لوگوی ایستانما

هر چیزی که باید از عبدالله علیمراد، پیشکسوت استاپ موشن ایران بدانید

دسته بندی :پایگاه دانش, زیر ذره بین ۵ اسفند ۱۳۹۹ ایستانما 4002

 

 

حتما برای شما هم جالب است که بدانید شخصی از دوران جوانی تا سن ۷۰ سالگی مشغول به ساخت استاپ موشن در ایران بوده و آثار ارزشمندی را در سطح بین المللی منتشر کرده است. او کسی نیست جز استاد عبدالله علیمراد، کارگردان صاحب ‌نام انیمیشن، که زندگی و مسیر پیشرفتش می تواند الگوی بسیار مناسبی برای علاقه مندان به این حوزه باشد. تا انتهای این پست شبکه ایستانما با ما همراه باشید .

نخستین استاپ موشن سازان ایران

عبدالله علیمراد

استاد عبدالله علیمراد متولد ۱۳۲۶ در تهران بوده و در جوانی، برای کسب علم انیمیشن، هم نزد اساتید داخلی رفت و هم سری به اروپای شرقی زد. او در سال ۱۳۵۳ انیمیشن را در مرکز تجربیات و آموزش نقاشی متحرک کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نزد دکتر نورالدین زرین کلک آموخت.

عبدالله سپس برای گذراندن یک دوره کوتاه فیلم عروسکی به یک استودیو انیمیشن عروسکی (jiriho trnky)  در چکسلواکی اروپای شرقی رفت و در رده نخستین فیلم سازان استاپ موشن ایران قرار گرفت.

عليمراد از سال ۱۳۵۵ فعاليتش را در امور سينمايي كانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آغاز كرد و در اين مدت چندين فيلم كوتاه انيميشن و عروسكي را طراحي و كارگرداني كرد. او همچنین به تدریس پرداخت و تجربياتش را در دانشكده‌ هاي صدا و سيما، تربيت مدرس و كارگاه ‌هاي آموزش فيلمسازي عروسكي و استاپ موشن در حاشیه‌ی  جشنواره‌هاي سنگاپور، فرانسه و پويانمايي تهران در اختيار نوجوانان و جوانان قرار داده است.

عبدالله دو پسر دارد که هر دو به نحوی راه پدر را ادامه می دهند:

  • امیر حسین علیمراد، کارگردان جوان و خلاق که در حوزه انیمیشن هایی به روش کات اوت، نقاشی و استاپ موشن فعالیت دارد.
  • محمدرضا علیمراد، که او هم دستی در ساخت انیمشن دارد.

استادی همه فن حریف و کم نظیر

عبدالله-علیمراد

استاد علیمراد در حوزه ی تولیدات رسانه ای شخص فعالی بوده و علاوه بر کارگردانی در زمینه های دیگر نیز دستی بر آتش داشته است.

 

فیلم نامه نویس :

    • يكي كم است (۱۳۷۶)
    • قصه هاي بازار (۱۳۷۴)

طراح صحنه و لباس  :

    • سه نفر روي خط (۱۳۵۵)

مدير صحنه  :

    • چشمان سياه (۱۳۸۱)
    • نان و عشق و موتور ۱۰۰۰ (۱۳۸۰)

ساخت دكور  :

    • بي بي چلچله (۱۳۶۳)
    • مكس (۱۳۸۳)

عنوان بندي  :

    • عشق شيشه اي (۱۳۷۸)

 ساخت ماكت  :

    • بي بي چلچله (۱۳۶۳)

تيتراژ  :

    • باشو غريبه كوچك (۱۳۶۵)
    • خانه دوست كجاست؟ (۱۳۶۵)
    • كليد (۱۳۶۴)
    • مدرسه اي كه مي رفتيم (۱۳۵۹)
    • همچنین ساخت چند نشان پويا نمايي براي جشنواره هاي مختلف

بیوگرافی و فعالیت استاد علیمراد از زبان خودشان

سال ۱۳۵۴ من هنرجوی مرکز تجربیات و آموزش سینمای نقاشی متحرک کانون بودم که دکتر زرین کلک آن را پایه گذاری کرده بود. در تابستان همان سال برای فراگیری فنون ساخت فیلم عروسکی، به کشور چک و اسلواکی اعزام شدم. در آن سال ها، کشور چک و اسلواکی را مهد فیلم های عروسکی می دانستند. در واقع بهترین فیلم های عروسک دنیا آنجا ساخته می شد.

