند. همچنين، در مجلات عمومی و تخصصی يا در کتابهای درسی سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی معرفی يا به صورت رمزينه دسترسی سريع پاسخ پيوست نمايد. لذا از شرکت کنندگان تقاضا میشود، در صورت تمايل، هنگام ثبت نام موافقت خود را در اين خصوص ثبت کنند. ۱۴_ اگر سازمان يا نهاد دولتی و يا شرکت خصوصی تهيه کننده اثر است، مهر الکترونيکی شخصيت حقوقی الزامی است. آثاری که فرم شرکت آنها بدون امضای الکترونيکی تهيه کننده باشد، پذيرفته نخواهد شد. ۱۵_ تکميل و ارسال الکترونيکی فرم فراخوان به منزله پذيرش تمامی ضوابط و مقررات آيين نامه پنجاه و يکمين جشنواره بين المللی فيلم رشد است. ۱۶_ اخذ تصميم نهايی دربارهی هر نکتهای که در مقررات پيشبينی نشده است يا ابهام ناشی از مفاد آن، با دبير جشنواره خواهد بود.
شرايط بخش دانش آموزی
۱_ فقط آثار دانش آموزان دوره دوم متوسطه پذيرفته میشود. ۲_ فيلمها فقط با يک کارگردان پذيرفته خواهند شد و در صورت کسب رتبه، يک جايزه به اثر تعلق خواهد گرفت. ۳_ مسئوليت حضور در جشنواره برای دانش آموزانی که فارغ التحصيل شدهاند و دانش آموز محسوب نمیشوند، بر عهده خانواده دانش آموز خواهد بود. ۴_ بارگذاری تصوير فرم دال که قبلا در مدرسه تکميل و در مراحل منطقهای و استانی ممهور و تأييد شده، در سامانه ضروری است. لازم به ذکر است فايل فرم دال از سامانه جشنواره قابل دريافت میباشد. ۵_ دبيرخانه فيلم رشد در نظر دارد فيلمهای راهيافته به بخش مسابقه را که همسو با محتواهای کتابهای درسی دانشآموزان میباشد، برای استفاده دانشآموزان، معلمان و اوليا، در وبگاه شبکه ملی رشد بارگذاری کند. همچنين، در مجالت عمومی و تخصصی يا در کتابهای درسی سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی معرفی يا به صورت رمزينه دسترسی سريع پاسخ پيوست نمايد. لذا از شرکت کنندگان تقاضا میشود، در صورت تمايل، هنگام ثبت نام موافقت خود را در اين خصوص ثبت کنند. ۶_ اگر سازمان يا نهاد دولتی و يا شرکت خصوصی تهيه کننده اثر است، مهر الکترونيکی شخصيت حقوقی الزامی است. آثاری که فرم شرکت آنها بدون امضای الکترونيکی تهيه کننده باشد، پذيرفته نخواهد شد. ۷_ تکميل و ارسال الکترونيکی فرم فراخوان به منزله پذيرش تمامی ضوابط و مقررات آيين نامه پنجاه و يکمين جشنواره بين المللی فيلم رشد است. ۸_ اخذ تصميم نهايی دربارهی هر نکتهای که درمقررات پيشبينی نشده است يا ابهام ناشی ازمفاد آن، با دبير جشنواره خواهد بود.
شرایط فیلمهای ارسالی
فيلمهايی که به بخش مسابقه راه میيابند باید شرایط زیر را دارا باشند:
_ بايد با کيفيت فول اچدی (HD Full) به دبيرخانه ارائه شوند. _ پس از پذيرش فيلم در بخش مسابقه، امکان خروج اثر از برنامه جشنواره امکانپذير نيست. _ در صورت بازگشايی مدارس ، علاوه بر ايام برگزاری جشنواره بين المللی در تهران، آثار (به غير از فيلمهای سينمايی) به تعداد مراکز با توجه به نياز، تکثير و برای دانش آموزان، معلمان و اوليا در جشنوارههای استانی (۳۲ استان کشور) و مدارس ايرانی خارج از کشور، به طور رايگان نمايش داده خواهند شد. لذا ثبت نام در فراخوان جشنواره به معنای موافقت تهيه کننده و کارگردان اثر برای نمايش فيلم در اين مراکز خواهد بود. _ در صورت نياز، ارسال نسخه زيرنويس انگليسی توسط صاحب اثر به دبيرخانه فيلم رشد الزامی است.
مراحل ثبت نام در جشنواره
دقت داشته باشید که یکی از اهداف این جشنواره شناسایی آثار مرتبط با موضوعات و محتواهای کتب درسی دانشآموزان است. ما در اولین قدم به شما پیشنهاد میکنیم که به لیست ریزموضوعات جشنوارهی فیلم رشد سری بزنید و با تنوع این موضوعات آشنا شوید و از ارتباط فیلم خود با موضوعات نام برده شده اطمینان حاصل کنید.
شما میتوانید با یکی از روشهای زیر، در این جشنواره شرکت نمایید:
الف) تکمیل فرم شرکت در جشنواره و بارگذاری لینک اثر در سامانه eff.roshd.ir ب) تکمیل فرم شرکت در جشنواره، دریافت کد رهگیری و ارسال اثر بر روی لوح فشرده به نشانی: تهران- خیابان ایرانشهر شمالی- نبش کوچه آذرفر- پلاک ۲۷۰ – دبیرخانه سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی
به شما پیشنهاد میکنیم اگر پشتکار و انگیزهی کافی برای حضور در این رویداد ارزشمند را دارید، حتما برای شرکت در آن اقدام کنید تا خودتان و تواناییهایتان را محک بزنید و با افراد حرفهای فراوانی در این حوزه آشنا شوید.
ما یک تیم جوان و پرشور در واحد تولید محتوای شبکه ایستانما هستیم که در تلاشیم محتوایی ناب و کاربردی برای مخاطبین عزیزمان تهیه کنیم.
نظرات شما به رشد و انگیزهی ما کمک به سزایی میکند. 🌹
چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد و در چهارچوب قوانین جمهوری اسلامی ایران نگنجد، در شبکه ایستانما تایید نخواهد شد.
چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. در صورت تمایل به درج تبلیغات از طریق گزینه ارتباط با ما اقدام نمایید.
چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.
قوانین ارسال دیدگاه در ایستانما