شبکه ایستانما: به نام یگانه مطلق هستی. سلام و عرض ادب خدمت همه مخاطبهای شبکه ایستانما . امیدوارم که حال شما خیلی این روزها عالی باشه . قطعاً همه ما این روزها درگیر کرونا هستیم و بحث پروتکل های بهداشتی رو پشت سر میگذرونیم. این روزا خیلی هامون داریم از فضای مجازی استفاده می کنیم. تو لایو امشبمون می خواهیم یک گفتگوی خیلی خفن و جذاب و باحال راجع به یک حوزهای که خیلی هامون شاید دلمون بخواد بدونیم الان استاپموشن کجای دنیاست و ما به لحاظ اینکه یک ایرانی هستیم و میخواهیم از این حوزه یک بازار کاری رو برای خودمون فراهم کنیم، میخواهیم یک گفتگوی جذاب و دیدنی با استاد این حرفه جناب آقای مجتبی موسوی داشته باشیم. اجازه بدید من در واقع میزبان ایشان باشم و بتونیم با ایشون همکلام بشیم.
شبکه ایستانما: سلام آقای موسوی. وقتتون بخیر باشه.
آقای موسوی: سلام. وقت شما هم بخیر باشه.
شبکه ایستانما: آقای موسوی اوضاع چطوره؟
آقای موسوی: ممنون. شما خوبین؟ شبتون بخیر باشه.
شبکه ایستانما: زنده باشید قربان. کرونا که شما را اذیت نکرده؟!
آقای موسوی: نه ما خدا را شکر فعلا در امان بودیم و اکثر روزها یا در قرنطینه یا خیلی به هرحال احتیاط میکنیم. فعلا ما رو نگرفته! امیدواریم که تا آخرش همینجوری پیش بره…
شبکه ایستانما: خدا را شکر… انشالله که خیلی زود بتونیم از این بحران مریضی و بیماری رد بشیم. کم کم دارند افرادی که خیلی پیگیر بودن تا ما با شما صحبت بکنیم به لایو اضافه میشن. اگر امکانش هست یک گفتوگوی ابتدایی رو شما شروع بفرمایید جناب موسوی…
آقای موسوی: خواهش می کنم. من سلام عرض می کنم خدمت دوستان عزیزی که گفت و گوی امشب ما رو قراره بشنوند. عرض بکنم که استاد نیستم! من هم یکی از هنرجوهای این حرفه هستم و این لطف دوستان بود که من رو قابل دونستن و خواستند که پاسخگوی سوالاتشون باشم. امیدوارم که گفتوگوی خوب و مفیدی داشته باشیم.
شبکه ایستانما: سلامت باشید. البته شما شکسته نفسی میفرمایید. قطعاً همه این عزیزان که تو این حوزه فعالیت میکنند به خوبی میشناسند که در واقع جناب آقای مجتبی موسوی چه تبحری داره و چه فعالیت هایی رو تا الان داشته.
آقای موسوی اگه اجازه میفرمایید ما سریع بریم سراغ یک سری سوالات ابتدایی و بعدش سوالاتی که مخاطبین ما در واقع با توجه به اینکه هم تو پیج شما و هم تو پیج اینستاگرام شبکه ایستانما هستند، این سوالات مطرح شده، بریم سر وقت شون تا مخاطبین بتونن بیشتر استفاده بکنند. اولین سوالی از خدمتتون دارم اینه که چیشد شمایی که توی جلوه های ویژه فعالیت میکردین و کارتون رو داشتیم پیش میبردین، این تغییر رویکرد رو دادید و اومدین تو حوزه استاپ موشن.
آقای موسوی: من اگه اجازه بدین یکی دو دقیقه بیوگرافی که نمیشه گفت، یه گذشته ای بگم . چون خیلی از دوستان دوست داشتن بدونن از کجا شروع کردم. من تحصیلاتم غیر مرتبط با هنر اما به واسطه علاقه و تخصص پدر که استاد عکاسی بودن، دیگه از همون بچگی به قول ایشون ما توی تاریکخونه عکاسی بزرگ شدیم و خب من با این موضوع عجین بودم.