پس از فروپاشی کمونیسم، این کشور جایگاه خود را در تولید فیلم‌های انیمیشن از دست داد و کشورهایی مثل انگلستان و آمریکا مقام بهترین تولید کنندگان فیلم های عروسکی را به دست آوردند. من پس از دو ماه کار در استودیوهای تولید فیلم عروسکی کشور چک تا حدودی با روش های ساخت فیلم عروسکی آشنا شدم. این آغاز ورود من به دنیای فیلم عروسکی بود.

از آن پس تلاش بسیاری کردم تا آموخته‌ هایی بهره بگیرم. در اولین قدم، یک فیلم عروسکی به مدت ۳ دقیقه با دوربین سوپر هشت در مرکز تجربیات و آموزش سینمای نقاشی متحرک کانون ساختم. سپس یک فیلم عروسکی به مدت ۱۶ دقیقه به طور مشترک با رسول آزادانی ساختیم. این فیلم “قصه دیو پیرزن” نام گرفت و با نگاتیو ۱۶ میلیمتری ساخته شد. در طول ساخت این فیلم دریافتیم که بسیاری از فوت و فن‌های کار را نمی دانیم و تا حرفه ای شدن راه درازی در پیش داریم.

در سال ۱۳۶۱ فیلم “نگاه” به کارگردانی ابراهیم فروزش ساخته شد. طراحی و کارگردانی بخش عروسکی آن بر عهده من بود. در این فیلم بستر مناسبی به وجود آمد تا انیمیشن عروسکی را به طور جدی تجربه کنم. پس از ساخت این فیلم احساس کردم به سینمای عروسک حرفه‌ای نزدیک شده‌ام. کار حرفه‌ای من با فیلم طوطی و بقال آغاز شد، اما مشکلاتی نظیر اینکه طوطی را چگونه بسازیم، چگونه پرواز دهیم یا چپق کشیدن بقال را با چه تمهیدی بسازیم، بر سر راه داشتیم. سرانجام این فیلم‌ها با ده ها مورد ضعف و خطا به پایان رسید. اما انبوهی از تجربه را برای ما به ارمغان آورد.

با بهره گیری از تجربه های گذشته، فیلم “کوه جواهر” را ساختیم و بعد از آن فیلم کوتاه “ورود به دنیای عروسک ها” و با ترکیب این سه فیلم، “قصه های بازار” شکل گرفت در این زمان من خسته از فضاهای واقع گرایانه بازار ، در پی کار کردن در فضای متفاوتی بودم و فیلم خمیری “یکی کم است” را ساختم. از این فیلم تجربه های متفاوتی به دست آمد.

دنیای موش ها همیشه برای من جذابیت خاصی داشت و همین باعث شد قدم به دنیای آنها بگذارم و فیلم “بهادر” را بسازم. سپس در فضای کاملاً متفاوت “سپیدبالان”  شکل گرفت. این فیلم برخلاف سایر فیلم های من یک فیلم جدی و تا حدودی محزون بود و در مرحله بعد فیلم “روزی کلاغی” را ساختم. در این دوران فیلم های کامپیوتری سه بعدی رونق گرفته بود اما هنوز نمی توانست به کار دست نزدیک شود. ولی طولی نکشید که این نوع انیمیشن به قدری قدرتمند شد که از کار دست پیشی گرفت و برای همه این تصور پیش آمد که فیلم عروسکی دستی در حال احتضار است. اما این برزخ زیاد دوام نیاورد زیرا این نوع انیمیشن به دلیل حس و حال خاصی که به مخاطب القا می کرد همچنان با اعتبار به حیاتش ادامه داد.

ورود فناوری دیجیتال به دنیای فیلم عروسکی، تحولات عظیمی را ایجاد کرد. در فیلم های عروسکی خارجی ها اثرات و نتیجه روش دیجیتال کاملاً مشهود بود. خلق فضاهای جدید، ساخت و پرداخت شگفت‌آور آن ها حاکی از توانایی‌های این فناوری جدید بود اما متاسفانه ما هنوز از آن بی بهره بودیم!

 بالاخره این موهبت نصیب ما هم شد و در فیلم کوتاه “شیر” از این فناوری به طور آزمایشی استفاده کردیم. نتیجه بسیار امیدوارکننده بود. احساس می‌کنیم به دنیای جدیدی قدم گذاشتیم. در آخرین ساخته یعنی فیلم “کشاورز و ربات” به طور گسترده از این فناوری سود بردیم. امکاناتی که این فناوری برایمان فراهم می کرد در چند جمله قابل توصیف نیست. صد ها امکان تازه فراهم شد، کارفیلمبرداری و متحرک سازی آسان تر شد. بسیاری از این غیرممکن ها ممکن شد و کیفیت تصاویر بالا رفت. احتمال اشتباه کم و سرعت تولید افزایش یافت. امروز قاطعانه می‌توانیم ادعا کرد که ساختن فیلم عروسکی با نگاتیو کار صلاحی نیست!

