لوگوی ایستانما

همه چیز درباره انیمیشن آنومالیسا (Anomalisa)، یک استاپ موشن روانی!

دسته بندی :پایگاه دانش, زیر ذره بین ۳ اسفند ۱۳۹۹ شبکه‌ی ایستانما 2988

 

 

انیمیشن ها معمولا فضایی فانتزی، رویایی و دلنشین دارند که حال شما را بهتر می کنند، اما همیشه استثنائاتی وجود دارد که مخاطب را به حیرت وا می دارد. انومالیسا یک استاپ موشن سینمایی بزرگسال است که کودکان و نوجوانان به هیچ عنوان نباید آن را ببینند! ژانری کمدی و درام دارد، اما نه تنها خنده ای بر لب مخاطب نمی آورد بلکه او را در فشاری روحی و عصبی می گذارد.

آنومالیسا یا آنومالیزا (Anomalisa) در مورد زندگی یکنواخت و عجیب یک متخصص خدمات به مشتریست که در کارش موفق است اما در روابط شخصی از یک بیماری روانی نادر رنج می برد. نویسندگی و کارگردانی این اثر غیر متعارف را چارلی کافمن (Charlie Kaufman)  برعهده داشته و در تاریخ ۳۰ دسامبر ۲۰۱۵ توسط کمپانی پارامونت پیکچرز (Paramount Pictures) در آمریکا منتشر شده است.

آقای کارگردان چه کسی است؟

چارلی کافمن (Charlie Kaufman) در اصل یک فیلم نامه نویس امریکایی هست که طرفداران خاص خودش را دارد و برای فیلم هایی نظیر:  جان مالکوویچ بودن  (Being John Malkovich , 1999) ، اقتباس  (Adaptation , 2002) و درخشش ابدی یک ذهن پاک  (Eternal Sunshine Of The Spotless Mind , 2004) نامزد و برنده اسکار بهترین فیلم نامه شده است.

پس از چند سال چارلی تصمیم گرفت که کارگردانی را هم به مهارت های شغلی خود اضافه کند و تا کنون دو فیلم Real Action  و یک انیمیشن استاپ موشن ساخته است. نکته عجیب ماجرا این است که هر سه فیلم او در مورد بیماری های روانی هستند و فضایی خفقان آور، وهم آلود و روان شناختی دارند.

در سال ۲۰۰۸ اولین فیلم اش را با نام “بخش گویی، نیویورک” (Synecdoche, New York) ساخت که به سندروم خود مرده پنداری می پردازد. در سال ۲۰۱۵  اولین انیمیشن استاپ موشن اش را کارگردانی کرد که همان “آنومالیسا” (Anomalisa) است و توهم فرگولی را نشان میدهد. اخیرا هم فیلم “من به پایان دادن به اوضاع فکر می‌کنم” (I’m Thinking Of Ending Things)  را در سال ۲۰۲۰ منتشر کرده است که آن هم در مورد اتفاقات عجیب، غریب و مشکلات روحی است.

افرادی که از توهم فرگولی رنج میبرند، بر این باورند که افراد مختلف در واقع یک فرد واحد هستند و فقط تغییر شکل داده اند!

ماجرای آنومالیسا چگونه رقم می خورد؟

به عنوان یک علاقه مند به انیمیشن های استاپ موشن ، باید بگویم انومالیسا، از نظر محتوایی، یکی از بدترین فیلم هایی است که دیده ام. زیرا حاوی کلمات رکیک، خشونت، استعمال دخانیات و صحنه‌هایی مغایر با شئونات اخلاقی و عرفی است.

داستان آنومالیسا از انجایی شروع می شود که مایکل استون (Michael Stone) متخصص و نویسنده ی ارائه خدمات به مشتری است و برای اجرای همایش کتابش به سفر کاری می رود. مانند سایر کارهای چارلی، فیلم نامه در ابتدا خیلی عادی به نظر می رسد و رفته رفته حالتی غیر نرمال و هول آور می گیرد.

مایکل برای اقامت یک شبه به هتل فرگولی می رود و مخاطب زمانی متعجب می شود که مسافران، راننده، مسوول هتل و خدمت کار همه یک چهره و یک صدا دارند. حتی زمانی که مایکل به خانواده اش تماس میگرد همسر و فرزندش هم صدایی مردانه مثل بقیه دارند! شاید در ابتدا تصور کنید که چه صدا گذاری ضعیفی! انگار می خواستند با صدا پیشگان کمتر، در هزینه ها صرفه جویی کنند! اما در ادامه خواهید یافت که جریان چیز دیگری است.