به این هنر رفته رفته کار دست بهش اضافه شد. از پدر چیزهای مختلفی یاد می گرفتم و در نهایت باعث شد که من کار دست رو خیلی جدی پیش بگیرم. اما دیگه از همون زمان دانشگاه خیلی علاقهمند بودم به بحث سینما و مطالعات جدی سینمایی داشتم و مباحث تخصصی سینمایی توی دانشگاه برگزار می کردم. استاد دعوت می کردیم و خیلی فیلم میدیدم تا اینکه منتهی شد به فیلمنامهنویسی. نقد فیلم هم در کنارش بود و چون یک علاقهای هم داشتم به جلوههای ویژه و البته دستی هم بر سیستم داشتم نشستم پای کامپیوتر و سه چهار سالی رو مشغول کار جلوه های ویژه شدم.
ولی چون خیلی علاقهمند بودم به حوزههای سینما و در واقع به فیلم دیدن و فیلمساختن هم علاقه زیادی داشتم این حوزه من رو خیلی اغنا نکرد و تصمیم گرفتم برگردم به همون کاردست و این شد که الان در خدمت شما هستم.
شبکه ایستانما: جناب آقای موسوی اگه من از شما بپرسم که “من دلم میخواد بعنوان یک آدم نوعی که علاقه دارم به این کار و می خوام شروع به ساخت استاپ موشن کنم”، در واقع ساخت استاپ موشن چه مهارت های ابتدایی و ضروری و چه اولویتهایی رو باید توی خودم داشته باشم که بتونم این کارو استارت بزنم؟
آقای موسوی: چیزی که من معمولا به دوستان میگم اینه که هنرمند استاپ موشن به نظرم سه تا ویژگی رو باید حتماً داشته باشه. بخشی به شکل اکتسابیه و یه بخشی خب به هر حال ذاتی هم میتونه باشه . یکی خلاقیت ،یکی صبر که بسیار باید صبور باشه و یکی باید خیلی دقیق باشه.
این سه موردی که خدمتتون گفتم یه بخشی مثلا اون خلاقیت ممکنه ذاتی باشه یا دقتش ممکنه به صورت ذاتی باشه ولی خود من شخصا قبل از اینکه استاپ موشن رو شروع کنم اصلاً آدم صبوری نبودم و از زمانی که رو این حوزه فوکوس کردم، روی انیمه استاپ موشن، خیلی صبرم واقعاً بیشتر شد .
شبکه ایستانما: بسیار عالی و حالا بریم سراغ این که فرمودین خلاقیت میشه اون مهارتی که در واقع یک نوعی شما اسم بردید ازش. و صبوری رو گفتین برای اینکه شخص اون ویژگی رو داشته باشه یعنی یک مقدار صبر به خرج بده تا بتونه در واقع به اون چیزی که میخواد برسه.
فکر می کنید که از نظر شما استاپ موشن در کشورمان در چه جایگاهی می تونیم ببینیم و مخاطبین ما اقبال شون تو این کار چطوره؟
آقای موسوی: ببینین استاپ موشن اگر بخواهیم به چند دهه گذشته برگردیم جایگاه بسیار پررنگ و در واقع درخشانی داشت. مثل باقی دنیا. یه چند دههی خب همانطور که در دنیا تقریباً کمرنگ شد ما هم نسبت به همان میزان ازش فاصله گرفتیم. اما در چند سال اخیر یک رشد بسیار جهشی و چشمگیری داشتیم. درست همین اتفاق در دنیا هم افتاده. با حضور استودیوهایی مثل لایکا که تقریباً از ده پانزده سال پیش به وجود آمده و رشد کردن. مانند این کمپانی هم استودیوی آردمن سابقه بیش از ۴۰ ساله داره که در این رشد سهیم هست.
در کشور خودمان هم در این سال ها بخشی از کارها به سمت کارهای تبلیغاتی سوق پیدا کرده. علاقه شخصی من کار داستانی و بک گراند سینما هست که خیلی دوست دارم توی کارم داستان داشته باشم. به خاطر همین خیلی علاقه مندم به انجام کارهای کوتاه و بلند که در کشور ما کارهای بلند کمتر دیده شده.