آموزش ساخت عروسک استاپ موشن توسط استاد علیمراد

کتاب های تالیف استاد عبدالله علیمراد

نگاه، چگونه فیلم عروسکی بسازیم (۱۳۸۰)

این کتاب با همکاری کریم امامی نوشته شده است و اصول ساخت فیلم عروسکی را در چهار بخش آموزشی بیان می‌ کند.

 

بخش اول: مطالعه اولیه، مشاهده و دقت در محیط اطراف و حرکت‌های پیرامون

بخش دوم: روش‌های طراحی و ساخت عروسک‌ها و دکورها همراه با مثال‌ و تصاویر رنگی

بخش سوم: شیوه درست فیلم ‌برداری

بخش چهارم: اطلاعاتی درباره نمایش عروسکی و شرح واژه‌ های‌ تخصصی

در خلاصه کتاب آمده است:

برای ساختن فیلم عروسکی از عروسک یا هر چیزی که بتواند جای عروسک را بگیرد، استفاده می شود: سنگ، چوب، گل، مواد … . در این کتاب، اصول ساختن فیلم عروسکی به خوانندگان آموزش داده شده و آنها با روش کار فیلمسازان حرفه ای آشنا می شوند. این آموزش از مطالعه اولیه گرفته تا طراحی و ساخت عروسکها و دکورها و بعد مرحله دقیق فیلمبرداری، با تصاویری متناسب و گویا همراه شده است. ساختن فیلم عروسکی تجربه جالبی است که بیش از هر چیز، حوصله و انضباط شخصی شما را محک می زند.

روش‌های ساده متحرک ‌سازی (۱۳۷۹)

این کتاب مناسب گروه سنی ‘د’ و ‘ه’ می باشد و روش های ساده ساخت نقاشی متحرک را به آن ها یاد می دهد. در ابتدا وسایل مورد نیاز ، معرفی شده و  سپس درباره دو نوع حرکت اصلی توضیحاتی می دهد (حرکت‌های چرخشی (سیکل) و حرکت‌های انتقالی). در ادامه به حرکت توپ، حرکت پرچم، سقوط کاغذ، بارش باران و برف، پرواز پرندگان، راه رفتن و دویدن انسان و راه رفتن و دویدن حیوانات چهارپا می پردازد.

 

در خلاصه کتاب آمده است:

در گذشته، دستیابی به وسایل فیلمسازی نقاشی متحرک (انیمیشن) کار آسانی نبود … . اما امروزه با مجهزشدن دوربین های ویدیو به تصویر برداری تک فریم، فیلمسازی نقاشی متحرک آنقدر آسان شده است که هر کس میتواند در خانه اش فیلم نقاشی متحرک بسازد.

با اینکه تولید کنندگان بزرگ فیلم انیمیشن از کامپیوتر های فوق العاده پیشرفته استفاده می کنند، هنوز برای کشیدن شخصیتهای فیلم از مداد و کاغذ بی نیاز نیستند. به همین دلیل، علاقه مندان و هنرجویان نقاشی متحرک باید به اهمیت طرح دستی و متحرک سازی به شیوه سنتی کاملاً آگاه باشند.

دنیای عروسک‌ها (۱۳۹۰)

در این کتاب، به فیلم های عروسکی ساخته شده در امور سینمایی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اشاره ای می کند و روش ها و مراحل ساخت عروسک و فیلم عروسکی را قدم به قدم بیان می کند.

کتابی که در تاریخ ۱۳۹۰ و در قطع رحلی منتشر شد و حاوی ۹۶ صفحه محتوای به روز و کاربردی می باشد. از جمله همکاران درگیر در تهیه این اثر می توان به مرضیه طلوع اصل (ویراستار)، اسماعیل عباسی (عکاس)، علی خوش جام (عکاس)، علیرضا امیری فر (عکاس)، سارا رسولی (عکاس) اشاره کرد.

 

آثار انیمیشن استاپ موشن استاد علیمراد

 زماني يك فيلم انيميشن موفق است كه مخاطب انبوه را جذب كند. حتي اگر زحمت و هزينه زيادي براي توليد يك فيلم انيميشن سينمایی كشيده شود اما در جذب مخاطب انبوه موفق عمل نكند، محكوم به شكست است.