 

اقای استون زندگی یکنواخت و سردی دارد، توصیه هایش برای افزایش فروش خوب است اما به درد رابطه با اطرافیان نمی خورد و خودش از ضروری ترین روابط زندگی رنج می برد؛ او در گذشته دوست نزدیکی داشته که به یک باره، بدون هیچ توضیحی رهایش می کند و وقتی در این سفر دوباره او را می بیند، خیلی مختصر می گوید که من یک بیماری روانی دارم اما باز هم نمی تواند آن را توضیح دهد. شاید خودش هم نمی داند که مشکلش دقیقا چیست و چرا همه برای او مثل هم هستند.

در همان شب، او در هتل صدای دختر جوانی را می شنود که با صدای دیگران متفاوت است، بنابراین دیوانه وار به دنبال صدا می گردد. لیزا یک کارمند خدمات به مشتری است که به همراه دوستش برای شرکت در همایش مایکل آمده است. وقتی مایکل به اتاق آن ها می رسد لیزا را با چهره ای خاص و متفاوت می بیند ولی دوست لیزا باز هم مثل بقیه تکراری است .

این اتفاق بزرگی برای مایکل به شمار می رود که پس از سال ها فردی متفاوت را پیدا کرده است. او مدام از صدا و چهره ی لیزا تعریف می کند، سعی می کند با او حرف بزند و صمیمی شود. لیزا از زندگی شخصی اش تعریف می کند و در بین حرف ها خودش را Anomaly (ناهنجاری) می داند ولی مایکل او را دوست دارد و نامش را Anomalisa  (آنومالیسا) می گذارد.

این رویای شیرین ساعاتی بیش طول نمیکشد زیرا فردا صبح زمانی که آن ها مشغول به خوردن صبحانه هستند، معایب لیزا یکی یکی رو می شود و به مرور، صدا و چهره اش مثل بقیه مردانه و تکراری می شود!

مایکل در ابتدا سعی می کند آرامش خودش را حفظ کند اما وقتی که به زمان سخنرانی در همایش می رسد، دیگر کاملا از خود بی خود می شود؛ محتوای مشتری مداری را با شکست عاطفی و تنهایی خودش و انتقاد از دولت آمریکا قاطی می کند و پرت و پلا می گوید.

در سکانس پایانی لیزا و دوستش را میبینیم که در حال برگشت به خانه خودشان هستند و هر کدام چهره ی منحصر به فرد و زیبایی دارند. این جاست که مخاطب متوجه میشود همه ی این ها در ذهن مایکل بوده است. او مدام توهم فرگولی دارد.

توهم فرگولی (Fregoli) یا توهم دوگانگی یک اختلال نادر است که در آن، شخص بیمار بر این باور است که اشخاص مختلف در واقع یک نفر هستند که تغيير چهره داده اند یا استتار می‌کنند و فکر می کند که به وسیله ی آن ها مورد اذیت و آزار قرار می گیرد. دلیل نام گذاری فرگولی بر این مشکل روان شناختی ، یک هنرپیشه ایتالیایی به نام “لئوپولدو فرگولی” ( Leopoldo Fregoli) است که توانایی زیادی در تغییر قیافه ی سریع داشت.

پشت صحنه انیمیشن استاپ موشن آنومالیسا (anomalisa)

حقایقی از ساخت انیمیشن استاپ موشن آنومالیسا

انیمیشن آنومالیسا برای صدا گذاری فقط به سه شخصیت اصلی نیاز داشت و کلا توسط سه نفر ضبط شد.

  • دیوید تئولیس (David Thewlis) در نقش مایکل استون (Michael Stone) : نویسنده و متخصص خدمات مشتری، او همه را یکسان می بیند، به جز لیزا، که در ابتدا متفاوت است.
  • جنیفر جیسون لی (Jennifer Jason Leigh) در نقش لیزا هسلمن (Lisa Hesselman) : خانم مجرد خوش برخوردی که برای شرکت در همایش مایکل به هتل آمده است.
  • تام نونان (Tom Noonan) در نقش بقیه افراد : زیرا در ذهن مایکل بقیه افراد یک صدا دارند.
 

فیلم نامه Anomalisa در اصل مربوط به یک نمایش صوتی چارلی کافمن در سال ۲۰۰۵ با نام مستعار Francis Fregoli است، که به عنوان بخشی از “مجموعه بازی های صوتی” و با حضور همان سه بازیگر اجرا شد.