شبکه ایستانما: اگر بخواهیم بریم سمت اینکه به قطع و یقین دغدغه این روزهای همه ما بحث درآمد مالی هست و دوست داریم که امرار معاش خوبی رو داشته باشیم از این حرفه و همه تلاش میکنند تا یک زندگی بهتری داشته باشند، کلاً میشه به این هنر یا این حوزه به چشم پولساز بهش نگاه کرد؟
آقای موسوی: ببینین حالا پولساز بودن بسته به این داره که چقدر پول بخواهیم ازش! نمی دونم تعریف دوستانی که مخاطب ما هستن از درآمد چقدر هست. اما من به دو دسته تقسیم می کنم این حرفه رو. خصوصاً در ایران و در این شرایط فعلی. یه دسته کارهای تبلیغاتی هستند و یه دسته کارهای هنری که اعم از تولیدات سینمایی کوتاه یا بلند.
یه بخش از کارهای صنعتی هنری هست مثل سریال. این دو دسته خیلی از هم متمایز اند به طوری که در کارهای هنری یا حتی مثلاً سریال، خیلی دستمزدهای درستی باهاش مواجه نباشیم یا به هر حال اون زحمتی که کشیده میشه ارج نهاده نشه. اما در کارهای تجاری نتیجه متفاوت تره. نمیخوام بگم همکارانی که کارهای تبلیغاتی کار میکنند خیلی میلیاردر شدن ولی واقعاً صرفه اقتصادی در این قسمت خیلی بیشتر می تونه باشه. برای همین دوستانی که وارد این حوزه میشن خیلی سریع تر جذب کارهای تبلیغاتی میشن و یه خورده من دوست دارم دوستان بیان به سمت کارهای داستانی و کارهای هنری.
شبکه ایستانما: من فکر می کنم که باز برمیگرده به اون صفتی که شما فرمودین. همون صبوری که خیلی تو این حوزه به لحاظ ماهیت، حوزه هنری میطلبه تو همه شاخه های هنر این رو در کنار مهارت انجام اون داشته باشن. با حضور این صبر می تونن رشد چشمگیری داشته باشند و ثمره چند ساله رو در قالب مهارت نشون بدن.
وقتی من خودم ساخت این استاپ موشن هارو میدیدم نکتهای که توجهم رو خیلی جلب کرده بود یکسری حرکات تکراری داره مدام انجام میشه و خب طبیعتاً میتونه باعث گردن درد یا اصلا بحث درد مفاصل رو به دنبال داشته باشه. باید چکار کرد که اینها اتفاق نیفتته یا اصلاً اینطور نیست و من الکی به چشمام زیاد اومده؟!
آقای موسوی: اگر راستش را بخواهید همین الان یا بهتره بگم یک ساعت پیش یک قرص مسکن خوردم. به خاطر این درد گردن. دارم الان از سر کلاس میام و چند ساعتی رو داشتم از صبح مشغول کارهای دیگری بودم. تو این مدت هم در واقع پای میز نشستن و انیمیت کردن، اون هم بصورت مدام و شاید من یکسری از روزها نزدیک به ۱۶ ساعت کار انیمت انجام میدم، خود همین کار مداوم انجام دادن نیاز به یکسری مراقبتها و استراحت های جدی داره و نیازه که ورزش رو در کنار این کار داشته باشیم.
یه چیز جالب رو که بخوام خدمتتون بگم اینه که انیماتور استاپ موشن در کشورهای توسعه یافته جزو مشاغل سخت محسوب میشه! یعنی بازنشستگی زودتر از موعد داره و حقوق بالاتری داره و …
شبکه ایستانما: آقای موسوی حرفاتو شبیه برنامه جناب مدیری بود! یه بنده خدایی اومده بود میگفت بعد از کار معدن، بازیگری سخت ترین کار دنیاست. شما هم کار خودتون رو دارین سخت نشون میدین؟!
آقای موسوی: نه اتفاقاً من میگم قبل از کار معدن ساخت استاپ موشن جزو سخت ترین کارهاست!
قوانین ارسال دیدگاه در ایستانما