. سریال بیا آشتی کنیم (۱۳۹۲)

سریال بیا آشتی کنیم
تصویری از سریال بیا آشتی کنیم (۱۳۹۲)

این سریال، اولین مجموعه استاپ موشن مركز انیمیشن حوزه هنری است که با هدف اتحاد در برابر هر دشمن خارجی ساخته شده است. در این کار حس و حال ایرانی و خنده و فریاد موج میزند؛ موسیقی به جای دیالوگ نشسته و زبان آن بین المللی و تصویری است.

قصه آن درباره دو شخصیت بامزه است که با هم همسایه و در ارتباط هستند. این دو به تناسب موقعیت های مختلف با یکدیگر دوست شده و یا جنگ و دعوا می کنند. در واقع زمانی که مسایل مادی مطرح هست در کشمکش هستند اما زمانیکه پای یک دشمن خارجی به میان می آید، با هم علیه آن دشمن، متحد و دوست می‌شوند.

 

کارگردان با اشاره به روند پروژه و استفاده از خمیر نرم بیان کرد: شخصیت‌ها و دکور کار از جنس خمیر هستند و از خاصیت خمیری کاراکتر‌ها جهت ارائه بهتر اثر بهره گرفتیم. استفاده از خمیر نرم در ساخت شخصیت ها باعث می شود به راحتی بتوان با آنها بازی کرد یعنی به راحتی در آنها تغییر ایجاد می شود و گاهی هم در اثر ضربه می توان فرم آنها را به هم ریخت.

این استاپ موشن عروسکی با مقیاسی کوچکتر از واقعیت و در نسبت یک به ده ساخته شده است. به طور مثال انسان دو متری، ۲۰ سانتی متر در نظر گرفته می شود و باقی اشیا و فضاسازی ها هم به همین مقیاس ساخته می شوند.

این سریال در ۱۳ قسمت ۷ دقیقه ای تولید شده  و دلیل آنکه در تعداد بیشتری ساخته نشد این است که در استاندارد تلویزیون های دنیا، انیمیشن ها ۱۳، ۲۶، ۵۳ و … قسمت هستند.

انیمیشن «بیا آشتی کنیم» گروه سنی خاصی ندارد و  تمامی مخاطبان را در بر می‌گیرد. کودکان، نوجوانان و افراد بزرگسال می‌توانند به تماشای این انیمیشن بنشینند و از آن لذت ببرند.

. کشاورز و ربات (۱۳۸۹)

کشاورز و ربات
تصویری از انیمیشن کشاورز و ربات (۱۳۸۹)

این پویانمایی عروسکی که فضایی شاد و جذاب را به تصویر کشیده است، درباره یک سفینه فضایی است که به زمین برخورد میکند و در یک مزرعه‌ هندوانه به زمین می‌افتد، رباتی از آن خارج و با کشاورزی آشنا می‌شود.
انیمیشن «کشاورز و ربات» به نویسندگی ابراهیم فروزش، برنده جشنواره بین‌المللی فیلم ‌های کودک و نوجوان شد.
مدت زمان: ۲۱دقیقه

. روزی کلاغی (۱۳۸۴)

روزی کلاغی
تصویری از انیمیشن روزی کلاغی (۱۳۸۴)

این انیمیشن اخیرا در فروردین ١٣٩٩ (۲۵ مارس ۲۰۲۰) برای دومین بار در فرانسه اکران شد!
داستان در مورد کلاغ طمعکاری است که مشکلاتی را ‏برای آدم ها بوجود می‌آورد؛ زیرا علاقه ‏زیادی به اشیاء براق مانند کلید، دکمه، ‏سکه و جواهرات دارد و عاشق گردو، پنیر و صابون است؛ تا اینکه روزی جواهر گرانبهای کلاه ‏حاکم را می رباید و … .
این اثر بدون کلام و با زبان بین المللی به کارگردانی عبداله علیمراد و نویسندگی ابراهیم فروزش ساخته شده است.
مدت زمان: ۲۰ دقیقه

. سپید بالان (۱۳۸۱)

تصویری از انیمیشن سپید بالان (۱۳۸۱)

دو پرنده سفید در بهاری سبز و زیبا روزگار خوشی دارند؛ اما با فرا رسیدن پاییز زرد، طبيعت قهر ميكند، درختان خنك مي‌شوند و پیدا کردن غذا برای آنها سخت می‌شود. گرسنگی آنها را مجبور میکند تا به باتلاقی گل آلود و مملو از کرم های کثیف پرواز کنند. سپید بالان می دانند که خوردن چیزهای کثیف و آلوده، آنها را به پستی و حقارت خواهد کشاند …

این انيميشن با الهام از شعر «عقاب» سروده دکتر پرويز ناتل خانلری، ساخته شده است.