آنومالیسا تنها استاپ موشن مشترک چارلی کافمن و دوک جانسون است. آن ها بیش از دو سال در مرحله ی تولید بودند و در مصاحبه ای آن را “طاقت فرسا” توصیف کردند زیرا با چالش هایی زیادی روبرو شدند؛ ایجاد ظاهر انسانی و تلقین احساسات به یک عروسک سیلیکونی کار ساده ای نیست.

در این انیمیشن حرکت و تعاملات عروسک ها ، دکور ها و اغلب جزییات بسیار واقع گرایانه هستند؛ بجز سر عروسک ها که سه تکه است و خطوط واضح روی آن می تواند یک نقطه ضعف محسوب شود، بقیه موارد، حتی قطرات آب و بخار روی شیشه بسیار شبیه به دنیای رئال هستند.

عروسک ها به وسیله ی چاپگر سه بعدی ساخته شدند و از هر شخصیت چند نسخه تولید شد. مایکل ۱۸ و لیزا ۶ عروسک داشت. عروسک ها به قدری واقع گرایانه ساخته شده بودند که بعضی از اعضای تیم با این روند مخالف بودند؛ اما یکی از اهداف این انیمیشن این بود که مخاطب فراموش کند که دارد انیمیشن می بیند و فقط غرق در قصه شود.

آنها افرادی را پیدا کردند تا عروسک ها را از روی انسان ها مدلسازی کنند، در مورد حرکت انسان و حالت های صورت مطالعه کردند تا به نتیجه ای دقیق برسند سپس ظاهر عروسک ها را تولید کردند، آناتومی اصلی را ساختند و در آخر قطعات عروسک ها را روی  آناتومی ها می گذاشتند و آنها را فریم به فریم تغییر و حرکت می دادند.

 

شاید برای شما هم سوال شود که چرا کافمن این نمای واقع گرایانه را مانند بقیه کارهایش به صورت فیلم و توسط بازیگران نساخت؟ چرا با این همه سختی از تکنیک استاپ موشن استفاده کرد؟

چارلی کافمن در جایی گفته است: محیط استاپ موشن که زیربنای روایت آنومالیسا است، توجه بینندگان را به جزئیات کوچکی جلب می کند، که در یک فیلم اکشن زنده (Live Action) متوجه نمی شوند.

بازخورد آنومالیسا در جشنواره های جهانی

هرکس که تا به حال فیلم های کافمن را دیده باشد، می فهمد که او  دغدغه ساخت فیلم، برای توده‌ی مردم را ندارد و به نوشتن فیلم های بزرگ استودیویی که خوراک هالیوود است، علاقه مند نیست. او هر چند سال یک بار، با چیز جدیدی ظاهر می شود تا مخاطبانش را به چالش بکشد؛ فیلم نامه هایش غیر متعارف هستند و شاید به همین دلیل، فقط جمعیت خاصی کارهایش را دوست دارند.

 

اگر چه انومالیسا تاکنون مورد توجه چند جشنواره قرار گرفته است:

  • نامزد جایزه اسکار بهترین انیمیشن و جایزه گلدن گلوب Golden Globe بهترین انیمیشن بلند شد.
  • در هفتاد و دومین جشنواره فیلم ونیز توانست جایزه ویژه هیئت داوران را از آن خود کند.
  • در جشنواره تلوراید و تورنتو مورد تحسین منتقدان قرار گرفت.

اما نتوانست نظر مثبت عموم مردم را جلب کند. برای تولید این انیمیشن ۸ میلیون دلار هزینه شد ولی میزان فروشش حدود ۵.۷ میلیون دلار بود که یعنی  استقبال زیادی از آن نشد و موفق نبود.

مخاطبان ایرانی نیز که این انیمیشن نامتعارف را در سرویس های پخش آنلاین فیلم دیده بودند، اغلب محتوای آن را نپسندیده اند و نظرات منفی گذاشته اند.

دانلود و مشاهده آنلاین انیمیشن آنومالیسا ۲۰۱۵ (Anomalisa)

شبکه‌ی ایستانما

در بزرگترین شبکه اجتماعی استاپ موشن ایران عضو شوید... عضویت در پیج اینستاگرام

مطالب پیشنهادی:

قوانین ارسال دیدگاه در ایستانما

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد و در چهارچوب قوانین جمهوری اسلامی ایران نگنجد، در شبکه ایستانما تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. در صورت تمایل به درج تبلیغات از طریق گزینه ارتباط با ما اقدام نمایید.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

    لینک کوتاه:
    0