مدت زمان: ۱۴ دقیقه


علیمراد ، درباره استفاده از داستان هاي ادبي ايرانی در آثار انيميشن گفت است:
” استفاده از ادبيات ايران به گفتار متكي است. در حالي كه سينما و انيميشن با تصوير سر و كار دارد و اين مورد موجب بروز مشكلاتي در فرايند تبديل شعر شاعران بزرگ ايراني به تصوير مي‌شود. چون با طي اين مراحل از آن شعر مطلب قابل بياني باقي نمي‌ماند.
تبديل قصه‌هاي عاميانه ايران به انيميشن بايد به گونه‌اي صورت پذيرد كه از بار حيثيتي ادبيات كاسته نشود. بنابراين اين كار دشوار احتياج به تجربه زيادي دارد و با توجه به تجربه‌ي اندك بيشتر انيماتورهاي ايران بايد تلاش بيشتري براي كسب نتيجه‌ي مطلوب صورت بگيرد. “

. بهادر (۱۳۷۹)

بهادر
تصویری از انیمیشن بهادر (۱۳۷۹)

بهادر موش جوانی است که در خدمت یک نظام زورگو قرار دارد. او طی ماجراهایی به اختلاف طبقاتی بین موشها که در اثر ظلم دستگاه حاکم، ایجاد شده است پی می برد و به سوی موش های تحت ظلم، روانه می شود. این موضوع باعث اسارت او شده و …

این استاپ موشن عروسکی جوایزی از جشنواره كودكان و نوجوانان اصفهان و جشنواره رشد دریافت کرده است.

مدت زمان: ۲۷ دقیقه

 

در سال ۱۳۹۵ بر اساس این انیمیشن، کتابی نیز به همین نام منتشر شد. در کتاب «بهادر» ماجرای موشی را می‌خوانیم که سرباز یک حاکم زورگو و ظالم است. این حاکم خوراکی‌هایی را که دیگر موش‌ها جمع‌آوری کرده‌اند، به زور از آن‌ها می‌گیرد.

  • نویسنده : عبدالله علیمراد
  • ناشر : کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان
  • مناسب گروه سنی «ب» و «ج» (۷ تا ۱۲ سال)

. یکی کم است (۱۳۷۶)

یکی کم است
تصویری از انیمیشن یکی کم است (۱۳۷۶)

در این انیمیشن، پسرک روستایی خیلی تنبل و بیکاری را می‌بینیم که فقط از مال دنیا یک مرغ دارد. مرغ بیچاره همیشه گرسنه است. برای همین روزی از شدت گرسنگی برای پیداکردن آب و دانه به خانه ی همسایه می رود. وقتی پسرک برای برگرداندن مرغ به آنجا می رود، زن همسایه با سبدی پر از تخم مرغ جلوی او ظاهر می شود و از او میپرسد که مرغش در روز چند تخم می گذارد. پسر به دروغ می گوید که روزی دو عدد …

او فکر طمع کارانه ای می کند و هر روز مرغش را در خانه ی همسایه های دیگر می فرستد تا تعداد تخم مرغ بیشتری از آن ها بگیرد!

 

از جمله جوایز کسب شده توسط این انیمیشن:

    • كتاب زرين بيست وهشتمين جشنواره رشد
    • پروانه زرين بهترين فيلم پويا نمايي داوران بين الملل

 

    • پروانه زرين داوران سينماي ايران در سيزدهمين جشنواره كودكان ونوجوانان اصفهان

 

  • برنده ديپلم افتخار آسيفا و پلاك برنز جشنواره قاهره

مدت زمان: ۲۷ دقیقه

 

در سال ۱۳۹۰ بر اساس انیمیشن “یکی کم است” کتابی با همین نام نوشته و توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منتشر شده است.

. قصه‌های بازار (۱۳۷۴)

قصه های بازار استاد علیمراد
تصویری از پوستر انیمیشن های قصه بازار

قصه‌های بازار انیمیشنی سه قسمتی به کارگردانی عبداله علیمراد است که جزو اولین انیمیشن های بلند سینمایی در ایران به شمار می رود.

مجموعه انیمیشن سه اپیزودی “قصه هاى بازار” به نویسندگی عبدالله علیمراد، ابراهیم فروزش و وجیه اله مقدم نوشته شده است. انیمیت و حرکت عروسک ها شاید از دید ما ساده باشد، اما برای دهه ۷۰ عالی بوده و اثری ماندگار شده است.

    • قسمت اول: طوطی و بقال

    • قسمت دوم: ورود به دنیای عروسک‌ها

    • قسمت سوم: کوه جواهر

 

قصه های بازار بازخورد داخلی و بین المللی خوبی داشته و برنده جوایز مختلفی شده است :

    • جایزه ویژه هیئت داوران جشنواره فیلم فجر
    • جایزه جشنواره بین‌المللی فیلم های انیمیشن تربیتی رشد ۱٣٧٣
    • جایزه ویژه هیات داوران جشنواره کودک و نوجوان اصفهان ۱٣٧٣
    • تقدیرنامه هیات یونیسف جشنواره برلین ۱٩٩۵
    • جایزه بهترین فیلم کوتاه جشنواره کاروسل- کانادا ۱٩٩۵
    • جایزه فیلم نقره‌ای، تقدیرنامه هیات منتقدان و نویسندگان جشنواره حیدرآباد-هندوستان ۱٩٩۵

. طوطی و بقال

طوطی و بقال عبدالله علیمراد
تصویری از انیمیشن طوطی و بقال

این انیمیشن معروف، از ادبیات کتاب شعر مثنوی معنوی الهام گرفته که اثر جلال‌الدین محمد بلخی معروف به مولانا است.

بیت مورد نظر : کار پاکان را قیاس از خود مگیر /  گر چه ماند در نبشتن شیر و شیر

 

داستان در مورد طوطی شیرین سخنی به نام قندک است که در یک بقالی، شاگردی میکند. رابطه ی خوبی با صاحبش دارد و همین سخن گویی طوطی به کار بقال رونق زیادی داده است. روزی گربه ای در تعقیب چند موش وارد دکان می شود و طوطی برای بیرون کردن گربه، شیشه روغن را می شکند.

بقال عصبانی شده  و با چوب به سر طوطی می زند؛ به طرزی که زخمی و کچل می شود. طوطی بخاطر رفتار بقال، قهر می کند و دیگر سخن نمی گوید. این کار باعث کسادی کارشان می شود. بقال که پشیمان شده است، می کوشد از طوطی دلجویی کند اما بی فایده است. تا این که پسرکی به داخل دکان می آید و … .

مدت زمان: ۳۲ دقیقه

. ورود به دنیای عروسک ‌ها

ورود به دنیای عروسک ها عبدالله علیمراد
تصویری از انیمیشن ورود به دنیای عروسک ‌ها

این انیمیشن بین دو انیمیشن «طوطی و بقال» و «کوه جواهر» قرار دارد و آن دو را به هم ربط می دهد. فضایی فانتزی و موزیکال دارد و ترکیبی از کار عروسکی، استاپ موشن و فیلم زنده است. این کار توانسته به خوبی، نحوه ساخت استاپ موشن، ساخت دکور ها، حرکت عروسک ها و … را به بچه ها نشان دهد.

 

در خلاصه داستان آمده است:

کنجکاوی یک پسر کوچک بعد از تماشای فیلم عروسکی “طوطی و بقال” باعث تحریک او شده و به سمت استودیوی ساخت انیمیشن می کشاند. هیچ کاری در استودیو انجام نمی شود، دکورها و عروسک های فیلم در سکوتی مطلق هستند. ناگهان یکی از عروسکها حرکت کرده و با پسر بچه ارتباط برقرار می کند. پسر سوالاتی راجع به انیمیشن می پرسد. عروسک درباره نحوه ی ساخته شدن این استاپ موشن توضیحاتی می دهد و او را به تماشای فیلم “کوه جواهر” دعوت می کند.

مدت زمان: ۲۰ دقیقه

. کوه جواهر

کوه جواهر عبدالله علیمراد
تصویری از انیمیشن کوه جواهر

این انیمیشن معروف بر اساس افسانه کوه جواهر ساخته شده و ماجرای سواستفاده یک جواهرفروش پلید از پسربچه هاست.

در بازاری پیچ در پیج ، زغال فروشی وجود دارد که پسرکی به سختی در آنجا کار می کند. در مسیر رفت و برگشت، مغازه مجللی توجه اش را جلب می کند. آنجا یک جواهر فروشی است که شاگردش کاری راحت و درامد خوبی دارد. شاگرد زغال فروش هر روز به موقعیت او غبطه می خورد. تا اینکه شرایطی پیش میاد تا خودش هم در آنجا کار کند.

در ابتدا همه چیز عالی است و شغل خوبی دارد؛ اما وقتی با صاحب مغازه به کوه جواهر می رود، می فهمد که جواهرفروش چه آدم پلیدی است؛ زیرا بچه ها را به بالای کوه میفرستد و بعد از گرفتن جواهرات آن ها را رها می کند. در انتهای داستان این پسر باهوش نجات پیدا می کند و درس خوبی به آن صاحب کار طمعکار می دهد.

مدت زمان: ٢٧ دقیقه

 

این انیمیشن دیالوگ خیلی کم و ریتم جذابی دارد و توانسته در سطح بین المللی بازخورد خوبی بگیرد. نکته جالب ساخت عروسک های خمیری این انیمیشن این است که در آن زمان برای ثابت نمودن شکل عروسک ها، از دیگ و آب گرم استفاده می شد!

پشت صحنه جالب ساخت انیمیشن کوه جواهر

    • تجربه و ترفند (۱۳۷۱)

این فیلم ترکیبی از مستند و پویانمایی است و با بیانی ساده، چگونگی پیدایش حرکت در سینمای پویانمایی و نحوه استفاده از ترفند و تجربه های سینمایی را نشان می دهد.

مدت زمان: ۱۵دقیقه

 

    • کلید نقش (۱۳۶۹)

این اثر به منظور معرفی شکل‌های ساده و کاربرد آن‌ها به عنوان نقش‌هایی که در معماری، کاشی‌کاری و هنر اسلامی بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد، تولیده شده است. و شیوه استفاده از ابزاری به نام کلید نقش و طرح هایی که می توان به کمک آن پدید آورد را نشان می دهد.

مدت زمان: ۶ دقیقه

 

    • بچه ها در موزه (۱۳۶۶)

گروهی از کودکان و نوجوانان از موزه ای بازدید می کنند و به جای ساده گذشتن از کنار اشیای داخل موزه، سعی می کنند از قدرت تخیل خود استفاده و اهمیت این اشیا را در فرهنگ و تمدن قدیم تصور کنند. فضاي مرده و خاموش موزه در تخيل بچه‌ها جان مي گيرد و حوادث تاريخي برايشان در زمان حال جاري مي‌شود.

مدت زمان: ۱۰ دقیقه و ترکیبی از انیمیشن ، مستند و فیلم زنده است.

 

    • کاغذ و تا (۱۳۶۳)

این فیلم روش‌های مختلف شکل‌ سازی با کاغذهای رنگی (اوریگامی) را نشان می‌دهد.

مدت زمان: ۵ دقیقه

جوایز جهانی کسب شده توسط استاد علیمراد

    • دوربین طلایی جشنواره بین‌المللی کاروسل کانادا
    • نخل طلایی فیلم کوتاه جشنواره فیلم کن
    • فیل نقره‌ای جشنواره حیدرآباد هند
    • پلاک برنزی جشنواره فیلم کودک قاهره
    • تقدیرنامه داوران یونیسف جشنواره فیلم برلین
    • جوایز بسیاری از اغلب جشنواره‌های داخلی همچون فجر، اصفهان و رشد

فيلم‌هاي انيميشن بايد كيفيت بالايي داشته باشد تا بتوان آنها را محصول صادراتي و قابل رقابت با محصولات جهاني به حساب آورد. دستيابي به بازارهاي جهاني با عرضه‌ي محصولات ارزان قيمت كار مهمي نیست، بايد سعي در جذب مشتري با ارايه آثار ارزشمند كرد.

هفتاد سالگی و انیماتوری که هیچوقت متوقف نمی شود!

  • انیمیشن استاپ موشن ” جانشین” که در مورد ورود ماشین به زندگی انسان هاست، جدیدترین اثر این کارگردان باسابقه و به تهیه کنندگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان می باشد که تولید آن در سال ۱۳۹۸ آغاز شده است.

    در خلاصه ی داستان جانشین آمده است:  شتر عصاری (روغنگری) مریض می‌شود و عصار که موتوری قدیمی دارد، آن را جایگزین شتر می‌کند. بعد از مدتی حال شتر خوب می‌شود.

  •  در واقع این انیمیشن به نوعی به ورود ماشین به زندگی انسان‌ها می‌پردازد و مخاطب آن گروه سنی پنج سال به بالا هستند. آخرین اخبار مرتبط با انیمیشن “جانشین” را در شبکه ایستانما منتشر خواهیم کرد

استاپ موشن جانشین عبدالله علیمراد
عکس تزئینی می باشد

کلام آخر...

استاد علیمراد خالق “قصه های بازار” می گوید:

 کودکان و نوجوانان امروز به‌خاطر آشنایی و ارتباط روزمره با شبکه‌های اجتماعی که در دسترس‌شان است، اجتماعی‌تر از نسل‌های قبلی هستند. من به این نکته شگفت‌انگیز رسیده‌ام که حتی آنها بهتر از نسل ما و نسل جوانی که الان سینما در دستان آنهاست، به مفهوم کار تیمی رسیده‌اند.

شبکه ایستانما در تلاش است تا نسل جدید با  ادامه دادن راه این اساتید، تکنیک زیبای استاپ موشن را در کشور عزیزمان ایران رشد دهد.

از قديم ساخت تبليغات روش مرسومي براي تامين هزينه‌هاي ساخت انيميشن‌هاي كوتاه و جشنواره‌اي بوده است. درعين حال كار كردن روي فيلم تبليغاتي موجب رونق انيميشن مي‌شود و از راه ساخت فيلم‌هاي تبليغاتي استعدادهاي زيادي كشف شدند و كسب درآمد از اين راه براي توليد فيلم‌هاي جشنواره‌اي و كوتاه تاثير خوبي داشته است.

ایستانما

ما یک تیم جوان و پرشور در واحد تولید محتوای شبکه ایستانما هستیم که در تلاشیم محتوایی ناب و کاربردی برای مخاطبین عزیزمان تهیه کنیم. نظرات شما به رشد و انگیزه‌ی ما کمک به سزایی می‌کند. 🌹

در بزرگترین شبکه اجتماعی استاپ موشن ایران عضو شوید... عضویت در پیج اینستاگرام

مطالب پیشنهادی:

قوانین ارسال دیدگاه در ایستانما

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد و در چهارچوب قوانین جمهوری اسلامی ایران نگنجد، در شبکه ایستانما تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. در صورت تمایل به درج تبلیغات از طریق گزینه ارتباط با ما اقدام نمایید.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

  1. بهارک همتی گفته؛
    01:12 1399/12/06

    سلام و تشکر بابت مطلب بسیار ارزشمند و تشکر از خانم قطمیری

    جسارتا نام دکتر پرویز ناتل خانلری کامل نوشته نشده است. خانلر نوشته شده است.

  2. قصه گو گفته؛
    14:15 1402/06/03

    اوایل دهه 80 بود. شبکه یک، غروب. بعد از پایان برنامه عموپورنگ، انیمیشنی عروسکی پخش می شد که برای من طعم قصه های مادربزرگم، کتاب قصه های مصور و کارتون های معروف آن دوره را داشت: کارتون بتمن، جادوگر شهر از، سیندرلا، کارتون فلوت زن هاملن و… . همان دنیای خیال انگیز جذاب، معصومیت محاصره شده میان توحش و حس شگفتی توام با ترس و اضطرابِ قدم زدن در دالان های مرموز یک دنیای ناشناخته.
    آن موقع نمی دانستم اسمش “کوه جواهر” است. چیزی هم اش یادم نمانده بود. تنها چیزی که مانده بود، حس وهم آمیز و ترسناکش بود و صحنه هایی که به فانتزی تاریک نزدیک می شد. این همان حس اصیلی است که هم در داستان های قدیمی ایرانی مثل بوف کور نمونه دارد، هم در سریال های به یادماندنی دهه 80 مثل خانه ای در تاریکی و هم در مکتب انیمیشن سازی اروپای شرقی. و دقیقا همان چیزی که انیمیشن های ایرانی و خارجی این سال ها ندارند. هر انیمیشن فانتزی خوبی علاوه بر قوت تکنیکی در فیلمنامه و اجرا، نیاز به کمی وهم و وحشت دارد و آدم هایی که بشود نگرانشان شد.
    خدا را شکر که کودکی ما در آن سال ها گذشت و آثار اصیل و اثرگذاری مثل “کوه جواهر” و “افسانه ماردوش” را تجربه کردیم که اثرش هنوز بر یکی مثل من باقی مانده. با تشکر ویژه از شما.

  3. استاپ موشن فن گفته؛
    22:55 1402/11/25

    من خلی خوشحالم که ایران تونسته توی این زمینه یک شخص بسیار مهم رو داشته باشه

لینک کوتاه:
0